Regisztráció Blogot indítok
Adatok
riethjan

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kormány belapátolna még néhány milliárd forintot a Microsoft ablakán. A szabad szoftver közösség pedig tiltakozó akciót szervez a várható MS-függőség ellen: tiltakozásunkat akarjuk kifejezni a kormány felelőtlen, közpénzeket pazarló döntései és a Microsoft monopóliumát…..
riethjan 2007.12.19 10:57:13
Elég sok a megalapozatlan előitélet a linuxal szemben.
Pedig alapjában véve a legtöbb eszközt ma már (mindenféle külön driver nélkül!) rendben felismeri a linux is. amit meg nem, azok többsége is beállítható, akár win driverből is. Erre való az ndiswrapper. Az Ubuntuban pld ez a lehetőség a (wirelles kártyákra kihegyezve) még a grafikus felületen is egyszerűen elvégvezhető.
Nekem inkább az a gondom, hogy ez a disztrub is egyre inkább kezd windozosodni.
De az eredeti téma szempontjából ezek mellékvágánynak, vagy szárnyvonalaknak számítanak..
Az legnagyobb kérdés az, hogy hogyan lehet megakadályozni a szoftver monopóliumok kialakulását. És ez nemcsak win-lin probléma, hiszen számos olyan cég van jelen a magyar közigazgatásban (beleértve az önkormányzatokat is) akik annak köszönhetik monopolizált helyzetüket, hogy évekkel ezelőtt a döntéshozók elfelejtették rögzíteni a szerződésekben a forráskód átadását. Mivel egy lehetséges váltás ezzel veszélyeztetné egy önkormányzat adórendszerét: marad minden a régiben, és a közbeszerzési eljárás puszta formalitássá válik. Itt nemhogy linuxra, hanem windowsról windowsra sem lehet átállni.
Az is előitélet, hogy a szabad szoftver csak linuxos lehet, holott ma már nagyon sok olyan alkalmazás futtatható win alatt is, amivel kiválthatóak lennének a méregdrága irodai alkalmazások.
"Maro" beirására: én is a web alapú alkalmazások térnyerésében látom az egyik lehetséges megoldást. Amit ezügyben a Google elkezdett, az már ezt az irányt jelzi. De pár napja az OpenOffice alkalmazások is használhatóak már webfelületen. (Egyenlőre kísérleti jelleggel).
Éppen ezért a licencekre kiadott több milliárd forint esztelen pazarlás.