Regisztráció Blogot indítok
Adatok
andocsari

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nosztalgikus hangulatba kerültem egy kicsit. Ami előidézte mindezt nem volt más, mint az az élmény, hogy végig gurultam kocsival Zánkán a Rákóczi út felső felén és az iskola utcában, este, sötétben. Megkapó a művelődési ház körül fényfüzérekkel kivilágított magas…..
andocsari 2011.11.28 16:16:42
Kedves Zánkanári! Nagyon egyetértek a kedves „Adventi”, illetve „Karácsonyi”, (azért tettem zárójelbe, mert tudom a Karácsony egyedi és megismételhetetlen, de helyesírásilag, ha melléknévként kell használni, akkor kisnetűvel írjuk), de ezt én nem akartam, blogbejegyzésedhez. Emlékszem arra, amikor egyszer a Faluházban csináltunk egy nagyon kedves ünnepséget, ahol az iskola Tanárai, diákjai, óvodások, a Faluház csoportjai csináltak egy kedves megemlékezést, és valóban szívből jött. Senki nem ágálkodott, mindenki örömmel készült rá, mert tudta, hogy a lakótársainak, szüleinek, nagyszüleinek, és maguknak csinálják.
A sátorfelállítással is egyetértek. Itt szeretném megjegyezni, mert azt gondolom, hogy ez így korrekt, hogy a Vass Házaspárnak és Családnak nagyon sok köszönhető, mert az ötlettel Ők keresték meg a Faluházat. Ők voltak azok, akik a munka nagy részét vállalták, nevezetesen azt, hogy a vállalkozókkal megbeszélik a kitelepüléseket. Most megjegyezhetnék azt, hogy miért nem a fizetett dolgozónak jutott ez eszébe, mivel érdekelt vagyok. Nem szégyellem ezt, mert azt gondolom, hogy a Faluház abban az időben nyitott volt minden olyan kezdeményezésre, ami valóban a Falu közéletiségét képviselte. Sajnos a következő évben is megpróbáltuk megszervezni, de akkor már az Önkormányzat nem volt erre nyitott, indokolva, hogy a sátor a téli időszakban tönkre mehet. Itt csak zárójelben jegyzem meg, hogy Zánkának azért van sátra, mert megpályáztuk, és megnyertük, méghozzá közösségi célok használatára. De fátylat a múltra! Az már okafogyott dolog. Tekintsünk a jövőbe. Tudom, hogy nagyon nehéz az Önkormányzat kihagyásával helyi társasági és társadalmi helyzetet teremteni, de vannak példák, amik igazolják, hogy lehetséges (lásd: Szüreti nap, „Falu apraja-nagyja”), így kell ezt csinálni. Előbb-utóbb biztosan meg fog jönni a hozadéka.
Mindannyiunknak szüksége van az ünnepi hangulatra. Legyünk hívők, avagy nem hívők a szó tradicionális értelmében. Várakozunk, készülődünk, várjuk a meghitt, és emelkedett érzéseket, sokkal nyitottabbak vagyunk érzelmileg környezetünkre, és embertársainkra. Ez lenne az egésznek a lényege. Ne szégyelljük ezt, mutassuk meg, hiszen ennek is felmérhetetlen hozadéka lehet. Nyilvánvaló, hogy ennek megszervezéséhez, és megmutatásához emberekre van szükség, vagy csoportokra. Hiszen ezért is szerveződtek ezek a közösségi csoportok, hogy olyan helyzeteket oldjanak meg, amit a bürokratikus hatalmi szervezet nem tud. Ott nem emberekről, és egyének szól a történet, hanem ügyiratokról, jogszabályokról, rendeletekről, amik igaz a mi érdekünkben születnek, de valamilyen módon sajnos álságosak is, főleg ilyen időkben, és ilyen lélekfelemelő ünnepekkor. Én csak azt akartam érzékeltetni, hogy nagyon egyetértek Zánkanárival, ezek az ünnepkörök nemcsak a családról, az evés-ivásról szól, hanem a közösséghez való viszonyunkról, és a helyi még jobb komfortérzetünkről. Köszönöm az írást, nekem nagyon jót tett.
Imádom, ahogy egy öreg pinceajtó, nagyot sóhajtva világra nyitja tág szemét. És ez nem olajozás kérdése! Egy öreg pinceajtónak igenis nagyot nyikorogva, izzadtan illik nagyra nyílnia. Érdekes helyzet, szinte már paradoxon: Az alacsony, vaskos, zömök ajtó a múltat idézi,…..
andocsari 2011.11.25 14:57:05
Kedves Zánkanári! Nagy kedvvel, és élvezettel olvastam írásaidat a blogon. Csak tiszteletemet tudom tolmácsolni tudásoddal szemben. A véleményem az, hogy az a borász, aki nem csap le Rád két kézzel, mint cége marketing „mesterére”, minden fellelhető mozgás, és gondolkodás szervével, az meg is érdemli. Nagyon egyetértek az írásaid mögötti gondolatokkal, azzal ugyanis, hogy olyan aranybánya van itt a gazdálkodók kezében, ami értékét tekintve, „hungarikum”. Ezt nem kihasználni vétek, és nagyfokú „fényűzés”. Az anomália, hogy bármilyen minőségi bort termelnek az eladás sajnos egy nagyon komoly, és idegölő munka számukra, hiszen a kereskedőknek teljes mértékben ki vannak szolgáltatva. Ma már megszűnt a „Gárdonyi Géza: Ida regényében” szereplő Ó péteri borkereskedői mentalitás. Ma az a fontos a kocsmárosoknak, hogy a kómás állapotban lévő állandó „vendégeiket” minél olcsóbban vásárolt „borral”, felhígítva aránylag olcsón el tudják adni. Az is igaz, hogy a mai modern technológia, és gépesítés szintén nagyon drága, itt még a bió- technológiáról nem is beszéltem. Ennek ellenére én azt gondolom, hogy a borászoknak kéne átvenni a”hatalmat”. A bor egy kultúra. Egyedül a szőlő képes arra gyümölcseink közül, ami átveszi a környezete és a földben megtalálható összes illóanyagot. Lásd itt, szeder, gombák, málnák, keserű, és savanyú vad gyümölcsök savanyagait, valamint a rengeteg féle ásványi anyagot, amit képes „ bedolgozni” az érlelés folyamán. Én ugyan nem vagyok borívó ember, de etikett-protokoll ismeretim alapján sokat foglalkoztam gasztronómiával, aminek elengedhetetlen kelléke a bor is, mint gasztronómiai „csoda”, hiszen a különböző ételek fogyasztásához megfelelő teljes szőlőtőke arzenál rendelkezésre áll. Igaz már egyre gyakrabban kóstolom, és élvezem én is e nemes ital „fényűző” íz kavalkádját, ami kedves barátaimnak Péringer Antal családi pincészetének köszönhető. Nem a borivás miatt, hanem azért, mert ők is nagyon szépen, részletesen elmondták, hogy mi a bor lényege, és miért tartozik a kultúrember kedvelt, és hasznos, egészséges életszükségletéhez. Vagyis nem „alkoholizálásként” kell a borra tekinteni, hanem, mint gasztronómiai élvezetként.
Annak is nagyon örülök, hogy efelé tendál a blogolás, és a kommentezés. Azt hiszem, a polgári világ erről szól. Keressük meg magunk a lehetőségeinket és kitörési pontjainkat, hogy szakadjunk el a helyi hivatali hatalmaktól, szűkítsük le tevékenységi körüket arra, amiért megválasztottuk őket, vagyis a bürokratikus, hivatalos ügyeink intézésére, és adóinkból befizetett és finanszírozott lakókörnyezetünk komfortosabbá tételére. Az az érzésem, hogy nem sokáig kell kritizálni Őket, hiszen a központi hatalom tesz róla, hogy visszajöjjön az 1972-es területi- és települési koncepció. Lám-lám, nincs új a Nap alatt, és beigazolódik a közmondás „a kerék amennyit felfelé, ugyanannyit lefelé is forog.” Kedves Zánkanári köszönöm ezt a három írást, igazán nagyon jót tettél a lelkemmel.
Szeretek ünnepelni. Nem kicsit, ... nagyon. Megszépíti, színesíti mindennapjainkat, emeli a lelkünk, és megmutatja, hogy miért érdemes élni. Az embernek időnként szüksége van erre a kis "tuningra" annak érdekében, hogy könnyebb legyen a világ elviselése, az ép ész megőrzése.…..
andocsari 2011.11.08 19:37:40
Kedves Zánkanári! Mindkét kommentedet várva, és figyelmesen olvastam (persze, ami a szellemi képességem engedte a megértését)örömmel fogadtam.
Volt idő, kb 20 évvel ezelőtt, hogy honfitársaim eufórikus állapotban ünnepelték a demokráciát. Gondolván arra, hogy ezután megfordul a pálya, és az alulról jövő (piramis effektus)vélemények, és megtapasztalás alapján fognak döntésre kerülni a társadalom fontos kérdései.
Persze akkor nem gondoltuk, hogy a szabad véleménynyilvánítás a XXI. században épületek szétzúzásával, és emberek megalázásával fog kiteljesedni. Hogy ezért ki a felelős? Sajna ezt a mindenkor hatalmon lévő politikai erő fogja demonstrálni. Ha már közmondásokra és idézetekre hivatkoztál, én is hivatkozok egyre "amelyik liba benn van, az kifelé gágog, amelyik meg kinn, az befelé". Ez a közmondás természetesen a hatalom vágyókra, és a tűzhöz közel kerülni vágyókra vonatkozik.
Koromból adódóan én már átéltem azt a helyzetet, amikor KB határozatot leküldtek „megvitatásra” a demokrácia bizonyítása fényében. Igaz értelme a világon semmi nem volt, mivel már akkor szinte törvényként működött. Valahogy most is ezt érzem. Persze a papír rettentően fontos, hiszen másként a bürokrácia működésképtelen. Az is igaz, amit a kormány és a parlament törvénye előír, azt végre kell hajtani, a felett, mint Isten felett gondolkodásnak helye nincs.
Azért kíváncsi lennék, hogy hány zánkai polgár fog postán beküldve véleményt közölni, és persze nyilvánítani, (egy ajánlott levél ma 312 Ft-ba kerül a postán, mindegy, hogy helyi vagy Timbuktuba megy). Én azt gondolom, hogy marad a régi bevált módszer, hogy véleményt a boltba menet, vagy az utcán találkozások közben ejtünk meg, irodalmi, vagy parlagi stílusba. Ez azonban továbbra is csak érdekek mentén jut el nagyjaink fülében, és persze nagyjaink a sajátos, magukra, és az agyuk leképezése alapján, érdekeik mentén fognak reagálni. Vagyis a világon semmi nem fog változni, a döntéshozatalban.
Sajnos kedves Zánkanári, én erre nem fogok pezsgőt bontani.
Az előző bejegyzés "étvágygerjesztő" hatása után következzék a lényeg. Azaz, miért tart ott Zánka vendégforgalma, ahol éppen tart?  Azaz a "békaperspektíva alatt kettővel. Pedig nem volt ez mindig így. (Tudjuk az előző bejegyzésből.) Márpedig valami…..
andocsari 2011.02.27 16:47:09
@Zánkanári: Igen. Ez így történt, kevesen voltunk, akik támogattunk. Az őszinteséghez hozzátartozik, hogy a Varga Zoltán is támogatta.
De szép is volt! Sütött a nap, hét ágra, feküdtünk a füvön nap hosszat, bámultuk a csajokat, nyomtuk a lángost, a palacsintát no meg a sört, és alig fértünk be a strandra. Tele volt mindenféle emberrel.Leginkább magyarral és némettel. Hollandok és dánok is jöttek szerényebb…..
andocsari 2011.02.26 01:36:14
@Zánkanári: Ezt még elfelejtettem. A TDM azért is nagyon jó lenne, mert nyitott lenne, mindig elérhető lenne, képes lenne pillanatok alatt reagálni dolgokra, a közvetítő szerepe pedig egyszerűen áldásos lenne, a jelenlegi állapotban.
andocsari 2011.02.26 16:55:29
@Yockee: Én úgy tudom, hogy az Önkormányzat hírdetett egy olyan pontot is, hogy vállakozó Önkormányzat. Lásd a Strandot. Miért volna az lehetetlen, ha felvállalna egy olyan összetett feladotokat megoldó iroda működését, amely ezt a sokminden jót, amit a fentiekben leírtak kedves blogoló társaim koordinálná, és valóságos profitot generálhatna belőle. Teljesen mindegy, hogy ezt TDM-nek vagy feltúrbózva akármilyen névvel illetné, a lényeg, hogy profitáló, összetett turosztikai atrakcióvá szélesítené ki. Ehhez kellene a valóban profi szakember. Csak a tiszteletemet, és a megbecsülésemet tudom átadni azoknak az embereknek, akik önzetlenül, szabadidejük, szellemi képességük nagy részét fordítják közösségi munkára minden anyagi szolgáltás nélkül. Meg is tesznek mindent azért, hogy az általuk elvállat közösség irányítását szuperül ellássák. A probláma az, hogy ők megteremtik a lehetőségekhez a talajt, ehhez kellene olyan szakgárda, aki a jó talajba a megfelelő magot ülteti, amit majd le lehet aratni, és profitálhat belőle önkormányzat, gazda, és a polgár. Megvagyok arról győződve, hogy ennek a megvalósítása nem lehetetlen. Ki kell találni a formát, hogy hogyan működtethető, biztosan van rá megoldás, és a beindításához pénzt is lehet szerezni. Ha valóban az elvárásoknak megfelelő módon működne, később nem hiszem, hogy problémát okozna a fenntartása. Ha az emberek látják, hogy van értelme , és látható eredménye, ha még kezdetben nyílván kicsi is, biztosan, hogy csatlakoznának, és részt szeretnének benne venni.
andocsari 2011.02.27 01:21:36
@Varga.Zoltán: Kedves Zoltán! Én pontosan így fogalmaztam "...felvállalna egy olyan összetett feladotokat megoldó iroda működését...", nem működtetését. Nagyon jó példát hoztál fel a csopakival, ugyanis ismereteim szerint ott is az önkormányzatok lobbiztak a "kis turisztikai kistérség" kialakításáért, és oda is teszik a támogatásaikat is. Meg is van az eredmény, és valószínű hosszú távon még sikeresebbek lesznek ezek a kistelepülések. Én csak arra próbáltam a figyelmet irányítani, hogy nem szabadna elvetni ezt a lehetőséget, és az önkormányzatnak nagyobb szerepet kellene felvállalnia, legalábbis az idulási időszakban. Meggyőződésem, hogy ez belátható időn belül megtérülne számára.
Úgy érzem, nagyon innovatív településen élünk, kedves zánkai polgártársaim. Zánka mindig megelőzi a korát, ezt meg kell, hogy állapítsam. Amíg kormányunk napjainkban vívja élet-halál harcát a világgal a totális médiauralom megteremtése érdekében, addig csendes, kicsiny…..
andocsari 2011.02.19 15:49:35
@világutazó1496: Kedves Világutazó! Egyetértek az általad leírtakkal. Nekem is az a véleményem, hogy a Hírmondónak az értéke abban van, hogy szinte személyesen rólunk szól. Arról, hogy kinek miben volt sikere, ki miben vett részt, kötődik személyesen hozzánk, megörökítve ténykedésünket, részvételünket a falu életében. Tudomásom van róla, hogy sok ember, köztük nagyszámban idősek, akik nem rendelkeznek kábel tv-vel, internettel, szinte betűről-betűre elolvassák, innen szereznek információt a volt, vagy leendő eseményekről. Tapasztalatból tudom, hogy néhány ember írja szabadidejében, mindenféle szolgáltatás nélkül. Nem is olyan könnyű csinálni, mint amilyennek tűnik. Zánkanárival egyetértek, hogy ez nem újság, inkább lehetne a címe "Zánkai Memento", de mindennel együtt értékes, és megtartandó szerintem.
A Honlapról, amikor készült, még valószinűleg a korszerűk közé tartozott, azonban ma már sajnos szinte értéktelennek mondható. Nem csak a megjelenése, de a tartalma is. Én nem tudom teljes bizonyossággal megítélni, hogy ez a honlapszerkesztő hibája-e, a megjelenése, beleértve a keresési lehetőségek gyors, és egyértelmű használatával valószínű, hogy igen. A tartalma viszont az adatszolgáltatók figyelmetlensége szerintem. Én is azt gondolom, hogy semmilyen formában nem lehet bárhova beolvasztani. Nagyon fontos, hogy Zánkának önálló honlapja legyen. Ez nem is lehet kérdés, és pénzkérdés sem. XXI. században a reklám, a menedzselés talán fontosabb, mint a maga a "termelés". Hiába van "valamink", ha nem tudjuk eladni, mert egyszerűen nem tudnak róla, vagy nem népszerűsítjük megfelelő formában, és hitelességgel. (ezt azért jegyeztem meg, mert fars információ ugyanolyan rossz, mintha nem is lenne információ, lásd horgászat).
A Zánka Tv szerintem megjelenése óta az egyedüli, ami valóban megpróbál lépést tartani a fejlődéssel. Persze a vállakozónak érdeke is ez. Mivel a Zánka Tv vállakozásban működik, nyílván ennek ára van. Szerintem nem támogatás kérdése. Lehet támogatni, de az nem azt jelenti, hogy az adásokat megveszem. Minden adásnak kell lenni egy fix árának, amit a vállalkozó kikalkulál, és azt kell érte megfizetni. Ha ezt az Önkormányzat nem tudja kifizetni, akkor az az adás nem szerepel a programjában véleményem szerint. Érthetetlen a számomra, ha az adások annyiba kerültek, amennyibe az elmúlt évben, a mostani költségvetésben pedig nem áll módjában az önkormányzatnek ezt a mennyiségű adásidőt kifizetni, akkor lehetséges lesz-e a közvetítések elérése a lakosság számára? Ha igen, az azt jelentheti egyik részről, hogy a vállakozó felajánlja, vagypedig azt, hogy az eddigieket túlszámlázta, amit egyáltalán nem feltételezek.
Összegezve a falu nem teheti meg azt, hogy a gazdasági nehézségekre hivatkozva pont a reklám költségeit csökkenti, mert adottságaiból adódóna, pont ettől számíthatna plussz bevételekre. Ezt most csak megjegyzem, gondolom ez még lesz téma. Több, mint 40 milliós hiánnyal indult a költségvetési tárgyalás. Ezt "lefaragták". Véleményem szerint ez csak úgy volt lehetséges, hogy az intézmények túltervezték a költségvetésüket. Nem vették figyelembe az adott és várható bevételek realitását.
 Nagyon jó felvetések születtek a blogon kicsiny településünk közlekedési helyzetével kapcsolatosan az elmúlt napokban. Gratula a kommentelőknek! Köszönet érte! Úgy gondolom, a téma megérdemel egy misét, nem sokára "celebrálom" majd. Jelen bejegyzésnek azonban…..
andocsari 2011.02.12 20:44:53
@Zánkanári: Kedves Zánkanári! Zseniális az írás, briliáns! Annyival egészítenám ki, hogy mindez a XXI. században.
Nem gondoltam, hogy megismétlődhet mégegyszer az, hogyha nem lehet azon bosszút állni, akire haragszik valaki, akkor meg kell keresni a hozzá legközelebb állót, és rajta példát statuálni. Az meg már csak egy kis "aprocitás", hogy Zánka vonata robog a szakadék felé. Ha hiszitek, ha nem a "rátóti csikótojás" jutott az eszembe.
Megpróbáltam viccesen megközelíteni ezt az egészet, amit meg mondok őszintén, elég nehezen ment.
andocsari 2011.02.13 02:03:51
@zánka: Kedves zánka! Írtad, hogy kétszer olvastad el, és meditáltál az írásról. Gondolom akkor rájöttél, hogy ennek elsősorban nem a "kinyírás", hogy szavaddal éljek a lényege, és ezért tartom annak, amilyen jelzővel illettem. Szerintem ennek az írásnak a meghasonulás a lényege, lidércfű hozzászólásából azt szűrtem le, hogy Ő is így értelmezte. Le is írta, azt hiszem mindenki számára egyértelműen, és világosan. Mi az oka a meghasonulásnak? Az írás erre is elég egyértelmű választ ad. A probléma, és a baj az, Kedves zánka, hogy ez sajnos nem vélemény, hanem ez a valóságos helyzet.
Nem gondolnám, hogy Zánkanári az én dicséretemtől bízná el magát,( bár én nem őt magasztaltam, hanem az írást) ugyanis meggyőződésem, hogy ő tisztában van a képességeivel, az értékeivel, és nem visszaél, hanem él vele. Én csak tisztelni tudom őt ezért.
A példát, amit felhoztál csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy egyáltalán nem vagyok efelől meggyőződve. Azt mondják, "csak nyugtával dícsérd a napot!".
andocsari 2011.02.13 13:00:57
@zánka: Kedves zánka! A cikket azért találtam nagyon jónak, mert én azt gondolom, hogy a problémáknak ez az alap oka. A felmerülő gondokat okozatnak, vagy következményeknek tartom. Lehet az okozatokat ad-hoc módon pillanatnyilag megoldani, de ettől még a valódi probléma nem szűnik meg. Ez olyan mint a kiszakadt nadrág esete. Toldozgatni-foltozgatni lehet, de mindig továbbszakad, és egyszercsak nem lesz hely már több foltra. Távol áll tőlem, hogy fejeket akarjak hullani látni. Azt azonban nagyon is szeretném, hogy a "FEJEK" elgondolkodjanak azokon, amik ebben a blogban is ( az egészre értem, nemcsak erre az egy bejegyzésre)elhangzanak, és meditáljanak azon, hogy lehet, hogy van igazság ezekben, amikról írunk, vagy megjegyezzük. Próbáljanak önkritikát is gyakorolni, és változtassanak a hozzáállásukon, ugyanis nem mi vagyunk értük, hanem ők vannak mi értünk, továbbmegyek, ők vállalták is ezt, hogy mi értünk lesznek. Hiszem, hogy minden ember tud változni.
Kedves zánka! Egyáltalán nem indulatosak az írásaim, sőt Te magad írtad, hogy filozofálgatok. A filozofálás és az indulat nem fér meg egymással. Lehet, hogy volt idő, amikor szenvedélyes voltam a közügyekkel kapcsolatban, de ez az idő már elmúlt. Te most indulatossággal, előzőekben (Naplemente) sértettséggel illettetek. Valószínű ennek oka lehet az is, hogy névvel vagyok itt, és elég sokan ismerték a faluban a ténykedésemet. Egy "plátói" kérdés: Lehetnék szerinted sértett, és indulatos? Nem kell rá válszolni. Én nem vagyok egyik sem. Nincs szükségem, és nincs is szándékomban ezt bizonygatni. Aki elhiszi, elhiszi, aki meg nem, hát Istenem!, tudomásul veszem.
Igen, van véleményem, és a "tollamból fakad", mint ahogy másnak is van, és az ő "tollából fakad". Ebben semmi kivetni valót nem látok. Erről szól ez az egész. A szubjektív véleményem az, hogy ezt a blogot ellenzékiségnek, esetleg továbbmegyek ellenségnek tekintik néhányan. Nem erről van szó. Senki nem akar "Palota Forradalmat". Egyáltalán nem látom azt bajnak, ha a falu lakói aggódnak saját sorsuk, és jövőjük alakulásáért. Azt pedig haladásnak látom, hogy ennek már nemcsak az utcán, vagy szűkebb összejövetelen adnak hangot, hanem ezen a módon is, vagyis leírják.
Engem nem kell tenni sehova. Nagyon jó helyen vagyok ott, ahol vagyok. Világ éltemben liberális gondolkodó voltam. Sokan ezt elítélik, mert azt tartják " hogy ingadozik, mint a középparaszt" (nem sértés, az átkosból való). Az én olvasatomban pedig azt jelenti, hogy "nem kell kiönteni a fürdővizzel a gyereket is". Ami jó, azt meg kell tartani, sőt továbbvinni, ami pedig már nem működik, azon változtatni kell, hiszen az idő múlásával a körülmények is változnak. Általában ezt, fejlődésnek mondják. Én azt hiszem továbbra is filozofálgatok, a sok vélemény közé befér ez is, úgy hiszem. Üdv. AA
Kommentelő blogtársunk javasolta, hogy Zánka ügyeit illetően a Zánka TV-n és a programturizmus.hu-n tájékozódhatunk. (Nem igazán értettem, miért ne a falu honlapjáról csipegessük a hasznos információkat. Mint ahogy azt sem, miért költünk 200.000,- Ft + ÁFÁ-t - ez most nem…..
andocsari 2011.02.07 01:42:26
@Varga.Zoltán: Kedves Zoli! Valóban akkor én képviselő voltam, és tudom, hogy a beadott kérvény alapján 20.000.- javasoltunk, majd fogadtunk el támogatásként. A gépelés a döntés után készült, ami leadásra keült a honlapra. Nem én gépeltem, és ellenőriztem. De nem ez az érdekes. Meg sem fordult a fejembe, hogy bármi törvénytelen született volna. Én nem erről beszéltem a kommentemben. Gesztusokról beszéltem, amit még most is fenn tartok. Főleg arról, amit itt a fentiekben is sokan megfogalmaztak, a közös, és kölcsönös, építő jellegű párbeszéd. Sajnos a stílus néha félreérthető. Az is lehet, hogy vagyunk egyen-nyolcan, akik érzékenyebbek, nem vitatom. Most viszont, Te vagy helyzetben.
(Mi képviselő társak is voltunk, ezért van a tegező hangnem, természtesen ezt tiszteletből jegyzem meg, én a többit is tiszteletből írtam, és nem támadásból.)
Más: Nagyon jónak tartom a turisztikai blogot. Nagyon remélem, hogy lesz viszhangja a döntéshozók körében is. Már írtam erről, csak ismételni tudom, hogy nagyon jók az ötletek, de itt már egy összefogó turisztikai-gazdasági programnak kellene születnie szakemberek segítségével. Itt nemcsak 1-vagy 2 évről van szó, hanem Zánka kitörési pontjáról, mivel más lehetőség nincs. El tudok képzelni egy fórumot, ötletbörzét, de egy átfogó, koncepcionális terv kell, amelyet módszeresen, tervezhetően meg lehet valósítani, és az eredményekre lehet építeni. Azt is tudom, hogy a szakemberekért nem kell máshova menni, hiszen itt vannak Zánkán, és tudtommal már nem egyszer fel is ajánlották segítségüket. "Szerencsés" helyzetben vagyunk, mivel Zánkán az egy főre jutó értelmiség (diplomás) 2 fő. De a legszerencsésebb az lenne, ha közös dolgainkról együtt gondolkodna a falu értelmisége, munkása, szőlőtermesztője. Hiszem azt, hogy ez a kommunikáció is hozzájárul ahhoz, hogy így legyen.
Elmúlt héten önkormányzati ülést ültek Zánkán. Gondoltam, közel egy hét elegendő lesz a jegyzőkönyv netes közzétételére, de csalódnom kellett. Sajnos ez esetben a Zánka TV sem bizonyult gyorsabb hírforrásnak. A legutolsó önkormányzati ülés náluk 2010. december 15-én…..
andocsari 2011.02.04 14:42:54
@Zánkanári: Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy egy hivatalos, közétett iratról véleményt lehet mondani, anélkül, hogy elkezdjen valaki a bürokrácia útvesztőjében megvilágosodást keresni. Én azt gondolom, hogy valóban köszönet jár érte, mert bizony "szemfüles" olvasó akár a végsőgik is eljuthat egy ilyen információval. Én azt hiszem elfelejtettünk gesztusokat értékelni, és helyén kezelni. Ha már ez felmerült bennem, mármint a gesztusok gyakorlása. Miért gondolja a helyi hatalom azt, hogy minden esetleges észrevétel, vagy eszmecsere, az ő ellenséges bírálata, miért nem azt gondolja, hogy azoknak a polgárainak, vagy népeinek véleménye, esetleg gondolkodása, akik neki bizalmat adtak. Gondolkodásukkal nem biztos, hogy ártani akarnak. A rávilágítást, figyelemfelkeltést, lehet okulásként, tanulásként, vagy segítésként is felfogni, és kezelni. Véleményem szerint igazán ez a cselekedet tenné naggyá, faluközösségünk vezetőit. A blog írójának csak köszönet jár, nem pedig "kioktatás". AA
Megszólíttattam! Nem érdemtelenül. Valóban az elmúlt hétvége enyhén szólva csendes volt a blogon. Vasárnap este végig szaladtam a kommenteken, hát mit mondjak, gyorsan végeztem. Szerintem ez volt a blog életében a holtpont, amin ha túljutunk, "Repül a nehéz kő: ki tudja, hol…..
andocsari 2011.02.02 00:05:40
Alapvetően három vezetői típust szoktunk megkülönböztetni a vezetők jellemzésekor. Ezek a következők: autokratikus, demokratikus és laissez-faire (ritkábban anarchikus) vezetők.
Az autokratikus vezető többnyire egyedül hozza döntéseit, a döntés-előkészítés folyamatába ritkán enged be más kollégákat. Vezetési módszereire az utasítás, a parancsolás,és a vélt, vagy valós hatlamából fakadó ráhatás.
A demokratikus vezető gyakran hoz konszenzuson alapuló döntést, már a döntés-előkészítő folyamatba is bevonja a szakembereket. Jellemző módszere a kompromisszum keresés igényével leírható vita, és a törekvés a meggyőzésre.
Az anarchikus vezetés jellemzője, hogy a csoporton belüli informális vezetők, azaz a hivatalosan nem kijelölt vezetők, (lehet ez "fehér asztal", szűkebb baráti, érdek kapcsolatok) hozzák meg a döntéseket, így a szervezet egésze szempontjából nézve lehetetlen stratégiailag fontos és szakmailag megalapozott döntéseket hozni.
Az önkormányzatiság feltételezi a demokratikus vezetői stílust. Ugyanis ez esetben az egyszemélyi felelősség nem egyenesen arányos az egyszemélyes döntéshozatallal. A testület nem eszköz, amit hárításra kell használni, vagy kínosabb esetekben pajzsként. Felelős döntéshozók ők is, akikre szintén érvényes a döntéselőkészítés fázisában a véleménycsere, ismeretszerzés, információ gyűjtés stb. Egy település fejlődésének előfeltétele, egy hosszabb (több évre, évtizedre) és egy rövidebb (1 évre) kidolgozott stratégia. Ehhez viszont valóban szakemberek kellenek. Nagyon fontos a vezető részéről az állandó kapcsolattartás a falu közösségével, (nemcsak 1 évben egyszer: Falugyűlés, Idősek napja) együttélés a faluval, és polgáraival. Vajon melyik jellemző a mi mesebeli falunkra????...hogy én is Hofit idézzem, bár szeretem az angol humort is (hiába, széles skálán futok...) "...Ő szereti, ő nagyon szereti, csak azt nem szereti, ha más is szereti..." AA
andocsari 2011.02.02 02:29:03
@bebíró: Jól idéztem....
 Halleluja! Zánka ismét költségvetést alkot.Gondolhatnánk, nem egy bonyolult dolog ez, pedig az. Közgazdaságilag valóban hallatlan egyszerű a feladat: Számold meg a várható bevételeidet és próbáld meg a kapott összeget egy évre elosztani. Mégis fontos kritérium: ne költs…..
andocsari 2011.01.16 01:01:33
@Naplemente: A cikket nem én írtam, és nem én használtam a kifejezést. Amikor a blogot elolvastam, ennek ellenére azonnal értettem, mert az infantilis kifejezés általában irónikus, én is a felnöttek gyermeteg viselkedésére használom. Ebben a szövegkörnyezetben én azonnal tudtam értelmezni. Megjegyzem, még sértőnek sem mondható. Köszönöm, hogy felhívta a figyelmemet, Moris-ra. Nagyon érdekes dolgokat ír valóban.
A bloghoz visszatérve, megnéztem a Zánka Tv felvételét az új vállalkozóként felkért müv.szerevezőt, és munkatársai bemutatkozását. Nagyon lelkiismeretesen utána néztek Zánka közösségi és kulturális életének. Nagyon kedvesen, és előzékenyen, ha igény van rá, fel is ajánlották a "segítségüket" Érdemes megnézni a Zánka Tv honlapján.
andocsari 2011.01.29 00:11:46
Kedves Naplemente! Igazad van, nem kértem elnézést. Ha úgy olvasod a szövegkörnyezetet, akkor kitűnik, hogy elég irónikusan van megfogalmazva, és ebben én is benne vagyok "(falutársaim)". Sajnos hosszú időn keresztül azt láttuk, amit láttatni akartak velünk, és jó hiszeműen, vagy jól megfontolt érdekből el is fogadtuk, hiszen látványos volt. Eszünkbe nem jutott, hogy mik játszódnak a színfalak mögött, és esetleg azok után érdeklődjünk. Igen a folyamatok egyszercsak kiütköznek, világossá válnak, és elég húsbavágó problémákat okoznak. Úgyis lehet fogalmazni, hogy visszaéltek a bizalmunkkal. Magadról is tapasztalhatod, hogy a kommentek, és blogok által felvetett problémás területek nagy részével egyetértesz, vagyis "nem annyira" jól mennek a dolgok. Sajnos ebben igenis mi is nagyon hibásak vagyunk. Jól lehet a szűk látókörünk, vagy a kényelmességünk, vagy egyszerűen azért, mert már mindenkivel ösztönösen bizalmatlanok vagyunk. Félünk a változásoktól. Jobb a járt út, mint a járatlan. Ugyanakkor azt el kell fogadnom saját magamnak is, hogy 16 év elég volt. Jöjjenek a fiatalok, bizonyítsanak Ők. Én már nem akarok, azt meg végképp nem akarom, hogy "szigorú" feltételeket szabjon nekem bárki is a hivatásomban. Én azt mindig elkötelezetten, híven, és soha nem a magam javát nézve végeztem. Nagyon kedves vagy, hogy a bírálataid ellenére támogatnál engem, nagyon szépen köszönöm, és hidd el nagyon jól esik, így utólag is. Mint tudjuk a kultúrához, és a focihoz mindenki ért. Nagyon sokan megróttak engem azért, hogy nem jelentkeztem testületi tagnak, mert annak esetleg jó lennék. Elég sok embernek megmagyaráztam, -főleg azoknak, akik felértékeltek arra, hogy megkérdezzék-, hogy nincs szándékomban olyan testületben részt venni a továbbiakban, ahol marad a vezetés, mert nem szeretném a nevemet adni olyan dolgokért, amiért más volt a véleményem, de semmit nem ért az erölködésem. Ebből 8 évig elég volt. Itt azért vállaltam a nevemet, mert így tartom tisztességesnek azért, mert közel 20 éven keresztül részt vettem Zánka közéletében. Ha felvállaltam ezt a szerepet, természtesen felvállalom a bírálatot is. Ha írok az azért van, hogy az ismereteimmel, tudásommal, és a véleményemmel szeretnék hozzájárulni bizonyos dolgok megértéséhez, vagy esetleg tisztábban látásához. Nincs bennem semmi rossz indulat, már elkeseredett sem vagyok, csak tárgyszerű, "több szem többet lát".
andocsari 2011.02.01 20:26:04
@bebíró: Kedves Bebíró! Köszönöm, hogy érted, amit írtam. Én nem műveltségi szintre, és általában értettem, hanem azokban a szituációkban, amikor valóban arról kellene szólni a történetnek, hogy megfontolt döntéseket hozzunk, és próbáljuk megérteni, és megismerni az összefüggéseket, a falunk dolgairól, és a közös jövőnkről. Elég sokan felhívtak, és igazat adtak nekem, sőt olyan is volt, aki elismerte, hogy valóban jobban oda kellene figyelnie közös dolgainkra, mert ha ma nem, de holnap lehet, hogy őt is személyesen is érinteni fogja. Kedves Naplemente! Kardomba dölök, és Tőled elnézést kérek. Fogalmam nincs, hogy miért fontos Neked az még, hogy "cikizz", ugyanis ennél erősebb megjegyzések is hangzottak már el itt, sőt még a Te "tolladból" is. Lassan egy "bulvárújságban" érzem magam. Hidd el, nem kell velem ennyit foglalkozni, én már sem nem osztok, se nem szorzok. Mindezzel együtt igen, szeretem a falutársaimat a magam módján, még téged is. AA.
 Hallatlanul gyorsan teljesíti ígéreteit az új Képviselő Testület! (Halleluja! Ha ez így megy tovább, szezonra kész lesz a fövenyfürdő!) Polgármesterünk éppen, hogy meghirdette tavaly októberben, hogy kulturális területen struktúraváltásra van szükség, és láss csodát,…..
andocsari 2011.01.31 18:40:34
@mirr murr: Kedves Blog barátaim! Sajnos jogos a felvetésetek, de én éppen ezért probáltam leírni, a Faluház jogállását, hogy érthetőbb legyen a helyzet. Jelenlegi állapotában a Faluház már nem intézmény, és a Polgármester úr a vezetője ennek is. Ebben a státuszban a Faluházban ő nevezhet ki bárkit, mint munkáltató, és vezető. Ugyanúgy, mint más intézménynél az igazgató, pld. iskola, óvoda. Ebből adódóan nem feltétlenül szükséges a testület hozzájárulása. Meghírdetni az állást csak abban az esetben kell, ha közalkalmazotti státuszban akarja alkalmazni. Vállalkozásban általában árajánlatot kell adni, mint ahogy helyesen mondta a Naplemente. Mondjuk itt is az volna a korrekt, ha meghírdették volna, és esetleg módjában állt volna más programszervező vállakozó pályázati lehetőségének is. Sajnos ez is egy anomália!!!!! Akkor kellett volna szólni az ellen, hogy ne szüntessék meg az intézményi formát, sajnos akkor a testület nagyobbik része ezzel egyetértett, nem számolva a következményekkel.
andocsari 2011.01.31 20:38:57
@palimadár01: Azért nem kell, mert nem intézmény a müv.ház, hanem az önkormányzatnak egy szakfeladata. Megszünt intézmény lenni. Az önkormányzatnak, és az ide tartozó szakágazatoknak, mint falugondnokság, stb, a Polgármester a vezetője, és irányítója. Az iskolánál is a tanárokat az iskola igazgató veszi fel, a testületnek nem kell jóváhagyni. Az intézményvezetők esetében más a helyzet, őket valóban pályázat útján, és a testület jóváhagyásával kell kinevezni. Mivel a műv.házban nincs vezető, mert nem önálló isntézmény, így csak munkatársak vannak, akiket a vezető, jelen esetben a polgármester veheti fel. Nem tudom, így érthető-e? Lehet, hogy körülményesen magyarázom, bocsi.
andocsari 2011.01.31 22:47:05
@palimadár01: Egy bizottság van állandóan, a neve "Ügyrendi bizottság". Kérdéses esetekben ad-hoc bizottságot hoz létre a Polgármester javaslatára a testület, amely egy konkrét ügyben vizsgálódik a döntéshozatal előtt. Ennek tagjai általában 2 fő testületi tag, és külső, az ügyben érdekelt, vagy olyan személy, aki ismeretük szerint járatosabb a témában.
 Életünk legnemesebb, de egyben legnehezebb feladata gyermekeink boldogságának biztosítása. Folyamatosan topon lenni érzelmileg és értelmileg, no meg nem utolsó sorban anyagilag nehéz küldetés, pedig e nélkül kiegyensúlyozottságunknak hipp-hopp annyi. Manapság a családok…..
andocsari 2011.01.17 17:53:29
Kevés ilyen kis létszámú falu mondhatja el, hogy rendelkezik azokkal az alapvető oktatási és szociális létesítményekkel, mint mi. Ez nagymértékben hozzájárul a falu megtartó erejéhez, és ha lehetőség van rá a falu lakosságának a növekedéséhez is. Sajnos az ország gazdasági helyzete azzal is jár, hogy az állam csökkenti az intézmények állami támogatását, vagyis azt a fejkvótát, amivel hozzájárul ezeknek az intézményeknek a működtetéséhez. Ennek következtében az önkormányzatnak kell a hiányző működési, és fenntartási összeget biztosítani. Vagyis növekedik az az összeg, amit az önkormányzatnak kell fizetni. Ehhez a plussz összeghez hogyan juthat az önkormányzat? Véleményem szerint, helyi adóemeléssel, az intézmények költségeinek a csökkentésével, amit úógy érhet el, hogy megvizsgálja, hogy mik azok az alapkövetelmények, és elvárások, amivel működhetnek törvényileg, és nem finanszírozza azokat a költségeket, amiket ezek az intézmények a hatékonyabb, és minőségileg jobb eredmények érdekében végeznek.
A bölcsőde én sem tudom, hogy milyen kihasználtsággal működik. Egyetértek a cikk írójával, hogy a mai társadalmi és gazdasági helyzet kényszerpályán mozgatja a fiatalokat, és kisgyermekes családokat.Azért szeretném azt megjegyezni, bár nagyon személyes döntés az, hogy szülők, hogy döntenek, szinte bébi gyermekük bölcsödébe hordásával, csak azért, mert két pici gyermeke van egy családnak, és csak az egyikkel (gondolom a még kisebbel) legyen otthon, nem biztos, hogy ezt az önkormányzatnak kellene biztosítani. Azt gondolom, hogy annál csodálatosabb dolog nincs, mint az, hogy ezek az édes emberpalánták az otthon melegében, és szüleik szeretetével, gondoskodásával kezdenek el szocializálódni. Írtam ezt persze tudatlanul, mert nem vagyok tisztában, hogy milyen családi háttérrel rendelkeznek a bölcsödés gyermekek. Természetesen én is úgy gondolom, hogy ezeket az intézményeket a végső erőnkig meg kell tartani, csak akkor tudni kell azt is, hogy ez csak úgy lehetséges, ha a falu minden lakója kiveszi a részét ebből.
andocsari 2011.01.17 23:52:33
Kedves Zénó! Sajnálom, hogy azt mondom, de örülök a felháborodásodnak. Ha egy kicsit olvasol a soraim között, rájössz, hogy pontosan erre akartam felhívni a figyelmet. Tényszerint, hogy nem megoldás az, ha csak az adók emelésével próbáljuk megoldani a pénzügyi dolgainkat. Az első írásom elég nagy felháborodást keltett, és meg is kaptam érte a magamét, pedig pontosan ezt írtam le, hogy az nem gazdálkodás, hogy ha szükséges akkor fizessen többet a falu lakossága, majd az megoldja a probléma egy részét. A bevételeinket kellene növelni, de nem feltétlenül a helyi adók növelésével. Ha a falu vezetése nem ért hozzá, hogyan lehet egy település gazdasági stratégiáját megoldani, amit megjegyzem nem feltétlenül kell, hogy értsenek hozzá, fel kell kérni szakembert. Igen, ez is egy befektetés, de ez a befektetés valószínű eredményes is lenne. Ismereteim alapján van a faluban ilyen szakember, akár a turisztikai vonalon, akár a gazdasági vonalon. Az önkormányzatnak csak le kellene velük ülni, vagy megbízni őket a szakmai kidolgozásra, a lehetőségek tárgyszerű körülrajzolására. Ezen már el lehetne indulni, lobbizni, a vállalkozóknak zöld utat adni. Szolgáltatásokat bővíteni. Sajnos, ha így "haladunk" a következő években nem annyira kell azon idegeskedni, hogy ki fizet idegenforgalmi adót, és ki nem, mert lassan alig lesz vendég, aki után kelljen fizetni. Az intézmények összevonása sem rossz ötlet. Én azonban azzal, hogy esetleg egy intézményvezető vezetői pótlékát megsporolná az önkormányzat, több megtakarítást nem nagyon látok. Létszámot nem valószínű, hogy lehet csökkenteni, a fenntartási költségek ugyanúgy jelentkeznének épületenként.