Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Teo73

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez az anyag nagyobb pusztításra képes, mint az összes többi „drog” együttvéve, melyeket az emberiség valaha használt. Mégis ez az egyik legnépszerűbb tudatmódosító. A legkülönösebb, hogy csak közösen tudjuk visszaszorítani. Külön-külön nem lehet lejönni róla.…..
Teo73 2011.01.14 10:40:28
Miként venném rá pl. a szomszédomat: éljen energiatakarékosabban?
1. Mindenekelőtt "bosszantóan" jó példával, ez az első.
2. Amikor összefutunk, rendszeresen szóba hoznám a rezsiköltséget, energiaszámlákat. Megmutatnám az én tüntetően alacsony gáz- és villanyszámláimat. (Néha megkaphatná a fénymásolatát. ;))
3. Egyúttal azt is elmesélném, pl. milyen jó világításom van, és mennyi mindent csinálok - kis fogyasztással. Mindig elmondanék egy-egy trükköt-tippet, mivel és hogyan vagyok takarékos. A továbbfejlesztési szándékaimhoz javaslatokat kérnék tőle, hadd töprengjen rajta, járjon utána ;).
4. Azt is mindig megvillantanám, milyen jól élek, milyen sok helyen járok (leginkább hazai tájakon, vonattal, gyalog, bringával, városi tömegközlekedéssel), mennyi mindenre telik a pénzemből és az időmből - holott a pénzemet költhetném energiára (rezsire) is, és a szabadidőmben pluszmunkát vállalhatnék a megélhetésért.
5. Egy-egy látogatás, szomszédolás alkalmával megfigyelném, mit hogyan oldott meg a háztartásban, és finoman kritizálnám, miért pazarló a megoldása, és hogyan lehetne takarékos. Ha ő jár nálam, akkor pedig a takarékos módszereimmel dicsekednék.
6. Alkalmanként kapna tőlem energiatakarékossággal kapcsolatos szóró- és ismeretterjesztő anyagokat, eltanácsolnám, elhívnám a zöld szervezetekhez, rendezvényekre.
7. Szorgalmazom az energiatakarékos emberek/háztartások jutalmazását, megkülönböztetését - ki kell dolgozni a rendszerét (matrica/logó jelekkel, kedvezményekkel, ajándékokkal, erkölcsi/anyagi elismeréssel, pl. Hollandiában naponta kap pénzt, aki nem autóval megy dolgozni). Én is kifejezném elismerésemet a szomszédomnak/barátomnak/rokonomnak, ha eredményt ért el az energiatakarékosságban.
+1. A lakógyűléseken és fórumokon felvetném a fogyasztáscsökkentési/takarékossági verseny gondolatát, mivel ez hosszútávon a lépcsőház/lakóház anyagi érdeke is. A nyertes jutalmat/elismerést kaphat.