Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szótárkezelő

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A 45-60 év körüli olvasóinknak talán megdobban a szíve a mai téma hallatán, hiszen a "legendás" magnókazettáról szól a mai mese. Ezen korosztály tagjainak szinte kivétel nélkül van valamilyen sztorija ami összefügg a kazettával azaz hivatalos nevén a compact-cassette-tel. Ki ne tekerte volna…..
Szótárkezelő 2019.02.22 17:28:35
A kazetta zseniális találmány volt, sokak számára téve elérhetővé az egyébként esetleg csak külföldi, drága hanglemezeken hozzáférhető zenéket. (Esetleg a Petőfi hétfői kívánságműsora, kettőtől ötig megvan?)

A technológia előrehaladásával és a lejátszó eszközök műszaki tartalmának fejlődésével egyre jobb lett a felvételek minősége is. Külön figyelmet érdemel a két irányba játszó magnódeckek megjelenése (ami, véleményem szerint - különösen kezdeti fázisban - azért hordozott magában hibalehetőségeket).

A POLIMER tényleg nem volt egy nagy durranás, legfeljebb olcsóbb hordozható magnók esetében volt használható (ezek frekvenciatartománya és sokszor vacak mechanikája miatt úgyis szinte mindegy volt, milyen kazetta van bennük).
Gyimesi Jánosnak Pécsről külön köszönet a fotókért, egy időben tényleg szinte csak nála lehetett megvenni a jobb minőségű kazettákat. Az ELEKTRO 55 egyébként is egy múzeum :-), Jani pedig szobrot érdemel Pécsett, mint a használt hifi kiskereskedelem egyik utolsó bástyája.
Soha nem felejtem el a nála vásárolt első komolyabb kazettás deckemet, egy YAMAHA KX-850-et, ami sokáig verte a mezőnyt.

Nem szabad elfelejteni, hogy a CD megjelenése után azért sokáig még az autókban maradtak a kazettás rádiók, mivel eleinte nem volt bennük CD-lejátszó, vagy csak horror áron, így a kedvenc zenéket CD-ről vagy LP-ről másolva magunkkal tudtuk vinni kazettán.

A ma hozzáférhető technológiák mellett a kazetta nyilván a dinoszauruszok kategóriájába tartozik (kamasz kölkeim gyakran meg is mosolyognak miatta, megkérdezik, miért tartom ezt a lejátszáshoz szükséges porfogó vasdarabot a lakásban, hiszen ott a telefon és a Spotify :-) ), de a kornak egy ikonikus kelléke volt, ami ma is nyilván sok ember szívét tudja megdobogtatni.