Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sziamiaú

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A régészeti lelőhelyeken rejlő ingó és ingatlan leletanyag nemzeti kincsünk, aminek védelme, őrzése, gondozása és kutatása a régészeti és örökségvédelmi intézmények feladata. Különösen az ingó leletanyag van veszélyben, korábban inkább a gondatlanság és felelőtlen…..
Sziamiaú 2011.01.11 22:31:37
@Mr. Acid:
Nem, a hobbikollégák szépen kihívják az állástalan régészeket, akik száz oldalakban dokumentálhatják, aztán bevihetik a múzeumba, ha ott még nincs olyan. Nem is állítottam, hogy a szakmai részét is a fémkeresősöknek kellene megoldani. De ha már úgyis kikaparják, akkor legalább maradjon valami nyoma. Miért? A mostani helyzet jobb? Nincs lelet, nincs dokumentáció, nincs megfelelő adatolás a leletek előfordulásáról, csak dühöngő, öklüket rázó régészek meg suttyogó fémkeresősök. Ez így senkinek nem jó. Egyetlen megoldás van a konszenzus. Okos enged...
Sziamiaú 2011.01.11 23:06:51
@Mr. Acid:
Alapvetően egyetértünk, a múzeumok finanszírozása annyira nem megoldott, hogy szinte nincs is. És igen, az állástalan régész örül, ha akad valami szakba vágó munka. Attól régész a régész, hogy nem a négy fal között csücsül, hanem kapja magát és kimegy a terepre. És néha koszos lesz... aki csak klimatizált helyiségben képes szakembernek lenni, az inkább keressen magának egyéb elfoglaltságot.
Sziamiaú 2011.01.11 23:42:47
@Mr. Acid:
Nem is várható el senkitől, hogy ingyen dolgozzon. Viszont régésznek se az megy, aki milliókat akar keresni. Igen, allulfizetettek, ugyanúgy ahogy a tanárok, az orvosok, az ápolók. Nem is értem min vitatkozunk. Ezt megoldani az állam dolga lenne. A Kossuthon ment d.u. a régészeti finanszírozásról műsor. Ott is egyetértettek a meghívott régészek, hogy arra jut pénz, amire akarjuk. A környező országok meg tudják oldani. Mi valahogy még nem jutottunk el oda, EU ide. vagy oda.
De továbbra is fenntartom, hogy régésznek lenni hivatás nem pedig csak munka. A jó szakember nem azért megy ki, mert megfizetik, hanem mert érdekli a múlt. Mert viszkető- frászt kap, ha nem nézheti, tárhatja, foghatja meg. Aki viszont ezt nem érzi, az inkább változtasson állást.