Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Miroul

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemrég kaptam egy e-mailt, hogy okvetlenül, minél hamarabb meg kell néznem Az ügynökök a paradicsomba mennek  című filmet, ugyanis – a rendező szavai szerint – a „háttér(hálózat)-hatalom azonnal megkezdte az aknamunkát, hogy a mozik ne vetítsék sokáig.”…..
Miroul 2011.01.10 15:52:27
1-2 hónapja olvasom a blogot, de csak ma regisztráltam be, mert érdekes volt az írás, és eszembe jutott egy témájában kapcsolódó cikk, amit pár napja olvastam, és talán kiegészítésként is szolgálhat.

Szóval egy érdekes és a filmtől eltérő megközelítésű tanulmányt olvastam a Rendszerváltás(ok) Magyarországon c. konferenciakötetben (Mundus Novus Kiadó), ott az állambiztonság tevékenységét Nagy Imre és társai újratemetésénél, illetve október 23-a kapcsán vizsgálta a szerző (Molnár János). Szerinte is hathatósan közreműködött az állambiztonság a rendszerváltás "lezajlásában", ám 1989-ben már nem annak hátráltatójaként, hanem a békés átmenet "híveként" (kicsit egyszerűsítve). Ennek persze az volt az oka, hogy féltek az esetleges "népi" erőszakos cselekedetektől, ezért mindent megtettek, hogy pl. a temetésen ne legyen botrány stb. De ez csak az egyik oldal, hiszen azért mégiscsak volt ekkor már egy ellenzék is, aki szintén alakította a történéseket, és úgy tűnik, többségük nem készült a hatalommal szembeni erőszakos fellépésre.

Továbbá a szerző foglalkozik ügynökökkel is, és nála pl. Kakukk úgy tűnik, hogy nem egyenlő Demszkyvel, mert a jelentések alapján Kakukk "az SZDSZ munkástagozatának képviselője" (de mondjuk ez még csak mellékszál se a cikkben). Az, hogy ez jelent-e bármit is én nem tudom, talán egy hozzáértő majd elmagyarázza.

A kötet többi tanulmánya amúgy talán kapcsolódhat Vígh Péter elvárásához, mivel a filmek, a mezőgazdaság átalakulása, a prostitúció, az idegenvezetők, a demográfia stb. témák mentén elemzi a rendszerváltást, szóval ez talán jobban belefér a rendszerváltás árnyaltabb, bár persze korántsem olyan botrányszagú megközelítésébe...

üdv