Regisztráció Blogot indítok
Adatok
laardavid

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aki eddig azt hitte, hogy a 10 perces gitárszólók, vagy a véget nem érő dobszolók a legnagyobb öncélú megoldások a színpadon, az nézze meg az alábbi videót, melyen Mike Patton és csapata prezentálja a feleslegesség csimborasszóját. Fantomas, avagy kép- és hangjáték, 2:08-tól…..
laardavid 2011.01.10 11:28:05
Valóban öncélú, amit itt láthatunk, de a zene szabad, és nagyon sok öncélú dolog van a világon, amin senki sem akad fenn.
Nagyon sok zene öncélú, hiszen a zeneszerző a saját lelkét, saját dolgait írja ki magából. Ez független attól, hogy tetszik-e valakinek, vagy nem. Vannak emészthető öncélú zenék, vannak nehezen emészthető és kevésbé értékelhető öncélú zenék, sőt vannak pénz és rajongás célú, megélhetési zenék.
Ha úgy nézzük, bátorságnak is tekinthető, hogy valaki olyat csinál, ami a "többség" számára értékelhetetlen és nem szívesen ad rá pénzt.
Ugyanakkor öncélú zenéből is van profi, minőséget, értéket felmutató, és van olyan, ami semmiféle tudást nem tükröz, pusztán azt, hogy csináljunk valami "szart", és próbáljuk eladni.
Ez a részlet, amit láthatunk, szerintem a maga módján igenis minőségi, ugyanis ritka összhang van a zenészek között. Egyszerre kezdik és ezredmásodpercre egyszerre fejezik be az "állatias őrjöngést", minden egyes alkalommal, egymásra tökéletesen odafigyelve.
Hogy ez kinek tetszik, kinek nem, más kérdés. Nekem sem ez a kedvenc zeném Mike Patton munkásságából, de úgy gondolom, hogy neki, egy olyan embernek, aki ezermillió minőségi, "értelmes" zenét lerakott az asztalra, és az egyik legsokoldalúbb és legtermékenyebb zeneszerző a mai zenészmezőnyben, nos egy olyan embernek simán belefér az életművébe ez is, meg a többi meghökkentő hülyesége.
Én magam is zenélek, és ezzel együtt azt mondom, ezt a kis "szösszenetet", akár impro, akár egy "megírt" dal, nos, nem könnyű így, összhangban megcsinálni és max respect, hogy ezt ilyen profin elő is adták élőben.
Ez az én véleményem.

Ja, és szerintem egy tízperces dob- vagy gitárszólóban sem az az elsődlegesen érdekes, hogy öncélú-e vagy sem, hanem sokkal inkább az, hogy technikailag jól van-e kivitelezve, vagy pedig egy nagy fos. Van jó dobszóló tízpercben, hogy eltátod a szád, és van szar dobszóló 1percben, hogy legszívesebben a dobjával együtt bezúznád azt, aki püföli.

A zene alapvetően szabad. ismétlem. SZABAD
ha valakinek meg tetszik is, amit zenélsz, nos, az külön öröm. Mindenkinek.