Regisztráció Blogot indítok
Adatok
boglar06

0 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Orsi írásában talán az első hazaérkezés csalódásairól szóló rész az, ami a leginkább elgondolkodtató, hogy az ember miként esik ki abból a baráti körből, ami Magyarországon élete egy fontos része volt – legalábbis az ő esetében így történt. Az írás a Magyarország…..
boglar06 2015.07.10 14:35:00
Tetszett az iras!
Amikor hazalatogatunk, mindig ugy erezzuk, hogy vendegek vagyunk a sajat hazunkba. A sajat hazunkban lakunk amit mi rendeztunk be, alakitottunk ki, a sajat agyunkban alszunk es megis vendegnek erezzuk magunkat. Mar nem igazan erezzuk azt, hogy az otthonunk. 7 eve elunk egy masik orszagban es sokkal inkabb erezzuk az otthonunknak. A haza (szulofold) es az otthon mar nem egy es ugyanazon helyet/orszagot jelenti szamunkra es soha nem is fogja. A gyerekeink mar itt erzik jol magukat, az otthoni nehany regi iskolatarssal, barattal mar egyaltalan nem keresik a kapcsolatot, de nem is voltak olyan igazan fontos barataik. Itt vannak mar. A mi barataink, akik igazan a barataink voltak (35, 25 es 10 eves baratsag) megmaradtak. Termeszetesen folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, hiszen a mai vilagban ez nem lehetetlen. Hianyoznak es mi is hianyzunk szamukra, de egy-egy beszelgetes alkalmaval a tavolsag megszunik. Nem megyunk minden evben haza, de amikor hazalatogatunk akkor mindenkire jut idonk, ugy osszuk be. 1-2 hettel elotte mar tervezzuk a talakozokat, akihez lehet alkalmazkodunk, hiszen mi nem dolgozunk akkor, tehat nekunk kell rugalmasabbnak lennunk. Az igazi baratok egyutt orulnek, nincs bennuk irigyseg a masik irant. Kikoltozes elott nem egy ismeros megkerdezte, hogy a csalad (szulok, testverek) es a baratokat nem sajnaljuk itt hagyni. En ma is azt tudom csak mondani, amit akkor: A csalad nem valtozik, ugyanaz marad, mindenki eli tovabbra is az eletet, hiszen a csaladi kotelek egy eletre szol. A baratok pedig, ha igazi baratsag akkor a tavolsag sem fogja elszakitani az eros koteleket csak apolni kell. Az elmult 7 ev alatt igy volt es ez remenyeim szerint nem is fog valtozni.
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Ma egy poszt erejéig félreteszem a személyes történeteket, mert kíváncsi vagyok, mit gondoltok arról a brit kampányról, amely megpróbálja lebeszélni az uniós polgárokat arról, hogy a szigetországban vállaljanak munkát és persze arról is, vajon tényleg megtelt-e (ha nem is szó…..
boglar06 2013.07.05 11:15:46
@négyzethálós:
Nem neztek meg lengyelnek az evek soran, lehet, hogy nem vagyok "szlavos" :) Amugy, ha egy bevasarlo kozpontban vagyunk eppen, eleg jol ki lehet szurni a lengyeleket, litvanokat.
boglar06 2013.07.05 11:23:34
@Kovermadar:

Ez nagyon joooo! :D :D :D

Vegre valami ujat is hallok a tortenelemrol :)
boglar06 2013.07.05 11:44:38
@madeleine_8:
Igen, kell ra ervenyes muszaki. Mivel magyar rendszamos ezert magyar muszaki vonatkozik ra. A 6 honap az a folyamatos kint levosegre vonatkozik, de ha kozben egy napra is megszakitod, mar ujabb 6 honap vonatkozik ra. Persze, amennyiben bizonyitani tudod, hogy elhagytad az orszagot akar egy napra is vele. Amugy nem nagyon kukacoskodnak, de ha eppen valami gaz van, siman lekerdezhetnek barmit az otthoni rendorsegtol. Nem eri meg szorakozni, mert sulyos penzeket lehet fizetni es ha netan magyar jogsid van az sem problema, mert bunteto pontot itt is kaphatsz egy virtualis jogsira es itt ha jolemlekszem 12 pontnal ugrik a jogsi. Ervenytelen muszaki 3 pont, gyorshajtas min. 3 pont stb. Ha bebizonyosodik, hogy nincs kotelezo vagy muszaki a jarmun, mar el is vehetik azonnal. Tarolasert fizetni napidijat+birsag a vonzata, amig elintezed a kotelezot ra. Muszaki hianyaban be is zuzhatjak.
Még jó pár évvel ezelőtt voltam egyszer egy konferencián, amin a brit egészségügyet mutatták be Budapesten. A sok dicséret hallatán elgondolkoztam, mert akkor már volt személyes (és nem túl jó...) tapasztalatom egy neves londoni kórházról. Mindezt csak azért írtam le, mert…..
boglar06 2013.06.22 11:00:15
Hat nekem szemely szerint es a csaladom minden tagjanak nagyon jo velemenye van az itteni orvosi ellatasrol, legyen az GP, fogorvos, szemesz vagy korhaz (bar ez utobbi meg csak most jon igazan elesben az elso mutettel, de talan egy kulon postban beszamolok a sajat tapasztalataimrol, ha tul leszek az egeszen). Soha nem kaptunk paracetamolt, ahogy sokak irjak/mondjak. Viszont mindig olyan keszitmenyt (gyogyszert, kenocsot, stb.) adtak ami hasznalt.
Nalunk van fogyatekos szemely a csaladban es tobb eves hazai tapasztalattal a hatam mogott elmondhatom, hogy eg es fold kulonbseg. Kulon van a fogyatekosok szamara egy csoport letrehozva, amiben gyogytornasz, ortoped orvos, pszichiater, stb tartozik. Eppen a napokban volt nalunk az emlitett csoport ket tagja, hogy mire is lenne szuksegunk es javaslatokat tettek nehany idoszeru vizsgalatra (hallas, latas, fogorvos, stb), hogy teljes kepet kapjunk gyerekunk allapotarol. Szivesen vallajak a fogyatekos szemelyek ellatasat, vigyazasat napokra is, hogy az ot gondozo csaladtag pihenhessen vagy akar nyaralni mehessen. Nem otthonba teszik, hanem direkt ilyen szemelyekre specializalodott csaladoknal helyezik el vagy eppen a sajat lakasban is tortenhet, ha csak napkozbeni ellatasrol van szo. Lattam mar nem is egyet es mondhatom sokkal emberibb. Mi peldaul most fogunk kapni talpbetetet, gyogycipot. Itt a legelejen, amikor beregisztraltunk a GP-hez, mar akkor felvette a kapcsolatot az illetekessel es par heten belul mar kerekesszeket is kaptunk orvosi javaslatra. Ingyen es az ajtonk ele hoztak. Na, otthon azert ez nem igy van, azon kivul, hogy a fogyatekosok szamara nemhogy a specialis orvosi ellatasok sem igazan rendezettek, de meg a meglhetesuk sem igazan megoldott. Van osszehasonlitasi alapom az otthon tobb mint tiz ev alatt tapasztalt es az itteni par ev tapasztalat alapjan. A fogorvos, lehet, hogy nem a legolcsobb, de nem is egy boduletes dolog, legalabbis nem nagyon kerul tobbe, mint otthon. Mi minden fel evente megyunk ellenorzesre, de nem igazan mondhatom, hogy eget rengetobe kerul. Egy fel evenkenti ellenorzes 12 font, ebben fogpolirozas, fogkoeltavolitas is bennt van. Egy tomessel ez 21 font. Tanuloknak ingyenes a fogaszat, szemeszet, gyogyszerek, szemuveg eseten csak a keretet kell kifizetni, de az sem dragabb mint otthon, sot. A kontaktlencse is olcsobb. A GP-vel nagyon meg vagyunk elegedve. Amint elmentem hozza, hogy mi a problemam es szeretnek egy UH-t kerni azonnal megvizsgalt es mar intezkedett is, azota tulvagyok az UH-n, ketszer kuldott vervetelre, mert az elsonel nem voltak valami jok az ertekek es ellenorizni akarta, ujra, de mar azon van, hogy szep sorban mindent kivizsgaltason, de elobb a mutet ami szukseges, aztan egy ujabb es aztan a tobbi. Fontossagi sorrendet allitott fel es en ezt nagyra ertekelem.
Otthon is volt egy hasonlo mutetem, nem panaszkodom, mert rendkivul aranyos 3 orvos is foglalkozott velem es aldom a sorsot, hogy nem a masik 2 osztalyos orvossal kerultem ossze. A foorvos a halapenzt nem fogadta el amikor az anyukam akart neki adni, termeszetesen nem egy nagy osszeget, de o alapban nem fogadta el es az elejetol fogva normalisan foglalkozott velem, a kesobbi ellenorzeseken szintugy. A masik ket orvos akik aszisztaltak a mutetnel es a kesobbi kezelesekbe is be lettek vonva, szintugy nem akartak elfogadni semmit es elmondhatom, hogy igy is a megfelelo ellatast, kezelest kaptam. Sajnos ezt a szuleszeti osztalyrol mar nem mondhatom el, mert ott a penz volt az orvosok 80%-nak a lenyeg. A foorvos vizitkor meg azt sem kerdezte meg a betegtol (ha nem az o betegei voltak), hogy " Hogy erzi magat?" Szoval a ket osztaly orvosai kozott nagy kulonbsegek voltak szamomra, pedig ugyanarrol a varosi korhazrol van szo ez esetben. Viszont a noverekrol semmi rosszat nem mondhatok, mert akikkel eddig kapcsolatba kerultem, azokrol mind csak jot mondhatok, a hozzaallasukrol, segitokeszsegukrol. Sajnos volt egy gyerek ful-orr gegesz orvossal kapcsolatban is negativ tapasztalatom, de kertem egy masik orvost, mert nem turhettem el, hogy egy orvos olyan hangnemet valasszon egy gyerekkel vagy a szulojevel szemben amit o megengedett maganak. A fogyatekos gyerekemre ra orditott, hogy maradjon nyugton, ne mocorogjon, ram meg szinte uvoltott, hogy ne legyek mar igyen tesze-tusza, hogy nemtudok lefogni egy gyereket. A vizsgaloban levo aszisztensek is meg voltak dobbenve, no meg a vizsgalatra varo szulok kinnt, mert hallani lehetett az ajton kivul is. Letettem a gyereket az olembol es azonnal szoltam, hogy egy masik orvost kerek a vizsgalatra vagy elmegyek. Az aszisztens mindjart felszolt az osztalyra, lejott egy masik orvos, nem kerdezett semmit, a kollegat kikuldte majd elvegezte a vizsgalatot es a vegen elnezest kert a kellemetlensegert. A kesobbiekben csak o vizsgalta a gyermekemet. Emberi hangon, kedvesen beszelt, pedig nekem nem kerult semmibe. Nem mondom, hogy minden orvos penzehes es arrogans, de sajnos vannak ilyenek is, remelem nem tulnyomo tobbsegben.
boglar06 2013.06.22 11:25:47
@Jess G:
Igen tudom, hogy mindenkinek mashogy jon ki, de nalunk is az autizmus a betegseg es nem is a legenyhebb.
Szoval eppen e miatt tudom osszehasonlitani a ket orszagbeli ellatast, segitsegnyujtast. Lehet, hogy masnak mashogy jott ossze. Az en gyerekem viszont otthon szuletett es abbol a rendszerbol tert at az ittenibe. Az otthon vele foglakozott gyogypedagogusok is dicsertek az itteni fogyatekos rendszert. Szoval, ahany haz annyi fele tapasztalat lehetseges.
Miután ezekben a napokban ér véget az iskolaév Magyarországon úgy gondoltam, érdekes lenne egy oktatással kapcsolatos poszt. Szerencsére tőlem függetlenül így gondolta Tilmir is, aminek eredménye ez a nagyon érdekes írás a svájci iskolarendszerről, illetve a továbbtanulás…..
boglar06 2013.06.15 10:46:24
@én már a fény gyermeke vagyok:
Neked egyaltalán van gyereked vagy jártál iskolába, esetleg külföldön élsz?
A hozzászólásaid alapján téged a "C" típusúak közé sem lehetne beszámítani. Ennyire arrogáns hozzászólások régebben is voltak, csak akkor "Fürge diák" volt az író. Attól, hogy számodra nem tetszik a post, még másnak érdekes lehet, ezért is van ez a blog. Nem kötelező elolvasni ami nemtetszik csak azért, hogy utána kötekedő és ocsmány stílusú hozzászólásokat gyárts. A normális ember nem használ ilyen hangnemet egy számára idegennel szemben. Embertársainkat illik megtisztelni annyival, hogy emberhez méltóan válaszolunk. Aki ennyit nemtud megtenni, az menjen vissza a sötétbe, ahonnan jött. Ennyi!
boglar06 2013.06.15 11:20:01
@tilmir: Szerintem ez egy jó post lett. Érdekel, hogy más országokban milyen a tanítási rendszer. Mint külföldön élő van összehasonlítási alapom a magyar oktatással kapcsolatban. Nekem is évekig volt részem abban, hogy egyes tanárokkal vitatkozzam a módszereiken. Aztán az élet igazolt, hogy nem nekik volt igazuk. A külföldi oktatás más, mint a magyar rendszer, de sajnos jó pár tanár, iskola is más, mint elvárható lenne. A tanulókról nem is beszélve. A szelektív rendszer nem azért van, hogy már az elején eldöntsék, hogy ki mire alkalmazható, hanem, hogy egyáltalán mit akar elérni. Az általad vázolt átjárható rendszer ösztönzőleg hat a gyerekre, hogy tanuljon azért, hogy elérje amit szeretne. Semmi kivetnivalót nem találok ebben. A gyereket a képességei, tudásvágya alkalmassá teszik arra, hogy elérjen egy célt.
boglar06 2013.06.15 11:40:05
@orange85:
Sajnos van olyan a tanárok között is aki szakmailag nem áll a magaslaton, de lehet, hogy attól van éppen, hogy előtte még egy szülő sem mert vele "vitába" szállni. Én nem ilyen vagyok. Lehet, hogy nem tetszett az illető pedagógusnak, hogy elmondtam a véleményem (természetesen kulturált körülmények között, emberi hangnemben), de aztán a többi szülő is követte a példámat és ez gondolkodóba ejtette a tanárt, aztán (láss csodát) változtatott. Nem akarok senkinek a szakmai hozzáértésében kételkedni, de, ha a gyerekem szorongva megy iskolába, stressz hatása alatt, akkor ott valami nincs rendben.
Svájc és Magyarország sok szempontból összehasonlíthatatlan, mégis érdekes kérdés, vajon mi hiányozna annak, aki ott él, ha vissza kellene költöznie. A kérdést feltettem az összes országfelelősnek, lássuk, milyen válaszokat ad rá a Svájcban élő Tilmir! "Mi hiányozna…..
boglar06 2013.03.13 10:59:49
@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent:

"Epekőműtét.
Találtak nálam egy epekövet, amit ki akartak operálni.A szar, ótvar Magyarországon van rá kezelés, epekőzúzúsnak hívják, aminek az a lényege hogy nem operálnak, hanem egy magas nyomású ultrahanggal szétverik, és gyógyszerrel kihajtják.Svájcban nem is hallottak róla.."
Na, te nagyon okos emberke: EPEKO ZUZAS!!!! Latszik, hogy ferditesz. Vesekovet zuznak, igen, mert azt lehet, de epekovet nem csak laporoszkopos mutettel lehet eltavolitani. Nalam volt vese- es epeko is ugyhogy tudom, mi a helyzet ezen a teren. Te viszont nem, vagy nagyon nem ertesz ehhez a dologhoz. Szoval hulyeseget nem kell irni. Svajcban csakugy ismerik az ultrahangos veseko zuzast, mint Mo.-on, sot masik orszagokban is.
Azert nezz utana mielott leirsz valami hulyeseget!!!!
boglar06 2013.03.13 12:54:28
@tilmir:
Nekem tetszett a posztod! :)
Habar mi ismerjuk egymast es hasonlo a szemleletunk, korunk, van mihez viszonyitanunk. ;)

Eleg regota vagyok mar a Hataratkelo blog olvasoja es nagyon sok posztra emlekszem. Szeretek tajekozodni es erdekel, hogy melyik orszagban (orszagon belul is egyes varosokban, orszagreszekben) milyenek az eletkorulmenyek, megelhetes es ugy altalaban veve a mindennapi elet.
Magyarorszagra is kivancsi vagyok, (barmilyen kulonos) mert erdekel, hogy az orszag egyes reszei mennyire elhetoek.
Viszont vannak olyanok, akik csak azert olvassak a blogot, hogy trollkodjanak.
Mint sokan masok en is kulfoldon elek es amig ki nem koltoztem, addig en is mas szemmel neztem Mo.-ra, maskepp gondolkodtam, mert csak akkor tudtam igazan kulonbseget tenni a dolgok kozott. Nem csak anyagi szempontbol, hanem minden teren: mindennapi elet, oktatas, politika, ugyintezes, stb.

Ahogy a postban is irta Tilmir: "... nem attól jó vagy kevésbé „jó ember" valaki, hogy melyik országban él."
Sajat magunk vagyunk, barhova is megyunk a vilagban.
A mai posztunk szerzője tulajdonképpen hazatért Németországba – otthonról haza. Hogy ez miként lehetséges, pillanatokon belül kiderül, elöljáróban csak annyit jegyeznék meg, hogy (lassan, de biztosan közelítve a félezredik poszthoz) számomra ez az egyik legérdekesebb írás a…..
Meglehetősen eredeti írással jelentkezett Peky, még csak azt sem állítom, hogy mindenben egyetértenék a leírtakkal, no de nem ez az első eset, és még csak nem is az utolsó. Kíváncsi vagyok, Ti mit gondoltok. TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj…..
boglar06 2012.08.22 14:43:03
Lehet, hogy sokak szamara jo ez az osszehasonlitas, de igazabol, ahogy az emberek kulonbozoek, ugy minden mas is kulonbozik (kereset, eletszinvonal, koltsegek). Atlagolni pedig nagyon nem jo, mert megteveszto lehet mas szemeben. Igaz, hogy sokan vannak akik egyszeruen az igazat sem merik bevallani. Lehet, ket orszagot osszehasonlitani kereset, arak es egyeb szemszogbol, de ez mind attol fugg ki teszi, mert az osszehasonlitas a sajat szemszogebol tortenik.
Nem, valoban nincs kolbaszbol a kerites mas orszagban sem (igaz eleg elcsepelt mondas ez mar), de minden attol fugg ki, hogy viszonyul a dolgokhoz.
Igaz, hogy mi Skociaban elunk (kisvarosban) 3 szobas kerteshazban, DE sajat es csaladom szemszogebol tekintve (ezt mar most leirom elore) elhetobb korulmenyek kozott eljuk az eletunket, mint otthon. Egy kereso, egy tartosan beteg, egy tanulo es egy haztartasbeli, ez a csaladunk osszetetele.
Akkor jojjenek a szamok:
A havi bevetelunk £2800 (ez az osszes netto bevetelunk havonta). A havi kiadasunk: £1150 (lakber, c.tax, mobil, sky, autobizt., benzin, villany, tv dij) ezek a rendszeres kiadasok, a bevasarlasokra elmegy havonta £500-ig, ha fodrasz, mozi, kirandulas is van akkor egy £100-120-at hozza lehet tenni, de ez nem minden honapban van, es plane nem egyszerre. Szoval meg lehet nezni, hogy mennyi marad kb amibol aztan lehet fedezni a plussz kiadasokat. Gyogyszerre nem kell koltenunk, a fogorvos (negyedevente ellenorzes, fogko eltavolitas) £14, de csak a keresonek, a betegnek, az iskolasnak ingyenes. Az iskola mult heten kezdodott es elarulom, ket mappat es nehany ceruzat, tollat vettunk mindossze, szoval nem rokkantunk bele a £20 kiadasba. Ruhat, cipot minden honapba nem vasarolunk, tehat ez inkabb a plusz kiadasok kozott van. Ja, es etterembe, nem jarunk, de meg fish&chips-bol sem hozatunk, fozok minden nap, viszont amit akarunk azt veszunk a boltba, siman belefer a keretbe a jegkrem, edesseg, sor es az egyebek.

Most az otthoni 3 evvez ezelotti alapotot tudom felhozni osszehasonlitasnak, de a valtozas annyi lenne, hogy a hiteltorlesztes magasabb, a kiadasok magasabbak, a bevetel viszont nem valtozott volna ugyanakkora nagysaggal. A csalad osszetetel ugyanaz volt, tehat semmi valtozas.
Bevetel: 155 e Ft (ez az ossz bevetelunk volt)
Kiadas: 132 e FT (gaz, viz, villany, autofenntartas, mobil, tv, hitel torlesztes, bevasarlas a mindennapokra, netunk nem, volt). Az egyebb kiadasok: fodrasz, ruhazkodas abbol volt ami maradt, ha maradt, de mivel ezek sem voltak minden honapban ezert nem tekintem rendszeres kiadasnak. Igazabol minden honapban adodott valami plussz kiadas. Miert is ne?! Nyaralas, otthon? Szoba sem johetett, mar nyaron tartalekoltunk az iskolakezdesre. Volt egy majd 20 eves tv-nk, uj huto vagy mosogep csak hitellel volt megveheto.
Itt minden evben egyszer megejtunk egy kulfoldi nyaralast nyaron, na es a plussz nyaralas amikor hazamegyunk. Evkozben kirandulgatunk az orszagban. Evente a szuloknek megvesszuk a repulojegyet, hogy kitudjanak jonni hozzank, mert maskepp nem tehetnek meg az alacsony nyugdijuk miatt. Ez a nyaralas szamukra, nem kerul nekik penzbe, sem az ellatas, sem az utazas.
Ja, es hogy ne felejtsem el, nekunk az egeszben az a legjobb, hogy nem stresszesen telnek a mindennapjaink es nem orli fel a csaladot a letbizonytalansag ami otthon sokakat korulvesz es eletek mennek tonkre benne.
Tehat nekunk ez az osszehasonlitasi alap a megelhetes teren.
boglar06 2012.08.22 15:24:10
@Gyurcsótány Ferenc:
Bocsi, hogy beleszolok, de en special nem jarok haza fodraszhoz, sot ha hazamegyunk sem megyek, mert megszoktam az ittenit. £24-et fizetek vagas es szaritasert, ha festes is lenne az olyan 60-ig menne fel, de ezt megoldom itthon magam. Nogyogyaszhoz ingyen jarok, otthon, ha maszekba mentem valamikor mar az is 2500Ft volt akkoriban, most meg mar joval tobb gondolom. Idopontot kerek ugyanugy orvoshoz, fodraszhoz . A fodrasznal kaveval, teaval kinalnak, az orvos szemelyesen hiv be nevszerint. Otthon a fodrasznal a kotelezo dolgokat vegeztek el, pedig mar akkor sem volt nagyon olcso egy vagas, szaritas. A fogorvosrol meg ne is beszeljek. Itt egy ellenorzes es tomesert fizettem £20-t otthon meg mennyi is, nem is tudom mar, de elegge borsos az biztos. Persze mindez a magyar keresethez viszonyitva, mert egy minimalberes ugyanannyit fizet a szolgaltatasert, mint egy gazdagabb. Szoval a lenyeg, hogy az ar es a szolgaltatas szinvonala kozott azert van kulonbseg, meg kell hagyni.
Ahogy a blog kommentekől is kiderül kezd stabilizálódni a helyzet. Köszönjük a jókíváságokat, bár anyukánk gyakran csuklik, így biztosak vagyunk benne, hogy rengeteg munka vár ránk.Először is arra kérünk benneteket, hogy NEKÜNK írjatok hibajelentést, de az iwiw-nek, vagy a…..
boglar06 2011.01.28 15:06:53
Tanyavilág Küldetések 2011.01.07 14:37:49
A jelenlegi küldetések közül Hamarosan új küldetésekkel bővül a Tanyavilág Játék és ahogy már korábban megszellőztettük új fukciók is belekerülnek a játékba.A küldetések kicsit összekavarodtak a nagy javítások alatt, ezért úgy döntöttünk, hogy teljesen új,…..