Regisztráció Blogot indítok
Adatok
wbea

30 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kevés szénhidrát, kevés zsír, maximális íz - minden diétázó ilyen kajára vágyik. Persze az se árt, ha könnyen és gyorsan elkészíthető az ebéd vagy a vacsora. Ehhez a vitamindús és IR-barát ételhez szinte mindent le kell reszelni, de ezzel együtt is hamar megvan  a ropogós és mégis szaftos fasírt, a…..
Eljött a home office ebédek ötödik hulláma.  Ez a fűszeres répa-mozzarella-basmati rizs kombó tökéletes egy olyan napra, amikor az ebédre összesen fél óra van, főzéssel együtt. Hozzávalók: 4 db közepes, zsenge répa 1 csomag minimozzarella 2 ek olívaolaj zöldfűszerek, só, bors Köret: basmati…..
Megfáradt répa, magányos karalábé, színehagyott brokkoli - biztos mások hűtőjében is felbukkan néha ilyesmi. Ilyenkor érdemes legyőzni a csoffadt zöldségek látványa miatt feltörő frusztrációt, és kreatív üzemmódba kapcsolni. Egyrészt eggyel kevesebb okunk lesz a téli depresszióra, másrészt finom…..
Kezdeben vala a sült paradicsom. Az egyszerűségében tökéletes, ha akarom, köret, ha akarom elő-vagy főétel lopott holmi, vagy ahogy mondani szokás, inspiráció, innen. A fokhagymával, rozmariggal, sóval-borssal összesütött koktélparadicsom valami egészen pazar kaja, ráadásul annyira nincs vele dolog,…..
Szinte minden karácsonykor készítek trüffelt. Tavaly ilyenkor meg is osztottam a receptet, mert többen kérték.  Akkor még számolatlanul ettem, szó szerint. Azóta sok minden változott, de az nem, hogy idén is csinálok tüffelt. Igaz, kicsit más lesz az alapanyag, lehet, hogy kevesebbet is eszem majd…..
Jaj, mit főzzek? Kenjük rá! 2021.12.07 08:51:49
Egy jóféle pástétomot hozok közkívánatra, többször, többen kóstolták nálam, és felmerült, hogy mások is szívesen elkészítenék. A hektikus receptküldözgetés helyett inkább megosztom itt.   Az érdem persze nem az enyém, hanem Stahl Judité. Jópár éve, az egyik első szakácskönyvében találtam ezt a…..
Jaj, mit főzzek? Gombamód 2021.11.10 12:44:26
Nálam a gomba áldozat típus. Könnyen elcsábulok, ha szépet látok, veszek pár darabot valamilyen határozott elképzeléssel, és szent elhatározással, hogy holnap gomba lesz az asztalon. Aztán eljön a holnap, csak idő nincs szegény gombára, de előfordul, hogy másnap se, és ha mégse volt olyan friss,…..
Egész pontosan túrópizza. Lehet, hogy elsőre furán hangzik, de olyan gyorsan megvan és annyira jó, hogy aki egyszer elkészítette, biztos, hogy megjegyzi a receptet, ami ráadásul nem egy ördöglakat. A kedvenc cukormentes csoportomban olvastam először, és olyan sokan posztolták, mint kipróbált és…..
Mióta az inzulinrezisztencia és én barátkozunk, több váratlan ajándékot is kaptam tőle. Az egyik ilyen a saláta. Nem mintha eddig nem ettem volna, de többnyire ugyanazt a 4-5 félét készítettem vagy csak simán nyakon öntöttem egy zacskó rukkolát befőttesüvegben összerázott…..
Jaj, mit főzzek? Még egy tökös 2021.10.17 21:59:57
Mindenki tököt süt, főz, fúr, farag, az összes oldal tele van tökkel. Az enyém is, most, hogy megosztom a második tökös receptet, ami egy fűszeres, tejszínes ragu. Tök egyszerű, mondanám, ha nem állnának távol tőlem a hülye szóviccek. Gyorsan megvan, és a maradék bedobozolva tökéletes ebéd másnap az…..
Lassan eljön az örökzöldek ideje, nekem ősszel, de főleg télen ilyen a brokkoli. Lehet utálni vagy szeretni, mindenesetre rengeteg módon felhasználható, jó, mondjuk, karácsonyfa helyett kevésbé, bár ha valaki elég kreatív, miért ne? Ebben az ételben a brokkoli igazából csak köret, semmi kunszt…..
Jaj, mit főzzek? Sütőtök-steak 2021.09.28 22:28:48
Ma egy világ omlott össze bennem. Eddig meg voltam róla győződve, hogy a legjobb dolog, ami egy sütőtökkel történhet, az a fűszeres krémlevessé lényegülés. Csakhogy egy inzulinrezisztens nemigen ehet pürésített zöldséget, így krémlevest se, elég nagy veszteség ez számomra. De kiderült, hogy még a…..
Valahol a portugálok népszerű Caldo Verdéje és a magyarok kedvenc frankfurtija között helyezkedik el ez az igencsak tartalmas leves. A frankfurtival ki lehet kergetni a világból, úgyhogy megörültem, amikor kelrajongóként először találkoztam a portugál változattal. Gyors és isteni finom. Csak tele…..
Végre hideg van, lehet forró, sűrű leveseken élni. Ezekből az egyik kedvencem ez az indiai ízhatású leves, ami már az élénk narancssárga színével is felvidít most, hogy kint épp esik, és minden arra emlékeztet, hogy pillanatokon belül reménytelenül szürkébe fordul a világ. Ebbe a szürkeségbe hoz…..
Most, hogy paradicsom is, padlizsán is van még dögivel a piacon, ideje elkészíteni ezt az igazi olaszos komfortkaját.  Nekem már csak azért is itt volt az ideje, mert anyukám épp nálam időzik, és ez az egyik kedvence. Ha megkérdezem, mit enne, szinte biztos, hogy ezt kéri. Esetleg sütőtöklevest, de…..
Az egyik legnehezebb dolog az összes diétában az édesség, szerintem. Folyton valamilyen kompromisszumot kell kötni, cukor nem játszik, fehér liszt nem játszik, tejcsoki, fehércsoki, lekvár - mind felejtős. Innen szép nyerni. Viszont amikor mégis talál az ember egy tuti receptet, akkor meg a féktelen…..
A csőre töltött cukkini cseppet sem veszélyes, még a súlyunkra sem. Viszont nagyon finom. Ezúttal nem mondom azt, hogy 20 perc alatt kész, cserébe ez eleve négy adag, szóval megvan belőle a vacsora vagy a másnapi ebéd, plusz képződik egy adag darált húsos pörkölt, amit harmadnapra föl lehet…..
Legalábbis olyan, amit cukorbetegek is ehetnek. Sokféle alternatíva létezik természetesen, és többnyire mindenkinek megvan a jól bevált receptje, de hátha van, aki épp most keres újat a fehérlisztes, cukros palacsinta helyett. Próbáltam teljes kiőrlésű lisztből, rosszul voltam tőle. Próbáltam…..
Ma nem készítettem itthon semmi új kaját,amit posztolhatnék, de posztolni csak kéne valamit. Kézenfekvő dolog, egy egyszerű vajas kenyér megalkotása, Nem is kell sok alapanyag hozzá, és szerintem ezt minden kezdő háziember el tudja készíteni. Nekem is sikerült. Volt itthon hozzávaló kenyér, amit…..
wbea 2021.09.06 22:37:10
Mutatom, mi van ebédre (és vacsorára) akkor, ha se kedvem, se időm főzni. Ehetnék persze házon kívül, akár rendelhetnék is valamit, de többnyire nem teszem, mert csak akkor lehetek biztos abban, hogy mit ettem, ha én készítettem. Van, hogy akkor sem. Ebben a tarka tésztasalátában pontosan tudom,…..
 A vadas az egyik kedvenc ételem, amit furcsa módon a napköziben szerettem meg, sőt, szerintem ott ettem ilyet először. Az elrághatatlan marhahús hidegen hagyott, a pikáns mártásért viszont teljesen odavoltam. Később többnyire vasárnap, esetleg hétfőn készült otthon vadas, húslevesben főtt…..
A pásztortarhonya sokak által kedvelt, tipikus magyar étel, több olyan alapvető hozzávalóval, amit egy inzulinrezisztens alapból nem ehet. Ilyen a főtt krumpli meg a tarhonya. A kolbász maradhat. Ez nagyjából olyan, mintha az idilli pusztai tájképből  kivennénk a pásztort meg a birkákat, és csak a…..
Jaj, mit főzzek? Francia lecsó 2021.08.29 22:17:26
Nagyon fellengzős a neve, jó, mondjuk elég fotogén étel is a ratatouille, pedig elkészíteni tulajdonképpen pofonegyszerű. Sokat segít a dolog menetén, ha folyton különböző zöldségeket kapunk ajándékba, most például egy méretes cukkinit az egyik baráttól, 2 helyes padlizsánt a másiktól. Adta magát…..
Régebben nem szerettem a rizst. Amikor már többet is rám lehetett bízni annál, hogy vidd le fiam a szemetet, rendszerint nekem jutott a bab, lencse, sárgaborsó, meg a rizs válogatása. Úgy rémlik, borzasztó minőségű volt a rizs gyerekkoromban. Volt A meg B, fényezett meg fényezetlen, és tele volt…..
Jaj, mit főzzek? Panír, számolva 2021.08.23 23:35:45
Mennyi panírt ehetek? Épeszű ember ilyet nem kérdez, ha rántott húsról vagy zöldségről van szó. Közben mégis az van, hogy a panírt számolni kell, ha valaki inzulinrezisztens. De hogy? Nálam ma rántott csillagtök volt az ebéd, rizzsel. Gondolom, a receptet nem kell leírni, magyar ember zsigerből…..