Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LPFan

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ritkán akad horogra egy egy igazán híres legendás gitár, amit kedvünkre kipróbálhatunk. Most ismét szerencsénk van, mert itt egy eredeti, amerikai Gibson 2008-as Les Paul Standard. Mielőtt benéznénk a veséjébe is, szeretnék pár gondolatot megosztani a Les Paul rajongók…..
LPFan 2011.01.07 13:08:28
Reszletes review, amit szeretnek kommentalni. Kulfoldon elek es gitarozom. Rengeteg lehetosegem van kulonfela hangszerek kiprobalasara - es a gyengem a Gibson LP. Fantasztikus hangszer, egyedi hanggal. Ez a gitar telitalalat volt - mar amikor megalkottak az '50-es evek elejen. Velemenyem szerint ehhez nem kellett volna hozzanyulnia a Gibson-nak. Mar a nyolcvanas evekben elkezdtek gyartani a "weight releived" (sulycsokkentett) verziot a fenti cikkben is emlitett, a testbe furt lyukakkal. Az evtized elso feleben, botranyos korulmenyek kozott (a vasarlokat nem informaltak)a Gibson ceg elkezdte gyartani az un. "chambered" (kamrazott - ureges testu) LP gitarokat. 2006-tol hivatalosan, ket tipus kivetelevel az osszes szeriaban gyartott LP gitar ureges testu (Studio, Standard, Classic 1960, Supreme, '50s Tribute, a BFG modellek, ...). Ezek nem sulycsokkentettek, hanem ureges testuek, mint az ES-335 csak F-lyukak nelkul a testen. A 2008-as Standard ebben a kivitelben csak 2008-ban volt kaphato. Azota nehany dolog eltunt a gitarrol, de az ureges test az maradt.
Velemenyem szerint a tonalis kulonbseg rendkivuli mertekben erzekelheto a tomor testu es az ureges testu LP-k kozott. A definicio szerint az ureges testuek nem is szamithatok LP nek, mivel az LP definicioja ugy kezdodik, hogy "solid body guitar" (tomor testu gitar).
Szerintem Gibson hagyhatta volna az eredeti tipusokat ugy ahogy voltak (termeszetesen koncentralva a minosegre, mivel az eleg sok kivanno valot hagy maga utan) es kiserletezhetett volna mas nevekkel, mint az LP Standard, ami egy legenda - de a mai, ureges valtozata nem is hasonlit az eredetire.
A nehez gitar, velemenyem szerint, egy tevhit. A nehez gitar nem szol torvenyszeruen jol es a tradicionalis ertekekhez ragaszkodo zeneszek nem a nehez gitarok utan kutatnak. A tomor testu gitar az, ami maskent szol, mint az ureges testu. Es ha ez sulynovekedessel jar egyutt, hat akkor azzal egyutt kell elni. Ez nem torvenyszeru, mivel a tobb even keresztul, a nagy gonddal szeritott fabol keszult VOS, vagy Historical modellek kb. ugyanolyan konnyuek mint az ureges testu Standard.
Szabo Ur, udvozlet es koszonet a szinvonalas review-ert.
LPFan 2011.01.07 13:10:08
@Fhunor: Te a boltban dolgozol (Mezzoforte)?