Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tolmácsedit

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Siket vagy süket? Van-e a jelnyelveknek nyelvtana, és hasonlít-e a környékbeli beszélt nyelvekére? Ki lehet-e találni tippeléssel, mit jelentenek a jelek - egyáltalán mindig ugyanazt jelentik-e? Minderről, sőt még többről is szó esik cikkünkben, Obamával és indiánokkal! Sokan…..
tolmácsedit 2011.01.02 23:41:38
Kedves Hozzászólók!
Először is nagyon megköszönöm a cikk írójának a munkáját,nagyon részletes, és lényegre törő volt!
A siket és süket kifejezésre nem adok további magyarázatot,az előttem szólók kivesézték már e témát.Amit viszont kicsit módosítanék az,hogy tapasztalatom szerint kb. egy fél óra kell egy nem magyar anyanyelvű (bár ez a megjegyzésem is további boncolgatást érdemelne meg,hisz' a legtöbb magyar siket ember,sőt az ő halló gyerekeik is előbb tudnak jelelni,mint beszélni!tehát mi is az "anyanyelvük?")siket emberrel,amíg a közösen használt jeleket egyeztetjük és már teljesen gördülékeny a kommunikáció.Bocsánat,azt nem írtam,hogy jelnyelvi tolmácsként dolgozom, és többször fogadtam már külföldi, (Írországi)siket embereket,akikkel remekül elboldogultam a fent említett módszerrel.Alapszinten beszélek angolul (most csiszolom a tudásomat),de higgyétek el nekem,ez nem igazán volt mérvadó az ügyfeleim, és közöttem lévő kommunikációban.
A másik terület,ahol dolgozom, a fogyatékkal élő gyerekeké.Nos,ha nagyon szigorúak szeretnénk lenni,akkor elfogadhatatlan a fogyatékos,vagy debil stb. kifejezés,holott ez nem is oly' rég még teljesen bevett szóhasználat volt,még szakmai berkekben is.De ahogyan változnak az életkörülményeink,úgy változik a magyar nyelv is,ami szépségében,kifejezésmódjában szerintem a legszebb nyelvek egyike.Egész egyszerűen el kell fogadnunk,hogy más embert egyes kifejezések sértenek,és teljesen mindegy,hogy azzal az adott pillanatban egyet értünk,vagy sem, a lényeg,hogy tartsuk tiszteletben az ő véleményét/üket is.Így tudunk egymás mellett élni!
Azért még egy szösszenetet írnék:a 2009. november 11-én elfogadott Jelnyelvi törvényben is szerepel a "süketnéma" szó.Meg lehet nézni a Magyar Közlöny idevonatkozó számát!
Ha van kérdésetek,szívesen válaszolok,természetesen amennyiben tudok!
Mindenkit üdvözlök!