Regisztráció Blogot indítok
Adatok
qligeti

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
       Orbánék kiadták a parancsot, hogy meg kell győzni a magyar lakosságot arról, hogy Amerikában elcsalták a választást. Hihetetlen mennyiségű hülye tombolja most ki magát, ami úgy 1944 óta nem lepi meg a magamfajtát .      Az egyik baromság az, hogy az amerikai választás nem ment át a Benford…..
qligeti 2020.11.08 14:14:10
@jotunder: elég jól működik közelítőleg, ha az eloszlás elég széles (több nagyságrenden át) és elég független a skálától (mértékegységtől, vagy a tényleges számtól, pl. ahogy a bolti árak nem, mert szeretnek 9-essel kezdődni) -- szerintem így érzésre az eloszlások szélesebb osztályára igaz jó közelítéssel.
Vagyis nem látom, hogy amire jó közelítéssel igaz ez a feltétel, az jó közelítéssel lognormális lenne, bár vsz. a gyakorlatban az szokott leginkább előfordulni. De egy szűk lognormálisra (pl emberek magassága) nem is igaz.
qligeti 2020.11.08 14:31:04
@jotunder: nyilván. És legkevésbé olyanra, ahol az adatsor teljesen legitim módon egy szűk tartományban van. Ami szomorú, hogy az eredeti genius aki csinálta, elvileg phd és statisztikát tanít. Ez elgondolkodtató, nyilván politikai blind spot, de az is, hogy mennyire el tud szakadni az elméleti készség a legalapvetőbb érzéktől a gyakorlati alkalmazásban (ráadásul overkill, amit itt összepythonozott, néhány egyszerű formula excelben, eleve abban van a forrásadat)
A Novotrade-del több adásban is foglalkoztunk már, a vállalat korábbi kulcsemberei közül vendégünk voltak többen is Kiss Donától Révbíró Tamáson át Mérő Lászlóig, legutóbb pedig a cég egykori igazgatóját, Rényi Gábort is megszólaltattuk - de még mindig vannak jó néhányan, akik egy egész…..
qligeti 2020.04.09 20:01:03
@pocokman: azaz, csak nem jutott hirtelen eszembe (meg még sok minden más sem)
Ezt a bejegyzést és a vasárnap esti zenehallgatást az előző poszt egyik hozzászólása - szerzője tnsnames.ora - ihlette. Ezt írja: "(3) Kérdés, hogy Mendelssohn vagy Grieg vagy éppen Bartók (és vég nélkül sorolhatók a példák) mennyire érezték egybetartozónak illetve…..
Az első élmény Rubinsteinnel: még egyetemista koromban láttam egy róla szóló filmet valamelyik eldugott moziban, de az első igazi zenei találkozást mégsem ez, hanem egy esti rádióműsor hozta el évekkel később. Egyedül voltam otthon, dolgoznom kellett, menetrendszerűen bekapcsoltam a rádiót, ahol…..