Regisztráció Blogot indítok
Adatok
martesz

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ami hetek óta téma volt, karácsony előtt sajnos bekövetkezett: visszalépett a bajnokságtól a női NB II Nyugati-csoportjában szereplő ARC RSE. Az ajkai csapat tavasszal még csoportgyőztesként osztályozót játszott az NB I-be jutásért, mostanra azonban az utolsó fillérig elfogyott…..
martesz 2010.12.23 21:05:22
Sziasztok!

Én egy semleges szemlélője és igen jó ismerője vagyok a dolgoknak, ezért most néhány infót megosztanék veletek és az érintettekkel hátha sikerül ebből az esetből jól is kijönni!
Először is megnyugtatnám az előttem aggódót,hogy ez (ARC) nem az az Ajka akit látott az utánpótlás tornán.A dolgok másképp állnak és cikkben megfogalmazottak csak egy oldal az ARC álláspontját tükrözik.A megszűnés története mint ahogy a cikk is írja véleményem szerint 2008-ra nyúlik vissza. Ekkor nem egy hanem két röplabda egyesület alakult Ajkán : az egyik a város vezetés bizalmába férkőzött és utódja lett a korábbi Ajkai Se -nek.A másik pedig az Ajkai Röpisuli sportegyesület ahol azóta is kizárólag utánpótlás munka folyik és akikkel az előttem hozzászóló is találkozott!A szétválás pontos okait én sem tudom tárgyilagosan mindkét féltől ,de az biztos ,hogy az utánpótlás csapatot irányító és most a Röpisulinál dolgozó edzőnő semmilyen módon nem lett megbecsülve.Ez azért érdekes mert az új Arc mint a cikkben is szerepel mindenhonnan hozott légiósokat nem kis anyagi áldozat árán ,volt olyan akinek még a kontaktlencséjét is állták csak ,hogy náluk játsszon.Mindeközben egyetlen új hazai utánpótlás sem neveltek és többet el is vesztettek.Ezt könnyen megtehették mivel a városvezetés számukra 3,5 M Ft ot biztosított miközben az Röpisulinak akik két év alatt felépítették az új bázist- közel 80 fővel és több edzővel-csak 70e Ft-t.Az eredmények egészen nyárig jöttek mindkét oldalon.Az Arc feljutott ,de helyesen utánpótlás nélkül nem (tudta?)vállalta az NBI -t, A röpisuli serdülő csapata pedig pedig a mai napig vitézkedik az OSB -n több nagy csapatot is megelőzve(erős NBII-es szinten!)Az ARC a Megyei Szövetségnek sem volt már tagja,mivel a kapcsolat minden formáját elutasította válaszra sem méltatva. Hagyományait is elfelejtette,Ajkán csak a Röpisuli rendezett emléktornákat amire aztán a másik fél sosem ment el.A pénzügyi helyzet("jólét")úgy elkényelmesítette az ARC-ot ,hogy más bevételi forrást nem is keresett magának ellentétben a Röpisulisokkal,akik a nyáron felvetették a fúzió gondolatát a városi riválisnak a közös előremutató munka reményében.Ezt azonban zsigerből elutasították és saját játékosaiknak is téves információkat adtak tovább.Így aztán nem is tudta túlélni,hogy az önkormányzat ősszel(a Röpisulinak egész évben!-ezért sem tudott indulni ő is az NBII-ben) egyik félnek sem utalt már pénzt.Jellemző a viszonyra ,hogy inkább visszaléptek (a nevezést azért a várostól kapott pénzen befizették!)mintsem ,hogy felajánlják a jogot és lehetőséget- akár saját fiataljaik számára is- a másik félnek. Van tehát egy helyzet amit most akár meg is lehetne oldani három fél részéről:
Az ARC játékosai jelentkezzenek a Röpisulihoz ahol információim szerint tárt karokkal várják mindazokat akik akarnak a városi röplabdáért tenni (ellentétben vezetőik nyilatkozataikkal)
A Röpisuli vezetői jelezzék ,hogy mindenkit szívesen várnak és folytatnák az Nbs szereplést már tavasszal közösen!(nevezési díjat már nem kellene csak az utazást állni amit szerintem meg tudnának oldani!)
Az MRSZ pedig fogadja el az Új felet mint jogutód!
martesz 2010.12.27 12:13:52
Tisztelt Arc kommentezők!

Bár az előttem szóló megemlíti,hogy mindenki védi a sajátját azért nem árt elszállni a talajtól!
Vagyis:
eddig a két fél részéről kizárólag Arc kommentek voltak!
Az abban leírtakat mindenki olvashatja és ez alapján megfogalmazhatja saját véleményét!
Én úgy fogalmaztam mint kívülálló ,mert semlegesnek tartom magam, és rajtam kívül még két semleges is írt ide Az utánam következő blog bejegyző (az MRSZ részéről "trénerbá" néven"sem talált benne semmi sértőt és ugyan azt írja amit én is, ezeket nem ártana még egyszer elolvasni. A visszanézés témakörbe kívánkozik még a VSA dec. eleji az egymás elleni rangadótokról szóló cikke és arra a válaszotok amibe teljesen beleillenek a mostani reagálások. Már akkor ellenséget kerestetek és volt játékosotokra -Brigi-is megjegyzést tettetek. Vajon ő miért távozott?
Aki figyelmesen olvas az lát is.

Az eddigi tények:
Az Arc csapata visszalépett a bajnokságtól. A fő ok : az idén csak 500e Ft-ot kapott az önkormányzattól és ez a pénz most elfogyott!Ez egyben valószínűsíti a megszűnést mivel a jövő év eleji pénzelosztásnál már mint nem működö egyesületet tudnak ill. nem tudnak számításba venni. Az okba tehát nem játszott nem játszhatott bele a másik egyesület a Röpisuli. Ők még egy fillért sem kaptak eddig ,de ez nem befolyásolta működésüket(igaz nem is tudtak belemenni a költséges NB II-es indulásba csak kizárólag utánpótlással foglalkoznak) és valószínűsíti,hogy jövőre a megüresedett helyre ők kerülhetnek!A megoldást tehet ehhez a tényszerűséghez lehetnek igazítani!
További tények :én azt állítottam hogy az ARC megalakulása vagyis az elmúlt két évben egyetlen Új utánpótlást sem nevelt. A hangsúly itt az "új " szón van . Lehet hogy van is egy két ilyen játékos ,de ez szakmai szemmel egyenlő a semmivel mivel nincs meg egy csapat. Állítom ,hogy sosem találkoztam utánpótlás tornán ARC nevű csapattal sem mini sem a gyerek ,sem a serdülő sem az ifjúsági korosztályban bármilyen tornán! Valószínű tehát ,hogy az ARC meglévő fiatal játékosaira gondolt az up. nevelésnél akik kizárólag az NB-s bajnokságban játszanak. Annál a csapatnál ahol az elmúlt évben Extra ligás csapatokat is meghaladó támogatásban részesített az önkormányzat ez édes kevés! Jogos tehát a másik oldal szakmai kifogása ezzel kapcsolatosan:hogyan képzeljük el jövőnket ha azok alapjait nem rakjuk le!
A röpisuli utánpótlás munkáját pedig országos szinten példamutatónak tekintik. Ennek is köszönheti,hogy Ajkán az iskolákban csak kizárólag az ő szakembereikkel állnak kapcsolatba. Az iskolák diákolimpiai megmérettetéseket(külsősökként)is ők viszik a vállukon és nem az ARC. Mindenki azért nem tévedhet! Teszik ezt úgy ahogy az országban mások is és ahogy a sporttörvény az egyesületek számára előírja vagyis tagdíjért. Mértéke (4000.- ft/hó) pedig számomra nem tűnik magasnak -egy hétvégi buli ára-amit ha valaki akar akkor kigazdálkodhat ,de azért ennyi mivel ők az elmúlt években csak kb. 1/50 -ét kapták
A kirakatot én is megemlítettem: "az eredmények jöttek mindkét oldalon" ezzel nem szóltam le az ARC teljesítményét és megemelem a kalapom előtte,de felhívtam rá a figyelmet,hogy a dolgok kezdtek nem jó irányba menni és ennek a következménye a mostani visszalépés. A vezetők közötti különbséget pedig csak a tények minősítik. Az egyik fél még életben van a másik nem ,ugyanazon (semmi támogatás) feltételnél. A gondolkodás béli különbség is nyilvánvaló ,ez kitűnik a kommentekből: semmilyen formában nem ajánlják fel a befizetett jogot és ezzel a lehetőséget a másik félnek és ez az ami mindig is így volt .Az extra támogatásból mindkét félnek közösen jutni kellett volna(ahogy bárhol máshol az országban) csak nem engedtetek belőle a másiknak és csodálkoztok rajta ha ellenetek szurkolnak. Ez így természetes sportágak között is ,Ajkán például okkal lehet haragudni a profi focistákra akik tényleg elveszik a lehetőséget másoktól miközben egy helyi sem játszik igazán náluk, erre aztán tényleg semmi szükség és ezt az emberek is tudják (egy körzeti csapattal megegyező a közönségük) és pláne igaz ha egy város ugyanazon sportjáról,sportolójáról van szó,ha valami nagyon igazságtalan!
A mérkőzésről amit nagyon szeretnél:a nyáron a röpisuli felajánlotta vezetőiteknek ,hogy egy mérkőzésen dőljön el a támogatás kérdése ,de gondolom te erről nem értesültél,most pedig azt állítod ,hogy nem mernek kiállni ellenetek. Ennek akkor és most is több oldala van .A nyáron csak nektek volt veszíteni valótok mivel ha a röpisuli nem nyer akkor sem lett volna semmi. Viszont ha vesztetek akkor kétség merült volna fel a támogatás jogosságához. Most meg miért is kellene játszani? :a röpisuli köszöni szépen de megvan azok nélkül is akik veszekedni akarnak (csak olyanokra van szükség akik előre tolnák a közös szekeret4),nektek meg a mostani állapot szerint úgy tűnik hogy mindegy. A harmadik oldal vagyis a szakmai meg úgysem érvényesülhet.
A mérkőzéssel kapcsolatosan meg az lenne a korrekt ha két év múlva játszanátok és az eddigi két év feltételeit addig megcserélnétek. Akkor lennétek a rajtnál egyformán!És én két év múlva a röpisulira tennék akkor is ha most nem szűnnétek meg ! Ja és ha már felveteted akkor egy mérlegeléssel kellene kezdeni ,fogadnák,hogy nálatok van a legsúlyosabb a két csapatból.(ismét ki kellene nyitni a szemed) Ja és itt lenne a bírókérdés problémája is:ki vezesse a meccset:vezetőtök jelezte ,hogy a távoli bírok milyen sokba kerülnek. Akkor viszont Ajkai kell! Igen ám de bírókról eddig meg csak a röpisulisok gondoskodtak az elmúlt években-ebben is előrelátóbbak voltak a vezetőik!
Persze a legjobb továbbra is az lenne ha a két fél ,vezetők ,játékosok és szülök(!) leülnének és elmondanák érveiket sérelmeiket és akkor megérthetnétek egymást és nem csak üzengetés lenne fals információkkal.
Erre a beszélgetésre meghívhatnátok néhány volt Ajkai Arc játékost ,Brigi,Szilvi,Szandi,Kata ők is elmondanák véleményüket vagy a bevezetőben említett volt NBI-es játékosokat akik közül néhányan a Megyeibe játszanak Röpisulisokkal együtt békében(!) vagy a Megyei szövetség elnökét Háli József urat -az ő tapasztalatuk,gondolatuk sokat segíthetne- és máris tisztább lenne a kép!
Még két dolog:
Az egyik :Poorné a következőt kérdezte: „Azért azt megkérdezném hogy a Röpisuli miért várja az ellenségeit tárt karokkal?Akkor most hogy is van ez?”
A válasz :mert nem ellenségként néz rájuk. Ezt honnan veszem : mert ismerem őket és valaki szívből jövő üzenetet küldött tusinger néven ,nem lennék meglepve ha egy röpisulis edző írta volna (Mariann néni!) A kommentel pedig aztán egyetértett Poorné is .
A másik :Háli Józsi bácsit idézném : „A röplabda sport előre lépése érdekében ,még az ördöggel is cimborálnék”
Furcsán kezdődött a leány Országos Gyermek Bajnokság tapolcai fordulója, mivel a két vendégcsapat, a Kaposvári USE és BSE közül a fővárosi együttes nem érkezett meg. Az egyetlen mérkőzés kezdetekor pedig az is kiderült, hogy a hivatalos játékvezetők is távol maradnak ezen a…..
martesz 2010.12.17 22:12:54
Tisztelt hozzászoló!
Mivel én vagyok a cikk szerzője engedje meg,hogy bemutatkozzam :Meilinger Zoltán vagyok a Tapolcai Club edzője és egyben mindenese.Cikkemmel elsősorban szerettem volna tájékoztatni és egyben jobbitó szándékkal megjegyzést is füzni. Tettem mindezt azért mivel ugy gondoltam ,hogy a jelenlegi rendszer még ha változtatáson is ment át ,nem éppen a legjobb.A puding probája pedig az evés! Ráadásul mostanában az MRSZ részéről elég sűrün hallani ,hogy szivesen fogadnak minden jobbitó szándékú gondolatot ami a csapatok érdeke is. A sportág sikeres felemelkedése csak közösen ,viták nélkül konstruktivan ,összefogva sikerülhet!!Nekünk- és időközben kiderült ,hogy nem egyedi eset- most három problémánk volt ami közül kettőben tudott volna az Mrsz is segíteni: az elsőben ,hogy sajnos nem érkezett meg az egyik ellenfél nem tehetet.A másodikban viszont már igen ,mégpedig a biróküldésben.Igaz ez sem okozott akkora problémát mivel igy költségmentesen levezethető volt a mérközés.A harmadik problémánk viszont valós és a regáló elég rosszul látja.Nem " tuti" győzelmet szeretnénk mert az most is megvolt és ahogy értesültem róla a Kalocsa is simán győzött.(csak ebben semmi hasznos nem volt) A probléma az volt ,hogy ezt erősebb csapatok ellen a középdöntőben is eséllyel megtehettük volna ha továbbjutás nem csak egy tornán és nem a három legerősebb Dunántuli csapatot összesorolva + Kalocsa ellen kell kivivni.Még mielőtt bármelyik csapatot is megbántanám azért bátran kijelenthetem ,hogy a Dunántulról továbbjutott másik két csapat (Győr ,Tatabánya) joval gyengébb játékerőt képvisel.Összehasonlítani másassal tényleg nem tudok mert vagy nem játszottunk még velük (MÁV Előre)vagy messzebb anyagi okok miatt nem igazán járunk ,bár igaz ,hogy arra vannak az erősebb csapatok!Egyébbként a sportág helyi elismertsége végett lenne szükségünk a lehető legjobb eredményre ,gondolom ezt az érzést máshol is elég jól ismerik!
Az apropoját az idei indulásunknak egyébbként az adta,hogy tavaly másodikok voltunk a III. korcsoportos Amatör Diákolimpián és hatodikak az Országos Mini kupán ezen felül két sport XXI -es versenyen is harmadikak lettünk.,így kaptunk egy kis összeget a Nupi-tól ami segítségével indulhattunk!Csapatunknak ez akkora teljesítmény mint a "nagyoknak" a győzelem elég sajnálatos ha ezt fennt semminek ("SOHA") látják. A távolsággal nekünk hazaiaknak nem volt semmi gondunk inkább ellenfelünknek lehetet és ez inkább viszonyítás kérdése . A hivatalos mérközés(mivel csak egy volt) kb 35 percig tartott ezért utaztak 234 km -t(oda -vissza)
Remélem irásommal nem bántottam meg senkit nem is ez a célom mert mégeegyszer kihansulyoznám ,hogy a sportág felemelkedése végett szükség van az összefogásra és az olyan kis műhelyekre mint a miénk is! Tisztelettel : M.Z