Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tűnődő

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Tényleg elképesztő, mit meg nem engednek maguknak a magyar rádiók! A fenti címet a Tankcsapda Agyarország című dalából kölcsönöztem, jól leírja, hogy fiataljaink micsoda fertőt kénytelenek hallgatni nap mint nap. A Tilos elleni NMHH-fellépés csak az első lépése…..
tűnődő 2010.12.30 22:54:51
Piacpárti, szélsőséges piacpárti, liberális, szélsőliberális, konzervatív, ultrakonzervatív, öngondoskodáspárti, öngondoskodás-ellenes, kapitalista, neoliberális, kommunista – repkednek az ilyesmi jelzők mostanában a publicisztikákban. Ne legyél neokon – mondta egy…..
tűnődő 2010.12.14 21:43:19
@Silcon: Talán most kicsit sötéten látom a világot, de miért gondolod az elmúlt hónapok után, hogy a 3. pillérben gyűlő pénz nem lehet különadó, generációk közötti szolidaritási járulék vagy hasonló céltáblája? Hát én inkább nem itthon takarékoskodok. A többség pedig sehogy, hanem viszi a tescoba a jövő évi nagyobb nettót is. Nyilván azért is, mert nem mondta nekik senki, hogy éppen a nyugdíjra félretett pénzüket osztják szét közöttük. Ez akkor is erős öszödizmus, ha amúgy az szja átszabása demográfiai szempontból abszolút elfogadható.

Miért nem teszik-tesszük világossá, hogy itt a többgyerekesek kaptak egy esélyt az időskori ellátásuk rendezésére. Költhetik nyugdíj-előtakarékosságra vagy a gyerekek egyetemére.
tűnődő 2010.12.15 13:30:16
A kockázatban igazad van. de a kockázatok ellen lehet tenni (ahogyan írod is: több lábon állás) és sok közülük alapvetően rövid távú ingadozás (nézd meg az árfolyamok többségének válság miatti megroppanását és visszaerősödését). A gond továbbra is az, hogy nem a kockázatkezelés és a jövőtervezés egyéni felelősségét kommunikálja a kormányzat, hanem azt, hogy majd az állam megoldja a problémákat. Szerintem ez az egyik fő probléma a manyup akcióval (is).

A másik meg persze a demográfia: párszor 10 év múlva lehet, hogy bejön a családpolitika (aminek a céljaival, hangsúlyozom, maximálisan egyetértek, a megoldásban kételkedem). De egyszer 10 év múlva ettől még lehet nagyon gázos a helyzet, mert az akkor felnőtté váló gyerekek már itt vannak és jóval kevesebben vannak, mint a nyugdíjba lépők. Bevándorlást ugye nem szeretjük, az aktívak arányának jelentős és gyors növelése pedig szintén kérdéses (alkoholizmus, nem versenyképes képzettség és attitűd, stb.). A manyüp egyetlen előnye a még elfogadható demográfiai viszonyok közötti tartalékolás volt a rosszabb időkre. A korrupciót és az államigazgatás alacsony hatékonyságát nem tekintve valószínűleg egy erre a célra létrehozandó állami alap jobb megoldás lett volna. Most viszont a célzott tartalék - akár államosítás melletti - bővítése helyett annak felélése történik.

No de ez bizonyos értelemben mellékvágány ebben a fórumban. A cikk alapvetően azért tetszett nagyon, mert elveti a vagy-vagy felfogást. Biztos lehet a részletekben elvi és gyakorlati hibákat találni, de alapvetően ez a szemléletmód közelebb visz a bajaink megoldásához.