Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Laemmchen

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hosszú évek óta dolgozom többed magammal a digitális magyar zsolozsmán. Erre a Magyar Kuríron azt olvasom, hogy „Antonio Spadaro jezsuita szerzetes, aki XVI. Benedek nevezett ki a Kultúra Pápai Tanácsa és a Tömegkommunikáció Pápai Tanácsa konzultorának, a Cyberteologia című…..
Laemmchen 2012.09.04 12:00:53
@beetle1:
Hozzászólásodat olvasva eszembe jutott egy atya, aki mise közben lazán előkapja a mobilját és hozzá gyorsan az olvasószemüvegét, fellép a netre és beolvassa az aktuális medjugorje-i üzenetet. :D Jót nevettem elsőre magamban rajta, tök aranyos volt, de azért amit írsz, az nagyon vicces lenne. :)

@borazslo:

Azt szeretném kérdezni, hogy mi lesz, amikor kijön a liturgikus bizottság használhatóbb fordítású Liturgia Horaruma? Kezdhetitek elölről az egész digitalizálást? ...

Egyébként rettentően várom már azt a kiadást, de arra is kíváncsi leszek, a LH-ot használó szerzetesrendek és az egyházmegyés papok meg a zsolozsmafogadalmas laikusok körében hogy lesz elterjesztve, bevezetve, kötelezővé téve... Meg hogy kapható lesz-e végre bárki számára olvasmányos imaórával együtt is az egész...
Gyakorló lelkipásztor vagyok, már majdnem 20 éve, nem pszichológus. Talán ezért is van, hogy lelki beszélgetésekben, gyóntatószékben gyakran fordulnak hozzám erkölcsi/teológiai kérdésekkel. Köztük olykor kényesekkel is. Ilyen például az önkielégítés „esete”. Hogyan? Hát ez előkerül a…..
Kb. fél évvel ezelőtt elkapott a harci láz, hogy namost én akkor irodalmi pályázatokra fogok írogatni.Elmondom, honnan jött az ötlet.Ténferegtem egy elég nagy újságosnál és összevásároltam mindenfélét, ami érdekelt. Természettudományosos ojságot, filozofikusosat,…..
Laemmchen 2012.03.29 00:35:05
Pont ma este mondta egy egyszerű ember (tudom, hogy nem vagy vallásos, de mostanság egész gyakran találkozom olyasmi körökben normálisabb emberekkel, szóval pap volt az illető), hogy éljünk szent ellenkezéssel, a mai dekadens korban ne legyünk korszerűek! Szívemből szólt.

Különben én is mióta az eszemet tudom, írok. Nyolc éves koromból maradt az első verses füzetem. :)

Különben én a prózáidat jobban csípom, de tékán volt valami versed, ami tetszett nagyon, csak most álmos vagyok megkeresni.

Egyébként ez a pályázós dolog teljesen igaz. Mondjuk én nagyrészt "istenes" verseket írok jó ideje, de még egyházi irodalmi kávéházban is a Karafiáth Orsolya ült, és hát nem sok sikerem volt... De ellenpélda is van: egyik csoptársam zseniálisakat ír. Egyszer csak úgy poénból elküldte egyik legszürkébb versét egy pályázatra, amit megnyert, és cserébe kapott 8 oldal publikálási lehetőséget. Bár gáz, hogy amivel nyert, az pont nem volt túl jó, de az jó, hogy utána olvashatott jót a nép. Mondjuk ő nem annyira rímelős, de mesterien bánik a nyelvvel.

én általában rímelek, most mégis egy más jellegű ajándék csak most, csak Neked, bár nem az egész "ciklus", mert kiszedtem belőle a nagyon istenes részeket, csak a kedvedért. :) Szeretettel, hátha tetszik. Ha nem, anyázzá. :)

Feloldásra váró

nem tudok több lenni
 
mindent élni akaró
mindent vágyni akaró
mindig égni akaró
mégis gyorsan lankadó
langyosan csordogáló
mégis mindent elrontó
iszonyú, jaj, iszonyú

 
elveszett önfejű
 
mindent vívni akaró
mindent vinni akaró
semmit bírni nem tudó
levegőt nem kapó tüdő
buta nő, ó, buta nő
 
 
A bűn vallomása

Belém hal a csend, ha jön,
létem neki nem öröm.

ugye nem túl nagy a lépcső?...

mindig félve elbújó
sorozatban elbukó
bűnt vallani szégyellő
színvallástól rettegő
alig-alig szürkülő...
 
önmagába szűkülő
Okkultizmus, ezotéria, jóga, természetgyógyászat, homeopátia, kineziológia, pránanadi stb. – megannyi gyanúsan csengő szó egy igazi hívő keresztény fülének. De vajon valóban így van? Mert bizony a mai világ szellemi szupermarketje egyre növekvő kínálattal rendelkezik…..
Laemmchen 2011.08.08 06:28:47
Egyelőre nem volt időm, erő, végigolvasni az összes kommentet, de a homeopátiás vitához hozzátenném a magamét.
17-18 évesen még gyerekorvoshoz jártam. Egy ideje nem szedhettem antibiotikumokat, mert kijött rajtam mindegyiknek egy bizonyos mellékhatása, ami mindig 2-3 hétig tartott. Egyszer nagyon csúnyán begyulladt a torkom, próbált az orvos nem antibiotikumokkal, de sokféle egyéb gyógyszerrel kezelni. És persze feküdtem, pihentem végig kb. 1 hétig. Nem javult az állapotom, sőt, romlott.
Az orvosom névtábláján szerepelt az is jópár éve, hogy mittudoménmilyen homeopátiás orvosi továbbképzést is végzett, így ezzel is foglalkozik.
Alapvetően viszont nem ezzel gyógyított - ez is érdekes kérdést vet föl - ha olyan jó, miért nem?
Visszamentem kontrollra, és megkérdezte, hogy mit szólnék, ha homeopátiás gyógymódot javasolna, mert már semmi egyéb ötlete nincs (! csak ekkor). Mondtam, hogy rendben. Nem tudtam a világon semmit a homeopátiáról, csak hogy általában mindenki dicséri. De hogy hogyan készül, stb., fogalmam sem volt. Bizakodtam, reméltem. Felírta egy papírra, milyen készítményt vegyek. Meg is vettem, nem volt túlzottan drága. Elolvastam a tájékoztatót, és mindent pontról pontra betartottam, ami benne szerepelt. Nagyon fájt a torkom ekkor már, tele volt váladékkal is, folyton be volt dugulva az orrom, nem éreztem semmilyen szagot, ízt, és nagyon gyenge voltam.
A homeopátiás szerek egyik fő utasítása, hogy minden mentolos és erős dolgot szigorúan kerüljünk. Na most ez nekem nehezemre esett, mert addig a mentatea meg egy-két extra-erős cukorka némi enyhülést hozott... De betartottam, még nem mentolos fogkrémet is beszereztem. Szedtem a bogyókat, és vártam türelmesen... A torkom pedig egyre jobban fájt... Azt írta a tájékoztató, hogy ha nem javulnak a tünetek, 6 nap után menjek orvoshoz. Fogtam magam, és visszamentem. Meglepődve látott. Azt mondta, hogy kész, elfogyott a tudománya, szedjem az előző gyógyszereket és vitaminokat, és pihenjek. Ekkor már több, mint 2 hete egyre vacakabbul voltam. Elegem lett, hazamentem, lefeküdtem, és a következő kúra segített helyre kb. 2-3 nap alatt: töménytelen mennyiségű mentolos szopogatós gyógyszer és cukorka, vietnámi balzsam, forró mentatea, méz, kamillatea, kalcium és C-vitamin. Persze a homeopátiás izét megelőző időszakban is próbálkoztam a gyógyszerek mellé teával, mézzel, de azt a kiütő mennyiségű mentolt nem alkalmaztam. :)

ÉS FOGALMAM SEM VOLT ARRÓL, MI A HOMEOPÁTIA. De elegem lett belőle. Mondhatjuk, hogy lámlám, a többi gyógyszer sem használt, van, akinek ez nem jó, meg az sem. De később ezt gondolván, bepróbálkoztam egy homeopátiás fogfehérítős fogkrémmel a legnagyobb márkából. És mit eredményezett hónapok után? Semmit. Jóval kevesebb zsebpénzt, ugyanolyan színű fogakat, ÉS rossz leheletet. Éljen.

Nekem ennyi a tapasztalatom a homeopátiáról. Éljen a mentol, a homeopátia esküdt ellensége!!
Jelen blog korábbi bejegyzéseiben is többször volt szó a jezsuita.blog.hu oldalon megjelent írásokról, a linkje is megtalálható jobb oldalon. Tavaly december 5. óta azonban nem jelent meg új poszt a blogban, majd december 30-án a mindennapi.hu oldalon…..
Laemmchen 2011.01.20 00:30:32
@kaleidoscope: én pl. nem igazán értek egyet. Olvastam a blogot, sosem kommenteltem, de sokat gondolkodtam. :) Mindig kimondta valaki a véleményemet, mielőtt én megtettem volna, nem akartam ismételgetni. Szóval.
Egy szerzetesrend élete jóval több dolgon múlik, mint kívülről azt gondolnánk. A blog leállásának rengeteg belső, rendi oka is lehet (és itt elsősorban nem arra célzok, hogy egy elöljáró beleszól), nem gondolnám, hogy rögtön a "felsővezetésben" kell keresni a hibát, habár ez a feltételezés sem kizárt. Valóban nagyon jó misszió volt a blog, remélem, ezt tudják és nem vesztik szem elől, és amint tudják folytatják.
Amikor két rendtárs is elmegy, akkor komolyan el szokás gondolkodni a belső dolgokon, valószínűleg most is valami átgondolás-reformálás folyhat, nem véletlen Ky-Lí megjegyzése, hogy egyelőre újabb jezsuitákat toboroznak, aztán meglátják...
Igen, fontos a misszió, de missziózásra csak kőkemény és megingathatatlan alappal van lehetőség. (Ezt belül sem kellemes belátni, jó, ha még kívülről is nemcsak nehezítjük a jezsuiták dolgát az ilyen-olyan feltételezéseinkkel. Hála az Úrnak, hogy adott erőt a belátásra.) Először ezt az alapot kell helyreállítani, Isten segítse a őket! Régi rend, az ilyesmiben is nagy a gyakorlatuk. Reméljük, mihamarabb megoldódik, de ha nem is hamar, akkor is VALÓBAN.
Pax!
Laemmchen 2011.01.21 13:09:55
@kaleidoscope: Amikor valaki elhagy egy rendet, az az esetek úgy gondolom, kb. 99%-ában megfontolt döntés - legalábbis a mai Egyházban, mai szerzetesrendekben. És ez feltételezi, hogy ha elsőre rombolónak tűnik is (kevesebb szerzetes lesz, kevesebben szerkesztik a blogot), inkább használ, mint árt. Akkor is, ha elöljárók, vagy rendi tanács javaslata alapján ment el valaki, akkor is, ha az illető döntött úgy - akár azért, mert nem tudott magában egységre jutni feljebbvalói véleményével, hozzáállásával. "Csak úgy" nem tud senki kilépni, hosszú megfontolások, (lelki)beszélgetések után szokott ilyesmi történni, és tényleg csak szükséges esetben. Ky-Lí hozzáfűzése alapján ezesetben az tűnik valószínűbbnek, hogy a két "rendhagyó" akart menni, de nem tudom, mindegy is.
Az, hogy mi pusztító, mi építő... Nem az én tisztem megítélni, de bízom az Egyházban, azaz a Szentlélekben, Aki működik benne, és ha vezetői hibák miatt félrecsúszások elő is fordulnak, Isten mindent javára fordít az Őt szeretőknek. Nem véletlen, hogy az Egyházban hierarchia van, Isten rendelése szerint méghozzá - Aki tudatában áll természetesen emberei gyarlóságának.
Ami pedig laikusként elsőre pusztít (leáll a blog), az lehet, hogy valójában per pillanat jobb, mintha rendhagyók (akik tehát nem véletlen azok) írásaival folytatódna. (Akik persze lehet, hogy nem a gondolkodásmódjuk miatt lettek rendhagyóvá, csupán mégsem szerzetesként kell papnak vagy nem papnak lenniük.) Nagy gondolkodók a jezsuiták, minden tiszteletem és szeretetem az övék, ugyanakkor néha tényleg a túlliberálisság határait súrolgatták - olykor csak belülről, ami kontroll alatt még nem baj, de néha már mintha kívülről is...
Hát most "ennyi". :)