Regisztráció Blogot indítok
Adatok
(szimplán) Kiss László

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegnap megvolt a Pixelhősök parti, ahol egyedülálló produkciót láthattak a nézők: egy asztalnál olyan veterán gamer újságírókat, mint CoVboy, Martin és Shy. Volt velük egy kicsit szétesett kerekasztalbeszélgetés is, ebből következik egy részlet. A kérdés az volt,…..
(szimplán) Kiss László 2010.12.09 15:18:11
Part 1.

Stöki, te igen bűz!
(És ez kizárólag neki szól.)

Ha ez itt fent szerinted egy „cikk”, akkor olvasd tovább. Ha csak rátenyereltél a billentyűzetre, akkor feleslegesen gépeltem egy csomót, te meg hagyd a picsába.

Pro primo:
Ha már összehozol, valami irományt („cikket”) valamilyen eseményről, akkor legalább az újságírás elemi követelményeinek próbáljál már megfelelni! Jó, tudom, hogy te a Henriknél tanultál (felejteni), és ott nyilván szó sem volt ilyesmiről – de én már akkor is mondtam neked, hogy abszolút semmi szükséged nincsen H. „Tanár úr” kurva drága agyszűkítő tanfolyamára. Ha jól tudom, volt neked rendes szakmád is, ezt a mókát meg csak azért csinálod, mert szereted. Azt viszont nem tudtam, hogy a cél az, hogy leigazoljon a Blikk vagy a Story. Mission accomplished, sok sikert a kurrens média világában! (Tűzzél ki új célt, irány a magyar kereskedelmi televíziózás!)

A W5-ről már teljesen felesleges lenne beszélni (pedig 10-15 éve tudtad te azt magadtól is, még ha tudat alatt is), szóval nézzük csak a legelemibb dolgokat, hogy miért tűnik nekem olyan rettenetesen szarnak jelen produkciód:

1. Cím.
Erről szól a cikk? Anyám! Miért nem nevezted el mondjuk „Szalámis szendvics”-nek? Pont ugyanolyan jó lett volna. (Jó, tudom, hogy az MSZP is se nem „magyar”, se nem „szocialista”, mint ahogy a FIDESZ sem „fiatal”, „demokrata” és „polgári” – de ezek például olyan inerciák, amelyben nem szükséges magát az embernek definiálnia.) Ez maximum a videó címe lehetett volna, az is csak akkor, ha levágod az elejét meg a végét: voltak ott ugyanis rajtam kívül egyéb emberkék is, akiket feltehetően nem a szél fútt oda – az ő véleményük nem fontos, te ló? Ja, dehogynem, az egyiké még fontos. Martiné. Hát… Kétségkívül jó választás, tekintve az általános színvonalat. „Azért érdemes újságot csinálni, amit visszakap az ember az olvasóktól”. Hát ja. Jók ezek a faliszőttesre kívánkozó bölcsességek, jól néznek ki a sparhert fölé kiakasztva. A szépségkirálynők meg a világbékéért szoktak harcolni, meg az állatok jogaiért. (Persze nem a harcmezőn, vagy a kutyamenhelyen az ólakból a szart lapátolva, hanem a szoláriumszalonban meg a manikűrösnél, magukat nézve a tévében.) Számomra ez pont úgy hangzik, mintha Michelangelo segédjétől (kikiáltójától/heroldjától/ahogy tetszik) megkérdeznék, hogy szerinte (!) miért érdemes Dávid-szobrot faragni (miközben Michelangelo kint parkol az előtérben, ugyanis sem a szervezőknek, sem a „moderátor”-nak nem tűnik fel, hogy ő hiányzik a létszámból). Válasz: „Hogy azt majd az emberek jól megbámulják.”
(Jó, NEKEM tűnik úgy. Ha a Naplóban vagy az Aktívban – vagy mittomén hogy hívják mostanában ezeket a szarokat – kérdezik ezt, akkor jó válasz. Ezt várták a szponzorok, mehetsz a pénztárba.)

2. Téma
Bazmeg, erről szólt ez az esemény?! Hogy a CoVboynak mi a véleménye akármiről? Nem arról, hogy megjelent egy könyv egy szorgalmas sráctól, aki fontosnak érezte, hogy legyen egy ilyen, és meg is vívta ezért a maga harcait? CSINÁLT (!) valamit, amiről úgy érezte, hogy szükség van rá, és nem blog- meg topic-kommentekben pofázott róla, hogy „milyen jó volna, ha lenne ez-meg-az”? Mert NEKEM erről szólt ez az esemény (különben ment volna a faszom), és biztos vagyok benne, hogy mindenki másnak is, aki ott volt, és állítólag Fontos Ferenc volt valamikor.
Ha a Tamás a francia forradalomról írt volna könyvet, akkor te arról tájékoztatnád az embereket, hogy a könyv bemutatóján Robespierre beleköpött a kanálisba? (Mmmm, és Sieyés abbé véleménye szerint „a polgároknak polgári alkotmányra van szüksége”)

3. Megvalósítás
„Tegnap megvolt a Pixelhősök parti, ahol egyedülálló produkciót láthattak a nézők: egy asztalnál olyan veterán gamer újságírókat, mint CoVboy, Martin és Shy.”
Ez neked „produkció” volt? (Jó neked, kevéssel beéred.) Ráadásul „egyedülálló”? (Te nem tudtad (elfelejtetted?), hogy a főnév az hatalmas, a minőségjelző meg lefokoz? (A hatásvadász meg különösen.) Mellesleg sem „egyedül” nem volt senki, se nem „állt”. (De imádom a magyar nyelvet!) Mondom, hogy jó leszel a Blikkbe, de azért nézd már meg ezt a kettőt leírva:

„Óriási kurvára nagy baszás”

„A baszás”

Szerinted melyik súlyosabb, vagy plasztikusabb, hm?

„CoVboy kifejti, hogy nem, mert régen még lehetett úgy újságot csinálni, ahogy a szerkesztők akartak, ma viszont már az egész "kurvák biznisze".”
A videóból az derül ki, hogy Covboy (már ha egyáltalán ő volt), NEM fejtette ki – addendum: különben még mindig ott ülnénk. Az egykor (állítólag) CoVboy néven ténykedő csóka a bonyolult(nak tűnő, de egyébként roppant egyszerű) gondolatokat (állítólag) szereti zip-elve kifejteni.
(Mellesleg: mire gondolhatott ez a lecsúszott illető? Az UTOLSÓ kérdés egyébként az volt (by Del – akiben például imádom, hogy most mutatkozott be nekem úgy tizenötödször), hogy: „alapítanál újságot?” Lehet, hogy a csávó puffereli a kérdéseket, és a stackben ez volt legfelül. Célzok ezzel arra, hogy talán nem kizárólag a játéklap-piacra gondolt ez a fickó, hanem mondjuk a az egész nyomtatott újságírásra, esetleg az egész „médiá”-nak nevezett marhaságra, esetleg az egész, urunk 2010-es évében végzett emberi tevékenységre. Ha valamit „alapítani” akarunk, arról nem kukorékolni kell, hanem megcsinálni – önerőből, és az egészet kontrollálva. Egyébként meg mehetsz a kurvák bizniszébe. Csókolom.)

„Hosszabb beszámoló, riport nem lesz, mert baromi beteg és lázas vagyok, örülök, hogy tegnap egyáltalán el tudtam menni.”
És ez meg ki a faszt érdekel? Mi vagy te, 576 Konzolos újságíró, akinél a cikk 80%-a arról szól, hogy neki mekkora harcot okozott a cikk megírása? (… és ez egy olyan harc volt, amit nem volt érdemes megvívni) A riporter legyen objektív (és ez itt nem jelző, hanem főnév), de nem szükséges közölnie, hogy éppen mekkora a fókusz, a GPS-kijelző szerint merre fordult a kamera, meg blablabla. Gyógyulj meg, azt’ írd meg holnap – a világ talán kibírja addig a cikk nélkül. Nem a riporter a fontos, hanem az, amit (és ahogy) láttat. Az más kérdés, hogy a médiában ténykedők nagy többsége ezt elfelejti, illetőleg nem is tudta soha. (Vagy: a Havas Henriknél képzettek – képződöttek? – megtanulják, hogy nem ez a „riporter” érdeke. Haha.)

4. Bónusz
Örkény (gyk: itt armitage néven szerepel) azt mondta, hogy ez a „cikk” ki volt linkelve az indexre főhírnek. Ne má’! Ez egy „hír”? Ennyire szarul nem állhattok! De ha ez tényleg igaz, akkor egyrészt soha többet nem az index.hu-n keresztül közelítem meg worluk cikkeit, másrészt meg muszáj ide iktatnom valamit az újságírásról, úgy általában:
--- Na ezt figyeld, Stöki, ez olyan lesz újságírásban, mint Csajkovszkij b-moll zongoraversenye a zenében (nem mobiltelefonra hangszerelve!). Az angyalok énekelnek… ---

Tatatataaaa… Itt következik a Hunter S. Thompson nevű állatfajta ’Félelem és reszketés Las Vegasban’ c. ujjgyakorlatának utolsó előtti fejezetének utolsó bekezdése, Vágvölgyi B. András fordításában (akit hál’Istennek kordában tart – és ezzel a legjobb formáját kényszeríti rá –, hogy most éppen fordít, ugyanis ha Tarantinoról írkál saját gondolatokat, akkor annyira camp, hogy az már szerintem emészthetetlen):

„Minek idegesítse magát az ember a lapok (online/offline, egy hülyeség – CoVboy) miatt, ha csak ennyit képesek nyújtani? A sajtó szar alakok könyörtelen bandája. Az újságírás se nem szakma, se nem üzlet. Menedék a frusztráltaknak és beilleszkedni képteleneknek – lepattant kiskapu, ami az élet mocskos oldalára, egy ótvaros, húgyszagú rejtekhelyre nyílik, és hiába szögezte be a körültekintő gondnok, mert maradt elég hely ahhoz, hogy meghúzhassa magát egy-egy szeszkazán, és békésen rejszolgasson, mint csimpánz az állatkerti ketrecben.”

Elmondatott.

Maradtam kiváló tisztelettel:

Szerintedki?

PS: Mielőtt lehúznád magad a WC-n (ami egyébként nem egy rossz ötlet, ne hessegesd el magadtól rögtön), tájékoztatlak, hogy csak azért szívom a véred, mert komállak.
(szimplán) Kiss László 2010.12.10 03:49:28
Dear Stöki,

akart téged a faszom megalázni!

Te hülye vagy? Gondolod ennyit gépelek azért, hogy megalázzalak? Nézd már meg azt a kibaszott videót, meg idézd már fel az emlékeidet: neked nem tűnt fel, hogy folyamatosan röhögök?! Fenti kommentben dettó. (Tettem volna szmájlit, meg lol-okat minden sor végére?!) Jó, tudom, az írott szó hatalma... - azért írtam oda a végére, hogy komállak, te igen szerencsétlen! Egyetlen komoly megjegyzés volt ebben a szarban, ez:

"megjelent egy könyv egy szorgalmas sráctól, aki fontosnak érezte, hogy legyen egy ilyen, és meg is vívta ezért a maga harcait"

Sajnálom, hogy elsikkadt. (Hmmm, ez az én hibám, nem kellene ilyen szószátyárnak lennem.)

Na, és akkor ez most komoly:

(mondom: KOMOLY!)

1. Ha fájdalmad támad a blogodban egy komment kapcsán, akkor minek fárasztod magad, hogy ennyit gépeljél miatta?! Moderáld ki a faszba, azt' jól van!

2. Meglátásom szerint a seggfejjé válás biztos útja, ha az ember elkezdi magát túlságosan komolyan venni, és úgy tekint magára, mintha ő (vagy amit csinál) valami rettenetesen "fontos" és "hatalmas dolog" lenne.

3. "Tudod, az 576 Kret.Net rovata óta történt pár fejlemény az online kommunikáció világában. Például úgynevezett blogok." Télleg? Ez mind? Az jó. Hát akkor szellemem tovább épült, nem volt elpazarolt idő, amit itt töltöttem. Majd visszajárok kupálódni a világ folyását illetően. (Na jó, ez nem volt annyira komoly. szmájli. lol. pont.pont.pont.)

4. Elkezdtem válaszolgatni szép sorban a kommentekben felvetett kérdésekre/gondolatokra, legalábbis amire szükségét éreztem. Most úgy 30k-nál tart. Illetve tartOTT. Több is veszett Mohácsnál.

5. HST-nek teljesen igaza volt, hogy szétloccsantotta a saját fejét. Sőt, nemcsak igaza volt, de tökéletesen logikus lépés is volt.

+1 (nem olyan NAGYON komoly, nem csak Stökinek):

"Laci frusztrált, ami érthető, hisz folyamatosan kapja a pofonokat az élettől, s ezen az eseményen is elvárták tőle, hogy azt a CoVboy-szerepet hozza, amiért annyira szerettük. Legyen szellemes, bunkó, mondjon nagyokat, csapjon oda mindenkinek. S hogy végülis mit is kapott a közönség mindezekből? Egy össze-vissza zagyváló, ordenáré hangon beszélő szerencsétlen ürgét. Roppant kínos volt látni az értelmes érvelésre képtelen egykori ikon vesszőfutását, azt, ahogyan mondantról mondatra égeti le magát. Hogy csak a körülményeknek köszönhetően sikerült ilyen szerencsétlenül a Pixelhősök-performasza vagy személyisége egyébként is ennyire elüt a jól felépített CoVboy-képtől, már soha nem fogjuk megtudni, az viszont bizonyos, hogy az ide írt kommentje szintén kiábrándító. Zavaros logika, álintellektüel elemekkel a jelentéktelen dolgokba kötés (a nyelvtanozás már tényleg mindennek a legalja, az már tényleg csak akkor jön, mikor teljesen üres a tár), hát, mit ne mondjak, nem erre számítottam. Mentségére legyen mondva, hogy mi, egykori olvasók még tejfelesszájú tinédzserként, valószínűleg a mostaninál sokkal kevésbé kifinomult értékítélettel szemléltük tevékenységét, így eleve elkerülhetetlenül torzulnia is kell a képnek."

lol. Ez tök jó. Leszámítva, hogy ez számomra nem szerep. "Ilyen vagyok, ilyen, ha tetszik, vagy ha nem..." (Kontroll Csoport, 1983) Igaz ugyan, hogy nekem úgy tűnik, mintha egy picikét lefikáztak volna - de az nem baj, mert legalább őszinte! Legalábbis annak tűnik. Vagy neki ez a "szerepe"?
Esetleg el lehetne elmélkedni rajta, hogy talán azért lehetett más régebben a játékokhoz kapcsolódó újságírás, mert Zolee, Mr. Chaos, Sam.Joe, TRf, Del, molnárpeti, meg még sokan mások nem "szerep"-ek voltak. Ha pedig én nem ilyen lennék, mint ahogy a Popmetáller nevű blogdroid lefestett, akkor esetleg nem lett volna CoVboy sem, és akkor most nem lenne miről beszélgetnünk. (Azt nem mondom, hogy nem lett volna sokkal jobb...) Illetőleg: "szerepelnünk".

Nekem ennyi elég is volt a szerepelésből. Pusszantok mindenkit.

Viszlát, és köszi a halakat!