Regisztráció Blogot indítok
Adatok
czihéka

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
(95 éve született Lőrincze Lajos - legyen ez az apropója alábbi szövegem közzétételének.) Amiről beszélni szeretnék, egyetlen kérdés felvetése, inkább csak érintése, felröppentése anélkül, hogy a rám visszahulló problémák megválaszolására vállalkoznék. Ezt a…..
czihéka 2010.12.08 14:50:35
Utolsó hozzászólóhoz: ha neki magának is van rá igénye, akkor felismerheti egy kárpátaljai középiskolás diák is,hogy leginkább ő sajátíthatja el, érheti el azt, hogy anyanyelvét minél színesebben, változatosabban használhassa. Az a középiskolás, aki ma, mondjuk Magyarországon, csak a magyar nyelv köznyelvi, irodalmi változatát ismeri és használja, már kissé "lelki" szegény. Jó, ő úgy tudja, hogy ő beszéli a leghelyesebben nyelvét (ez igaz is, de...), azt esetleg (még) nem tudja, hogy ugyanakkor a legszegényesebben. Ha irodalomkedvelővé lesz, és mindenfélét olvas (min. Aranytól Eszterházyig), esetleg rádöbben felnőttként, hogy milyen sokszínű nyelvünk.
Egy kárpátaljai, vagy bármilyen kétnyelvű és nyelvjárási közegben felnövő srác, lány előnnyel rendelkezik abban a tekintetben, hogy eleve több rétegét, változatát ismeri nyelvének. Legalábbis ismer egy regionális köznyelvet, magyar médiából az anyanyelvi köznyelvet, beszél (egy "helyi") szlenget, diáknyelvet, ha érdekli az irodalom (Aranytól Eszterházyig és tovább), akkor már... akkor már változatosságában használhatja anyanyelvét.
Mindig az adott egyénen múlik, hogy úgy alakul-e, alakítja-e életét, hogy kiműveljen magában egy helyes, "irodalmiasabb" nyelvhasználatot. Ha kiműveli, akkor ez jó, ő gazdagabban fogja érteni, beszélni nyelvét. Persze a közeg, a beszédhelyzet fogja eldönteni, mikor melyik nyelvváltozattal él majd. Ha nem ismeri meg, tanulja meg a magyar köznyelv "helyes" változatát, az sem tragédia. Valószínűleg nincs mi motiválja, kényszerítse. Attól ő még a magyar nyelvet használja, csak annak egy regionális változatát. Amíg megértjük egymást a kommunikáció szintjén, addig mindannyian szép magyar anyanyelvünkön szólalunk meg.

ui: manapság a legsekélyesebb és szegényes anyanyelvhasználat a budapesti fiatalok körében észlelhető (kivéve a jónevű gimnáziumok tehetősebb diákjait)