Regisztráció Blogot indítok
Adatok
joni firpo

0 bejegyzést írt és 2957 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
joni firpo 2020.04.09 08:08:51
@Combat Gear Admin: Az oroszok köznapi ruhája szerintem egyáltalán nem rossz, mind anyagát, mind szabását tekintve egy korszerű, "XXI. századi" öltözék, olyan, amilyennek egy mai, elsősorban irodai használatra szánt, ugyanakkor nem "öltönyszerű" (mint mondjuk a miénk) ruházatnak kb. lennie kell, amiben azért adott esetben terepre is ki lehet sétálni. Viszont ugyanebben a szabásban hadiruházatot készíteni? Furcsa ötletnek tűnik.
Szinte mindenki ismeri Lugosi Béla nevét, nemcsak Magyarországon, de Amerikában is. Azonban kevesen ismerik a színészlegendának azt az életét, amelyet Amerikába távozása előtt élt itthon, Magyarországon. Ez a cikk az ő életével foglalkozik, kifejezetten az első világháború és az 1918/19-es…..
joni firpo 2020.03.24 08:04:14
@recon71: @krisss93: mint azt láttuk, IKEA-zacskóból is lehet málhamellényt készíteni ... szóval semmi ok az aggodalomra, a nyersanyag-utánpótlás elvágása nem foszt meg minket a végső győzelem lehetőségétől :-)
Combat Gear Blog Roham-333 2020.03.03 11:00:11
joni firpo 2020.03.05 08:48:43
@Argus_: Amin haláláról többféle verzió is kering (a neten is), van egy angol nyelvű leírás (elnézést, de most lusta vagyok megkeresni), ahol ég azt is tudni véli a szerző, hogy halálakor Adidas melegítőt viselt - mindenesetre a legvalószínűbb, hogy elfogták és lelőtték, a családjával együtt.
joni firpo 2020.02.25 10:16:33
Nem jól írtátok, nem "open-top" ez a tártartó, hanem "topless" :-)

www.sportsmansguide.com/product/index/us-air-force-military-surplus-topless-general-purpose-pouch-like-new?a=2228390

@delta81: többféle megoldás volt erre, pl. falemezből kivágott, lyuggatott tölténytartó a tártáska belsejében, vagy bőrből varrt hüvelysor, vagy papír tölténydoboz - illetve utóbbiak kombinációja. Pl. a brit 1888M "Valise equipment"-hez volt olyan tölténytáska, ahol elöl két sor bőrhüvely volt a "gyorstöltéshez", mögötte pedig két papírdoboznyi töltény fért még el pluszban.
joni firpo 2020.02.27 09:02:19
@delta81: 1+10, mert a papírdobozban 10 töltény volt, 2 tárkeretben. Még szerencse, hogy a néphadseregben már nem kellettek fakockák a tártáskák kitömésére ... bár mai hagyományőrzőknél láttam alulemezből hajtogatott "térkitöltő" elemeket a tártáskák merevítésére.
joni firpo 2020.03.03 08:48:53
@estván: A minta már a kezdetektől "közismert" volt, már az alapanyag-gyártási fázisban lehetett kapni méteráruként egy ideig az eBayen - feltehetően a gyárból kikerült anyagot. Mindenesetre a távol-keleti kémeknek ezért nem kellett beszivárogniuk kis hazánkba...
Combat Gear Blog OPFOR M-113 2020.02.05 21:43:32
joni firpo 2020.02.18 10:19:44
@recon71: honvedelem.hu/cikk/az-ellenero-szazad-felkeszult-a-kozos-legiroham-gyakorlatra/

a tudósítás tanúsága szerint az ellenerő ATACS-green-ben nyomul éppen...
joni firpo 2020.02.18 14:47:06
@Tom Sinner: Nincs infóm a vásárlás hátteréről, úgyhogy nem találgatnék - ezt lehetett kapni? valakinek ez tetszett? aliexpresszen leárazás volt?
Egylátalán - milyen változatát/utánérzését vették meg? Csak felhívták a figyelmemet erre a cikkre, azért linkeltem ide.

A honlapjukon sem találtam használókra vonatkozó konkrétumot:

www.a-tacs.com/our-patterns/
Combat Gear Blog Retro TEK 2013.12.20 08:00:00
A következő képre teljesen véletlenül találtam rá. A képet egy online aukció során vásárolta meg valaki, de szerencsére még meglehetett tekinteni, és rögtön megakadt a szemem pár dolgon. A képen a Rendőrség Különleges Szolgálata látható, vagy a TEK,TESZ és a Komondor…..
joni firpo 2020.01.29 15:01:27
@USCM: A kép közepén háttal álló alakon én látni vélem a kezeslábas combzsebét, egyébként pedig volt a "tölgymintás" kezeslábasnak olyan változata is, amelyre combzsebek helyett csak átnyúló-hasítékot varrtak - lehet, hogy pont olyan jutott nekik.
joni firpo 2020.01.29 14:55:37
Nyelvtannáciskodjunk egy kicsit: "2015 M mintájú" - ugye a nagy "M" a "mintájú" szó rövidítése, így a 2015 M mintájú fölösleges szóismétlés.

@Tom Sinner: az esővédőt alapvetően a hadiruházatra húzható felsőruhának tervezték, nem pedig önálló viselésre, attól függetlenül, hogy neked esetleg úgy kényelmesebb, hivatalosan ilyen opció nincsen. Ráadásul hideg-esős időben simán elkél a plusz nadrág, meleg-esős időben pedig a goretexbe is belerohadsz. Gazdag hadseregekben tartanak külön "lighweight" (nyári) goretex-ruházatot, ami vékonyabb. Nálunk ehelyett egy hagyományos poncsó van (lesz) rendszeresítve.
joni firpo 2020.01.09 09:16:59
@Brokkoládé: Illetve a kiinduló témához annyit szerettem volna még hozzászólni, hogy bár általában én is a "magyarosítás" mellett vagyok, de ebben az esetben ez kivitelezhetetlen és értelmetlen lenne. Egyfelől a vásárlói igény is az, hogy hangzatos "külföldi nevű" terméket vásárolhasson, mert az eleve jobb, mint a magyar. Ezen még csak-csak lehetne változtatni kitartó munkával ,sok pénzzel, reklámmal és támogatással (ld.: országimázs), de a magyar piac - mint azt Kriss kolléga is leírta - túl kicsi ahhoz, hogy egy ilyen termékpalettát csak az itthoni piacon rentábilisan el lehessen adni - ahhoz minimum komoly állami megrendelések kellenének... Nemzetközi piacon viszont semmit nem lehet magyar névvel eladni, mert senki nem érti, hogy miről van szó.
joni firpo 2020.01.10 07:56:47
@estván: akkor ezek szerint egyes pizzás cégek is a sereg elgondolásai szerint dolgoztatnak ... :-) akkor minden rendben is van így ... :-)

@Tom Sinner: "Gurkha" ügyben rtx. topictársat kérdezd, bár már évek óta nem szólt hozzá semmihez, de talán ő tudná, hogy miért pont azt a nevet választották annak idején. Természetesen lehetne "hussar" "heyduck" meg mindenféle más néven futó magyar hadiipari terméket világpiaci dobni - meg kell győzni a gyártókat, hogy tegyenek így.

És egy kis nosztalgia:

"Tárgy: Könnyűlövész katona felszerelése ...

A fenti témában, április 19-én kidolgozott javaslatoknak megfelelően a következő munkaértekezlet megtartására 2006. május 17-én 10.00 órakor kerül sor a HM1, HVK KTFCSF-ség, 500-as tanácstermében. ....

Napirendi pontok: 1. Javaslatok megtétele a program kialakításához - szakterületenként rendezett formában, - meglévő programok, - futó programok, - tervezett programok .... 2. A program elgondolása szinopszisának kidolgozása (A szakterületi elgondolások egyeztetése a végrehajtók igényeivel.) .... 4. A következő munkaértekezlet helyszínének, feladatainak pontosítása, megbeszélése. (Tervezetten bemutatóval egybekötött közös munkaértekezlet végrehajtása a FÁM lövész és harckocsizó szekcióval, Szolnok helyőrségben a 28/55 kl.z. bázisán június hónapban. ...

Budapest, 2006. május 11-én ...
joni firpo 2020.01.13 10:27:36
@Brokkoládé: ".... és ki ki lehetőségének megfelelően kap támogatást." - nem tudom mennyi a pizzafutárok fizetése a benzinárhoz viszonyítva, de a magyar katona fizetése a korszerű védőmellények (és egyéb egyenruházati, felszerelési cikkek) árához viszonyítva - még az elmúlt időszak emeléseivel együtt is - elég karcsú. Másfelől pedig amiről te írsz, az a klasszikus zsoldos hadsereg - a condottieri kiadja a jelentkezőnek a kézipénzt, abból kell beszerezni a felszerelést, ruházatot, aki spórol a cuccán, az megjárja a hadjárat során és hamar elpatkol - ami a mai viszonyok között már csak "papír" (pl. munkabiztonsági) szempontok miatt sem oldható meg. A rendszeresített katonai felszerelés különböző szabványoknak felel meg, máskülönben nem alkalmazható, hiszen bármilyen balsiker esetén a munkáltatót csúnyán be lehet perelni. Az amerikai hadseregben is volt abból gond, hogy a katonák spórolásból a féláron kapható "alibabás" ACU-t vették a rendszeresített kincstári ruha helyett, pedig nekik nem olyan sok pénz az az 50 dollár, amit egy öltözet ruhán spóroltak, mégis megtették. Meg hát azért az sem árt, ha egy hadsereg katonái valamennyire egységes képet nyújtanak és nem úgy néznek ki mint egy rablóbanda, az olyan gyakorlatias szempontokról nem is beszélve, mint csereszabatosság, használhatósági szint stb.
joni firpo 2019.12.23 10:33:53
@delta81: Szállítási szempontból lehet értelme (bár gyakorlatban nem sikerült tesztelnem mondjuk egy tucatnyi ilyen zsákot, hogy összeakadhatnak-e a hordhevederek egy rakodáskor, ha nincsenek elfedve, vagy sem). Mai szemmel már kissé idejétmúlt a koncepció, mostanában már inkább a hátra (is) felvehető "sporttáska" fazonú málhazsákokat szokták hasonló szerepkörben alkalmazni (durvább változatoknak kereke is van, hogy a gurulós bőröndön szocializálódott fiatalság igényeit is kielégítse), de az ötlet kidolgozásakor még volt ebben "spiritusz" - főleg a magyar málhazsák-vonallal összevetve ...
joni firpo 2019.12.05 11:38:51
@Combat Gear Admin: fekete 90M egyenruhát nem gyártottak. A 90-es évek elején készültek kísérleti harckocsizó ruházatok (kezeslábas és kétrészes szabásban is), de végül egyiket sem vezették be. A 93M ("eje. gyakorló") készült fekete színben, de azt a rendőr-kommandósok használták.

@delta81: a térképtáska és a járőrtáska csak színben és anyagban térnek el egymástól, a térképtáska barna-narancssárga és disznóbőrből készül, a járőrtáska zöld és "sky" (műbőr) anyagú.
joni firpo 2019.12.06 08:24:45
@delta81: igen - a különbség értelme vsz. a költségekben rejlett, a térképtáskát tisztek, tiszthelyettesek kapták, a "költséghatékonyabb" járőrtáskát a rendész járőrök.
A "narancssárga" szín az idők folytán alakult ki, eredetileg a térképtáska barna volt, aztán valahogy egyre világosodott a színe. Amúgy hivatalosan rendszeresítettek hozzá bocitarka táskahuzatot ... vsz. majd lesz. 15M is....
 ..
joni firpo 2019.08.29 12:23:37
joni firpo 2019.10.11 10:20:16
@Scorn Face: "A próbákon, teszteken hogyan mennek ezek át?"

Úgy, hogy nincsenek se próbák, se tesztek...
A Magyar Honvédségben több féle málha mellény van rendszeresítve, de ezek mellett léteznek még félhivatalos vagy egyéni beszerzések is, nem beszélve az ajándékba kapott felszerelésekről. A hivatalos beszállítók mellett van azonban egy egyéni kezdeményezés is, illetve még egy…..
joni firpo 2013.11.27 17:18:18
@Combat Gear Admin: Gondolom értelemszerűen "ALTO-málhamellény"-nek kellene átkeresztelni.
joni firpo 2014.07.02 06:38:54
@hungaryhonvéd: Utóbbit javasolnám. Keleti pu-nál található military shopban (ez itt a reklám helye...) pl. használatlan állapotú amerikai kulacsokat lehet kapni.
joni firpo 2019.10.07 09:51:52
@estván: Folyamatosan fejlesztették ezeket a mellényeket, illetve - egyéni megrendelésre - igény szerint is gyártottak mindenféle változatot.
A napokban került hozzám – mindannyiunk szeretett világhálója segítségével - egy „2010 M” (hivatalos nevén: „módosított 2003 M sivatagi”) gyakorlóruha, mely annak idején már szerepelt a Combatgear Blogon, majd „titkotkvédelmi okokból” eltűnt. Úgy vélem azonban, helye…..
joni firpo 2015.05.04 08:02:45
@Tom Sinner: Nincsenek szellőzőnyílások rajta, de lehetne rá tenni. A hasonlóság a német és osztrák sapkákkal nyilvánvaló, közös tőről fakadnak. Ha megnézitek, a 65M gyakorlósapka még viszonylag normális formájú volt, 1975-től tértek át a mai "furcsa" formára, melynek egyetlen előnye az összehajtható szemernyő.
A boci kalandkalap megfelelő lenne minőségileg, ha a karimájából nem spórolnáki ki a merevítést.
@gyula0910: Bár nem nekem szólt, de szvsz. már sokszor átrágtuk, hogy a barettnek semmiféle gyakorlati haszna sincs, nem is azért "kell", hanem mert divat és a katonáknak "lelki" szükségletük van rá.
joni firpo 2015.06.01 13:24:41
@kondor istván: Bár nyilván egyszerűbb és kényelmesebb lenne egy magyar nyelvű összefoglalót írni a témában, de azért az nem is olyan egyszerű - kinek van olyan gyűjteménye, amiben "minden" afganisztáni cucc megtalálható? Részleteiben levadászható a téma az internetről, az Afghankáról, vagy a Спецодежда-ról pl. Wiki-n is olvashatsz.
joni firpo 2019.09.23 12:25:15
@estván: Nincs infóm erről.
joni firpo 2019.09.16 09:00:42
@delta81: Nem PALS-ot használnak.

@krisss93: Ezek szerint nem csak nálunk tombol az a hülyeség, hogy ha egy kombinált mellényre azt mondom, hogy Plate Carrier, akkor az is lesz? :-)
joni firpo 2019.09.16 16:08:19
@delta81: Akkor találták ki, amikor a PALS még nem volt ennyire elterjedt - de úgy látszik ragaszkodnak hozzá valamiért. Lehet, hogy rengeteg régi zsebük van stb.
joni firpo 2019.09.17 09:54:03
@delta81: Pedig ugyanaz, szerintem - egy széles hevederdarab, patentgombbal és tépőzárral rögzítve. Az elv a PALS-hoz hasonlatos végül is, csak más méret.
Combat Gear Blog BW málhamellény 2019.08.04 08:21:49
joni firpo 2019.08.27 08:13:52
@krisss93: "mollés málhaöv" - nyelvtannáciskodjunk egy kicsit uborkaszezonban; az nem jó, mert ugye a "molle" és az abból képzett "magyar" kifejezések (mollés, mollézott stb.) helytelenül használtatnak, tekintettel arra, hogy a lényeg nem a "molle", hanem a PALS-szabvány szerinti hevederkiosztás (lásd a "magyar PALS" szerinti 2008M moduláris inkompatibilis málhamellényt), ennek fényében a warbelt szakszerű magyar fordítása:
"PALS szabvány szerinti integrált kombinált málhaöv" ...
:-)

@delta81: Dacára csájníz mivoltának, tényleg vízálló. Szakadó nyári esőben lepipálja a bocitarka esővédőt.
joni firpo 2019.07.29 11:11:21
unionplus.hu/termekeink/

A honlap szerint jelenleg M1-től M5-ig számozzák a termékeiket, de a múltban ez másképp mehetett, pl. a nylon huzatos "2002M" mellényt 2003-ban még DHH-HM-UP-nek nevezték, 2004-ben pedig már 2002M MIL4/A1-UP-nek.
Honvédségi nyilvántartásokat kellene megnézni, hogy milyen néven tartották nyilván ezeket a mellénytípusokat?
joni firpo 2019.07.30 07:56:47
@krisss93: Milyen szerencse, hogy ezeket az időket már végleg magunk mögött hagytuk és ma nem csak a bal és jobb kéz, de még a bal és jobb láb, sőt még a páratlan szerv is összhangban működik, főleg ami a személyi felszereléseket és azon belül a védőmellényeket illeti.
joni firpo 2019.07.05 11:21:51
@Combat Gear Admin: "... addig a személyifelszerelés egy igazi zabigyerek..." - ennek sokféle oka és magyarázata van, de fölösleges lenne (újból) mindet felsorolni, hiszen a CGB különböző bejegyzéseiben már sokszor szóba kerültek ezek a dolgok...

"BW málhán egyébként meglepődtem mennyire komplett" - az SPM gyártott ahhoz mindenféle "okosságot", a fő probléma persze az volt, hogy mire átvettük, már elavult az egész ... az olyanokat meg hagyjuk, hogy egy normál 1 literes műanyag kulacs helyett (ami árban kb. a töredéke lehet az egész cuccnak) inkább gyártattak hozzá külön kulacstokot, amibe belefért a 75M "bab"kulacs. Az ilyen dolgokra nincsen magyarázat...
joni firpo 2019.07.24 07:59:41
@vad05: "... és persze az alapanyagra!!!" - no de gondolom, ez volt a lehető legolcsóbb alapanyag ...
joni firpo 2019.07.23 10:12:21
@Szel79: Szuper jó lesz ez az új egyenruha! Itt volt az ideje a külső megújulásnak, ettől majd a társadalom is szívébe zárja a hadsereget.
joni firpo 2019.07.23 15:52:09
@EMT: Honvédség vezénylő zászlósa ("négycsillagos" zászlós) rendfokozati jelzést látható az illetőn. Ez egy új rendfokozat lesz.
És azt ugye sejted, hogy a modellek nem a valódi rendfokozataikat viselték (tekintve, hogy nem is katonák voltak), szóval akár mindegyikük lehetett volna főmarsall is...
joni firpo 2019.05.29 08:12:03
@recon71: Persze .... meg egy Trabant kombival bemutatni, hogyan gyorsul egy Porsche ... ugyanígy, kedves nézők, csak egy kicsit jobban :-)
Minden forrás megkérdőjelezhető, de éppen erről szól(na) bármilyen kutatómunka (források összehasonlítása, forráskritika és hasonlók)- amire ez a cikk is jó példa. Megtaláltam ezt az anyagot, közzé is tettem, de mélyebben már nem kutattam és hopp, kiderül, hogy nem csak tervezet volt, hanem be is vezették, hogy amit én elsőre sátorlapnak néztem az valójában vv-papucs .... és így tovább.
A kiinduló példára visszatérve: nem túlságosan hiteles egy más időjárási körülményekre készült lábbelivel modellezni a német bakancsot. Mint írtam, a francia kb. ugyanazt tudja, mint az amerikai, mert arról másolták. A svéd viszont nem olyan, mint a német.
Magyarul: számomra ez a teszt nem hiteles!
joni firpo 2019.05.29 08:17:25
@krisss93: "A PKM azért szar a rajban, mert 2 embert visz el a kezelése." - ezen doktrinálisan lehetne változtatni. A géppuska-kezelő gyúrja ki magát baromira és cipelje a PKM-et, a tartalék hevedereket pedig csavarja a teste köré. Ha Rambónak sikerült, nekünk is sikerülni fog. Ugye milyen zseniális ötletek jutnak eszembe az íróasztal mellett? :-)
joni firpo 2019.06.03 12:14:38
@dudi01: "Esetleg ráugrasz a modzgó harckocsira az ablakból és sátorlappal letakarod az optikákat." - ez nagyon jó volt, mi is tanultuk ... a gyakorlópályán volt egy olyan fal, amire pont olyan magasságban vágtak egy ablakot, hogy a harckocsira kényelmesen ki lehessen lépni belőle. A vezető ügyesen és lassan odamanőverezett - nehogy a katonák véletlenül a fal és a harckocsi közé essenek - és amikor a katona átlépett a páncéltestre, akkor megvárták, amíg a sátorlappal szépen letakarja az optikát. Teljesen életszerű volt az egész gyakorlás...
Combat Gear Blog MSA Gallet TC 800 2019.05.17 05:00:00
joni firpo 2019.05.20 10:37:19
@Dobri: Utóbbi. Ha be is szerzik a khm...khm...made MC-t, akkor is csak "réskitöltő" lesz, a hivatalos egyenruha akkor is a 15M marad, ha már levédették a mintát.
joni firpo 2019.05.20 12:13:05
@Dobri: Sírnak is a zenészek, hogy hadiruházatban kell muzsikálniuk mostanság és nem "szép" ruhában. Bár lehet, hogy zarándoklatra valóban praktikusabb....

A PenCott Greenzone bevezetésének semmi akadálya. Kezdetnek megadnám privátban a Seychelles szigeteki bankszámlám számát és ha megérkezett oda a bizonyos összeg, akkor elintézem neked a PenCott-ot :-)
joni firpo 2019.05.20 12:14:22
@Dobri: Csak vicceltem...
joni firpo 2019.05.10 11:06:28
@recon71: hmmmmm......a kontakt-címük elég gyanús :-)

SOURCE

7 Hatnufa St.
Tirat Carmel, 30250
Israel

T +972-4-8136400
F +972 4 8571459

For Customer Service and Support for Online Customers:
E: sales@sourceoutdoor.com
joni firpo 2019.05.13 13:19:57
@dudi01: "UCP az egy konkrét kihívásra volt egy konkrét válasz.Amire kitalálták arra jó volt" - erről azért folytak viták a szakmai színtéren...
Illetve éppen az lett volna a "konkrét kihívás", hogy ne kelljen minden terepre/éghajlatra külön minta, hanem csak ez az egy, "univerzális". De valahogy nem jött be.