Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bodó Árpád Zsolt

29 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Írta: Erényi Gábor, Sprint Consulting Sokszor tapasztalom, hogy a csapatok úgy tervezik a sprintjeiket, hogy gondosan, patikamérlegen kiszámolják, hogy ki hány órát fog ráérni, majd a legsürgősebb elemek beválogatása után a maradék kapacitást a kisebb, kevésbé fontos feladatokkal töltik fel…..
Írta: Schweinitzer Zoltán, Sprint Consulting Lerágott csont a koronavírus-helyzet, és annak hatásai mindennapjainkra. Nem is erről szól ez az okfejtés, hanem sokkal inkább arról, hogy magában a munkavégzésben végbement sok változás milyen hatással van ránk, és mi az, amit nem csak máshogyan kell…..
Simon Gábor (thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.) publicisztikája, megjelent az ITBusiness.hu-n 2021. szeptember 21-én. A címet elolvasva talán az a klasszikus vicc ugorhat be, amikor parasztbácsi az állatkertben áll a zsiráf ketrece előtt, és azt mondja: „Má’ pedig ilyen állat nincs…..
És a csapat újra és újra teletömi a sprintjét munkával, amit azután újra és újra képtelenek a sprint végére befejezni! Jajj! Egyre több és több csúszik át a következő sprintre, a frusztráció és a nyomás egyre nő, tehát még többet és többet vállalnak. Egyre többet, egyre kapkodóbban dolgoznak, mégsem…..
Írta: Erényi Gábor, Sprint Consulting Újra és újra az arcomba kapom a fenti mondatot. És milyen igaz, ugye? Hát nem! Tessék? Hogyhogy nem? Miért nem? Azért nem, mert a retrospektív nem arra való, hogy megoldjuk a problémákat. Most pedig kapard össze az állad a földről és olvass tovább, kifejtem,…..
Írta: Erényi Gábor és Bodó Árpád Zsolt (Sprint Consulting) 2020 novemberében jött ki a legújabb Scrum Guide. Az új Scrum Guide hivatalos fordítóiként szeretnénk veletek megosztani a főbb változásokat...
2015. március 24-én jelent meg egy cikk a quora.com oldalon arról, hogy miért gondolják prominens cégek fejlesztői az Agilis fejlesztési módszertanokat nonszensznek. A cikk konklúziója szerint az agilis modell csak rövid, pár hetes projekteknél használható, amikor nagyon gyorsan kell…..
Bodó Árpád Zsolt 2016.06.08 15:52:34
@tnsnames.ora: Köszönjük a hozzászólást, a legfrissebb bejegyzésben reagáltunk rá: agile.blog.hu/2016/06/08/kell-e_nekunk_agile
Agile blog Kell-e nekünk Agile? 2016.06.08 15:49:13
Ismét egy korábbi postunk kommentjére szeretnénk bővebben reagálni, ezúttal a “Helytelen ügyfélviselkedés?" címűre. Érdekes és komplex kommentet kaptunk tnsnames.ora nevű olvasónktól, köszönjük. Ha valamelyik pontot félreértettük, előre is elnézést kérünk! Nézzük a felvetéseket: "Én fordítva…..
Az előző bejegyzésben elemzett mondat folytatódik; a teljes mondat így hangzik: "If you carry this way of working on for months or years, you get a lot of technical debt and you get low morale" - "Ha hónapokon, vagy éveken át így dolgozol, rengeteg technikai adósságot halmozol fel es…..
Bodó Árpád Zsolt 2016.05.25 13:08:40
@tnsnames.ora: Köszönjük a hozzászólást, a legfrissebb bejegyzésben reagáltunk rá: agile.blog.hu/2016/05/25/motivacio_3_217
Agile blog Motiváció 3.0 2016.05.25 08:00:00
A “Csapatmorál az agilitásban” postunkra érkezett kommentben kaptunk egy kritikát, amiért a morál tárgyalásánál megemlítettük a fizetésemelés kérdését. A kritika jogos, valóban nem a pénzről szól a motiválás, mi mégis szándékosan utaltunk rá, ugyanis az a…..
Fontos üzenet minden tréningünkön, hogy a módszertan testreszabását kerüljük, mert nagyon veszélyes tevékenység. Az üzenet mögött az a megfigyelés áll, hogy a leggyakoribb oka a testreszabásnak az, hogy a szervezetben van egy (vagy több) rosszul működő folyamat, és ezek megváltoztatása helyett…..
Agile blog Mit gondoltok? 2016.04.28 08:00:00
Lassan fél éve, hogy belekezdtünk ennek a blognak az írásába, és heti-kétheti rendszerességgel jelentkezünk friss bejegyzésekkel az agilis módszertanokról. Fontos nekünk, hogy mit gondoltok a blogról, az írásainkról, ezért kérünk benneteket, hogy szánjatok egy fél percet az…..
Agile blog No partial credit 2016.04.27 10:19:14
Fontos, de fájdalmas kérdés: mi legyen a sprint végén a “majdnem” kész feladatokkal? Valójában ez két kérdés: automatikusan bekerüljön-e a következő sprint backlogjába, és hogyan könyveljük a pontokat? Az első kérdés egyszerűbb. Ami nincs kész, az visszamegy a product backlogba. Fontos kimondani,…..
Egy egyszerű trükkről szeretnénk ma mesélni: egy másfajta standup meetingről. A napi standup a Scrum leghíresebb - leghírhedtebb eleme; a mai napig vannak vezetők, akik úgy gondolják, hogy ha néhány ember minden nap 10-15 percre körbeáll egy táblát, amin cetlik vannak, akkor ők már agilisak. Annak…..
Agile blog Kanban vagy Scrum? 2016.03.16 17:06:00
A Kanban ismert módszertan, sokan a Scrum alternatívájaként is emlegetik. Valóban van a két módszertan felhasználási területének egy jelentős közös halmaza, ezért érdemes áttekinteni, mi alapján válasszunk. Természetesen az alapelvünk most is az, mint mindig: az agilitás, a Scrum, a Kanban nem…..
Kísérletképpen lefordítottuk Craig Larman egy szerintünk fontos, az agilitáshoz kapcsolódó angol nyelvű cikkét. Bár az IT széles körben elfogadott nyelve az angol, természetesen vannak olyan szervezetek, ahol nem természetes a készségszintű angoltudás (például mert jellemzően hazai vagy akár…..
Agile blog Technikai adósság 2015.12.02 08:00:00
“If you carry this way of working on for months or years, you get a lot of technical debt …”, vagyis “ha hónapokon, vagy éveken át így dolgozol, rengeteg technikai adósságot halmozol fel …”, írja az agilis módszertanokról a sorozatunkban elemzett cikk. Nagy hiányossága az…..
Agile blog A delegálás szintjei 2016.02.24 08:00:00
Bár az agilitástól független téma a delegálás kérdése, mégis úgy látjuk, agilis, vagy afelé haladó környezetben hangsúlyosabban kerül elő és a kapcsolódó kihívások is látványosabbak. Ennek természetesen az a fő oka, hogy sok szervezetben az agilitás egyik várt hatása az…..
Az előző postban hivatkozott cikk elemzését a következő félmondattal folytatjuk: “Scrum practice of ignoring peoples' career goals and their individual talents” - “a Scrum figyelmen kívül hagyja az emberek karriercéljait és egyéni tehetségüket, képességeiket”. Sajnos tény,…..
Agile blog A metrikák veszélyei 2016.02.17 08:00:00
Régóta tervezünk írni a metrikákról, mert úgy látjuk, hatalmas félreértés övezi őket - agilitástól függetlenül is. A metrikák eszközök, amik egy szempontból adnak visszajelzést a vizsgált témáról. Ennyi, és nem több. Fontos kihangsúlyozni, hogy a metrikák nem célok!…..
Agile blog Skillek és csapatok 2016.02.10 08:00:00
A legtöbb hozzászólás eddig a “Scrum versus egyéni fejlődés, karrierút” postunkhoz érkezett. Köszönjük a hozzászólóknak az aktivitást, mivel az évvégi hajrában elmaradtunk a válaszadással, most hadd reagáljunk komment helyett inkább egy teljes postban. Szerző:…..
Agile blog Agile és Lean 2016.02.03 08:00:00
Közismert tény, hogy az agilitás Lean gyökerekkel rendelkezik. Sajnos azonban a kölcsönvett Lean alapelvek csak implicit kerültek beemelésre a módszertanba, eredeti formájuk elveszett. Emiatt lehet az, hogy úgy látjuk, a Lean a legtöbb esetben nem kap elég hangsúlyt és tudatos…..
Gyakori jelenség a csapat (team) és csoport (group) fogalmának keverése. Fognak néhány embert, azt mondják nekik, hogy ti egy csapat vagytok, esetleg még közös irodába is ültetik őket, aztán várják a csodát. A csoda pedig nem jön. Mert annak, hogy egy csoport csapattá váljon és…..
Egy időre megtörve a korábbiakban vizsgált cikk elemzését, pár, sokszor félreértett fogalom tisztázásáról szeretnénk írni nektek. Kezdjük rögtön az Acceptance Criteria és a Definition of Done kérdésével. Sok csapat keveri a kettőt: D.o.D-nek hívja azt, ami valójában az…..
A mai bejegyzéshez a sorozatban feldolgozott cikk-ből ezt a mondatot (legalábbis egy részét) választottuk: “Product development and architecture aren't the programmer's job, because they take longer than two weeks. Rather, the programmer works on atomized feature-level ‘user stories’.”…..