Regisztráció Blogot indítok
Adatok
akdiana (törölt)

0 bejegyzést írt és 93 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kévés György, Ybl-díjas építész - akinek legismertebb alkotása az Orczy Fórum Városközpont - bepöccent Budapest városszerkezetére. Mint a Napi Gazdaság írja, "a főpolgármesternek, a kerületeknek és a gazdasági, valamint a fejlesztési minisztériumnak is eljuttatta a…..
akdiana (törölt) 2011.01.24 18:47:57
Képtelen ötletnek tartom.

Nem tudom mi bajotok van a panellal. Tény, vannak belőlük elcseszettek is, de a 80-as években épültek egész élhető belső térrel rendelkeznek.

Azon kívül, attól, hogy panel, belül lehet igényesen felújított, parkettás, festett, előtérben, konyhában járólapos, felujított fürdő. A legigényesebben felujított lakások amiket eddig láttam, azok pont panel kéglik voltak. Nyilván vannak elhanyaglt lakások is, de a betonelem épület, nem egyenlő az élhetetlen belső lakótérrel.

Ha valaki el tudja helyezni azt a temérdek embert, akik panelokban laknak máshova, szebbe, jobba...

Igaz, Budapesten egyik kerületben egy két szobás panelt meg lehet venni 9-9,5 millióért is, míg más, jobb kerületben pl. 11,5 millió egy ugyanolyan lakás. Ezért vidéken már majdhogynem két panelt is lehetne vehetni, vagy komplett családi házat. Csak hát, amíg a munkalehetőség a fővárosban van ezeknek az embereknek...

Azon véleményt is képtelennek tartom, hogy elég egy városba egy pláza...stb.

Mekkora városba? Budapest 2 milliós város. Budapest egy-egy kerülete pedig önmamás városok az országban.

@sorica123:
Városba én eleve nem vennék kocsit, mert mi a francnak. Mindenki vesz, és íme, meg lehet nézni a pesti araszolást."

Sokan utaznak HÉV-el, tele vannak a metrók, villamosok, rengeteg ember a buszokon.

P+R parkolók nincsenek (pl. ingázóknak, vidékről bejáróknak sincs sok lehetőségük város szélén hagyni a kocsit) és megfelelő minőségű és gyorsaságú tömegközlekedés sem. Azaz, a belváros bizonyos részeiből egyik helyről gyorsan el lehet metrózni a másikra, vannak preferált főbb útvonalak amúgy is, de aki pl. egyik peremkerületből a másikba akar jutni, az tömegközlekedve lehet ez több mint két óra odautat jelent, és csak városon belül utazik.

Élnek Budapesten olyanok, akik ha nem autóval mennének, BKV-tól ésszerűbb útvonalakon, bevállalva bizonyos szakaszokra az araszolást is, akkor a melóhelyre nem egy óra alatt érnének oda, hanem kettő minimum. Nem mindegy, hogy oda-vissza összesen két órát, vagy négyet utazik valaki, ha dolgozik. És mindez csak városon belül...

Tény, nem kicsi Budapest, hiszen az ország lakosságának egy ötöde ott él. De ha ennyi ember itt él és dolgozik, akkor miért is kellene kisebbé tenni?

Áhh, Kévés György fejében káosz van...
Praxis Megalázott a nőgyógyász 2011.01.24 06:00:00
Sok évvel ezelőtt történt! 34 éves voltam, már megszületett – szerencsére – mindkét gyermekem! Egyik reggel iszonyatos alhasi fájdalomra ébredtem, elmentem a háziorvoshoz. Ő tovább küldött a nőgyógyászhoz, aki megvizsgált, miközben iszonyatos fájdalmat éreztem.…..
A Szkeptikus Társaság Közhasznú Egyesület is csatlakozott ahhoz a világméretű akcióhoz, amely a homeopátiáról kívánja lerántani a leplet. A “10:23 Homeopátia - Nincs benne semmi” kampányt a brit Merseyside Szkeptikus Társaság indította útjára 2010-ben. A…..
akdiana (törölt) 2011.01.21 20:54:19
@wmiki:

a hp szert szedő, viszont a gyógyszer hiányába még simán belehalhat
akdiana (törölt) 2011.01.21 21:10:32
@wmiki:

nincsenek egész véletlen szövegértési gondjaid?

Megírtam kipróbáltam, nekem nem segített, de azt is megírtam, hogy az én személyes példám nem reprezentatív, viszont lehet olvasni tudományos oldalról dolgokat, hogy miért nem működik hp, -amik releváns vélemények a témában, nem pedig az én egyéni tapasztalatom.

dr. Kampis György szavait juttatod eszembe (bár, ő más téma kapcsán mondta):

"mindenkinek joga van másféle nézethez! Igen, ez így van, de - csak hogy érthetően fejezzem ki magam - alkotmányos értelemben. Ebben az értelemben bárkinek joga van zongorázni is, mégis évekig kell tanulni, hogy érdemes legyen meghallgatni. Ugyanez a helyzet a tudományos nézetekkel: bárkinek joga van hozzájuk, de nem várhatja el, hogy pusztán ennek alapján meghallgassák. A tudás (a zongorázni tudás vagy akár a tudományos tudás) - és most egy furcsa, de igaz állítás következik - nem demokratikus. A tudomány egésze a demokratikus, mert lehetővé teszi, hogy bárki elsajátítsa és megvitassa, miután megtanulta. "

Ezt csak azért ragadtam ki, mert jogod van másfajta nézeteket, elméleteket vallanod, kötözködhetsz nyugodtan, de számos megnyilvánulásod (amiben tudományt szapulod, nem csak itt és most), még neked sem lesz az adott témába vágóan releváns, érdemleges.
akdiana (törölt) 2011.01.21 21:17:25
@wmiki:

"csodálatos szent szerektől mindenki meggyógyul, kivétel nélkül!!"

Egy szóval nem írtam, hogy mindenki meggyógyul, sőt. Sajnos nem lehet mindenkin segíteni gyógyszerekkel sem.

Most már egész biztos vagyok benne, hogy tényleg szövegértési gondjaid is lehetnek. Akkor viszont kár a gőzért részemről.

További szép estét neked!
Kérem, valaki segítsen!   Kinek a dolga beadni egy injekciót?   A történet röviden:   Férjem jobb lábfejét októberben amputálták, most pedig egy urológiai műtét előtt áll. A műtét előtt egy héttel az Astrix szedését abba kell hagynia, viszont 7 napon keresztül…..
akdiana (törölt) 2011.01.20 20:40:11
@ccke:

"az influenza oltást izomba(intramusculárisan) kell beadni, ez picivel hosszabb tű"

Az én influenza oltásom mini tűs volt, már nem csak a hagyományos létezik (nem a magyar oltóanyagos a rövid tűs). Amúgy háziorvos adta még be (ezt is vállizomba kell beadni, de ez szinte csak karcolja a bőrt).

Régebben megnéztem, hogy a házi orvosom hogyan adott be nekem mezei szurit, sajnos elájultam. Ő kért meg ezután, ha lehet, máskor ne nézegessem a tűket, szuri beadást :)

Nem mindenki képes injekciót beadni, bármennyire is evidensnek tűnik ez számos embernek.
"Sziasztok!Egy meleg nyári reggelen történt az eset, még tavaly nyáron, hogy az éppen munkába készülődő gazdi nyitva hagyta a fürdőajtót és a vízcsapot. A négylábúnak több sem kellett, máris a mosdókagylóban termett egy kis hűsölésre. (A lefolyóban nincsen dugó,…..
akdiana (törölt) 2011.01.20 20:05:55
@freesleep:

szerintem akkor is gáz egy ennyire mocskos fürdőszoba, bármennyire is szépek a képet küldő cicusai...A második képen különösen látszik, pl. nézd a csap aljánál a fekete szutykot. Áhh. Igénytelenség a köbön. Bevallom, még életemben nem láttam ennyire szutykos fürdőszobát. Még ha ezáltal olyannak is titulálsz mint az anyád, akkor is fenntartom a véleményem :)
Salamon László szerint azért van szükség az abortusszal kapcsolatos szabályok szigorítására, hogy ne lehessen "szemölcsként" tekinteni a magzatokra.A politikus szerint nem jelentene teljes abortusztilalmat, ha az új alkotmányba bekerülne az emberi élet fogantatással…..
Hogy ne mindig csak én szövegeljek: íme egy vendégposzt arról, hogy Sosem Késő Megtalálni... Sákovics Dia sportokban megcsömörlött bloggerina-celeb képernyőre vetette a gondolatait, és ezúton is hálás köszönet neki azért, hogy írásával emeli a blog színvonalát. - Tudod,…..
akdiana (törölt) 2011.01.20 09:15:34
Tetszik ez a poszt :)

@Lumieres:

"A Pilates dinamikus jóga."

Szerintem nem! Ezt sok évnyi jóga tapasztalattal, és 1,5 év pilates tapasztalattal mondom!

Kétségkívül vannak a pilates-ben jógából átvett, módosított mozdulatok, ahhoz hasonlatosak is szép számmal. A jógában is vannak elég dinamikus mozgások is. Viszont hatalmas különbség van a légzésben!

A pilatesben behúzott, pontosabban gerinc felé és felfelé "kanalazott" has a kiinduló, és lényegében oldalsó bordalégzés.
A jógában van számos légzőgyakorlat, teljes jógalégzés, tűzlégzés...stb, amik önálló gyakorlatként is végezhetőek. De hatalmas különbség, hogy jóga közben nem húzzuk többnyie be a hasunkat, sőt, kifejezetten hasi légzéssel mozgunk, kerüljük a has behúzását (az amyolan hiúsági légzésnek is van inkább titulálva többek által).

Én jógázom (hatha és kundalini) és pilatesezek is (matracon, talajgyakorlatok és gyűrűvel is, gépest nem próbáltam) . A mozdulatok közül, ha vannak hasonlónak tűnők, de mégis mások. Tény, mind két mozgásforma által képes lehet valaki a test feletti kontroll elérésére.
Én a magam részéről kezdek álpilateses lenni, ugyanis jobban esik pilates közben is a jógában megszokott légzés és has "kanalazását" is mellőzöm. Sőt, jógánál, törzshajlításoknál, általában pont kilégzés van, míg pilatesnél akkor van belégzés.

Hasonlónak tűnhet külső szemlélőnek, de más, különböző mozgásforma. Én mindkettőt szeretem, sőt, a pilates és jóga kombinációját szeretem mostanság a legjobban (amolyan saját fejlesztés magam számára) :) Ez is működik :)
54 éves vagyok, tele életkedvvel és tapasztalattal. 8 -azaz 8 db- államilag elismert iskolai végzettségem van, a legmagasabb OKJ-s felsőfokú, egyik sem diploma.....ja és nincs nyelvvizsgám. Annak idején mi az oroszt tanultuk, de....ugyan minek? Ezzel senki sem törődött, hogy ennek a…..
akdiana (törölt) 2011.01.18 11:12:15
Sajnálom a posztolót, de nem ártana némi szemléletváltás neki.

Azok a nagy cégek, ahol nem csak dísznek kérnek nyelvvizsga papírt, hanem valódi nyelvtudást várnak, ott kell használni az idegen nyelvet is. Ugyanis, lehet, hogy Magyarországon dolgozik, de sosem tudhatja, mikor kell a külföldi anyacégben dolgozó munkatárssal beszélnie telefonon, vagy leveleznie.

Dolgoztam olyan munakkörben is, hogy napi szinten nem kellett ugyan az angol, volt, hogy hetekig nem használtam, talán volt, hogy másfél hónapig sem kellett a cégen belül, de ha olykor befutott egy angol nyelvű megkeresés, tudnom kellett azonnal kezelni, ügyeket intézni angolul mind írásban, mind szóban. (Ezért önszorgalomból, folyamatosan szinten kellett tartanom idegen nyelv tudásom).
Egyébként a német anyacégtől, egységtől érkezett hozzánk történetesen angol nyelvű levél. Ugyanis az angol univerzális nyelv, kár tagadni. A német dolgozók jó része beszélt angolul, ha a magyar is beszél angolul, megvan a közvetítő nyelv. Volt, hogy a tárgyalóban a német vezetőkön és a magyarokon kívül, még további 3-4 különböző országból érkeztek, angol nyelven folyt a kommunikáció, senki nem tolmáccsal érkezett.

Azt kell megérteni, hogy ha külföldi cég Magyarországba jön, a magyar egységnek tartania kell a kapcsolatot a külföldi anya céggel továbbra is.

Nem várható el pl. még egy multitól sem, aki nem csak Magyarországra jön, hanem még "ezer" más országban jelen van, hogy ne valamely világynelv ismeretét várja el a cég a munkatársaitól. Az anyacégtől, lehet ugyanaz a dolgozó fog 6 másik országban lévő egységgel kommunikálni valamilyen ügy kapcsán.

Nyilván az adminisztrációs dolgozóktól, akik háttérmunkát végeznek, nem a tárgyalóképes idegen nyelv tudás az elvárás, de elvárás az, hogy legalább alapszinten, társalgási szinten képes legyen angolul kommunikálni. Ugyanis még a folyosón is belefuthat a külföldi vezetőségbe "tárgyalási szezonban", akik el is tévedhetnek azok az épületben, útbaigazítást kérhetnek még "Mancikától" is, egyszerűbb nekik "Mancikától" segítséget kérni, mint visszamenni a recepcióra nagy épület esetében.
A recepcióstól is alapelvárás volt az idegen nyelv tudás.

Másrészről tessék belegondolni abba is, hogy gyorséttermekben képesnek kell lennie a kasszánál álló kiszolgálónak szót értenie a külföldiekkel. Gyorséttermekbe se nagyon vesznek fel angolul alapvető társalgási szinten nem tudó embert.

Amúgy mezei turistaként is jól jön, ha beszél valaki angolul.

A posztoló körül megváltozott a világ, az élethosszig tartó tanulás keretén belül, nem azt kell várni, hogy a világ alkalmazkodjon hozzá, hanem neki kell alkalmazkodnia, illetve reagálnia a megváltozott körülményekre, - még ha ez kétség kívül nem is könnyű. Neki kell képeznie magát, hogy több lehetősége legyen, kitáruljon előtte a világ.

Ui: ugyan a posztolótól fiatalabb vagyok, de a rendszerváltás előtt kezdtem meg az iskolát. Még nekünk is nyomatták általánosban az oroszt, nem pedig angolt, németet...stb. tanítottak.
Minden összeállt szombaton, amikor elolvastuk a Bestben Szalai Annamária emberi oldalát bemutatni akaró kétoldalas cikket. Kicsit kevés volt a két oldal erre, viszont csomó minden kiderült, és kezd tisztulni a kép.  A legfontosabb információk a cikkből: nincs tévéje…..
akdiana (törölt) 2011.01.17 21:10:26
@akdiana: amit hozzátennék kommentemhez még. -Találtam róla életrajzot, hirado.hu-n. Érdekes mód, én nem látom beleírva, hogy a Miami Press főszerkesztője volt! Pedig az volt, nem?

Pl. itt ebben nem szerepel:
www.hirado.hu/Hirek/2010/08/10/19/Szalai_Annamaria_eletrajza.aspx

Működik a cenzúra? Saját szakmai pornós újság főszerkesztői életútját kiveteti? Így félnek tőle, hogy ezt nem merik megírni? Kötve hinném, hogy ezt pont a hiradónál nem tudnák...:D
Habár mostanság a teljes magyar nyomtatott és elektronikus sajtó a médiatörvénnyel van elfoglalva, mi ne álljunk be a sorba gumicsontot csócsálni! Van itt még érdekesség bőven ezen kívül is – elsőnek mindjárt itt a jó öreg magánnyugdíj-törvény. Vajon a Fidesz–KDNP…..
akdiana (törölt) 2011.01.17 17:57:01
@high up:

"Jó vicc, a pénztár nem szociális rendszer (az állam igen) hanem profitorientált."

Demográfiai adatok alapján emlékeim szerint, 2050-re négyszer annyi 90 éves várható, mint manapság, de arányaiban sokkal több lesz az 50, 60, 70 év feletti ember is mint manapság.

A ma ismert állami felosztó-kirovó rendszerben arányaiban sokkal kevesebb nyugdíj jut majd mint a maiaknak, -pedig sajnos elég kevés összeggel szúrják ki nyugdíjasok széles tömegeinek nyugdíjként a szemét ma is.

Viszont a technikai fejlődést elnézve, nem lesz szükség annyival nagyobb létszámú munkaerőre, hogy annyival is több járulékfizető legyen.

Így ha túl sok fiatal születne most, az nem baj, de akkor gáz lenne, ha munkájuk nem lenne, és nem adót fizetnének, hanem munkanélküli segélyért kuncsorognának.

Szerintem, akik állami rendszerben maradnak, közülük azok fognak szívni, akik mai fiatalok. Pl. ma 30 éves, mire nyugdíjas lesz, akkor elég sok idős ember fog éldegélni.

Természetesen örvendetes dolog az átlagéletkor növekedése, ami a nyugdíjkorhatár emelését is magával kell vonja. De ha nem lesz elég munkahely, akkor hiába, ha nincs hol dolgozni ennyi embernek, kártyavárként összeomlik minden (nem csak hazánkban, másutt is probléma lesz).

Én nem számolok azzal, hogy az államtól kapnék bármiféle nyugdíjat, megtakarításokban gondolkodom.

Az offshore felvetésedre. Lehetséges, ha elsőként nem is offshore, de mindenképpen valami külföldi (akár únión kívüli) számlára teszem majd a dolgaim. Mert amiért megdolgozom, azt nem adom másnak, mert félő, még "elkobozzák"...

Az nem működik, hogy valaki magán tag marad, a munkája kapcsán fizetnek járulékot utána, amiből fizetik a mai nyugdíjasokat (nagyon helyesen amúgy). De ha valaki a munkája kapcsán betesz a közös kalapba is, akkor evidensnek kellene lennie, hogy később részesüljön is némiképp abból is.

Félő, hogy ha ezt komolyan gondolják, hogy nem részesül majd államiból, akkor elérik, hogy sokan "adóoptimalizálásba" fognak".

Másrészről, én a MNYPT tagságot biztosabbnak vélem még mindig hosszú távon, mint az állami rendszert, ami már most bajban van. Mi lesz később? Mi lesz 2040-2050 tájákán amikor arányaiban sokkal több idős ember lesz, magasabb életkorokkal, több 70, meg 90 év fölötti emberekkel mint manapság?

Irodai munkásokat is új program, technikai fejlesztésekre hivatkozva küldik el már ma is...stb. Egyre kevesebb humán munkaerő szükséglet mellett, én nem teszem le a voksom amellé, hogy évtizedek múlva működőképes lesz az állami nyugdíjrendszer. De majd az idő eldönti, - viszont addig sem a véletlenre bízom a dolgaim.

Arra nem tudok alapozni, hogy most, 2010-2011 környékén OV és bandája mit mond, ha 2040-50 környékén érem el a nyugdíjkorhatárt (belekalkuláltam azt is, hogy várhatóan idősebb korban kell majd nyugdíjba vonulnom, mint a maiaknak), OV hol lesz akkor már. Ma is körberöhögnék azt, ha valaki arra hivatkozna, hogy pl. évtizedekkel ezelőtt xy politikus, vezető mit ígért. Más játékszabályok lesznek érvényben akkor.

ui: Amúgy eddig, rendesen adóztam, nem volt fekete jövedelmem, értelemszerű, hogy nem szívesen veszem, ha a feneketlen állami zsákba kerülne MNYPTári megtakarításom. Elég rednesen adóztam eddig, aki így tett, annak nem mindegy, hogy felélnék most, vagy sem...

De ha így állnak hozzám, majd én is kitalálok valamit. Off shore számlát teljesen legálisan lehet nyitni (ma, ha Magyarországon belül nyit valaki mezei bankszámlát, a pénzintézet köteles az APEH felé ezt bejelenteni, APEH nyilvántartja az állampolgárok bankszámlaszámait). Off shore-ra nem látnak rá. Az is tévhit, hogy ott csak fekete jövedelem lehet, teljesen legális pénzösszegeket lehet tartani magánszemélyként is. Sőt, ha nyit valaki ilyen számlát, igazolni is kell az eredetet, ha kp-ben fizetné be off-shore bankszámlára, nem utalással (utalva látszik a pénz útja). Off shore számla nem feltétlen fekete, hanem ésszerű biztonsági számla a kormányzatban nem bízók részére.

A vállalkozásokat sújtó, hatalmas, aránytalanul magas adóterhek mellett, meg nem csodálkozom azon, ha komplett vállalkozsokat adóparadicsomban nyitnak, oda helyznek át. Tök logikus lépés.

Nincs fekete jövedelmem, de érdekesnek tartom, hogy pl. azon minimálbéres ismerős, aki minimál után fizet járulékot, mellé zsebbe kap fizut, mennyire erősködik az állami nyugdíj rendszer mellett. Ja, mert neki alig van oda befizetése, így nincs értékelhető összeg a magánjában sem.

Én viszont az enyémet nem adom a zsákba! (És egyéb megtakarításokat is nyitok. aztán hosszú évtizedek múlva, majd kiderül a játék vége, hogy ki nevet a végén).
akdiana (törölt) 2011.01.17 18:43:21
@valasz a KE-nek:

pontosan, a MNYPTba lévő összegből nem mást, csak nyugdíjat szeretnék. Azt, ami az én járulék, adó befizetéseimk alapján egyértelműen megillet.

Számomra az nem elfogadható, hogy kiíródok az államiból, de az én munkám után továbbra is levonnak és más részesül belőle. Ha állami közös kalapba is kell utánam fizetni, akkor később abból részesülni is óhajtok, ha kiírnak a rendszerből, államit nem kapok, akkor én sem óhajtok onnantól majd államiba fizetni. A járulékot átnevezhetik adónak, de akkor már lehet másfajta adózásra törekednék, mint most.

Eddig rendes adózó voltam, de ha így folytatódik...

A gáz akkor lesz, ha a jól keresők intenek be az államnak (akiknek még így is érdeke MNYPT tagnak maradni, ezekkel a feltételekkel. Ugyanis az adó, járulék fizetés onnan csurrant eddig, nem pedig az eddig is kevesebbre bejelentett, de mellé zsebbe fizut kapó adótcsalóktól. Ha én tisztességesen adóztam, evidens, hogy nem vágyom arra, hogy továbbiakban más élősködőket vigyek majd a hátamon. Maradok MNYPT tag, és gondoskodom mellé egyéb megtakarításról is, és garantálom, ha engem kiírnak a rendszerből, sokan az én befizetéseimből sem fognak onnantól kezdve élősködni az államiban. Ugyan ez által nem konkrátan a MNYPT-ári megtakarításaim fognak növekedni, hisz akkor oda is kevesebb áramlik majd be, de ezt kompenzálva, majd egyéb megtakarításaim növekedésére fogok törekedni, -ami csak az enyém lenne, hiszen én dolgoztam meg érte, én teremtem elő...Kérdés, ez a fajta esetlegesen realizálódó új gondolkodásmódom az államkasszának hosszú távon jó lenne-e így. Főleg, ha egyre több jelenleg tisztességesen és eddig nem keveset adózó gondolkodna így...).
Kedves Despota!  Először is gratula a blogodhoz, szoktam néha olvasgatni.Most viszont elküldeném a saját történetemet, teljesen friss az élmény, mert ma történt. Hátha tud valaki belőle okulni, illetve a véleményekre is kíváncsi lennék.  2010 nyarán költöztünk a…..
akdiana (törölt) 2011.01.14 18:14:26
Én csak azt nem értem, ha tényleg munkát keres valaki, akkor miért a fővárosból költözik vidékre, szerintem a fővárosban munka elvesztése esetén is esélyesebb másik munkahelyet találni, mint egy kisebb településen. Sőt, inkább vidékről szoktak a fővárosba menni, ha kifejezetten állás keresés a cél.

Másrészről, eddig inkább olyanokat hallottam, hogy akkor költözik valaki viékre, ha már nyélbe van ütve az állás. A költözéssel bebizonyította a posztoló, hogy mobilis, akkor lehet országszerte is nézni a hirdetéseket, és oda menni, ahol van munka. Az is baj hazánkban, ha lenne munka az ország más részén, de nem hajlandóak költözni az emberek (persze ennek számos oka van hazánkban, ellenben ha posztolóék költöztek, akkor talán még egy költözés belefér oda, ahol lehetőségük is több lenne).

Én a magam részéről nem látok abban kivetnivalót, hogy gazdasági-pénzügyi OKJ mellé művelődésszervező papírja is van. Nyilván, egyik irányú végzettség volt meg előbb, amikor belefogott a másik tanulásába, akkor attól jobbat remélt. Pozitívum, hogy hajlandó képezni magát. Tanulási hajlandóság ha van, akkor később is képes lehet átképezni magát, megújulásra képes ember.

A fővárosban viszont diploma nélkül, már recepciós állás sem nagyon pályázható meg. Tényleg nem értem, miért a több lehetőséget kínáló városból költözik valaki a kevesebb munka lehetőséget nyújtó felé.

A vidéki élet nagyon szép, ha van hozzá biztos meló, ha van miből megélni.
Tisztelt blog!   Ami a hálapénzt illeti, elég érdekes dolgokkal lehet szembesülni. Pár hete volt a kislányom mandulaműtéte, kivették mindkettőt, mert állandóan begyulladtak és a háziorvosunk arra ösztökélt, lépjünk ezügyben. Megkaptuk a műtét időpontját végre, de…..
akdiana (törölt) 2011.01.14 09:24:36
@joozan ész:

"Haveromnak volt egy bokatörése, amit össze kellett csavarozni. Nem adott az orvosnak és NEM KAPOTT fájdalomcsillapítót, csak egy db. fejfájás gyógyszert."

A betegnek joga van fájdalmai csillapítására, kötelesek neki megadni! Erre fel kell hívni a személyzet figyelmét, vagy ha az orvos nem ad, akár lehet szólni egy nővérnek is, hogy fájdalmai vannak, adjon valamit. Ha nem érdekli őket, betegjogi képviselőt felhívni ilyenkor azonnal, más megoldás nincs nagyon.

A poszthoz: elképedtem. Mandulaműtétre 20 ezer forintot? Érvényes betegbiztosítással, állami kórházban én nem adnék senki zsebébe erre... Ilyen rutinműtétre állami kórházban fizetni? Nonszensz.

Mandulaműtétre egy esetben fizetnék: ha magán klinikán csinálják, fix tarifával, számla ellenében.
Volt már ehelyütt heimpálszidás, de azt hiszem nem lehet ezt elégszer megtenni. 2 éves fiam ekcémás. Nem komolyan, csak mondjuk évente 1X-2X előjön egy-egy seb, amit már nem tudok kezelni. A köztes időszakban egy testápolóval tudom szinten tartani a bőrét, elvileg megakadályozza,…..
akdiana (törölt) 2011.01.07 13:38:27
@IrishOak:

"Úgy hallottam-dokitól!, hogy a bőrre kenető dolgokkal vigyázni kell, mert gyorsan bejutnak a szervezetbe."

Így van, bejutnak a szervezetbe. Egy "ókorban kiképzett" régi motoros bőrgyóygász simán felír kisgyerekeknek bőrproblémákra kőolaj származékot tartalmazó krémeket (amik még felnőtt emberek ekcémás tünetein is rontanak, pl. anno az enyémen is).
Számos babaápoló cucc is kőolajszármazékot, vagy parabéneket tartalmaz. Hű, de jó az a kicsik bőrének, ha számos felnőttét is kikészíti...

Mondjuk az "A" betűs márka nem kifejezetten baba ápoló, viszont kőolajszármazék és olyan cucc nincs benne, ami eltömítheti a kicsik bőrét. Lehet natur cuccokban is kapni, csak azt másutt és más árban.
akdiana (törölt) 2011.01.07 13:53:01
@sárga nyúl:

"nem valami jó, hogy állandóan szteroidozzuk!"

Engem egy idő után felnőttként is leállítottak a szteroidokról, nagyon szomorú, ha egy kicsinek állandóan azt írják fel. Esetleg bőrgygyász váltás? Akár egyszer magán orvos?

Nekem az ekcéma már a múlté, de a szteroidos krémek helyett egy elidel nevezetű krémet írtak fel a vége felé.
Kétszer kaptam 15 g-os kiszerelésben, utána meg a kozmetikum váltás megtette a hatását, már semmi se kellett.

Rákerestem még mindig kapható gyógyszer az elidel. Ugyan nem natúr cucc (lehet, hogy parabénes...stb), de szteroid nincs benne. Nekem ez jobban bevállt régebben, mint a szteroid. Ez a krém nem csak felnőtteknek, hanem 2 éves kortól alkalmazható.

www.egeszsegkalauz.hu/keresok/gyogyszer/elidel-10-mgg-krem-12952.html
akdiana (törölt) 2011.01.07 14:18:56
@queenlly:

az ókort idézőjelben írtam. Arra utaltam, hogy vannak bőrgyógyászok (főleg idősebbek-saját páciensi tapasztalatomra alapozva), akik nem képzik tovább magukat, megállnak évtizedekkel korábbi szinten (max. x gyógyszercég gyártóit ismeri a reklámokból, vagy ha érdeke fűzi hozzá). Nem konkrétan az ókori emberek tudását állt szándékomban lefitymálni. Átvitt értelemben gondoltam.

A kátrányos sampont egyébként még természetgyógyászok is ajánlani szokták problémás fejbőrre, -átmeneti jelleggel alkalmazva :) (Nem azonos a kőolajszármazékos testápolók bőreltömő hatásával, amiről fentebb írtam, az más téma megint, nem vehető egy kalap alá az általad említett kátrányos samponnal. Kátrányos sampon rövid távon használhat, hosszú táv más dolog. Az ekcémás bőrre meg nem jó dolog kőolaj származékos testápolókat kenni, ezzel eldugítani a bőrt. Normális bőrgyógyász is ezt mondta nekem, kivéve az "ókori régimotorost")

Az orvosok között hatalmas különbségek mutatkoznak, hiába ugyanaz apapírjuk van, van aki azt szajkózza amit 30 éve tanult, van aki meg igényes, és folyamatosan képzi magát, és ha tud jobb, hatékonyabb megoldást, azt ajánlja a páciensnek. Nem ír fel olyat, amiről tudva levő egy ideje, hogy eléggé károsít is, avagy többet árt mint használ... Én az ilyen orvosok iránt maximális elismeréssel és tisztelettel vagyok. A többiekről is megvan a véleményem, de bölcsebb lesz, ha megtartom magamnak...
Tisztelt Praxisblog! Olvastam a „diagnózis két méter távolságról” cikket és én is szeretnék egy gyöngyszemet küldeni hasonló témában (saját történet). 62 éves sportos örökifjú ember vagyok. Ezt csak azért írtam előre, hogy nem egy nyávogós orvostól - orvosig…..
Tisztelt blog!   A Péterfy Sándor kórházról olvastam önöknél, immár nem egyszer. Sajnos Nekem is csak rossz élményem van! 2008. márciusában unokám orvosi oda nem figyelés miatt, oxygén hiány következtében, agyhalállal született! Egészséges, érett újszülött volt, lett…..
akdiana (törölt) 2011.01.04 16:15:32
@Sesut: szerintem fontos a választás. Úgy gondolom, sokan pont azért menekülnek a kórházakból, mert ahogy írod:

"Addig viszont, amíg kórházakban nincs mód egy epidurális érzéstelenítést beadni, ahogy leírtad, vagy amíg nincs minden kórházban minden tárgyi és személyi feltétel megteremtve, hogy a kórházat választó nők (és még sokáig ők lesznek túlnyomó többségben) emberséges körülmények között, biztonságban szülhessenek, addig szerintem nem az otthonszülés biztosítására kellene költeni"

Én fordítva gondolom, ha nincs meg minden kórházban az elvárható feltétel és emberség (persze van ahol megvan), akkor ne kényszeríthessék kórházi körülmények közé szülni a kismamákat, a kórház pusztán egy választási lehetőség legyen, igen is szülhessen nyugodtan otthon, ha úgy kívánja.

Én megértem, ha te a hagyományos szülés mellett döntesz, és megértem azokat is, akik császárt akarnak. Lehet, hogy a szülés után nehezebb a császárosnak, de összegészében vannak, akiknek meg jobb, ha nem élik át a hagyományos poklot. Én akörnyezetmben csak olyat ismerek, aki alaposan tájékozódott mindeegyik előnyeiről-hátrányairól és úgy hoz döntést.

Amúgy a magam részéről bevallom a magánklinika párti vagyok. Csak ez olyan összeg, hogy sokaknak sajnos nincs rá lehetőségük. Ott a körülmények is megfelelnek, és ha nem muszáj nem avatkoznak be, aki császárt akar, abban állapodnak be, ha valaki dúlát is vinne oda magával, az is megbeszélhető, akkor sem morognak az orvosok, szülésznők ott, és fix, átlátható tarifákkal, számla ellenében dolgoznak, és színvonalas, igényeket kielágítő szobákban vannak elhelyezve a nők szülés után.

De akinek csak az állami egészégügy marad, az nem csodálom, ha jelen körülmények között menekülnek onnan sokan, ahogy csak bírnak.
akdiana (törölt) 2011.01.04 16:48:33
@Dr.laikus PhD:

azzal értek egyet, hogy a születés, új ember érkezése nagyon csodálatos dolog, de maga a szülési fájdalom sokaknak pokol.

Még anyukám is pokoli fájdalomként emlegeti az én születésemet, függetlenül attól, hogy nagyon várta az érkezésem. Persze nem mondta egész addig nekem, míg kamaszkoromban meg nem találtam tőle kérdezni, megkértem idézze fel a születésem és mesélje el nekem, - őszinte volt. Azt mondta, addig jobban tűrte, míg az oxitocint meg nem kapta, utána elszabadult a pokol, csak dirigált neki az orvos is, anyukám csak azt várta, legyen már vége, mert ezt nem bírja tovább...Azt hitte belehal a fájdalomba. Én elhiszem neki, és még egyszer kihangsúlyozom, nagyon várt baba voltam.

Én kérdeztem tőle, megkaptam a választ... :D Viszont mindig is szerettem az őszinteségét. És csodálatos anyukám van :) (Az enyém a világ legjobb anyukája, punk-tum). Amúgy már nyugdíj felé közeledik korban, de engem még fiatalon 20-as éveinek elején szült).

Most szerettem volna megkeresni egy blogbejegyzést, de nem találtam meg, ha megtalálom, linkelem. Nagyon tanulságos, egy külföldi orvosnő mesélte el élményeit a szülésről, aki több szülést levezetett a saját szülése előtt már, elméletben tisztában volt mindennel, fel volt készülve a fájdalomra is (legalább is azt hitte), és mégis iszonyatos fájdalmai voltak, már az elején azt hitte, nem tudja végig csinálni, amúgy a kollégái vezették a szülését, akik mosolyogtak rajta, mikor "agyon korán" mondta már, hogy ez kibírhatatlan. Szerintem jó lenne ide linkelni, mert mégis csak egy orvos írta és kellő humorral fűszerezve is van megírva. De nem találtam meg hirtelen, nem mostanában olvastam.A sztori megmaradt bennem, de éppen azt sem tudom, hogy magyarul keressem, vagy lehet, nem is magyarul olvastam. Jajj, nehéz így, de próbálkozom még.

Én inkább azt tartom furcsának, ha elvárják, hogy a nő rögtön felejtse el a fájdalmát, micsoda dolog, ha kimondja, ha pokoli volt a szülési fájdalma és furcsán néznek rá, mert minenki kizárólag mosolygós anyukákat akar látni, aki azonnal elfelejt minden rosszat. (Lehet többen hamarabb elfelejtenék, ha kevesebb háborítás, zavarás, rutin oxitocin lenne a kórházakban, nem siettetnék a szülést).

És minden tiszteletem azoké az orvosoké, szülésznőké, csecsemősnővéreké, dúláké, akik próbálnak tenni azért, hogy a szülő nőnek és a babának a lehető legjobb legyen és emberségesek is...stb.
akdiana (törölt) 2011.01.04 21:24:41
@Irkutszk:

"Most így működik a rendszer (leginkább úgy, hogy nem fizet ki mindent az állam, hanem a betegnek kell egy csomó mindent zsebből (a leadózott fizetéséből helyesebben) kifizetnie, úgymond plusszban)."

Nem kell félteni a kórházakat, rendelőket sem. Úgy működik a rendszer, ha valamivel ellátnak, számos esetben nem csak azt, hanem több támogatást kér le a kórház/szakrendelés, mint amilyen beavatkozást elvégzett. Ügyfélkapu regisztrációval mindenki ellenőrizheti saját betegéletútját. Ha már másért nem, ezért érdemes ügyfélkapu regisztráció, hogy utána mindenki tudjon csemgézni a saját betegéletútján...

Én az ott feltüntetett ellátások töredékét kaptam meg valójában.

Ha pedig mindezt bejelented, akkor hivatalból kivizsgálják és "fejére koppintanak" a rendelőnek. Utána meg gyönyörűen lehet csemegézni a betegéletúton, hogy jé, mennyi minuszos tétel lett hirtelen :)
Bevallom, szeretem nézni az NCIS-t. Egy bizonyos nagy kereskedelmi televízión. Kettő van, és nem mondom meg, melyiken megy. Nem az RTL Klubon. Többet nem segíthetek.  Feltűnt, hogy valami elképesztő mennyiségű reklámot adtak le a mai epizód alatt. Ilyenkor a törvénytisztelő…..
akdiana (törölt) 2011.01.04 11:54:41
@balfék: hát, úgy tűnik nálam is 0 lesznek... :)
Mint írtam néha NCIS-t néztem, ill. hozzátenném régebben olykor Rex felügyelőt. Ezek a TV2-n voltak.
Amúgy a Travel chanel a kedvenc adóm :) Csak ez persze nincs benne nálunk az olcsó csomagban benne. Pedig ha összesen 4- 5 adót kiválaszthatnék, az nekem elég lenne, nem kellene még 50-60 mellé feleslegesen, kb. annyi adónk van, amiket sose nézek...
akdiana (törölt) 2011.01.04 13:42:57
@Kard:

hát nem tudom. Ismerőstől azt hallottam, hogy tőlünk nyugatabbra van ahol működik a magadnak válogathatsz össze csatornákat dolog (én ennek nem néztem utána), igaz azt nem tudom mennyi csatornát van mód ott így összeválogatni.

A magam részéről ezt nem úgy definiálnám, hogy bonyolult adminisztrációt igényel, hiszen egyszer kellene bevinni a rendszerükbe valakinek, és egyszer kellene ehhez fejleszteni a rendszerüket, előtte, hogy képes legyen ezt kezelni. Egyszeri fejlesztés/beruházás a szolgáltatónak. Ők a szolgáltató, hát szolgáltassanak.

Ha ez nem lehetséges nálunk még , remélem lehetséges lesz (bár az is lehet, lehetséges lenne technikailag most is, max. inkább nem akarja a szolgáltató. Hisz ha csomagot vált valaki, hamar megjelenik az új csatorna, vagy eltűnik a régi, ha valaki kisebbre vált. Szerintem nem lenne nagy kunszt ezt megcsinálniuk az összes adóval, max. pár perccel többet kellene szuttyogniuk vele).

"Te fizetsz olyanért amit nem nézel más meg olyanért fizet amit te nézel és ő nem."

Nem örülök, hogy feleslegesen van csomó csatornám. Én csak a saját "fogyasztásom" szeretném rendezni és a másik is fizesse a sajátját. Jótékonykodni is ott szeretek szintén, ahova én akarom.
Az egész csomagom árát a Travel dobta meg, de azt nagyon szívesen kifizetem, csak számos többi szemetet nem akarok, hadd én határozhassam meg, milyen csatornák érdekelnek, -és csak azokért szeretnék fizetni.
Talán egyszer ez nem extra kérésnek fog számítani, hanem természetes lesz ... Legalább is remélem.
Liberatórium Csodagyerek 2011.01.03 07:00:00
Mostanság szóba került egy makacs mítosz, miszerint a Bokros-csomag számottevően visszavetette a gyermekvállalási kedvet, míg amit Fidesz-kormány hősiesen megállított.   Szeretném kicsit körüljárni a témát. Először is nézzük meg a születésszámokat és azok…..
akdiana (törölt) 2011.01.03 19:43:45
@VRbagoly:

Én is nagyon remélem, hogy nem Ratkó Anna felé haladunk. Amúgy is, néhány év, és Ratkó miatt megszületettek tömeges nyugdíjazás is megindul, nem?

Ha visszafelé haladunk, az aburtusz tilalom felé, az alapból kicsapja a biztosítékot, de ez alábbi totálisan a sötét kort vetítené fel (őszintén remélem, nem ilyen világ lesz...):

"Halmai Gábor alkotmányjogász szerint ha az alkotmányba bekerül a magzat fogalma, akkor módosítani kell a terhesség-megszakításról szóló törvényt is, ez viszont azt fogja jelenteni, hogy abortusz csak akkor végezhető, ha az anya élete veszélyben van. „Sem akkor, ha az anya egészsége van veszélyben, sem akkor, ha a születendő gyerek egészsége, sem akkor, ha a terhesség bűncselekmény következménye, de még akkor sem, ha az anya kiskorú.”, írja a Hírszerző. Halmai szerint ebben az esetben a magzat és az anya élete egyenrangú, a magzat életét elvenni emberölés, bűncselekmény – a törvény csak akkor nem bünteti, ha jogos önvédelemről van szó."
akdiana (törölt) 2011.01.03 19:53:54
@ostván:

"Olyan helyzetben, amikor az emberek nagyon bizonytalannak érzik a jövőt, megugrik a születésszám. Ilyen helyzet volt pl. a Jugoszláv háborúban, Szarajevó ostroma után 9 hónappal."

A délszláv háború idején rengeteg nőt megerőszakoltak... Ugye nem az a kívánatos?

Jövőt illető bizonytalanság esetén alap pont csökken a születésszám ...

Pl. ha valaki nem biztos benne, hogy egy-két év múlva is lesz munkája, az nem fog gyerekvállalásba beleugrani. Ma már nem kiszámítható az emberek életpályája, már nem az a kor van, hogy élete végéig ugyanannál a cégnél lesz valaki...stb. Ha ma valakinek van munkája, nem biztos, hogy fél év múlva is lesz...
akdiana (törölt) 2011.01.03 21:04:50
@ostván:

A 19. százados példád felhozva, még eszembe jutottak dolgok, leírom még. Egész a 20-ik század elejéig a nőket számos helyen úgy adták-vették őket, mint a jószágokat. Őszintén örülök, hogy nem abban a korban élek.

A nyugati világban a születésszám csökkenésben a korszerű fogamzásgátlás is benne van, illetve a nőnek van lényegében önrendelkezési joga, ideális esetben eldöntheti, hogy akar-e szülni, nem mások mondják meg neki, nem is a "férjurán" múlik. Ezt is figyelembe kell venni, egy fejlett, nyugati civilizációban ez manapság alapkövetelmény.

De azért vannak a világon olyan nem nyugati civilizációk, ahol nő a népesség (nyugati egészségügy betörése pl. csecsemőhalandóság csökkenését idézte elő...stb), ellenben az ottani nőknek manapság sincs beleszólási joga saját sorsa alakításában. Mások döntenek arról, hogy kihez és mikor menjen férjhez, ha jön a gyerek szülnie kell...stb. Európai szemmel ez nem tűnik kívánatosnak.

Értelemszerűen a nők munkába állása is hozzájárul a születési hajlandóság csökkenéséhez. Viszont a nők munkába állásának történelmi okai vannak (ld. háború, mikor a nőket állították be a gyárakba a fronton lévő férfiak helyett munkába...stb).

Ma viszont ha egy nő tegyük fel szeretne minél több gyermeket szülni, akkor lényegében kiírja magát a munka világából és a gyerekek számának növekedésével csökken az esélye a munka világába való visszatalálásához. Manapság meg egy átlag férfi jövedelme nem elég egy komplett család fenntartásához, és akkor a munkahelyek száma is csökkenő tendenciákat mutat.

Amúgy 1920-ban Magyarországon (Trianon után) 7,9 millió volt az ország lakóinak száma. Ahhoz képest többen vagyunk, csak éppen manapság a generációs korösszetétel probléma. Mondjuk azóta az átlagéletkor is nő (szerintem szerencsére). Igaz, ez értelemszerűen magával kell hozza, a nyugdíjkorhatár kitolódását, emelését...

A jólét felvetéshez: tény, ma az emberek szeretnének jólétben élni, ellenben hazánkban 1960 és 1980 között szűnt csak meg széles tömegek számára az éhezés fogalma!
Manapság meg rengetegen azokban a panelházakban élnek ma is, amiket a 70-es évek közepétől, végétől 80-as évek elejéig, közepéig húztak fel. Én úgy gondolom, hogy ideális esetben a mai fejlett világrészben, ez nem számít jólétnek, sőt, de korábbi, századelős viszonyokhoz képest annak tekinthető (és a világ elmaradott részeihez viszonyítva nyilván extra luxus).
Praxis Nem vettek emberszámba 2010.12.11 07:00:00
Sziasztok!  Én is szeretném veletek megosztani történetemet. Az egész úgy kezdődött, hogy egy ér a bokámnál szinte befeketedett, és nagyon fájt. Elmentünk a székesfehérvári Szent György Kórházba, ahol egy érsebész fogadott. Azt mondta, hogy valami gyulladás, biztos, hogy…..
akdiana (törölt) 2010.12.11 15:01:10
@Leroi:

bevallom, orvosi modorral kapcsolatosan rendkívül pozitív tapasztalatom a pécsi Szívcentrumban volt (hozzátartozó voltam, szerencsére nem voltam szívbeteg).
Az orvosok rendkívül udvariasak voltak, a nővérek is és a gyógytornászok is nagyon kedvesek voltak, mind páciensekkel, mind hozzátartozókkal. Kultúráltan köszönni is tudtak, teljesen furcsa volt. Olyan volt, mintha más világba csöppentem volna. Az épület sem lerobbant, viszonylag új, ráadásul még udvarias személyzet is volt, azt hiszi ilyenkor az ember, hogy álmodik.

Remélem pozitív példákat is szabad írni :)
akdiana (törölt) 2010.12.11 15:07:57
@Dr.laikus PhD:

katonás modorral _nem_ megáldott ápolókat kívánok neked és mihamarabbi gyógyulást!

ui: én soha nem csíptem a katonás modorú ápolónőket...
akdiana (törölt) 2010.12.11 15:23:54
@apolka11:

A Call Center témához. Jó ismerősöm dolgozik ott, elmúlt 50 éves, többen vannak 50 év körüliek náluk, illetve egész fiatalok is dolgoznak, például egyetemi tanulmányaik mellett, mert pl. szükség van jövedelemre az albérletük fizetéséhez a diákoknak...stb. Ez egy szolgáltató cég, a dolgozói törzsgárda életkora 30 év felettiekből áll (beleértve 50 felettieket is), a fiataloknál nagy a fluktuáció, ugródeszkának tekintik ezt a munkakört, ahogy végeznek az egytemen, próbálnak valami jobban fizető munkakört keresni. Az 50 évesek meg örülnek, hogy legalább van valami munkahelyük...(de ez nagyon of ide, nem szeretném folytatni a Call Center témát. Persze más cégeknél más lehet a dolgozói felállás).
biztonságos? Nem a tiéd 2010.12.10 12:18:00
Kedves olvasó. Remélem nem hiszed azt, hogy neked Magyarországon bármilyen megtakarításod, vagy félretett pénzed lehet? Ha eddig így gondoltad, akkor jól figyelj, mert csak egyszer magyarázom el.Az a pénz nem a tiéd. Amikor jövedelemre teszel szert, például megkapod a havi fizetésed…..
akdiana (törölt) 2010.12.11 10:24:22
@akdiana:
korrigálom magam:

ezt írtam:
"Kína gazdasági növekedését pont a nyugati államok tőkebevitele hozta létre."

nem államok, hanem a külföldi, nyugati...stb. hatalmas cégek tőkebevitelére gondoltam elsődlegesen Kínába.

(Korábban utaltam rám, hogy államok fölötti, transznacionális gazdaság alakult ki, az ezt megelőző államok közöttiből. Hát, Kína erre pont jó példa. Azaz, nem az egyes államok, hanem a hatalmas, tőkeerős cégek beruházása dönti el, hogy hol fogja befektetni a tőkét, -és ezáltal melyik ország gazdasága is pörög fel következményként.
Nem véletlen az sem, hogy számos országban, ha egy nagy külföldi cég beruházást tervez, a cégvezetőt közvetlen miniszterek, politikai nagykutyák fogadják egyeztetésre. Az erőt viszont főleg kis oszágok esetében nem az állam politikusai, hanem a cégek vezetői testesítik meg. Ezt is látni kell.
(Ezek miatt óvatosan kell lehúzni a bőrt plusz sarcot formájában a nagy cégekről, mert ha kivonulnának, ők még mehetnek továbbra is akár Ázsiába...stb.).
akdiana (törölt) 2010.12.11 11:29:13
@ZX:

A probléma gyökere a pénzügyi kultúra hiányában, szerintem egészen a rendszerváltásig visszavezethető. Ugyanis akkor robbant be az országba a kapitalista bankrendszer, de az emberek jó része ennek működésével nem volt tisztában, sokan eladósodtak. Viszont ha emlékeim nem csalnak, kormányzati, politikai oldalról pont fogyasztás ösztönzés történt, a t. politikai elit sem világosította fel a korábbi szocialista rendszerben nevelkedett lakosságot az új pénzügyi rendszer működésére.

Azért európa nyugati felében már régóta szilárd volt akkorra a pénzügyi kultúra.

A fő problémának viszont azt tartom, hogy hatalmas tömegek hazánkban, ha akarnának se tudnak megtakarítani, sokan önhibájukon kívül futnak ki nullára hó végére, és akkor még örülnek is, ha nem minuszba.

Sokakra nem az a jellemző, hogy egy alapvetően jó, elfogadható helyzetből indulnak az életnek és megtakarítanak, hanem nem igazán kielégítő szintről kezdenek.

Az már csak hab a tortán, hogy létezik a felelőtlen réteg is, de úgy vélem sokan lehetnek, de nem ők a többség.

Felelőtlennek tartom pl., aki önerőből nem tudna karácsonyi ajándékot venni, de vesz áruhitelből, akinek önerőből nem menne "lapos TV" vásárlás, de neki csak azért is kell. Nincs elegendő rendelkezésre álló öszege mindenből a legújabbra, de amúgy megélne, de mégis a szükségleteinél többet költekezik.
Ám úgy vélem, ez utóbbi a sztereotípia, ami nem nélkülöz valóságalapot, de sajnos sokan nem az LCD TV vételtől nem tudnak megtakarítani, hanem mert hó végére nem tudja melyik csekket fizesse később, mert enni kell. Sok családban, ha kilyukad a gyerek cipője, anyagi katasztrófa újabbat venni...stb. Ezt tartom fő problémának, amíg ez a réteg nagy tömeget képvisel, amíg az ő életszínvonaluk nem nő, addig hiába is vannak tisztában a pénzügyi rendszerrel...stb., ha nincs miből megtakarítaniuk.
akdiana (törölt) 2010.12.11 12:12:53
@ZX:

Abban egészen biztos vagyok, hogy nincs mindenben igazam :)

Egyet értek, hogy a kicsi megtakarítás is több mint a semmi. Csak sajnos sokakban fel sem merülhet, hogy lapos TV-t vegyen (se önerőből, se áruhitelből), mert azon gondolkodik, hogy az áram, vagy a víz számláját fizesse be időben, örül a régi TV-jének. így értettem. Ennek a rétegnek nincs mit megtakarítania, nullára kifut, de valahogy tisztességesen megélt -eddig még. De ha ez a réteg még lejjebb csúszik, akkor nagy gond lenne...

Alapkövetelmény az autó? Miért lenne az? Ez már inkább pszichológióa, szociálszpichológia területe, hogy vannak külső és belső kontrollos emberek. A reklámok a külső kontrollos emberekre építenek, akiknek az kell ami a szomszédnak is van, vagy mit szólnak mások, ha neki nincs. A belső kontrollos embereket ez meg hidegen hagyja. A fogyasztói társadalom kívülről irányított, külső kontrollos embereket kíván, így a megtermelt áruk elkelnek, akkor is, ha szükség sincs rájuk...stb. A gond az, ha túl sokan az alig valamire elég jövedelmükkel a külső kontrollosok táborába tartoznak.

Az intenzív tömegfogyasztás a 90-es évek elején jelent meg. Mire egy fiatal azóta felnő, ebbe nő bele, számára ez a világ. Az új generációnak már kiemelten az a fontos, hogy mennyire divatos, menő...stb.

Belső kontrollos ember, meg lehet ezeken csak magában jót mosolyog.

Ha szerényebb anyagi jövedelemmel bír valaki, és mégis kell neki autó, aminek fenntartása nehézségeket okoz számára, akkor azok szerencsétlen külső kontrollos emberek.

Ideális esetben nem azért vesznek autót az emberek, mert státuszszimbóélum, hanem mert alapból megteheti és nem vágja földhöz a törlesztés és megtakarításra is futja mellette.
 Új kultúrharc van kibontakozóban Magyarországon. A konzervatív kurzus dacos elszántsággal törekszik a maga értékrendjének betonba öntésére. A miniszterelnök a pápához látogat, a köztársasági elnök sekélyes dolgozatot ír (irat) a kereszténység erényeiről, föl-…..
akdiana (törölt) 2010.12.10 15:05:07
@Peter T. Sinclare:

"Ezért elfogadhatatlan az iszlám."

Nézőpont kérdése. Számukra meg más elfogadhatatlan.

Bölcsebb lenne az egymás iránti tolerancia, mások hitének tiszteletben tartása, beleértve mások nem hitét, ateizmust is.

Némiképp of. Egyszer olvastam egy érdekes riportot, egy muszlim nővel. A riporter a maga nyugati gondolkodásmódjával nyomult, ki akarta csikarni belőle, hogy milyen rossz is a riport alanyának, a nyugatiak mennyire sajnálják az iszlám nőket. Erre az volt a nő válasza, hogy számos moszlim nő sajnálja a nyugati nőket. Arra a kérdésre, hogy hogy, azt válaszolta, "azért, mert a nyugati nőknek dolgozniuk kell". Allítólag a tradícionális felfogásukban az teszi boldoggá az iszlám országokban sok nőt, ha megtalálják a nekik szánt szerepet. Pl. akár az anyaságban teljesedik ki...stb. Ők meg nem értik a nyugati kultúrát. Egy átlag muszlim férfire nem jellemző, hogy bántalmazza a nőket (szélsőségek meg nem a többséget jelentik). Állítólag az ottani nők többsége, a csadort sem elnyomásnak éli meg, hanem kulturájuk része, csak a férjének, otthon akar kiöltözni, tetszelegni, nem pedig idegen férfiaknak villantani ezt-azt az utcán. A muszlim nő kifejtette, ők nem értik a nyugati nőket, hogy miért az utcára öltöznek ki, és ha haza mennek, akkor meg mackó nadrág, csapzott haj. Állítása szerint, számos iszlám nőnek fontos, hogy otthon vonzó megjelenése legyen, nem az utca népének öltözködnek. Otthon kifogástalan frizurával vannak, kifejezetten tetszeni akarnak a saját férjüknek, nem pedig másoknak.

Az iszlám világ és az ottani emberek hétköznapjainak megértéséhez el kell vonatkoztatnunk a nyugati gondolkodásmódtól.

Ettől független, én kifejezetten örülök, hogy nyugati civilizációba, Európába születtem :) De más kulturákról olvasni, számomra mindig elgondolkodtató. Mindenkinek az a természetes, amibe beleszületik, de a nyitottság nem árt, mások felé. Legalább mások megértésére tudunk törekedni.

Ugyanígy említhetjük az indiakat is. Gazdaságilag fejlődnek, de a nyugati ember kimondja, hogy társadalmilag India nagyon elmaradott. Max. a nyugati értékrend szerint van ez így. Nyugati fejjel szörnyű belegondolni, hogy Indiában ma is sok helyen a szülők döntenek arról, kivel házasodjon, kihez menjen a gyerek, ha nem úgy tesz, ki is tagahatják a családból. Vannak akik a kitagadást választják, de vannak olyanok is, akik a saját esküvőjükön látják előszőr a lelendő férjüket/feleségüket, és mégis boldogok, ezt tartják természetesnek, -és diplomás emberekről is szó van, pl. mérnökként dolgozik Indiában, mégis a szülei választják ki a jövendőbelijét, és nem csak a nyugati szemmel vélt "elmaradott , eldugott kis falvakban" Egész más kulturális szokásokkal bírnak. Az ottani emberek meg max. azon szörnyűlködnek, hogy a világ nyugati felén mi van. Nem mérhető össze, teljesen más szokások, mindenki a sajátját tartja normálisnak.
akdiana (törölt) 2010.12.10 15:21:03
@Franky4fingers:

"Nem azt írtam , hogy moszlim vallási közösségben éltem. Hanem hogy olyan munkaközösségben, ahol moszlim emberek voltak többségben. "

Ezt megelőzően, első nekem írt válaszként: ezt írtad:

"Nem tudom éltél/dolgoztál/ tanultál - e valaha moszlim vagy moszlim többségű közösségben.
Na én igen."

Ebből, akkor nekem nem volt egyértelmű, hogy csak dolgoztál velük, vagy ott is éltél-e.

Ezek szerint félreértettük egymást. Sebaj, ez legyen a legnagyobb baj :)
A nagy Evolúció–Értelmes Tervezettség vita I. (sokadik meccs, első menet) Ember tervez, a Tervező is tervez. Sosem végzünk ezzel? A Szkeptikus Társaság és az Értelmes Tervezettség Mozgalom kulturált vitája már zajlik néhány hete, így a legújabb ütésváltás előtt talán hasznos lehet…..