Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Porhó

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dél-Korea a világ egyik vezető gazdasági hatalma. Szöul húszmilliós város, igazi metropolisz. A koreaiak találták fel a padlófűtést, de Viki szerint, aki angoltanár Szöulban, minden mást koppintanak valakiről, isznak, mint a gödény, és tahók. Vigyázat, negatív tapasztalatok…..
Porhó 2010.12.03 00:01:41
Erdeklodve olvastam ezt es a hozzaszolasokat. Korea tenyleg az ellentmondasok orszaga egy nyugati ember szemeben. Van egy remek kis konyv az a cime hogy ugly Koreans ugly Americans nagyon jol osszefoglalja a kulturalis kulonbsegeket oldalankent egy dolgot vesz gorcso ala es keppel illusztralja, nagyon szorakoztato.

Az idosek iranti tisztelet es a nok alarendeltsege a konfucianus (Master Kong = Confucius = kinai bolcs volt) filozofiabol jon amire a kinai es a japan gondolkodas mod is nagyban epul. Az szerintem is feloldhatatlan problema egy munkahelyen ahol kelet azsiak es nyugatiak dolgoznak egyutt hogy ha van egy otleted azzal nem lehet csak ugy odamenni a fonokhoz mert a hatalmuk megkerdojelezesenek veszik. A hierarchiahoz nagyon ragaszkodnak en is angolt tanitottam es a kis nyelviskolaban is harmic tanar kozott is volt vagy harom negy szint mire eljutott az info az illetekes emberig ha volt valami kerdes :)

A helyi alkohol tenyleg nem tul jo, a Soju es ket fele helyi soron kivul meg van az erjesztett rizsbor a makkoli ez foleg turazashoz nepszeru (40 felett rendkivul nepszeru ott). A soju a sebbenzinre hajaz, a sorok nem tul jok a makkoli nagyon savanyu de az meg elmegy par poharral. A problema inkabb az hogy meg az idosekk is keverik eves elott beleontik a sorbe a sojut es letolnak harom kort. Ilyet 17 eves gimisek nyomnak nalunk. Hetvegen eleg sok reszeg turazot lehet latni :) sok hanyast kell kerulgetni hetkozben is 11 utan de ember is rengeteg van szoval szerintem beatlagolva es felszorozva pesti hanyasszammal nem durvabb talan sokkal.
A masik meg hogy a szervezetuk tenyleg rosszabbul bontja le az alkholt nem birjak a piat.

Kopkodes es turhazas megy masszivan, de a legtobben ott is gusztustalannak tartjak. Hozzateszem hogy ez Azsiaban Vietnamtol Japanig igy van. Turhaznak viszont orrot nem fujnak mert ok azt tartjak udvariatlannkak. Inkabb visszaszivjak es turha vagy szipognak pl metron. Ez egyszeruen kulturalis kulonbseg.

Hiphop zenet mindenki az amerikaikrol majmolja mivel ez a mufaj onnan szarmazik. A drunken tiger nevu koreai rapzenekar szerintem minosegben a legtobb magyart azert felulmulja es jol otvozi a koreai nepzenei motivumokat is.

Rengetegen tanulnak hangszeren es jol enekelnek szerintem ez is a kulturaltsag resze.

A legotbb konfliktus abbol szarmazik hogy negyven eve meg az egyik legszegenyebb orszag voltak most meg az egyik legizmosabb gazdasag az ovek. Nagyon rovid volt az ido a zokkenomentes atalakulasra.

A varosok tenyleg nagyon lelektelennek tunnek elsore. Rengeteg ember, mindenhol egyforma blokkepuletek, kromozott kerites egykaptafara mindenhol, kromozott korlat az erdoben is. Borzaszto izlestelensegek ugyanakkor meg az ilyen trandicionlis dolgok csomagolopapir teahazak hasonlok meg nagy egyszeruek es szepek tudnak lenni.
Ha a vizualis sivarsagon es tomegen valamint a kenyerhianyon tulteszi magat az ember a varosokban azert jobban melyere nezve a dolgoknak sok a pozitivum. Minden metroallomason szinte van wc ami ingyenes es nagyon tiszta. Toppantos es angol wc is van. A postan vannak ingyen hasznalhato szamitogepek internettel valamint tobbfele dioptrias szemuveg kiteve azoknak akik esetleg nem hoztak magukkal. Ilyen szerintem itthon senkinek nem jutna eszebe.
Az ugyintezes elkepesztoen gyors es hatekony. A tomegkozlekedes is nagyon jo csak a buszsoforok kicsit idegbetegen vezetnek.

Az emberek baratsagosak nagyon konnyen szoba elegyednek egymassal vagy egy idegennel. Itthon ez maskent van. Elsore tolakodonak tunnek a sok szemelyes kerdessel de ez egyszru kivancsisag valamint arra is valo hogy a hierarchian elhelyzezzenek. Nehez megszokni. Egy ferfiank szerinem a legnehezebb mas ferfiak testi kozelsegehez hozzaszokni. Hajlonganak es kezet ritkan fognak viszont a ferfiak kozott sokkal gyakoribb a testi kontaktus. Ez egy nyugati homofob embernek nagyon szokatlan es barmennyit is vagy ott nem lehet hozzaszokni. Parok viszont az utcan soha nem csokoloznak max kezfogas van ugyanakkor a testi erintes mas formaja az emberek kozott sokkal gyakoribb mint nalunk. Kulturalis kulonbseg ennyi.

Van egy csomo vicces dolog meg kepmutatas is. Gyakran jatszak azt a jatekot hogy talald ki hany eves vagyok aztan woww nem lehetsz annyi meg, meg a teakwando mestert meg kellett tapsolni hogy negyvennehany evesen meg milyen jol tartja magat. Vicces megtapsoltuk mert 45 evesen meg jol karban van.

Oktatasmaniasok de az oktatas tulsagosan vizsgakozpontu szegeny gyerekek rengeteg idot toltenek a munkahelyukon. A munkaban sokan maximalistak de az is igaz hogy akkor is benn vannak ha nem kene.

A palotakban tenyleg nincs semmi de Japanban sincsenek olyan megaloman palotak mint a Versaillesi, joval visszafogottabban eltek az uralkodok ami szerintem jo dolog. Tenyleg sokat szenvedtek es keves dolog maradt fenn a multbol de arra nagyon vigyaznak. Iszonyat regi koszobraik is vannak abbol a korbol amikor a magyarok meg vandoroltak.

Szerintem mindig videkre erdemes elmenni egy orszagban a varosok manapsag egyre inkabb hasnolitanak egymasra minfele a vilagban.

Viki kigunyolja a noket pedig nagyon szepek, elol tenyleg laposak hatul nem mindig viszont nagyon keves az elhizott no es majdnem mindenkinek gyonyoru egeszseges haja van es rengetegnek gyonyoru arca. Kecsesek es nem alacsonyak csak az idosebb generacio. A makeupot mondjuk nagyon szeretik meg oltozkodni es vasarolni is ahogy sok mas orsagban is a nok csak talan kicsit jobban