Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csepregi Zsolt

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az előző bejegyzésben megtárgyaltuk, hogy Izrael milyen indokok alapján tartja a létét fenyegető veszélynek az iráni atomprogramot, amelynek kapcsán erős a gyanú, hogy a perzsa állam nukleáris fegyver megszerzésére törekszik. A második részben az Izrael által esetlegesen…..
Csepregi Zsolt 2011.01.15 10:12:52
@zupasta: amit leírsz az teljesen igaz, de én még nem hallottam arról, hogy Irán használná a Hamasz és a Hezbollah trükkjeit és civil épületek mellé telepítené a katonai létesítményeit. Azt gondolom, hogy ilyen szempontból ez egy "hagyományos", szimmetrikus háború lenne, nem olyan, mint Gázában vagy Libanonban.

Az pedig, hogy Szaúd-Arábia beszállna-e, egy nagyon érdekes kérdés, én azt gondolom, hogy közvetlenül nem, mert a közvélemény a rezsim ellen mozdulna (bár az arabok nem rajonganak a perzsákért) és amiről a cikkben nem írtam, hogy Irán képes lenne aktiválni terrorsejteket szaúdi érdekeltségek ellen, ne felejtsük el, hogy élnek bőven síiták az Perzsa-öböl menti monarchiákban, ezek pedig potenciális eszközök Irán számára.
Csepregi Zsolt 2012.02.09 22:52:53
@bokrif: dehogynem, sőt, mondok jobbat, biztos vagyok benne, hogy egy esetleges háborúban az arab országok kijátszanák az arab kártyát Irán "Arabisztán" délnyugati részén, akik kemény ellenállásra is képesek lehetnek. Az más kérdés, hogy ez annyira Szaddam Husszeinnek se jött be az Irak-Irán háborúban, a forradalmi Irán tömeghadseregében szép számmal haltak meg arab irániak is. Az biztos, hogy ha Iránban valami történik, arra mindenki rámozdul a környéken, de véleményem szerint szaúdi reguláris csapatok nem vonulnának be Iránba, viszont lázongó Öböl-menti monarchiákba annál inkább segítenének fenntartani a rendet. Igen, ez egy eufemisztikus megfogalmazás volt...

vomit: gondolkoztam, hogy reagáljak-e egyáltalán erre a kommentre, de csak arra szeretnék rámutatni, hogy attól még, hogy Gyöngyösi Márton jobbikos képviselőnek agymenése, attól még a magyarok döntő része nem osztja elmeháborodott nézeteit. Miért kellene abból messzemenő következtetéseket levonni, hogy vannak szélsőséges zsidó hangok az USA-ban? Helyén kell kezelni ezeket.
Csepregi Zsolt 2011.01.14 11:10:01
@zupasta: csak kicsit más két géppel Magyarországra vitorlázni, meg 100 valahány harcigéppel és utántöltőkkel az iráni légierő és légvédelem között cikázni

a civil áldozatok tömegére szerencsére nem kellene számítani, mert ezek a nukleáris létesítmények nem a városok alatt vannak és nem az a lényeg, hogy nagy területen pusztítsanak az izraeliek, hanem hogy elég mélyen kivájják a földet, ezzel együtt a létesítményeket. Szóval precíziós támadásról beszélünk, nem szőnyegbombázásról.
A perzsa állam minden korábbinál keményebb gazdasági szankciókra számíthat, amennyiben nem tisztázza a nukleáris programja körüli vitás kérdéseket és bizonyítja annak kizárólagos békés természetét. Ehhez képest az iráni vezetők a Perzsa-öböl blokádjával fenyegetőznek,…..
Csepregi Zsolt 2012.01.12 01:50:23
Kedves Eaven!

Igazad van, a HMS Daring kivezénylésére utaltam a bejegyzésben, amely egy romboló osztályú hadihajó, a csatahajók kora lejárt a második világháborúban, elnézést kérek a pontatlan fogalmazásért

Az iráni nukleáris arzenál bevetéséről nekem személy szerint az a véleményem, hogy a valódi veszélyt nem maga az atombomba bevetése jelenti, hanem a nukleáris "védőháló" alatt operáló iráni proxik és a Forradalmi Gárda által vezetett iráni reguláris haderő és félkatonai szervezetek régiós tevékenysége jelenti. Továbbá amint a teokratikus iráni rezsim végveszélyben érzi magát az atombomba bevetése megléphető opcióvá válik, ami iszonyatos fenyegetés a mindenkire nézve, akiket elérnek az iráni ballisztikus rakéták. Továbbá abban a percben indítják be a régió középhatalmai (Törökország, Szaúd-Arábia, Egyiptom) saját nukleáris fegyverkezésüket, amint a perzsa atombomba elkészülése bizonyítottá válik. Szeretnénk egy proliferálódó Közel-Keletet? Szerintem nem, ezért ez nem csupán egy "blöff". Jelezném, hogy 1956-ban Hruscsov blöffje a Párizs és London elleni nukleáris csapással (amely akkor a szovjeteknek, mint utóbb kiderült nem is volt valódi opció) megállította az angol-francia-izraeli erőket, hogy megszilárdítsák uralmukat a Szuezi-csatorna és a Sínai-félsziget fölött, tehát a "nukleáris blöff" igen értékes katonapolitikai eszköz, nem szabad egy legyintéssel elintézni.
Izrael történelmének egyik legnagyobb tömegdemonstrációjára került sor szombaton, országosan 150 ezren vonultak utcára tiltakozásul az egekbe szökő lakásárak és a szociális háló elvékonyodása miatt. Az izraeli politikai térkép radikális újrarendeződése következhet. Ha…..
Csepregi Zsolt 2011.08.02 20:29:34
@roland_: Kedves Roland!

Persze, voltak előállítások, de ha azt nézzük, hogy mennyien vannak kint az utcán azt gondolom ez még bőven a nyugodt légkört szemlélteti, több mint 150 ezer emberről van szó, ebből cirka 50 fő szerintem minimálisnak számít.
Az utóbbi hetekben az Európai Unió biztonságának ügyében két merőben eltérő fejleményről cikkezett a sajtó. Az első véglet az Egyesült Államoktól való folytatódó és növekvő függőség, a másik a szűkebben vett régiók közötti intenzívebb együttműködés lehetősége…..
Csepregi Zsolt 2011.06.08 22:38:25
@bokrif: kedves bokrif!

köszönöm a reakciót! viszont nem értem milyen furcsaságokra gondolsz.

én más oldalról közelíteném meg a dolgokat, a kérdés kulcsa nem a méretgazdaságosság, az "csupán" a megoldás egyik, de nagyon fontos eleme.

amit írsz, hogy egyik állam se mondana le a védelmi képességeiről, na ez a kulcs. pontosabban az, hogy ma egy európai államnak sincsen számottevő önálló védelmi képessége, de az "összegük" se ad ki egy USA-t. ennek megoldása kell hogy legyen a közös európai honvédelem, aminek plusz kellemes vonása a méretgazdaságosság. tudom, hogy ez egy provokatív állítás, de jó lenne megbarátkozni a tudattal, hogy Európa nem képes megvédeni önmagát, és ha nem változnak meg a politikai folyamatok, akkor a jövőben még kevésbé lesz erre képes a feltörekvő hatalmakkal szemben.

szóval mindennel egyetértek amit írsz, csak a fókuszt tolnám el.
Bombaként robbant a hír miszerint az eddig szembenálló palesztin politikai erők, a Fatah és a Hamasz megegyezett az egységkormány felállításáról. A szélsőséges fegyveres csoport beemelése azonban elbátortalaníthatja azokat a nyugati hatalmakat, amelyek már-már rábólintani…..
A héten Ehud Barak izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy négy társával kiválik az általa vezetett Munkapártból és új frakciót alakít az izraeli törvényhozásban. Ezzel a mozdulatával elkerülte, hogy leváltsák pártelnöki pozíciójáról és egyben stabilizálta a mostani…..
Csepregi Zsolt 2011.01.23 12:54:53
@Tuvalu: azért írom azt, hogy a palesztin fél miatt állnak a tárgyalások, mert a 90-es években nem kellett telepbővítési moratórium a békefolyamathoz, akkor most miért ez a legfontosabb szempont? Szerintem ennek az akadékoskodásnak más okai vannak.
Mondom ezt függetlenül attól, hogy nekem mi a személyes véleményem a telepbővítésekről. Amennyiben feltételek nélküli tárgyalásokról van szó akkor a telepek kérdésének is az asztalon kell lennie, vagy a palesztinoknak viszonozniuk kell az izraeli lépést.

Az iráni kérdést pedig pont fordítva látom, szerintem amennyiben a perzsa rezsim meggyengülne, akkor lenne nagyobb esély az izraeli-palesztin konfliktus megoldására, hiszen egy olyan aktor kerülne ki a képből, akinek nem érdeke a béke. A Hamasz is minden bizonnyal meggyengülne, ami segítené a Fatah-t hogy képes legyen békét kötni Izraellel.

A "zsigeri gyűlölet" kérdése meg már bocsáss meg de így nagyon nem igaz, az izraeli társadalom hihetetlenül fragmentált, van aki gyűlöli az arabokat és van aki meg a saját kormányát meg a telepeseket gyűlöli... szerintem pont a nyugati média felerősíti ezt a "zsigeri gyűlölet" motívumot, ez a mindennapokban sokkal komplexebb kérdés.
Január elején mindenhol megjelennek értékelések, hogy milyen eseményekre számíthatunk idén a nemzetközi porondon. Az iráni nukleáris létesítmények elleni izraeli támadás izgalmas témája is felbukkant itt-ott, köztük nemrég az Index címlapján is. Rövid elemzésünkben ezt a…..
Csepregi Zsolt 2011.01.15 10:22:21
@MrT: az USA-nak nincsen ereje megszállni Iránt, már a mostani két háború is leköti az erejét, tehát nem jönne létre a tengely, amiről beszélsz. Én azt gondolom, hogy ha Amerika beavatkozna, az egy kemény légiháború lenne, Irán konvencionális katonai erejét visszabombázni a kőkorba, nukleáris létesítményeket kivájni, de szárazföldi csapatok szerintem nem lépnének perzsa földre. Egy rémálom lenne azt az országot megszállni, amelyik ne felejtsük el egy hadsereggel, egy forradalmi gárdával és több más milíciával várja az ellenséget. A légiháború sok mindenre jó, de Irán tanult a Hezbollah példájából, alkalmazza a taktikáit és az amerikaiaknak meg kellene szenvedni minden kilométerért, amit elfoglalnak, nemhogy megtartani a területeket.