Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Muzo

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mi lesz a természetes vízi halászattal? Mi lesz a horgászokkal? Már az elején szeretném leszögezni, nem halászatellenesen születtem, még csak nem is a horgász sajtó befolyásolt ebben, ugyanis abban mindenki csak a szépet és a jót írta meg, altatva ezzel a horgászokat –…..
Muzo 2010.12.21 15:22:19
Érdekes témát feszeget ez a cikk is. A mellékelt lista láttán kikerekedett a szemem, csak úgy repkedtek a 20-30 vagy akár 100-200 milliós támogatások, ami már önmagában sem semmi.
Sajnos olyan tekintetben tényleg gyenge a jelenlegi törvény, hogy az őrzés feltételeit pl. nem taglalja, így nehezen lehet ennek hiányát számonkérni.

Az állomány fenntartására vonatkozó Hhtv idézeten ("A jogosult a halállomány és élőhelyének megújulása érdekében köteles a halászati vízterületen az élőhelyre jellemző fajú évenkénti állománypótlás mellett oly módon gazdálkodni, hogy az élőhelynek megfelelő korú és sűrűségű halállomány tartósan fennmaradjon.") már én is sokat gondolkodtam. Ez szerintem simán számonkérhető lenne a természetes vizek kezelőin. Pl a Duna, vagy a Tisza esetében igen kíváncsi lennék a keszegfélék állománypótlását milyen módon teljesítik a vízkezelők? Mert hogy rengeteg keszegfélét lehalásznak ezekből a vizekből, az biztos, hisz a magántavak büszkén hirdetik, hogy náluk remek a dunai-, tiszai nagytestű keszegállomány...

Néhány egyéb megjegyzés, észrevétel:

"•A halász annyi hálót rak le, amennyit nem szégyell. (Gyakorlati tapasztalat, hogy nem szégyellősek.)"

A Hhtv szerint: "26. § (1) A halászatra jogosító területi engedéllyel rendelkező személy csak a területi engedélyben feltüntetett fajtájú és darabszámú halászeszközt használhat." Ezek szerint tehát elvileg korlátozva van a darabszám és az eszköz fajtája is, a gyakorlatban nem tudom, hogy mi alapján határozzák meg ki mennyi és milyen halászeszközt használhat.

"•A halásznak egész évben lehet halásznia."
A horgász is egész évben horgászhat. Persze azt értem, hogy egy vermelő- vagy ívóhelyen halászszerszámmal nagyobb pusztítást lehet végezni, de az ilyen esetekre kellene a halászati hatóságnak a Hhtv-ben meghatározottak szerint kíméleti területeket kijelölnie: "42. § (1) Amennyiben a hal szaporodása, telelése és a halivadék nevelése indokolja, a halászati hatóság a halászati vízterületet vagy annak meghatározott részét kíméleti területté nyilvánítja.
(2) A kíméleti területen - a tilalom feloldásáig - az évnek az (1) bekezdés szerinti határozattal meghatározott időszakában tilos a halászat, a horgászat, a vadászat, a csónakázás, a fürdőzés, a vízisportok űzése, továbbá minden olyan tevékenység végzése, amely a hal szaporodását és fejlődését zavarhatja." Szóval a jelenlegi törvényi háttérrel is kezelhető (lenne) ez a probléma!

"•A halásznak lehetősége van tilalmi időben, törvény által védett, ívó halakra halásznia."
Lehetősége van a horgásznak is, de a tilalom alatt lévő halat a Hhtv szerint a halász sem tarthatja meg, sőt a méreten aluli halat sem értelmezésem szerint: "38§ (2) A hal és élőhelyének védelme érdekében a miniszter rendeletben határozza meg
a) a természetvédelemért felelős miniszterrel együtt azt a naptári időszakot és azt az egyes halfajt, amelynek egyedét tilos kifogni (halászati tilalmi idő);
b) halfajonként a legkisebb fogási méretet (halászati méretkorlátozás), valamint a naponta kifogható mennyiséget;" Itt nincs szó arról, hogy bármelyik része csak a horgászra vonatkozna.

Amúgy a cikk remek, a vizek haszonbérletének kérdése biztos sok érdekességet hoz majd a közeljövőben, de addigra tényleg jó lenne, ha a törvényi szabályozások is erősödnének, vagy legalább ha a mostani törvény adta lehetőségeket jobban kiaknázná a halászati hatóság.
Muzo 2010.12.22 09:22:12
@VassCs:

Szia Csaba!
Köszönöm a részletes választ, a helyzet ezek szerint tényleg sokkal rosszabb, mint gondoltam.
Annyi megjegyzésem van, hogy amennyiben a halászati területi engedélyben az engedély kiadója nem határozza meg a használható halászeszközök fajtáját és számát, azzal szerintem megsérti a Hhtv 26§ (1) bekezdésében foglaltakat, ami alapján büntethető (lenne...). Persze valójában gondolom az a helyzet, hogy beírnak mindenféle szóba jöhető halászeszközt jó nagy darabszámmal és máris le van védve a dolog. Mert azt nem hinném, hogy olyan hülyék, hogy nem figyelnek arra, hogy legalább formálisan eleget tegyenek a szabályozásnak.
Régóta fogalmazódnak már bennem e sorok, s végül a pontot az i-re az tette fel, mikor barátom a dunai pecázás közben egyszer csak összepakolt, elővette telefonját, tárcsázott, majd közölte a hívott féllel, hogy eladó a rakós szettje mindenestől, és a láda is. Őszintén…..
Muzo 2010.11.29 14:01:22
@jurinovics:
Kösz a gyors választ, olvastam, nagyon rendben van az az oldal szerintem. Ami nekem még hiányzik onnét, hogy azt a kiskaput, mely szerint bizonyos vizekre nem vonatkozik a Hhtv (az 1. és 2. paragrafus környéki "kavarásokra" gondolok)sürgősen be kellene zárni.
Aztán persze azzal kapcsolatban is vannak fenntartásaim, hogy a C&R szemlélet mennyire hozható összhangba az állatvédelmi célkitűzésekkel, de végre valakik csináltak valamit, ami mindenképp egy fontos lépés a jó irányba!
A többit meg majd megbeszéljük, ha beléptem :)