Regisztráció Blogot indítok
Adatok
blablabla_

0 bejegyzést írt és 67 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Orbán kapitány jóárasította a svájci frankot. Tapsvihar és hozsannaözön következne ezen a ponton, ha a valóságban, és nem egy szemfényvesztő, alternatív elnapoló trash reality közepén lennénk.Orbán Viktor 5 pontos devizahiteleseket mentő csomagja nagyjából egy dologra…..
blablabla_ 2011.05.31 16:24:18
@Alamio: egyetértek, akinek ez a 180as limit segít, annak a 3 év segítséget KI KELL HASZNÁLNIA. Tudja, hogy x idő múlva többet kell törlesztenie, nem lesz meglepetés. Aki van olyan hülye, hogy igénybeveszi és nem tesz semmit azért, hogy rendbejöjjön az megérdemli. 3 év alatt lehet tanulni, új állást keresni, a gazdaság valamelyest rendbejön több lehetőség lesz, az adók csökkenése miatt könnyebb magasabb fizetést kiharcolni, élni kell a lehetőséggel.
blablabla_ 2011.05.31 18:02:47
@néma bárány: jah, csak az adós pontosan tudni fogja, hogy mikor borul a fejére, ha van egy csöpp esze akkor megpróbál felkészülni rá. Ha nincs akkor meg várja tovább a sültgalambot...
blablabla_ 2011.05.31 20:42:48
@choko: félreértettél, nem könyveltem semmit. Simán megnéztem az eddigi törlesztéseimet és kiszámoltam mekkora a különbség a minimum és a maximum között.

Amúgy én 100%-ra készültem alapból (legalább annyit félretenni, mint a törlesztő), amiben semmi pesszmizmus nem volt, csak nem bírtam volna aludni ha nincs ekkora tartalék a törlesztő felett.
Még mindig nem értették meg, hogy amire szüksége lenne az országnak, az egy világos és világosan elmondott gazdasági stratégia, amely mögött hazai és külföldi szövetségeseket is fel lehet sorakoztatni. (Fotó: Kovács Attila/Index) Valószínűleg nem csak mi lepődtünk meg a…..
blablabla_ 2011.02.07 14:02:23
@global001: áruld már el, hogy milyen bruttó bérnél csökkent 8 vagy 13.5k-val a nettó...
 Minden magyar tudja, mire gondolok, ha a „menni vagy maradni” kérdést napjainkban felteszem. Új fogalmat nyert ugyanis ez az egyszerű kis eldöntendő, a kereső állampolgár nem tud már arcrángás, gyomorgörcs nélkül válaszolni rá, akkor sem, ha egy lepukkant…..
blablabla_ 2011.02.02 17:38:16
@orcinus: jah, jó indok. Elég sokszor hallottuk mostanában. Csak azt felejted el, hogy a (saját bevalláod szerint) kevés megtartott pénzeddel ellenkező hatást is elérhetsz. Ha "szerencséd" van, akkor valóban örökölni fog utánad valaki valamennyit valamilyen korlátozással. De ha neadjisten megbetegszel (=lerokkansz) vagy 100 évig élsz, akkor pont annak az életét fogok megnehezíteni akinek azt az örökséget szánod. Tudniillik abból a kis pézből nem tudsz sokat kapni és az a valaki nem fogja hagyni, hogy éhendögölj vagy megfagyj.

Sajnos én most ebben a helyzetben vagyok (nyugdíjpénztártól függetlenül): van a családban egyedülálló ember aki huszonezer rokkantnyugdíjat kap, dogozni nem fog tudni már ebben az életben, és csak mi tudunk segíteni neki. Mondanom se kell, hogy nem kicsit terheli meg a költségvetésünket... remélem nem hozod ilyen helyzetbe azt akinek szántad a pénzed...
blablabla_ 2011.02.02 17:57:33
@orcinus: nem kell sajnálni, nem azért mondtam.

Csak arra próbáltam utalni, hogy kis pénzzel még kevésbé se mertem volna bevállalni az MNYP-t, mert ez a "legalább örökli valaki" könnyen fordítva is elsülhet.

Én úgy gondolom megoldom magamnak a nyugdíjkérdést, de ha nem jönne össze akkor biztonsági tartaléknak ideális az állami.
blablabla_ 2011.02.02 17:59:29
@mavo: a szerencséd idézőjelben arra akart utalni, hogy előbb meghal minthogy szüksége lenne arra a pénzre, ezáltal tényleg örökség lesz belőle. Ha "nincs szerencséje" akkor majd a majdani örökös kiegészíti a kicsi nyugdíját.
Amíg Orbán Viktor a faszbúkon vetít nekünk a sajátosan torzító lencséin keresztül cudar jövőt, és szüleinken keresztül igyekszik nyomást gyakorolni ránk, néhányan úgy gondoltuk ideje ismét szembesíteni őt és kormányzatát a valósággal: ez nekünk nem…..
blablabla_ 2010.12.13 17:09:12
@Fabius: egykulcsos adó: én elfogadom azt az érvelést, hogy az embereknél maradó pénz segít a gazdaság élénkítésében és növeli a fogyasztást. Azért is egyetértek vele (bár kisebb csökkentésnek is örülnék), mert így több pénzem marad :). Nehéz úgy rosszat mondani egy adócsökkentésről, hogy évről évre több adót fizettettek veled. Azt viszont nagyon nem tartom egészségesnek, hogy az emberek nagy része nem fizetett adót. Nyilván ezzel se értesz egyet, nembaj.

A nyugdíjcélú megtakarításokból kifizetett államadósságot az MNYP okozta. Jelenleg így fizethetjük vissza legolcsóbban.
blablabla_ 2010.12.13 17:46:31
@Fabius: azért bruttó 5M fizetés egy évben nem egy olyan nagy összeg, hogy azon gondolkozzon az ember, hogy mit nem vettem még meg a világon. Ez nyugaton egy laza átlagkereset és itthon is nagyon sokan keresnek ennyit. Nem ők a "gazdagok". Akik tényleg gazdagok, azokat nem érinti a SZJA kulcs. De ennyi erővel azoktól is elvennéd az új adórendszert aki keveset keres és van gyereke? Vagy ők megérdemlik aki meg normálisan keres az fizessen mégtöbbet?

"Ez nettó kormánypropaganda, ha nem baj, nem minősítem."

Ezután légyszives ne írj nekem ilyenet (szintén tőled):
"Fizetésem 8%-a megy a manyupba, cserébe az állam a nyugdíjam 25%-t nem köteles állami forrásból kifizetni. "
blablabla_ 2010.12.13 17:48:24
@blablabla_: Ez kimaradt az idézetből:

"A két százalék között lévő különbség meg több, mint elég mindenféle fenntartásra."
Amiért nem rendelkezhetünk teljesen szabadon magánnyugdíjvagyonunk felett, ez a pénz már nem is a magántulajdonunk? (Fotó: Huszti István/Index) Az InfoRádióban Rogán Antal – a kormánypárti politikusok közül gyakorlatilag elsőként – kísérletet tett rá, hogy ne…..
blablabla_ 2010.12.10 13:23:42
@Jaffar: előljáróban annyit, hogy nem akarlak meggyőzni semmiről...

tehát a példádnál maradva:
- Józsi visszalép az állami pillérbe, ezáltal a pénze elköltődik arra, hogy csökkentsék az államadósságot (tudom, hogy sajnos nem ennyire egyszerű és szép a helyzet, de remélhetőleg nagyjából ez lesz). Aztán Józsi barátunk amíg nyugdíjba nem megy, fizeti a 10%-ot az aktuális nyugdíjasok nyugdíjára - bízva abban, hogyha majd ő megy nyugdíjba akkor az aktuális kormány beszed annyi pénzt az aktuális dolgozó néptől, hogy legyen neki is nyugdíja. Bár remélhetőleg azért óvatos és egyéb befektetéseken keresztül megalapozza a nyugdíjaséveit.

Akkor lássuk mi van Béla barátunkkal. Béla úgy dönt, hogy megtartja a "pénzét" és még 30 évig magának fizet. Mivel Béla az eddig megtakarításait nem adja be a közösbe ezért az ő mnyp-a által generált államadósság megmarad, ennek a terheit ő és az adófizetők fizetik továbbra is. Béla nem adja oda a 10%-ot, de a nyugdíjakat kifizetjük, ezért sajnos hitelt kell felvennünk (Bélának és a többieknek az államon keresztül). Béla ezután abban bízik, hogy a magáncég akire bízta a pénzét nem megy tönkre a következő 30 évben (állami garancia sincs a pénzére!), hogy az állam valamilyen szinten erős marad, hogy érjen még valamit az a szám amit küldözgetnek neki évente mire nyugdíjas lesz, hogy a mnyp képes lesz neki kifizetni azt amit ígér...

Én kb így látom a két eset közötti különbséget és nekem ez jött le a komány kommunikációjából is. De mivel nem konkrétan így volt elmondva sokan ebbe nem gondolnak bele. Ismétlem nem akarlak meggyőzni, fideszdroidnak se tartom magam, de én ezt látom emögött az intézkedés mögött.
Aggodalmas és kitartó a harc, amelyet a pénztárakat tömörítő szervezet folytat a magánnyugdíjrendszer szétrobbantása ellen és az emberek megtakaírtásának védelmében.Az érvek is jók, a közvélemény sem nézi észrevétlenül, miként tenné rá a kormány a „kezét”…..
Már nincs szó a közösségből való kizárásról, csak a gazdasági racionalitásra való hivatkozásról és a számokról. Csak éppen utóbbiak hibásak. Szépen lassan kapcsol a kormány is magánnyugdíj-rendszer ügyben. Úgy tűnik felmérték (vagy a közvéleménykutatóik mérték…..
blablabla_ 2010.12.03 22:02:13
@ZX: mire odajutunk a hiány ami keletkezik folyamatosan a pénzek átirányítása miatt, el fogja érni a GDP 40-50%-át. Bele fogunk dögleni a kamataiba.
blablabla_ 2010.12.03 22:02:26
@hackbard.celine: amit a MNYP vesz meg azt a hiányt ő generálja, sőt kicsit nagyobbat is.

Az amit hozam ami bemegy az MNYP-be az állampapírokon keresztül:
- mi fizetjük ki, adók formájában
- de kevesebb marad, mert működési költségre elmegy egy része
blablabla_ 2010.12.04 13:53:56
@hackbard.celine: @Lrdx:

Értsétek már meg, hogy az az állampapírkibocsátás amit az MNYP vesz meg nem lenne, ha nem lenne MNYP. Azt a hozamot meg amit beszed az államtól és jóváír a számlánkon mi fizetjük ki. Nekünk ebben nem sok biznisz van.

Egy módon lenne értelme a MNYPnek, ha nem az aktuális befizetések negyedét adták volna oda nekik, hanem máshonnan megy oda a pénz. Ennek kb 2 módja van:
a, járulékot emelnek
b, az emberek a nettójukból raknak félre (ezt hívják ÖMNYP-nak)

A csehek például ÁFÁ-t emelnek és abból indítják el a saját MNYP-ukat. De nálunk már olyan magasak az adóterhek, hogy erre nem nagyon van már lehetőség.
Néhány napja nyolc közgazdász  - Bauer Tamás, Békesi László, Bokros Lajos, Csillag István, Mihályi Péter, Petschnig Mária Zita, Simonovits András, Soós Károly Attila - közös nyilatkozatot adott ki, amelyben arra bíztatják a magánnyugdíj-pénztárak tagjait: „Tartsanak…..
blablabla_ 2010.12.04 00:18:22
@misztikus alfahím: jól összefoglaltad a lényeget. Akkor lenne értelme a magánnyugdíjpénztárnak, ha 98-tól nem az addigi befizetés negyedét adjuk a magánnyugdíjpénztárnak, hanem PLUSZ NYOLC százalékból kezdjük el fizetni. Csak az nem teccik nekünk. Ebben a rendszerben, az a pénz ami MNYP-ba kerül generál ugyanolyakkora hitelfelvételt is. Amit szintén mi fizetünk. Csak abból a pénzből amit pluszban kifizetünk lecsippent működési költségként a MNYP, emiatt duplán rosszul járunk.

Beírtam már néhány helyre ezt a linket, de nem nagyon reagál rá senki, majd hátha itt....

Kun János közgazdász, 2009 szeptember, Bajnai Gordon tanácsadója: www.mebal.hu/index.php/egyeb-fontos-erdekes-olvasni-valo/281-kun-janos-a-tyuk-nem-tojik-aranytojast-gondolatok-a-magannyugdijpenztarakrol
blablabla_ 2010.12.04 00:43:14
@Táskás Tóni: kétlem, hogy az IMF forint alapon hitelezne a magyar állampapírokkal ellentétben. Nincs elég bajunk a devizahitelekkel már most is?
blablabla_ 2010.12.04 00:48:31
@tcom: Olvasd már el légyszives:
www.mebal.hu/index.php/egyeb-fontos-erdekes-olvasni-valo/281-kun-janos-a-tyuk-nem-tojik-aranytojast-gondolatok-a-magannyugdijpenztarakrol

a mostani rendszer minden csak nem hosszútávú. Mire hasznot hozna beledöglünk a hiányba amit okoz.
Sokakat érdekel manapság a kérdés, és a 3 millió pénzügyi analfabéta országában, azt látom, hogy a kérdés súlyához mérten gyakorlatilag a média hanyagolja ezen kérdés boncolgatását. Értem én hogy a RTL-en inkább Benkő faszával kell foglalkozni, a TV2-n meg Tolvai Renáta…..
blablabla_ 2010.12.02 16:34:13
@redlands: Engem is érdekelne, hogy indoklás volt-e, vagy csak annyit mondott, hogy menjél...
blablabla_ 2010.12.02 17:11:46
@crey7: azért nemjó az államnak ez a fajta kereslete az állampapírnak, mert azért kell eladnia azokat az állampaprokat, mert a beszedett pénz negyedét odaadta a MNYP-nak. Ha nem lenne MNYP, akkor az állampapír kibocsátás is kisebb lenne.

próbálom egyszerűen:

1998 előtt fizettél 100 egységet államnak amiből kifizetttek 100+ a nyugdíjat a népnek
1998 után kis változás: 75 egység államnak, 25 magánnyugdíjpénztárnak, de 100+ egységet fizetnek továbbra is. Namármost mivel hiányzik az a 25 egység, eladnak 25 egység állampapírt a MNYP-nak, amire kamatot fizetnek, legyen mondjuk 2 egység. Ezt a két egységet az állam, csak az adófizetőktől tudja összeszedni azaz tőlünk. Ebből a 2 egységből az MNYP elvesz 1-et, és odaad a tagnak hozam címén 1-et.

Tehát fizetek most 25+2-t a magánynyugdíjpénztárnap és örülök, hogy 25+1 lett belőle.

(Jah, és jó lenne, ha 100+ helyett 100 lenne kifizetve. Sokkal kevesebb bajunk lenne. Tudom sok a "lenne")

Szerintem érdemes elolvasni, eddig nekem ez tűnt a legmeggyőzőbbnek a témában (Kun János közgazdász, a Bajnai kormány főtanácsadója, 2009 szeptember):
www.mebal.hu/index.php/egyeb-fontos-erdekes-olvasni-valo/281-kun-janos-a-tyuk-nem-tojik-aranytojast-gondolatok-a-magannyugdijpenztarakrol

Egy idézet az írásból: "Jelenleg az emiatt keletkezett államadósság már a GDP mintegy 8,5 %-a, s a folyamatos hiányképződés végén, 2040 körül, várhatóan az akkori GDP 40-50 %-át is eléri."

Tehát az én értelmezésemben, ha most nem adom oda azt a pár milliót ami azon a MNYP számlán van, sokszorosan fogják beszedni tőlem az évek során :S. Kurvára nem tetszik ahogy kommunikálva van a dolog, de látok benne rációt.
blablabla_ 2010.12.03 00:17:43
@BPHead: szerintem olvasd ezt el:

Kun János közgazdász, a Bajnai kormány főtanácsadója, 2009 szeptember):
www.mebal.hu/index.php/egyeb-fontos-erdekes-olvasni-valo/281-kun-janos-a-tyuk-nem-tojik-aranytojast-gondolatok-a-magannyugdijpenztarakrol
w Tisztelt ING csoport! 2010.12.01 07:09:00
Évtizedes kapcsolatunk során sosem kételkedtem abban, hogy megtakarításaim az Önök nyugdíjpénztárában biztonságban vannak. Biztos voltam benne, hogy ha netalán betéved valamelyik fiókjukba holmi ittas paraszt a gereblyével handabandázni, a pénzem attól még nincs veszélyben, és…..
blablabla_ 2010.12.01 15:27:46
Szívesen olvasnék végre VALÓDI érveket(számokat) is mind2 oldalról.

www.mebal.hu/index.php/egyeb-fontos-erdekes-olvasni-valo/281-kun-janos-a-tyuk-nem-tojik-aranytojast-gondolatok-a-magannyugdijpenztarakrol

Nem bonyolult, vannak benne számok, érdekes dolgok, ajánlom mindenkinek, hogy OLVASSA EL. Aki tud pontosabb/aktuálisabb elemzést a témában örülnék ha megosztaná velem. Érdekel, komolyan.
Reméltem, hogy legalább a hétvégét megússzuk nyugdíjügyben, de nem, sajnos nem jött össze. Egyrészt péntek este feltették az törvénytervezet pontos szövegét, melyet tágra nyitott szemmel olvashattunk szombaton. Vasárnap pedig jött egy igazán szórakoztató Matolcsy-interjú a…..
blablabla_ 2010.11.30 17:59:47
@szamarhegy: hamár a hülyítést próbálod eloszlatni akkor ne fokozd:
"4. Olyan (személyes)hozam után kell adót fizetni, aminek a 'tőke' része, egy cetli, arról, hogy 30 év múlva majd valaki kifizeti. És ha mégsem? Akkor ki fizeti vissza a nem létező hozamot és a befizetett adót? "

A reálhozam után kell adót fizetni amit az átlépők megkapnak kpban (ha volt).
Még mindig az Év Legsokkolóbb Híre, hogy Selmeczi Gabikát kinevezte Orbán nyugdíjvédelmi megbízottnak. A bejelentés óta eltelt már 40 nap, és sikerült már feldolgoznom? Hát kurvára nem sikerült. Selmeczi Gabika védi a nyugdíjakat ... miért nem bízzuk mondjuk az …..
blablabla_ 2010.11.26 13:08:21
@bobsys: ja, látom már hogyan számoltál.

Volksbankot néztem meg, de a többi banknál is hasonló a helyzet szerintem: akció 2 hónapra 8% amúgy kb 3.5% kamat. Az a baj a devizával is csak kockáztatsz (nekem is devizában van a pénzem jelentős része).

"Nem lenne jobb most csodot mondani a nyugdijkasszara? Akkor nem csilliard forintot bukunk mint husz ev mulva csak csilliard/2 forintot. ": és azokkal a nyugdíjasokkal mi lesz akit nem tart el (nem tud/nincs) a családja? Én örülnék neki, és abból a 20+14%-ból jól is járnának ami a családban maradna, de azért ez kicsit erősnek tűnik :S
blablabla_ 2010.11.26 13:11:59
@bobsys: "Fizetem en. A 10%ot boldogan odaadom, szemelyesen utalomat az allami naaaaaagy szamlara. Cserebe a 24%ot kerem en es megigerem, hogy soha nem fogok allami nyugdijat kerni. ": én lennék a legboldogabb :D Egészen pontosan 0 ember lenne aki 10%-ot akarna magának és odaadná a 24-et a többieknek, mindenki ezt választaná. Kb a köv. hónapban már nem kellene futkoznia a postásnak a nyugdíjakkal.
blablabla_ 2010.11.26 13:19:24
@bobsys: nem mondom, hogy az elvétel a jobb. BKV és társai nyilván teendő, remélhetőleg a februári bejelentések jó irányba fognak mutatni. De egyik téma se hitkérdés. Számokkal kéne alátámasztani mind2 oldalról a dolgokat (nem feltétlenül kormányoldalról).
Breaking news! Napok óta azon gondolkozom, hogy fog engem (és minket) rávenni a kormány, hogy hagyjam ott a fenébe a magánnyugdíjpénztáramat, és térjek vissza a langyos lábvíz állami rendszerbe. A megoldás megszületetett, nem kicsit basz oda: "Elveszíti jogosultságát az…..
blablabla_ 2010.11.25 12:41:40
@a katona fehérben: tudod mi történne akkor ha a 24%-ot megkapná az aki marad a magánban:
- mégiscsak jobb ha az a +24% nekem marad -> mindenki maradna
- anyád nem kapna nyugdíjat holnaptól

Amúgy engem az érdekelne, hogy mit tudnak csinálni a magánnyugdíjpénztárak. A tagok létszáma drasztikusan csökkenni fog minden bizonnyal, tehát sok pénzt nem fognak kezelni. Kevés pénzből kevés embert tudnak foglalkoztatni, főleg hogy limitálva van a működési költségre elvonható pénz. Állami garancia nélkül nekem tűnik bölcs döntésnek egy ilyen pénztárra bízni a pénzem :S.