Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Novak_Attila

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kollég' uramék! mennykő nagy Dolog ám ez, úgy-é hát? Isten ugyse! ez a fickó Mind megeszi a békát; Ebugatta kis scythája, Magamnak is, hogy reája Néztem, lógott a szügyem... /Csokonai/   Csapataink harcban állnak. Csapásokat adunk és kapunk, veszteségeink nagyok, de az…..
Novak_Attila 2010.12.07 14:01:26
@aristo: Tisztelt Aristo,
ne haragudjon, de jobban kéne tájékozódnia, mielőtt nekiáll cikket írni. Armageddon harcát képzeli oda, ahol az nincsen.
Erős ideológiai-politikai akaratok tevődtek rá erre az ügyre, de az egésznek, kezdetben sem a liberalizmushoz, sem a Lukács-iskolához-óvodához-bölcsödéhez nincsen köze, mint ahogyan Boros úr sem a KONZERVATIVIZMUST és a kormányt képviseli a kétségkívül elkötelezett "liberális" Radnóti Sándor ellenében. (Nem vagyok filozófus, de filozófia szakon /is/ végeztem, ismerem az ügy szereplőit.) Az aláírók sem Lukács Györgyöt képviselik.
A kérdés az, hogyan lehet felépíteni egy az un. nyugati sztenderdnek megfelelő kutatóintézetet. Úgy tünik számomra, hogy BJ - akinek egébként több dologban igaza is van - rosszul nyúlt az egészhez.

Olvassa el Tegelyi László professzor (Wuppertalban tanít jóideje, kiváló és mélyen gondolkodó filozófiatörténész) írását erről a témáról:

es.hu/2010-12-05_elbocsatottak-es-elbocsatoik

Idézet következik:
"Laki János tudományos főmunkatárs előttem lévő publikációs jegyzékében Boros János szerint mindössze négy önálló tanulmány esik az utóbbi évtized teljes időtartamára. Az én számításaim szerint azonban ebből az évtizedből - a legszigorúbb mércékkel mérve is - kereken húsz önálló „tudományos" tanulmány - köztük három idegen nyelvű (német, illetve angol) kiadvány -, valamint egy jelentős, a Magyar Filozófiai Szemle hasábjain írások egész sora által méltatott és igen nagyra értékelt könyv származik (és akkor két rangos, a szerkesztők által - a szerző nevének ismerete nélkül írott szakvélemények alapján - immár elfogadott, de még megjelenés alatt álló, idegen nyelvű írást még csak figyelembe sem vettem). Erre az eltérésre egyetlen magyarázatom van: Boros János a maga fantazmagóriái alapján merő önkénnyel redukálta a tanulmányok számát húszról négyre! Egyedül a publikált könyv anyagából is kitelik annyi oldal, hogy az utóbbi évtized minden évére jusson egy tanulmánnyi terjedelmű szöveg, a húsz további írásról, valamint a Laki János által szerkesztett kiadványokról és az általa fordított írásokról nem is beszélve! És akkor ez a könyv még csak nem is azonos azzal a kandidátusi értekezéssel, amelyet Laki János - ugyancsak könyvnyi terjedelemben - megírt és megvédett. "

Stb.

(Boros János is megírta a saját véleményét: es.hu/2010-12-05_antidemokratikus-peticio )

Olvassa el még Vári György riportját, mely szintén próbál egyensúlyozni (objektivitás nincsen, abban nem hiszek amúgy) a felek között:
narancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=22600
Novak_Attila 2010.12.07 22:39:31
@aristo: Tisztelt Aristo,

azt hiszem, arról érdemes elmélkedni, hogy mekkora a baloldal befolyása a filozófia életben, arról is, hogy milyen networkok épültek ki (megjegyzem, sok irányban), de arról nem érdemes vitát kezdeményezni, amiről nem érdemes. Ez pedig az, hogy a mostani kirúgásoknak, nyugdíjazásoknak közük lenne a Lukács-iskolához, mert biztosan nincsen. Hamis oppozíciókat nem érdemes felállítani, mert megtévesztik az embert. Ha felállítja, abba az utcába fog tévedni mint a petíciósok egy csoportja, akik meg a kormányt képzelik az intézetigazgató mögé.
Ez a "Kulturkampf", a kölcsönös kényszerképzetek világa.
Amúgy: ha nem akar bíbelődni a kirúgottak eddigi teljesítményével, akkor hogyan nevezheti jogosnak Boros lépéseit? Ha a vezetőnek a "tiszta" (?) tudományos profil megteremtése a célja, miért nem veszi figyelembe ugyanezt, hogyha tudjuk, nem pusztán az ő izléséről van szó.
További kérdések: ha az impakt faktor az abszolút tényező minden tudományban, hogyan értékelhetőek az olyan emberek, akik nem a nemzetközi porondon vannak jelen (mellesleg a kirúgottak legalább annyira jelen vannak mint a kirúgók), hanem "csak" a magyar kultura szolgálatában állnak és jelentős helyi kulturális hatást fejtenek ki?!
Tamás Gáspár Miklós és az MTA Filozófiai Kutatóintézete több munkatársának (így az Ernst Blochot is fordító kiváló Mesterházi Miklósnak) az eltávolításával (illetve ennek az óhajával) az intézet igazgatója – szerény véleményem szerint – olyan útra tévedt,…..
Novak_Attila 2010.12.06 22:41:39
@evil overlord: nem tudom. az ÉS - ebben az esetben - korrekt módon járt el, mert közölte a múlt heti Radnóti Sándor cikk után Boros nagy cikkét...Tengelyi anyagát pedig egy másik rovatba tették. Amúgy az egész nem a politikáról szól, szerintem, csak átpolitizálódott - reménytelenül.
Novak_Attila 2010.12.07 00:12:06
@evil overlord: ez így van, de akkor a teljesítmények helyes értékeléséről kell szólni a vezetés döntéseinek, ám ez (ebben az esetben) nem igazán sikerült. Erről Tengelyi professzor írása még inkább tanúskodik.