Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tupu!

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
New York lekörözheti a szövetségi kormányt átláthatóságban, ha elfogadják azt a javaslatot, amely már kétszer is be lett nyújtva a Kongresszushoz. Nem lesz nehéz felülmúlniuk a szövetségi törvényhozás tempóját, ugyanis 2013-ban a benyújtott törvényjavaslatoknak mindössze egy százaléka ment át –…..
tupu! 2014.06.07 14:22:45
EnergiaGorilla Viktor goes shopping 2014.01.15 12:19:39
- Te már megint hovamész a cimboráiddal? - Kiugrunk Moszkvába, csak olyan rutinszerű izé, átbeszélünk ezt-azt, semmi különleges. - De nem vesztek atomerőművet? - Frászt, hova gondolsz… - Nézz a szemembe, és úgy ígérd meg!   - Drágám, hazajöttem! - Mi az ott…..
tupu! 2014.02.06 10:10:05
Nno, mára kiderültek további részletek, konkrétan a kamat mértéke és a futamidő hossza: 4-4,9% sávosan (akármit is jelentsen), illetve 21 év. Ideje újraszámolni a dolgokat.

10mrd EUR a hitel összege. Ha a fenti adatokat (kamat: 4,5%) pepötyögjük egy hitelkalkulátorba, akkor kijön, hogy 21 év alatt ~15,5mrd EUR-t fizetünk vissza. Ugyan szeretik politikusaink elhallgatni, de van egy önrész is, nevezetesen 2,5mrd EUR. Ezt sem zsebből fogjuk lecsapni az asztalra, hanem kibocsátunk mondjuk államkötvényt, aminek szintén kamata van. Tehát mire kifizetjük, lesz belőle úgy 3,5mrd EUR. Az üzemidő alatt kell bele fűtőanyagot venni, fizetni a személyzetet, majd pár ezer évig tárolni a hulladékot (mivel 20 év után visszajön hozzánk). A legvégén pedig le is kell bontani azt a szép nagy építményt. Erre egy nagyon-nagyon optimista 1mrd EUR-t számoljunk. Tehát ha minden flottul megy, az egész erőmű teljes élete alatt kifizetünk 20mrd EUR-t rá.

A két új blokk névleges teljesítménye 2400MW. A meglévő blokkok évente ~13,5TWh-t termelnek, tehát a névleges kapacitás kb 75%-át. Előlegezzünk meg az újaknak 80%-ot, így évente 16,5TWh-t, a tervezett 30 éves üzemidő alatt pedig kb 505TWh-t termelnek.
Így ideális esetben, tartósan 300Ft-os Euró mellett 11,88Ft/kWh lesz az előállítási költség.

Mi történik viszont, ha:
- elszáll az Euró árfolyama? (mert ez bizony devizahitel lesz a javából)
- mégsem megy olyan flottul az építkezés, és másfél, kétszer annyi lesz a végén a számla? (erre láttunk már példát)
- amíg párhuzamosan mennek a régi blokkok, ki veszi meg a fölös villanyt?
- közben fejlődnek a megújulók, és olcsóbbak lesznek, hogy éri meg üzemeltetni Paksot?

Nem kis jóstehetség a mi Viktorunk, ha 40 évre előre meg tudja mondani, hogy ez nekünk jó.
tupu! 2014.02.06 12:33:01
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Már tervezik a hulladékot is jól hasznosító reaktorokat. Jól fog még az jönni Paks 3-ban."

Attól még kell tárolni, esetleg majd újrafeldolgozni, ami költség. Szerintem elég szerény összeget számoltam rá.

"Akkor annak az áramnak az ára is elszáll, amit Paks megépítése nélkül külföldről kellene megvenni. Tehát Paks versenyképessége az

importáramhoz képest nem fog romlani."

Úgy állítod be, mintha azt mondtam volna, hogy "fujj atom", "no Paks", vagy valami hasonló. Kedvesem! Olvasd már el, amit írtam! Azt

írtam, hogy ideális esetben sem fog valószínűleg megtérülni, ha ENNYIÉRT építjük. Ha pedig valamelyik kockázat bejön, akkor itt ülünk

a veszteségünkön.

"mégsem megy olyan flottul az építkezés, és másfél, kétszer annyi lesz a végén a számla? (erre láttunk már példát)"
"Te a jövőbe látsz?"

Te hiszel a csodákban? Ha a Finnországban (Olkiluoto), Kanadában (Darlington) duplájára szálltak el az árak gazdasági, politikai,

miegyéb okokból, akkor szerinted PONT kishazánkban nem lesz semmi csúszás? Ahol még egy minimetrót is rekordáron és rekordidő alatt

építenek?

"Azok, akik ma is megveszik a franciáktól az atomáramot."

Ha többe kerül az előállítás, mint amennyiért vennénk kintről, akkor ki veszi meg? Vagy eladjuk veszteséggel? Perpill a kimatekozott

árnál alig magasabb az import ára, márpedig ha ennyi közpénz kerül elköltésre, akkor ott lesznek költségtúllépések. És ez most nem

kormányellenes vélemény. Ha szocik lesznek, akkor is lesz.

"A holdfénynél is fognak majd jó sok áramot termelni? Esetleg a technika odáig fejlődik, hogy nap éjjel is süt majd kis országunk

felett? Avagy Széles energiacellájára vársz?..."

Itt ismételten csúsztatsz, kiragadsz egy kérdést, és úgy állítod be, mintha full atomellenes hozzászólás lenne. Ez egy kockázat csak.

Illetve attól függ honnan nézzük. Valójában egy lehetőség, legfeljebb Paks2 megtérülésére kockázat.

"Persze a fejlődést 70 évre előre nem lehet látni."

Ugye? Ha 20 évvel ezelőtt azt mondják neked, hogy Németország ma ilyen arányban használ megújuló energiát, akkor valószínűleg

kiröhögöd. Ha 20 éve azt mondják, hogy ma egy köröm méretű memóriakártyán (64GB microSD) csúcsminőségben, 3D-ben elfér úgy 4 film, és

azt otthon a 3cm vastag 150cm átmérőjű TV-n megnézed, akkor minimum hitetlenkedve nézel az illetőre, a VHS kazettát szorongatva.
Tegnap került fel a netre a közérdekű adatok megismerhetőségét akadályozó, 2 nap alatt átvert törvényhez kapcsolódó legbizarrabb videó: Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a törvény MELLETT érvel a…..
Nahát, mindkét tehetségkutatóval kapcsolatban felmerült a bunda lehetősége, csak azon lehet csodálkozni (már ha) hogy ilyen későn. A Blikk a The Voice, a Bors az X-Faktor esetében lötyögteti a szaros bilit lelkesen. A The Voice első párbajköréből kieső Bokor Marianna már a…..
tupu! 2012.11.27 16:22:09
@Bloodscalp: van több cég is, amelyik sms-es mikrofizetési rendszert üzemeltet.
Amúgy van lehetőséged ilyen rendszert közvetlenül is üzemeltetni, de ez szívás, mert akkor mindhárom mobilszolgáltatóval külön szerződnöd kell, mindnek van fix havidíja, plusz neked kell üzemeltetni az informatikai rendszert is.
Ha egy ilyen szolgáltatón keresztül megy, akkor neked csak egy kis rendszert kell üzemeltetni, ami regisztrálja a beérkezett sms-eket.
A nettó sms díjból amúgy kevesebb, mint a fele jut el a tv-hez, a nagyját a mobilszolgáltató teszi zsebre, a kisebb részt a köztes szolgáltató.
A csatornánál pontosan látják a szavazatokat, de nem feltétlenül van lineáris kapcsolat a valós és a közjegyzőnek mutatott adatok között. :)
A magyar gazdaságpolitika alfája, omegája, agytrösztje, az ország legnagyobb showmestere, csak sajnos idáig már olyan 2000 milliárd forintba került a szórakoztatása.Pedig tudjuk, hogy sose szabad fullba nyomni a kretént, de mégis, ő megint és megint megteszi. Volt már simplicity,…..
A Siemensnél szó szerint vették a Homár szlogenjét, ezért a nikotinaddikt alkalmaztottakat berakták üvegkalitkákba, hogy ott füstöljenek. Igen ám, de a kalitkák a szabadban találhatók. Télen még nem volt tetejük, amikor beesett a hó, aztán nyárra lett tető, meg 60 C. Ez a…..
Na jó, ez most már tényleg röhejes. A sárgacsekk-adó még nem lesz elég, hogy a költségvetési lyukat befoltozza, a gazdasági minisztérium ezért azt javasolja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg. Matolcsy tárcája…..
tupu! 2012.04.20 21:59:00
@◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ►: nyugi, ez nem a pórnépre lett kitalálva, hanem a politikai ellenfelekre és egyéb nagyhalakra. Ettől függetlenül elég ijesztő jövőkép.
Sírva vigad posztjában danzi, mivel tényleg egyben nevetséges és szánalmas is, hogy idehaza mennyi helyen nem sikerül rendesen utat építeni. Főleg ott, ahol az aszfalt valami vassal (sín, csatornafedő, víznyelő, dilatáció, stb.) találkozik. Ezeken a pontokon idővel mindig…..
Egykori kollégám mondása, „hogy csak a káröröm az igazi öröm, mert nincs benne irigység.” Ennek ellenére nem szép dolog, még ha nehéz is önuralmat gyakorolva tárgyilagosan szemlélni azt, hogy valaki Hummerrel megy a balatonakarattyai jégre és az beszakad alatta.  A…..
Közben az egyik porschés szervezővel beszélgetek, és mondja, hogy van egy kis zűr a visszautammal. Idefelé jövet ugyanis elveszítettek egy autót. Mindenki tudja, ez mit jelent egy Porsche bemutatón: ropira törte valaki. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
Vastagbőr Lázár levelei 2012.01.27 09:31:00
A hódmezővásárhelyi önkormányzat adósságállománya 16,3 milliárdról 20,7 milliárd forintra nőtt 2007 és 2010 között, miközben a település 10,3 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg, állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) december végén…..
tupu! 2012.01.27 18:42:20
@Samott: bizony ám. Itt ráadásul nem is CHF alapú hitelről van szó, amit forintban folyósítottak, hanem eladták CHF-ért és kész. Ahogy Rufus78 is mondta: további árfolyamerősödésre spekulált Jani, de a 2008-as események keresztbe tettek neki. Szopó. Arra meg várhatunk, hogy kiálljon a közönség elé és bevallja, hogy hibáztak bazi nagyot, és ennek a levét TI, városlakók isszátok meg. Arra játszik, hogy a nép úgysincs tisztában azzal, hogy mi a kötvény és a hitel között a különbség, megpróbál hősként kijönni belőle.
Nemzeti Agyhalál NEM MENŐ. 2012.01.12 17:23:00
Csak hogy el ne felejtsem, összeírom magamnak azokat a dolgokat, amik miatt már rég el kellett volna zavarni a bánatba a jelenlegi kormányt, és amiért garantált, hogy soha többet nem szavazok rájuk. (Nem mintha az előző garnitúrát jobban szerettük volna.) A kétharmados…..
tupu! 2012.01.14 10:58:07
@navan: Ez sajnos így van. Konkrétan alap és középfokú képzésben nulla mennyiségű gazdasági ismeretet adnak. Szerintem, ha most megkérdeznénk a dolgozó korú embereket, hogy pl mi az a pénz, akkor a válasz 90%-ban az lenne, hogy amiből a tecsóban lcd tv-t vesz. Halványlila gőzük sincs, hogy honnan jön, mi befolyásolja az értékét, stb. Kb ötlete sincs, hogy mi az a hitel, és mire jó, esetleg milyen kockázatai vannak. (jó, a devizahitelesek ezt most tapasztalati úton elsajátították)
A nyugdíjra úgy tekintenek, hogy dolgoznak sokat, és majd jár. Csak úgy. Fel sem fogják, hogy mi értelme volt a manyupnak, de ha már azt bedarálták, akkor legalább az egyéni számlának az állami kasszában (amit elfelejtettek megvalósítani). Ráadásul most már nem is nyugdíjjárulékot fizetünk, ami után tényleg járna valami alamizsna, hanem adót, ami után semmi sem.
Már-már az az érzésem, hogy szándékosan tartják tudatlanságban a népet...
tupu! 2012.01.14 15:45:55
@bebe tv: nem vagy túl konzerv. :) Igazából csak az oktatási hiányosságokra akartam válaszolni.
Ami a külföldi nyugdíj példákat illeti, nem vagyok ennyire képben. Idehaza ugye azzal érveltek vezetőink, hogy azért (is) kell megszüntetni, mert rosszul gazdálkodtak, majd ők jobban fognak. Khm, látjuk. :( Persze, hogy voltak hibái a rendszernek, de ha az lett volna a cél, hogy jól működjön, akkor lehetett volna szigorúbb szabályokat hozni.
Az viszont vitathatatlan pozitívuma volt, hogy így láttad a kapcsolatot a befizetett járulékok és a majdani nyugdíjad között, tehát ösztönzött arra, hogy ne kerüld el az adókat. Most mi van? A beígért egyéni számla már rég feledésbe merült, úgyhogy csak dolgozol, fizetsz, és most már meg sem ígérik, hogy nyugdíjat kapsz. Ösztönző, nem mondom... A demográfiai változásokkal (öregedik a népesség) együtt ez pedig elég szomorú sorsot vetít előre.
Nehogy lemondjon, tisztelt Schmitt Pál! Ezekben a vészterhes időkben tényleg csak Ön gondoskodik a Nemzet legmagasabb szintű szórakoztatásáról! Másfél év is elegendő volt Önnek, hogy bátran le merjük írni, hogy Torgyán doktor óta nem volt ilyen szórakoztató figura a magyar…..
tupu! 2012.01.12 21:22:12
@ruhaszarito: ehhez kapcsolódik:

www.youtube.com/watch?v=S70Z3dAvoWg

Az utolsó politikus Guttenber és az előtte szóló együtt azt mondja: becsületszavamat adom, hogy én személyesen írtam. Szerintem zseniális reklám. :)))
Az Alaptörvény életbe lépése óta megsokszorozódtak az Orbán-kormányt (vagy rendszert) szidalmazó politikai nyilatkozatok. Az újságolvasó állampolgár csak kapkodja a fejét, hogy épp melyik világhatalom kritizálja a szegény magyar kormányt. Többször felmerült az a kérdés is,…..
tupu! 2012.01.12 20:48:30
Naneeee, okos, felkészült? Egykulcsos adóval jó kis lyukat üt a költségvetésben, bónuszként ezzel megszopatja az átlag alatt keresőket. Aztán ezt a lyukat visszamenőleges adók (telekom, bank) kivetésével befoltozza, annak ellenére, hogy tudni lehetett előre, hogy idővel el fognak bukni, és vissza kell fizetni.
Aztán a végtörlesztés: megálmodták, mindenki mondta, hogy nagyon nem lesz jó, de mégis áterőszakolták. Rekordidő alatt. Kinek is kedvezett? Azoknak, akik rászorulnak? Nemhát. Akinek volt tartaléka, az gyorsan végtörlesztett, akinek nem, az beszopta, mert a tovább gyengülő forint miatt még többet fizethet. Ráadásul ha elbukik, és vissza kell fizetni a bankoknak, akkor extra adók formájában (új alkotmányban benne van) visszaszedik a néptől, tehát aki kimaradt, az duplán szopóágon van.
OKOS? FELKÉSZÜLT?

A demokráciáról: beültettek egy bohócot köztársasági elnöknek. Az alkotmánybíróság jogait megnyírták (pl nem minden típusú törvényt vizsgálhatnak, nem kezdeményezhet bárki vizsgálatot). Átalakították a választási rendszert és átrajzolták a választókerületeket (lásd még: gerrymandering), hogy azok nekik kedvezzenek nem kicsit. Megváltoztatták a házszabályt úgy, hogy az ellenzék most már tényleg csak dísznek van. A manyup történet pedig már paródia (mindenkit megzsarolunk, majd aki ellenáll, azt is bedaráljuk).
Ez DEMOKRÁCIA?

Tévedés ne essék, pokolra kívánom Gyurcsányt és bandáját, mert korrupt, és nagyrészt nekik is köszönhetjük a mostani helyzetet, de a jelenlegi csapatban hatalmasat csalódtam. Kaptak egy lehetőséget, hogy nagyot alkossanak, de az eddigi ténykedésük iszonyú sötétségről tanúskodik, és még csak nem is értik mi a baj. Ami pedig még nagyobb baj, hogy nincs is a láthatáron életképes és józanul politizáló erő.
Belsőség Őszinte részvétünk 2012.01.11 12:47:00
Röstelljük magunkat, hogy ilyen szakadt, lúzer, hatéves A6-os Audikba kényszerültek azok, akiknek nem jutott már a hamvas Superbekből. Tényleg, őszintén. És még nehezen is indulnak. Mi javasoljuk a márkaszervizt, ha valami gond van. Istenem, mi jöhet még?! Tata Nano? (Mindazonáltal…..
tupu! 2012.01.11 14:24:38
@ele-nor: mit, mit... vennének újat. Adópénzből.
Az IMF-tárgyalódelegáció egyetlen valódi pénzügyese Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára. A "szakember" ma azt nyilatkozta a Wall Street Journalnak (nem a Magyar Nemzetnek!): "Egy elővigyázatossági hitelkeret (PLL) nagyon előnyös lenne Magyarország számára és…..
tupu! 2012.01.04 18:44:16
@Őrült Ló Nagyfőnök: a szájli lemaradt a post végéről. :) Szerinted mi lenne a reakció, ha bevallanák, hogy csődre készülnek?
Pl ha továbbszövöm az összeesküvéselméletet, akkor a végtörlesztés is tök jól illik a képbe. Megszabadítjuk a lakosság egy részét a devizatartozástól, így legalább az a teher csökken kicsit. Aki nem tudott végtörleszteni, az megy a levesbe. Egy szabadságharcban áldozatok is vannak, nem? A kb 40mrd EUR (lehet, h több) deviza államadósság nagy részét törleszteni lehet az MNB devizatartalékából, a maradék már kiköhöghető, vagy egyszerűen leíratjuk a külföldiekkel. A forint hiperinflálódik, így az államadósság többi része is letudva. Minden rózsaszín...
tupu! 2012.01.04 19:07:47
@Őrült Ló Nagyfőnök: ha ilyen ütemben romlik a forint, akkor elég gyorsan megdeglünk...
Bár az utóbbi években elég gyorsan épültek az autópályák hazánkban, valamin mégis csak spóroltak. Én például hiányolom, hogy a nagyobb csomópontok, ahol például autópályák találkoznak, nincsenek kivilágítva. Ez azért talán jól jönne, még ha nem is azt várom el, hogy az…..
Aki Karácsony előtt akar műszakit szerezni, annak rendesen össze kell hangolnia az államigazgatást! Pár hete kiderült hogy lejár dec. közepén az autó műszakija. Ez már egybe van vonva (végre-valahára) a környezetvédelmi vizsgával. El is mentem egay márkaszervízbe - kijelölt…..
tupu! 2011.12.20 10:56:06
@ColT: A magyar rendőr a kisebb gond, ők már tudnak eme hatalmas problémáról, de mi a rákot mondok a szlovák vagy osztrák rendőrnek? Ennyi erővel egy óvodai játékbélyegzővel ellátott papírt is vihetnék magammal, úgysem érti meg a kézzel odafirkált szöveget.
tupu! 2011.12.20 11:03:19
@Kulics: Nem önszopatás. Ha nincs változás a forgalmiban, akkor a vizsgabázison felnyalják a matricát, és mindenki boldogan él tovább. Ellenben ha azon szerencsétlenek közé tartozol, akinek rossz környezetvédelmi besorolást írtak anno a forgalmiba (Euro I vs. Euro II / piros vs kék környezetvédelmi matrica), annak az okmányirodába kell fáradni a műszaki adatlappal, ahol átírják a bejegyzést, és ott kap matricát. Illetve ahogy a mellékelt ábra mutatja, nem kap.
tupu! 2011.12.20 19:52:37
@metal: picit olvass vissza, és megvilágosodsz. Alapesetben a vizsga helyszínén elintéznek mindent, de ha módosítani kell adatot a forgalmiban, akkor irány az okmányiroda, ahol szopóágra kerülsz.