Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Magyar Média 2010

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Volt nekem egy tévészerelő haverom, ő mesélte, hogy amikor nyugdíjas mamák telefonáltak neki, hogy baj van, Zsoltikám, nagy baj van, akkor tízből kilencszer a következő volt a probléma:A mama kis horgolt csipketerítővel díszítette a tévét - A kis csipketerítőre rárakott egy…..
Magyar Média 2010 2010.11.23 09:59:50
Kedves Zoli!
Legutóbbi blogodat olvasva (locsoljuk a tévét) szánom rá magam, hogy írjak neked.
Ugyanis amit leírtál, az igaz (mások is megtették már), csakhogy a hal ebben az esetben is a fejétől bűzlik.
Mire gondolok?
Magyarország 10 millió lakosának 80% vidéken él. Ebből a 8 millió emberből 2 millió (igencsak vaskos szám) szobaantennával tévézik és nem tudja, mi az az internet.
A szobaantennával tévézők jelen pillanatban 3 adást nézhetnek: M1, RTL, TV2. Nekik ez a választék.
Van még közel 2 millió vidéki ember (kisebb városokban, falvakban), ez a réteg már esetleg egy mindig tv 7 csatornás csomagot, jobb esetben 14 csatornás alapcsomagot tud nézni. Netezni azonban ők sem neteznek, az, hogy blog, számukra idegen szó.
Tehát 4 millió emberről beszélünk. A két kereskedelmi kanális ezt a réteget célozta meg anno a Mónika show, Joshi Barat, Barátok közt, Fókusz és egyéb műsorokkal. Ez a réteg valóban vevő erre, s mivel vidéken, falun semmilyen egyéb esti program nincsen, marad a tv.
Erre csatlakozott rá zseniálisan a print média bulvár része. Több alkalommal töltöttem 1-2 hetet az ország különböző, leszakadt részein (újságíró vagyok) és figyeltem, vizsgáltam az ott élők médiafogyasztási szokásait. Vegyünk például egy ötzeres nagyközséget. Ennek a boltjában (COOP) van újságos, ahol a felhozatal (napi szinten) Blikk és Bors. Ebből van dögivel, viszik, mint a cukrot. Politikai napilap semmi, van még Story, Best és Hot. Itt kapcsolódik össze a két ág: ez a réteg ebből táplálkozik, nekik a vágott Harry Potter is jó és soha nem fognak sem F-1-et, sem mást a netről letölteni, mert nekik olyan nincs.
Hiba lenne azt gondolni, hogy ez a 4 milliós réteg csak cigány (jelentős számban igen, de ez nem érdekes), és nem csak nyugdíjasokból állnak. Vannak itt huszon, harmincéves fiatalok, akiknek szintén ugyanez jut. A közszolgálati M1 tehetne azért, hogy ez ne így legyen, de nem tud, mert nincs pénze és nem akar, mert ez nem megy egyik napról a másikra. Pl. vegyük csak a sportot. A magyar labdarúgó-válogatott (tudom, a béka feneke alatt van, de példának jó) a Sport 1 TV-n van. Ennek a 4 milliós rétegnek nem biztos, hogy van Sport Tv-je, azaz ezt sem látja. Amit lát, az Benkő Dániel fanszőrzete és amit hall, a fingása.
A kommentekhez pedig csak annyit: akik kommentelnek, nagyon nagy részben városi emberek, fiatalok, akiknek Budapesten, vagy a nagyobb városokban fogalmuk sincs arról, mi megy a végeken. Nekem sem volt, amíg el nem kezdtem oda járni és szembesültem a tényleg döbbenetes állapotokkal.
Végül: ez a 2-4 milliós réteg nem fogja meglocsolni a tévéjét. Igazából 2011. végén jön majd a döbbenet, amikor a földi sugárzást le kell kapcsolni. Akkor jön a sötétség. Van tehát remény.