Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szjaori

54 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A magyar légiósról mindenkinek eszébe jutnak a feledhetetlen alakok: Fülig Jimmy, Piszkos Fred, Gorcsev Iván. Azt viszont, meggyőződésem, kevesebben tudják róla, hogy olvasottsága Jókai Móréval vetekszik. Nem csoda, hiszen műveit az irodalmi körök is nagyra értékelik, nem marad…..
Könyv-Hírek Jókai Anna 78 éves 2010.12.30 09:43:00
A Kossuth-díjas írónő 1932. november 24-én született Budapesten polgári család gyermekeként. Írói pályája viszonylag későn, 34 évesen kezdődött. Bár gyerekkorában próbálkozott írással, tizenhat évesen mégis abbahagyta. Az érettségi után, előbb dolgozni kezdett- volt…..
A Forsyth-könyvekben az a jó, hogy a történet egy- vagy több szála is egy teljesen banális, hétköznapi, minden ízében hihető esemény következményeként kel életre. Fogalmazhatok úgy is: Forsyth valamilyen formában a pillangóhatásra alapoz, és ezt nagyon jól csinálja.…..
A szövetségesek Mike Martin SAS őrnagyot Bagdadba küldik az Öböl-háború hajnalán, hogy szegény beduinnak öltözve felvegye a kapcsolatot egy Jerikó fedőnevű, ismeretlen iraki ügynökkel, akiről csak annyit tudni, hogy magas politikai körökből származik,…..
Bob Woodward egyike a legismertebb amerikai újságíróknak. Az 1974-ben publikált, a Watergate-ügyet feldolgozó z elnök emberei óta tudjuk, hogy mindenkinél jobb forrásai vannak Washingtonban. Azt tartják róla, hogy előtte minden ajtó megnyílik a fővárosban, ott lehet a bizalmas…..
A 2003-ban irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett dél-afrikai író regénye 1980-ban látott napvilágot; a könyv Konsztaninosz Kavafisz azonos című versének újragondolása. A történetet egyes szám első személyben meséli el a szerző; a főszereplő egy elképzelt birodalom…..
Könyv-Hírek Jane Austen: Emma 2010.12.29 15:56:00
Az Emma című regény egy viszonylag kései, érett alkotása az írónőnek, 1815-ben jelent meg. A történet a tévedések játéka, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy az értelem oktalan kalandozásának története. A hősnő, Emma Woodhouse egy nagyon – talán túlzottan is öntudatos…..
A brit és az amerikai hírszerzés megtudja, hogy az al-Kaida egy nagyszabású terrortámadásra készül. Azt viszont nem tudják, hogy mikor, hol és milyen formában fognak lecsapni a terroristák. Az al-Kaidán belül nincs informátora egyik szervezetnek sem, beépíteni is lehetetlen…..
Egy tipikus amerikai kertvárosi házban él egy tipikusnak korántsem mondható háromgyermekes család. A középső lány, Kate súlyos leukémiás; a húg, Anna pedig eleve azért született, hogy donor legyen a nővére számára. Évekkel ezelőtt, amikor megjelent Magyarországon…..
Az Egyesült Államok leköszönő elnöke órákkal azelőtt írja alá Joel Backman, a hírhedt washingtoni politikai manipulátor vitát kavart kegyelmi kérvényét, hogy távozik a Fehér Házból. Backman a legutóbbi hat évet egy szövetségi börtönben töltötte, az elnöki döntés…..
A nemrég elhunyt J. D. Salinger legismertebb művéről, a Zabhegyezőről általában kétféleképpen vélekednek az emberek: az egyik tábornak tetszett a könyv, alapműnek nevezik, kötelező olvasmányként beszélnek róla, a másik felének pedig egyáltalán nem nyerte el a tetszését,…..
Én hozzászoktattam magam, hogy az ilyen és hasonló címmel felfuttatott könyvek olvasásához nulla, azaz nulla elvárással fogjak hozzá. Most sem számítottam arra, hogy Louis Freeh majd éppen ebben a könyvben vallja be, hogy a modern világ legfejlettebb titkosszolgálatait…..
Ifjabb Sextus Roscius apagyilkossággal vádolják, melynek büntetése az ókori Rómában a halál egyik legkegyetlenebb fajtája. A vádlott védelmét Cicero vállalja. Steven Saylor regénye több mint 2000 évvel ezelőttre repít vissza a történelemben és egy megtörtént,…..
Billy Pilgrim kiesett az időből. Kedve szerint ide-oda utazik, Tralfamadoron, ezen a távoli bolygón még egy híres földlakó pornósztárral egy közös gyereket is nevel. Kurt Vonnegut írói munkásságának főműve, Az ötös számú vágóhíd igazán az a könyv, amely…..
Suzanne Collins regényében a lelki folyamatok, az izgalom és a taktikázás dominálnak. Az éhezők viadalában 24 kiválasztott vesz részt a nevelő jellegű, életre-halálra szóló küzdelemben. Suzanne Collins regénye Észak-Amerika maradványain játszódik, Panemben. Az ország…..
Egy 19 éves lányt brutálisan meggyilkolnak, a nyomozást az apa gyerekkori barátja vezeti, és feltűnik a harmadik régi combora is, aki - mint gyerekkora óta mindig - rejteget valamit. Dennis Lehane regényét átjárja a sötét bizonyosság, betölti a főszereplők életét, átitatja a…..
A washingtoni Johns Hopkins Egyetem professzorának 2006-ban, a forradalom 50. évfordulójára megjelent könyve azt állítja, hogy 1956-ban a kevesebb több lett volna, Nagy Imrét pedig botcsinálta forradalmárnak nevezi. A könyv személyes hangú bevezetőjéből kiderül, hogy a szerző…..
Te mi tennél, ha az USA elnökeként csak úgy szabadíthatnád ki a lányodat, ha cserében oda kellene adnod a római pápa gyilkosát? Az is lehet, hogy a döntésed az árnyékkormány érdekeit is sérti. Közben meg ketyeg egy atombomba valahol New Yorkban. Mario Puzo…..
Vladimir Nabokov 1955-ös regénye semmiképp nem pornográf alkotás, aki ilyen jelenetekért veszi kézbe, csalódni fog. Bár szexuális tartalma merész, mégis inkább az emberi lélek, a művészi kifejezés és a nyelv végső határait kutatja. Nabokov nagy port kavart regénye…..
Benedek István Gábor és Berta Pál aktuális és érdekfeszítő témát dolgoznak fel ebben a kötetben. Az ő olvasatukban a harmadik (világ)háború már elkezdődött. A szerzőpáros szerint ez nem az a háború, amit az USA jelenleg is folytat Afganisztánban a terrorizmus elleni…..
Nyelvész Józsi blogja elnyerte a GoldenBlog kult kategóriájának első helyét, a szócikkek a Silenos Kiadó gondozásában láttak napvilágot. Nyelv egy sajátos megközelítésből, röntgenkép a magyar (internetes) társadalom mélyrétegeiről. A szleng nem egyszerűen…..
A Scolar Kiadó gondozásában megjelenő Idődetektívek sorozat nagyszerűen elegyíti az ifjúsági szórakoztató irodalom és a történelmi lecke elemeit. A hatodik részben a gyerekek az ókori Görögország legismertebb jóshelyére látogatnak.az ókori Görögország legkedveltebb és…..
A narancsos lány egy rövidke, kedves kis ifjúsági regény, amit úgy gondolom, érdemes lenne minden 12-15 évesnek elolvasnia. Talán ők sokat tanulnának belőle, nekik sokat mondhat, taníthat, sok erőt meríthetnek belőle. A narancsos lány már régóta a listámon volt.…..
Háborús kitüntetés és a Gulág, rehabilitálás és száműzetés, majd az újabb rehabilitálás. Szolzsenyicin 90 évet élt, kőkemény kritikákat fogalmazott meg a kommunizmus ellen, elsők között tárta fel Nyugat előtt a bolsevizmus sötét oldalát. Alekszandr Iszajevics…..
A Pillangó egy igazi kalandregény, tele izgalmakkal, fordulatokkal és sok körömrágásra okot adó momentummal. Ha egyszer valaki a kezébe veszi, biztos nem fogja félúton abbahagyni, vagy elfelejteni, hogy hol is tartott a történettel.   Henri Charriere önéletrajzi…..