Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ésik

901 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tárcán kínálom Sodrásban  2. 2022.03.30 17:10:31
Írta: Kulcsár Attila Ha Amerikában egy film sikeres lesz, sorozat készült belőle. Ismerjük a Cápa 1., Cápa 2. filmeket, A majmok bolygója 1-2-3-4.  epizódjait és sok mást. Ez most a Sodrásban című 1964-ben készült magyar fim folytatása lesz. Forgatókönyvírója én vagyok. Ez afféle önéletrajzi…..
Írta: Balogh Géza Uszka. Parányi falu Szatmárban, annak is a legkeletibb szegletében. Az ország legeldugottabb határállomásától, Tiszabecstől vékony aszfaltút kanyarog délkeletnek. Balról a Tisza mára már kiszáradt holtága, a nevezetes Halvány, jobbra pedig kőrisfasorokkal, juharligetekkel,…..
Írta: Kulcsár Attila  A város közvéleményét megrázta az a hír, hogy tegnap éjszaka porig leégett a Buzgovics-ház, a város egyik ismert műemléke. A múlt század elején épült szecessziós épület nem építészeti kvalitásaival érdemelte ki a kitüntető védettséget, hanem azzal, hogy ebben a házban…..
Írta: Kulcsár Attila – Nyakunkon a karácsony – kezdi Béla neje –, jönnek a gyerekek meg a Kisjézus is, szalad a ház, takarítani kéne, még nincs meg mindenki ajándéka, nem tudom mit eszünk; az egyik disznósajtot szeret, a másik töltött káposztát, a lányok vegánok, de karácsonykor hal is kell az…..
Írta: Farkas Molnár Péter Felvonnak, kitűznek és lobogtatnak zászlókat, táblákat avatnak és koszorúznak. Beszédet mondanak egykori hősök – egy sem él már –, meg politikusok – egy sem élt akkor –, valamennyien saját pártjuk szája íze szerint. Lesz zene is természetesen, ilyen meg amolyan.…..
Írta: Kulcsár Attila  Eljött az izomkolosszusok ideje. A szép test reneszánszát éli. Nem kell hozzá más, mint a hajat rövidre nyírni, és kilókat emelgetni mázsaszámra, évekig. Nemsokára hatalmas bicepszei lesznek az embernek, kőkemény vádlija, és széles mellkasát feszülő delták támasztják alá.…..
Írta: M. Szlávik Tünde Hetek óta készülünk megnézni az erdőt – az erdőnket –, de egyszer túl hideg van, máskor nagy a sár, a lelkesedés olyan, mint az ócska bili füle: könnyen letörik. Hétvégén délelőtt főzünk, ebéd után kajakóma, mire összevackolódnánk, besötétedik. A fiúkat is nehéz már anyával…..
Írta: Borbély Balázs  „Se keze, se lába,mégis feláll magába.” A fenti idézet egy szép estén hasított bele a fonó csivitelő hangzavarába, ráadásul egy „megesett”, gyermekét apa nélkül nevelő jányanya szájából. Rajta kívül el is veresedett mindenki. Még a zöldalmák is belepirultak. Éppen találós…..
Írta: Kukuts Csilla Vadul zúgott a folyó, és tundraillatot hozott a szél Földrajz szakosként, érdeklődő emberként kihagyhatatlan lehetőség volt az a 18 napos norvégiai utazás, amelynek legnagyobb vonzereje Európa legészakibb pontja, a Nordkapp. Amikor az útiterv kirajzolódott előttem, el is…..
Írta: M. Szlávik Tünde Fáradt vagyok. Lenne még dolgom bőven, de a fejem megtelt, muszáj egy kicsit pihenni. Nem lenne jó hat körül elaludni, mert akkor fél éjszaka ülnék az ágyban, meredne a szemem, mint a vasvilla, reggel meg leengednék a redőnyt az agyamra. Megpróbálok kis pörgős videókat…..
Tárcán kínálom Meglepetésparti 2021.09.07 19:59:15
Írta: Kulcsár Attila  Este hatkor gördült be a család barátjának vadászkastélyra emlékeztető nyaralója kapuján a gépkocsi, benne az ünnepelttel, a ma hatvanöt éves Búzási Bertalan nyugalmazott gimnáziumi tanárral. A lánya vezette az autót, mert az erdőbe épített rejtekhelyen a tanár úr se járt még.…..
Tárcán kínálom A berki rokon 2021.09.04 17:52:11
Írta: Borbély Balázs Gyerekkoromban, sihederkoromban még működött „a parasztélet rendje" (Luby Margit ezzel a címmel egy csodálatos könyvben összegezte a falusi társadalom íratlan szabályaival és szokásaival kapcsolatos kutatásainak gyümölcsét, kiadás éve:1935). Az íratlan szabályok, a szokásjog…..
Írta: Ozsváth Sándor Húsvétvasárnap, templomba menet. Szeretek ilyenkor – kis kerülőt téve – mellékutcákon eljutni a Nagytemplomba, gyalogosan, testben s lélekben is készülve az úrvacsorára. Egyszer csak szinte gyökeret ver a lábam! Előttem, a kövezeten egy frissen felszeletelt félkilónyi kenyér…..
Írta: Kulcsár Attila Veszelka volt a rangidős és a tapasztaltabb, Bosnyovics a zöldfülű. Ők voltak párba állítva a járőrözésben, a két „ugari”. Őket lóháton is ki lehetett küldeni a határba. Veszelka nemrég telepedett haza az államokból, ahol FBI-ügynök volt, de leszereltették, mert legutóbb is…..
Írta: Ozsváth Sándor  Manapság, autóbuszon-villamoson utazva, atyánkfia gyakran felejti szemét hatvanöt-hetven körüli asszonyok arcán. Milyen ismerős némelyik! Ez a szempár egy réges-régi össztáncon mosolygott rá az Aranybikában, az a még mindig huncutkás meg egy előadáson felejtkezett rajta pár…..
Írta: Vaskó Ilona Már reggel ötkor kiszámoltam, hogy ha addig élek, mint a dédanyám és nagyanyám, akkor éppen életem felénél járok… Ha így nézzük, van még mire nézni. De ha anyukámra gondolok, akkor már csak egy negyed évszázad vár rám. El is gondolkodtam, hogy mivel is tölthetném ezt az…..
A világjárvány nem várt következményei Írta: Kulcsár Attila Józsi bácsi már nem mai gyerek, de azért mindent rá lehet még bízni. Marika néni ebben az ítéletidőben elküldhette, hogy vegyen egy disznófejet, ha sajtot akar enni. Meg egy szívet és négy nyelvet. Valamikor a két ünnep között disznót…..
Írta: M. Szlávik Tünde  A szőlőkacsok ernyedten lógtak a lugas oszlopai között kifeszített drótokon, a sivatagi hőség betömte az ember fülét, félárbocra kényszerítette a szemét, ember, s állat egyaránt lihegett, de csak pokolmeleget pumpált a ziháló mellkas.  Pista bácsi megitta a harmadik…..
Tárcán kínálom A szív zárja 2020.12.16 18:35:25
Írta: Kulcsár Attila A Bosnyák-fiúk ketten voltak. A nagyobbik, Szilárd vaskalapos és szigorú matematikatanár lett egy gimnáziumban. A kisebbik, Béla – az is már ötven éven túl –, az ellentéte, egy bohém alak. Biológus diplomát szerzett, egy környezetvédelmi hivatalban dolgozott, de a fotózás volt…..
Írta: Kulcsár Attila   Szalacsi Gergely nem volt szegény ember. A gazdasági változások idején megvett egy darabot a hatalmas Tüzép telepből, és a nagyvállalat felszámolása után elkezdte egyedül is árusítani a téglát, oltott meszet, csempelapokat. A régi fuvarosokat ismerte, azokkal szállíttatott,…..
Kukuts Csilla úti naplója Norvégiából (2.) Preikestolen – Bergen – Besseggen Biztosan többen ismeritek azt a viccet, hogy miért nem tudnak a nők parkolni. Ha nem, kérdezzetek meg valakit gyorsan! Én találkoztam a „Fordított Férfival,” aki ha azt mondja rövid, az hosszú, az általa kevésnek…..
Írta: Arany Piroska A második világháború jár az eszemben. Most ne legyints, hogy persze, a régi nagy események, a sok szenvedés, amit ki kellett bírni a katonáknak. Hősködni akarsz. Várj, még nem ilyesmiről akarok beszélni. Hiszen nem voltam katona, még csak felnőtt sem. Tizenegy éves kislányként…..
Írta: M. Szlávik Tünde Sokféle bátorságot ismerek. Lenyűgöznek például az ejtőernyősök, akik boldog örömmel vetik ki magukat a semmibe, vakon rábízva életüket némi vászonra és kötelekre. A tűzoltókat szent borzadállyal csodálom – ezt bizonyára nem kell magyaráznom. Sosem tudnék bányában dolgozni,…..
Kukuts Csilla úti naplója Norvégiából (1.) Földrajz szakosként, érdeklődő emberként és még sorolhatnám miként, kihagyhatatlan lehetőség volt az a 18 napos utazás, aminek a fő célja Norvégia, azon belül is Európa legészakibb pontja: a Nordkapp. Amikor a fő csapás kirajzolódott előttem, el is…..
Tárcán kínálom Kedves Olvasók! 2020.07.22 17:14:02
A Facebook-on egy arctalan, névtelen feljelentő jóvoltából hosszú ideig nem lehetett posztolni az írásainkat, sőt, a korábbi megosztásokat is elérhetetlenné tették. Alternatív megoldásként akkor hoztam létre ezt a társblogot. Mindenkinek köszönöm, aki kitartott mellettünk!  Az eltiltás alatt…..