Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nohát

0 bejegyzést írt és 94 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Brexit hisztizőknek ajánlanék figyelmükbe egy angol mondást az EU-ról: "A franciákkal a lényeget kivéve semmiben nem értünk egyet, a németekkel mindenben egyetértünk kivéve a lényeget." Kontinentális gondolkodással az angolok nem érthetők meg, mert az európaiak - benne a magyarok - egyszerűen…..
Reggel annyira gyorsan pattant ki a szemem, hogy szinte még láttam magam aludni. Alapvetően sem vagyok túl jó alvó, de koplalva még nehezebb jóízűen durmolni. Normális esetben, a nászút első reggelén a férfi teljesíti házastársi kötelességét, de mivel az éhség és Vader nagy úr, ezért drága…..
Aki először hall róla, annak sokkszerű élményt jelent. Olyat, mint amikor kiderül: nincs is Mikulás. Aki egy kicsit elmélyed a témában, az boldog mosollyal mélázik el a lehetőségen: mégis van. Aki pedig komolyan kezd el gondolkozni a kérdésen, az elsősorban a megvalósíthatóság…..
Nohát 2016.05.27 15:32:23
Nem vitatkozom azzal, amit írtál, de van egy momentum, amit szerintem nem jársz körül. Egyre több jel mutat arra, hogy nemsokára elég sok ember lesz felesleges, mert sem szaktudása sem munkaereje nem lesz eladható. Ezek a jobbára képzetlen emberek a társadalom számára feleslegesek lesznek, és én nem hiszek abban, hogy majd hirtelen mindenkiből Einstein meg Michelangelo válik. Viszont a mesterséges intelligencia kutatás és a robotika hatalmas léptekkel veszi át a hagyományos munkaerőt igénylő pozíciókat.
Tehát ha leegyszerűsítem, akkor pár évtizeden belül beköszön az ínség kora. Jöhetnek az éhség lázadások, a nincstelenek tömegei fogják megostromolni a védett zónák kerítéseit, ahogy most az EU határait próbálgatják a bevándorlók. Az egyik út az, hogy legéppuskázni a fenébe mindegyiket. Hatásos, egyszerű (?) de erősen etikátlan. A másik út, hogy építünk sok-sok űrhajót, és vagy az okosabbja, vagy a felesleges hagyja el a földet. Elon Musk ebbe az irányba megy, csak sajna jelenleg nincs megfelelő célpont ehhez a migrációhoz. A harmadik az, hogy a gépi munkaerő által megtermelt javából nem csak azok tulajdonosának adunk, hanem mindenkinek. Nem csak a tőkés, a kapitalista fog részesülni ennek előnyeiből, hanem az emberiség minden tagja. Cserébe a kapitalista is viszonylag szabadon mászkálhat a mezőn. És az egyik lehetséges vonzata az, hogy a felszabaduló idő feltételezhetően megnövekedett művészi és innovációs tevékenységben nyelődik el, ami viszont mindannyiunk nyeresége.
Innen nézve is akkora hülyeség vagy utópia?
Gondolkoztál már azon, minek a tisztán tartása okozza a legnagyobb kihívást a fürdőszobában? Őszinte leszek, nekem sokáig egyedül a zuhanyfüggönnyel gyűlt meg a bajom. Túl ormótlan darab ugyanis ahhoz, hogy minden egyes fürdés után (vagy legalább napi egyszer) tisztára…..
Nohát 2016.05.15 15:36:01
@micsoda?: Ilyen az, amikor valaki a falu végéről megmondja a frankót? Gazdagabb országok lakói is mellőzik, ja. Angliában szeretnek esőben teregetni, Norvégiában meg örülnek, ha megfagy a ruha. Elárulom kisbarát, hogy kevesebb rezsit fizet egy átlag angol család családi házban, mint egy magyar, ami panelban él. Úgy, hogy van, meg még használja is a szárítót minden mosáshoz.
  Külföldön határozottan jó magyarul beszélni. Van egy saját titkos nyelvünk, amiből egy kukkot sem ért senki. Mert tényleg nem ért: zavartalanul társaloghatunk bármiről vagy bárkiről. Az anyanyelv furcsa dolog. Ha egy itteni boltban vásárolok, szinte kizárom a teljes külvilágot. De…..
Nohát 2016.03.16 14:04:14
Szerintem a nyelvünk egyáltalán nem szláv hangzású, az összes ebbe az irányba mutató tipp inkább kulturális hátterű. Ha valaki ma nyugat-európában fehér bőrű és nem egy egyszerűen beazonosítható nyelvet beszél, amit jó eséllyel tanultak is a helyiek az iskolában, akkor a kelet-európai oldal szinte kizárólagos szlávságát veszik elő, amiről csak felületes ismeretekkel rendelkeznek. A magyaron kívül még három másik nyelven beszélek, és nekem a magyar hangzásra inkább valami latin, r hangot pörgető nyelvre hasonlítana, legalábbis egy kívülállónak a sok r hang, ráadásul a pörgetett r hang tűnik fel elsőre. Ha nem is portugál, inkább valami dél-amerikai spanyol változatra voksolnák.

Angliában élve nekünk is a magyar a titkos nyelvünk. Otthon, a családban csak magyarul beszélünk, szeretnénk, ha a következő generáció is értené a nagyszülők nyelvét (ráadásul bilingual-nak lenni jó dolog). Egy kisvárosban élünk és még sohasem hallottam magyarul beszélő embert rajtunk kívül, így tényleg titkos a nyelvünk. Épp ezért zavaró, hogy ha megyünk Magyarországra, akkor hirtelen olyan környezetbe kerülünk, ahol mindenki így beszél. A gyerekek szinte mindenkivel szemben nagyon barátságosak, mert nekik ez a nyelv a család nyelve és nincsenek olyan sokat kitéve idegen magyarul beszélőknek, hogy megtanulják, hogy a többiek nem rokonok.
Kicsit zavaró azért is, mert élő nyelv lévén a magyar nyelv is változik, és már elég sokat éltünk távol ahhoz, hogy a "mi" magyar nyelvünk észrevehető mértékben térjen el a magyarországi magyartól. Nem befolyásolja a megértést, de például nekünk furcsa hallani, hogy mennyire általános lett a be igekötő használata. Bevéd a megvéd helyett.
A minap – minthogy gimnazista gyermekem rajongó lelkesedéssel szónokolt a készülő diáksztrájkról – alaposan megbeszéltük a pedagógusok huszonöt pontját, s nekiláttunk felfejteni a kibontakozó tanári tiltakozások szertefutó ág-bogait. Úgy hiszem, megértette, hogy a szökőnapra tervezett diák-,…..
Számomra egészen váratlan módon az előző írásom hihetetlen tömegű embert vonzott ide. Nem dicsekvésként mondom, de több, mint tizenháromezer emberhez jutott el. A visszajelzések (nem csak az itteni kommentek, hanem email-ek, facebook-os kommentek és üzenetek) elég vegyesek, a teljesen egyetértek-től…..
Nohát 2016.02.18 19:11:20
Az alap probléma az, hogy egy adott kérdésről úgy elmélkedsz, hogy nem tisztázod a feltételeket amelyek mentén ezt megoldhatónak látod. Például kifejted, hogy miért lenne elsődleges nevelési hely az iskola (mert a szülők alkalmatlanok), de azt nem teszed hozzá, hogy a tényleges és aktuális helyzetben ez teljesen kivitelezhetetlen (mert az iskola az alap feladatait sem képes ellátni). Ezzel rögtön kétértelműséget hagysz a kérdésfelvetés megítélésében, mert ha puszta elméleti síkon képzelgünk, akkor tényleg, miért is ne az iskola lenne a megoldás, ahol idealizált tanárkarakterek okítják és nevelik az ifjúságot. Ha viszont valaki a rögvalóság felől közelít, és összevetéseket tesz azzal amit ténylegesen elérhetünk ebben a körben az aktuális keretek között, az mást sem lát, csak akadályokat. Ezeket az embereket pedig igyekszel negatívan bemutatni, sőt felrovod, hogy olvasási-értelmezési problémáik lehetnek, holott annyi történik, hogy nem veszed figyelembe az adott kérdés összes vetületét.
Az, hogy egy probléma komplex elemzése mennyire elvárás egy pszichológus esetén, nem érdekes. Aggódni nem hinném, hogy kellenne, mert ugyanezzel küszködnek az ország vezetői is. Egy darab, nagyon szubjektív síkon értelmezünk valamit, anna kiterjedése megismerésének teljes figyelmen kívül hagyásával, majd mindenki mást, aki nem ugyanazt az értelmezést választja, inkább lehülyézünk.

Ha tehát leszállunk a fellegekből, és nem pusztán elméleti síkon fejtegetjük, hogy de jó lenne, ha nem lelki nyomorékok nevelnék a gyerekeket, akkor óhatatlanul szembe jön a kérdés, hogyan érhetjük el a kívánt eredményt. Nyilván a tanárok terhelését csökkenteni kell, mert a jelenlegi helyzetben nem férne bele ilyesmi. Az is egyértelműnek tűnik, hogy bár egyféle megoldást jelentene, ha szakember oktatna relaxálást, de sokkal jobb eredményt várhatunk, ha a teljes tanári kart készítenénk fel az új paradigma befogadására, tehát vissza kell mennünk odáig, hogy miként lehet megváltoztatni a tanárképzést, illetve átállítani a már pályán lévő tanerőt az új rendszernek megfelelően. Ez ugye első nekifutásra is nagyobb átalakítással jár, mint a KLIK és az új alaptanterv plusz könyvek. Mondjuk legalább 200%-al több erőfeszítés, és nyilvánvalóan már ennek levezénylése is a jelenleg is kihívásokkal küszködő szakmenedzsmenti csapattal vélhetőleg bukásra van ítélve, tehát jobb lenne egy új csapattal kezdeni.
Továbbá azt is előfeltételnek látom, hogy a tanári pályára olyan embereket vegyünk fel, akik elhivatottak az adott feladat ellátására és képesek hosszú éveken át gondozni a gyerekek mentális egészségét. Ehhez nyilván feltételrendszert kell váltani, agyonnyomorított emberekkel ez nem menne. Ez maga után vonja az iskola szinte teljes átalakítását, a financiális és a materiális, humán és fenntartói oldalon egyaránt.
Tekintve, hogy az iskola egy széles társadalmi alapon álló intézményi rendszer, ezeket az átalakításokat nem lehetne véghezvinni anélkül, hogy a kapcsolódó rendszereket ne változtatnánk meg, ezek pedig a teljesség igénye nélkül is, első blikkre kb az egész országot takarja - ergo forradalomról beszélünk.
De tegyük fel, hogy szívesen átalakítjuk az egész rendszert, a gyerekek és a jövő kedvéért, lesz jól fizetett pedagógusi kar, iskolarendszer, ahol nem hiányoznak emberi vagy tárgyi feltételek, hogy minőségi oktatásban részesüljenek a jövő emberei - ámde gondolkodjunk el, hogy ha mindez megvalósulna, akkor nem lehetséges, hogy ebben az idealizált rendszerben a családok is képesek lennének ellátni a feladataikat?

Az előző posztban az egyik komment mindezt 5 sorban összefoglalta, igaz rögtön a következtetéshez ugrott, de nyilván sajátos farkasvakságban szenvedsz, csak azt látod, ami épp kapcsolódik az ideához, de sosem kellett rendszerben gondolkodnod, így nem is terheled magad a következmények áttekintésével.
Válaszút Az oktatásról röviden 2016.02.10 22:42:43
Szeretném kifejteni, hogy én, a gyakorlott tanácsadó szakpszichológus milyen oktatásnak örülnék, és mit szeretném, ha tanítanának a gyerekeimnek, hogy ők már ne legyenek olyan veszettül elrontott, szorongó generáció, mint az összes többi. Szóval. Gyakorlatilag az…..
Nohát 2016.02.15 10:08:18
@m e o w: Félreértesz, én nem azt mondtam, hogy a családok mindegyike képes a nevelésre, és azt főként nem mondtam, hogy a problémát egyszerűen hárítsuk el azzal, hogy nem az iskola dolga. De anélkül, hogy részletekbe mennék, szerintem belátható, hogy itt rendszer szintű változtatásokra lenne szükség, hogy ne csupán elméletben lehessen a szükséges teendőkről beszélnünk.
A példabeli ordítós tanárról meg nincs mit beszélnünk, ha az eset úgy történt, ahogy írtad, a tanár nem a pályára való. Ha valaki hosszú évek pedagógiai, pszichológiai, gyermeklélektani, stb. tanulmányai után oda jut, hogy az ordítás az egyetlen eszköze, annak nem való ez a munka. De ebből nem vonhatsz le semmilyen következtetést arról, hogy általában kinek mi lenne a feladata a gyerekek nevelésében.
Ki gondolta volna, hogy egykoron (jó fél évszázadon keresztül) hatalmas medvék (pontosabban annak öltözött emberek) kóboroltak Berlinben, hogy a járókelőkkel fényképezkedve próbálják megkeresni a betevőre valót...
Nagyon kellemetlen perverzióval vert meg engem a sors. Kényszercselekvésként kínoz az ellenzéki írások – blogbejegyzések, publicisztikák, riportok – elolvasásának nyomorúsága. Sokáig küzdöttem ellene, próbáltam leszokni ezekről a mákonyos szövegekről, de egyszerűen…..
Három fiam van. Mikor cseperedni kezdtek, leültünk az asszonnyal, hogy komolyan megbeszéljük, mit is várhatunk majd tőlük. Persze, ha csak egy gyermekünk lenne, netán kettő, akkor nem kellene ilyen nehézségekkel küzdenünk. Lehetne belőlük tanár, vagy pék, asztalos, vagy ügyvéd,…..
Nohát 2016.01.06 10:47:10
Literátus barátom a közelmúltban így jellemezte magát: „Nézz már rám ember! Hosszú, zsíros haj. Szőrös. Ráncos. Húsz év mozgáshiánytól meg a gyerekektől, az asszonytól, a lakáshiteltől és az értelmiségi középréteg egzisztenciális stresszétől kövér….” (Jut…..
Ha valamire ráírják, hogy valamitől mentes, rendszerint örülünk. Mert a -mentesség azt sugallja, hogy nélküle jobban járunk. Talán azt is, hogy eddig rutinszerűen rosszul jártunk. Amikor először olvasol egy hirdetésben ecetmentes parfümről, feltételezed, hogy ez jó dolog…..
Nohát 2014.09.25 12:51:21
@T mint T: Ha őszinte akarok lenni, akkor a leírt szituációra adott válaszodban, miszerint csendben szenvedsz vagy üvöltesz ha a gyerekek konfliktushelyzetére kell reagálnod, benne van, hogy miért túlélsz és nem megélsz.

Beszéljünk ne gyerekekről, hanem kutyákról. Az a gazdi, aki nem tudja kezelni a kutyáját, mert az nem fogad szót, elviszi a kutyáját egy kutyaiskolába, ahol a neve ellenére nem a kutyát, hanem a gazdit fogják megtanítani arra, hogy miként nevelje-kezelje a kutyáját. A kutya többnyire marad az, ami, kutya. A gazda viszont elkezdi érteni a kutyáját és a megfelelő reakciókat fogja adni a kutyájának. Idővel pedig a kutyája megtanulja, hogy az új gazdi már egy kompetens gazdi és a konfliktushelyzetek száma minimális lesz.

Szülővé válni csak egy numera kérdése. Nincs se előtte, se utána senki, aki megtanítaná apát vagy anyát arra, hogy hogy is működik egy család, mitől lesz élhető hely a fészkük. Van ezer könyv, ami ugyan erről szól, de nem csak a betűk ismerete szükséges a kiteljesedéshez. A legtöbben még odáig sem jutnak el, hogy utána próbáljanak nézni, mi lehet az oka a család működésképtelenségének, vagy netán segítséget kérjenek. Ha mégis olvasnak vagy tanácsadásra járnak, és van némi javulás, egy kis idő múltán többnyire a régi minták visszatérnek és nincs erő (tudatosság), hogy felülemelkedjenek a berögzült viselkedésen.

Aztán pedig jönnek azok a gyerekek, akik ilyen családban nőnek fel, és olyanokat írnak, hogy a gyerek nem jó, a gyerek egy istenverése, ami (nem aki) elveszi az élet értelmét és örömeit, és puszta racionális alapon, eleve hibás kiindulási pozícióból megmondja a tutit a többi diszfunkci gyereknek, hogy a gyerekvállalás hülyeség.

Nem való mindenkinek gyerek, mint ahogy nem való mindenkinek kutya sem. De ahogy be lehet iratkozni egy kutyaiskolába és megtanulni a dolog forszát, ugyanúgy a legtöbb szülőből lehet apát és anyát gyúrni.

A blogbejegyzés logikája szerint, ha valaki egy szívmelengető, szuper családban felnőve mondaná, hogy márpedig a gyerekvállalás baromság, és neki sose lesz gyereke, az az egyetlen autentikus megnyilvánulás. Mindenki más, aki csonka vagy diszfunkcionális családból jön inkább azon gondolkozzon el, hogy miért tagadja meg magától azt a dolgot, ami többet tudna adni neki minden másnál ebben a 60-80 évnyi életben.
Nohát 2014.09.25 15:29:19
@T mint T: Az, hogy mi van a kirakatban, sokszor félrevezető. Sok olyan válóper indul, ahol a család barátai úgy kommentálják a történetet, hogy sose gondolták volna, pedig milyen rendes, nyugodt család voltak. Ilyen értelemben is, meg amúgy is, nem az számít, hogy a kívülállók mit mondanak. A lényeg az, hogy a család maga mit él meg.

A gyerekek szempontjából többnyire szerencse, hogy nem csak a család nevel, hanem az iskola, a barátok, a többi rokon, majd minden ember, akivel találkoznak. A különbség az, hogy a család ezt szeretettel, féltve teszi, a többiek pedig inkább csak úgy, mint a nemtörődöm kertész az ágas-bogas díszfát, nyesegetik, ahol kiáll. Végeredményben a felnövő gyerekek a folyamat végén többé-kevésbé szocializáltak, társadalomképesek lesznek, de eltérő sérülésekkel landolnak a felnőttek táborában.

De itt nem ez a kérdés, hanem hogy érdemes-e családot alapítani, gyereket vállalni. Írja itt valaki, hogy a siker, a boldogság, az élet vagy a halál nem ettől függ. Nem hát, teljes félreértelmezése lenne a gyereknek, ha bármely részét az életednek ehhez kötnéd. Sikeres nem a gyerektől, vagy annak hiányától leszel, hanem a benned lévő tehetségtől, akarattól, elszántságtól. Boldog sem a gyerektől leszel, egyszerűen a gyerek nem a boldogság forrása, az belőled fakad. Ezek a felvetések mutatják meg a leginkább, hogy aki a gyerekkérdést innen közelítik, nem is értik az egész család dolgot.

Ha azt kérdeznénk meg, hogy lemondanál-e egy barátról, aki halálodig a barátod lenne, ismerné a legbensőbb érzéseidet, aki minden kalandodban társad lenne és mindig számíthatnál rá, egészen a halálos ágyadig, akkor csak a nagyon mizantróp emberek mondanának le erről a barátról. A család pedig épp ilyen barátokkal van tele, és nem csak a párod, hanem a gyerekeid is.

Egy szerető család nem akadály semmiben sem. Máshogy kell csinálni a dolgokat, másmilyen prioritások lesznek, ez igaz, de minden, amit szingliként meg tudsz csinálni, meg tudsz szülőként is. Fordítva ez nem igaz.
Nohát 2014.09.25 17:49:12
@T mint T: Nehogy értelmezz itt bármit is :) Ez a pár sor, amit írsz, messze nem ad annyi infót, hogy bárki okoskodhasson. Csak írogatunk dolgokat, amik valamilyen gyenge kapcsolatban állnak a többiek felvetéseivel...

Az eddig sem volt kérdés, hogy a gyermekvállalás változást jelent és lemondással jár az életben. Egy gyerek kifejezett stresszfaktor, mert nélküle nyilvánvalóan nem kell megküzdeni egy csomó problémával, legfőképp nem leszel felelős valaki másért minden tekintetben, ami a legnagyobb teher szerintem általában egy szülőnek és nem kell lemondani semmiről sem.

A kérdés szerintem inkább az, hogy látjuk-e ennek a döntésnek a pozitív oldalát is. Ennek alkérdése persze, hogy eljutunk-e a nirvánába, magyarul megláthatjuk egyáltalán a pozitívumait. Az élet egyik legfontosabb kihívása nem a gyerek, hanem a párválasztás, az önmagában eldönti 90%-ban, hogy merre alakul a további sorsod. Utána jön még jó pár egyéb döntés a karriertől az egészséges életvitelen át egy csomó más dolgon keresztül addig, amíg egyszer csak jön a gyerek kérdése. Aki ennél a pontnál kezd el filozofálni a dolgok értelmén, az eleve vesztett. Az életünk nem itt bicsaklik ki, lévén az egy komplex és dinamikusan haladó folyamat és nem csupán egy döntésre korlátozódik, nem attól javul meg vagy romlik el.

Ha vakon esünk bele egy kapcsolatba, és a szüleinktől sem tanultuk meg, hogy mi is az a család, hogyan kell benne élni, mitől működik és mit kell belerakni, hogy mozgásban maradjon, ne ürüljön ki, akkor gyakorlatilag szerencsejátékot játszunk, ami nagyobb arányban sül el rosszul, mint jól.
Miután Ágnesnek elege lett abból, hogy egy helyben topog, gondolt egyet, kiadta házát és nekiindult. Angliai munkahelyén meg kellett küzdenie a diszkriminációval, a sokkoló közös szállással, de sikerült túljutni a nehézségeken. „Gondolkodtam, hogy írjak-e egy posztot…..
Gordonnak vége. Bukásával pedig vége az Együtt mozgalom szerény menetelésének, de leginkább vége van a baloldali megbékélés-politikának. Nem pusztán arról van szó ugyanis, hogy Mesterházy miniszterelnöki kandidátusával kirúgta a hokedlit Bajnai ágaskodó reményei alól, nem…..
Nohát 2013.06.12 07:18:58
Bizonyosan létezik az a restauráló gondolkodás, amit leírtál, de kétlem, hogy ekkora fajsúlya lenne a(z ál)baloldali táboron belül, sokkal inkább csak megfelelője a(z ál)jobboldal szélsőségeseinek.

Mesterházy késleltetéses taktikázása már akkor bűzlött, amikor felvetődött az együttműködés ötlete a baloldali pártok között a Fidesz legyőzésére. Az oszd meg és uralkodj elve viszont nem csak akkor működik, ha a szembenállást kívülről erőltetik rájuk, hanem akkor is, ha a résztvevők maguk nem ismerik fel a kooperáció előnyeit, és a hatalmi harcot illetve az ezzel elméletileg elérhető pozíciót hasznosabbnak gondolják, mint a kooperáció útján elérhető pozíciót.

Jelenleg semmiféle előrejelzés nem mutatja, hogy a Fideszt meg lehet verni 2014-ben, ezért Mesterházy választása, hogy nem adja fel hatalmi vágyait egy megnyerhetetlennek tűnő választási küzdelemben érthetőnek tűnik. Viszont nagyon is szűklátókörű gondolat. Ez a taktika egyenlő azzal a kisszerű, pozícióféltésből eredő sündisznócskás fogom-a-székem viselkedéssel, amit olyan sokszor látunk a tehetségtelen, inkompetens politikusok között.

Bajnai és követői helyében plasztikussá tenném ezt és nyíltan kérném, hogy az MSZP ostoba vezetésével egyet nem értő MSZP szavazók tessenek átszavazni az E2014-re. Ez egyrészt egyértelműsítené a kérdést és elhagyná a cicaharcot ami gúzsba köti a feleket és a szavazóikat is. Ráadásul meglenne az a politikai haszna is, hogy a Fidesz tábortól elszakadó szavazók is könnyebben állnának be az E2014 zászlaja alá, amin nem virít az MSZP címere.
Hiába látott napvilágot a borzalmas adat – félmillió magyar dolgozik külföldön – kevesen fogták föl, milyen elképesztő zuhanás kezdetét jelenti ez a szám. A Véleményvezér, a Kard, pár éles eszű szerző foglalkozott ugyan a témával, ám közíróink többnyire a politikai…..
Sok mindenben lehetne más a hazai közélet. Lehetne demokratikusabb, lehetne kevésbé korrupt, lehetne kritikusabb, lehetne belátóbb, lehetne bölcsebb… Sok minden lehetne. De leginkább talán bátrabb lehetne. Mondjuk, olyan merész, mint amilyennek az LMP kongresszusának küldöttei…..
Nohát 2012.11.18 17:00:52
@jeansolpartre: Nem voltam ott én sem Csillebércen, de ettől még az írás érvényes. Ahhoz, hogy értékek mentén döntsünk és ne adjuk fel az eszméket, amik szerint élni szeretnénk, bátorság kell, és ezt a bátorságot kevesen mondhatják magukénak Magyarországon.
Hogy az LMP tényszerűen miért nem állt be az E14 sorába, más kérdés, még akkor is, ha a szerző ebből vezette le a gondolatmenetet.