Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nyuszigonosz

0 bejegyzést írt és 5889 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A határátkelés sok egyéb mellett általában az ember személyiségére is hatással van. Külföldön élve változik (vagy legalábbis változhat) az identitásunk, ami óhatatlanul magával hozza a kérdést: miként hat a költözés a nemzeti identitásra? Öt-tíz év külföldi élet kevésbé tesz magyarrá minket?..
Határátkelő Sok hegy, kis Svájc 2023.03.01 15:49:41
Alighanem a legtöbbünknek már tele a hócipője a téllel és a hideggel, remélhetőleg már nincs messze a tavasz (így március első napjaiban csúnya is lenne, ha nem közelítene). Ma a napsütés és a meleg jegyében egy csupa napsütéses fotókkal teli posztot kínálunk Steve tollából, aki egy tavalyi svájci…..
nyuszigonosz 2023.03.03 20:35:47
@fhdgy:

Tausend Kerzen brennen und die Geige spielt dazu,
ich sehe du trägst dein schönstes Kleid und auch die roten Schuhe,
fliegen deine Röcke und dein Haar wenn du dich drehst,
tanze mit mir bevor du gehst.

Schön bist du mein Kind, keine Musik war je so schön,
könnte ich doch für immer in deine Sternenaugen sehen,
du bist meine Welt, auch wenn du es besser nicht verstehst, tanze mit mir bevor du gehst.
Tanze mit mir bevor du gehst.

Tausend Kerzen brennen und die Geige spielt dazu,
ich sehe du trägst dein schönstes Kleid und auch die roten Schuhe,
jetzt fliegen deine Röcke und dein Haar wenn du dich drehst, tanze mit mir bevor du gehst.
Schön bist du mein Kind, keine Musik war je so schön,
könnte ich doch für immer in deine Sternenaugen sehen, du bist meine Welt, wenn du es besser nicht verstehst,
tanze mit mir bevor du gehst, tanze mit mir bevor du gehst, tanze mit mir bevor du gehst.
Azt már egy ideje tudjuk, hogy Amerikában nagyjából minden (és mindennek az ellenkezője is) van. Például egy bajor kisváros is, ami persze nem annak indult, csak aztán jött egy ötlet... Meg egy látogatás Susanéktól sok képpel...
nyuszigonosz 2023.02.18 18:09:41
A latin-amerikai ország sokunk (nem is nagyon titkolt) vágya. Nem feltétlenül ott élni, de meglátogatni mindenképpen. A csodálatos történelem, a kultúra, a gasztronómia mind komoly vonzerő (a szervezett bűnözés nyilván kevésbé). Mexikóhoz persze kell egy nagy levegővétel, mindig érdekes hát, amikor…..
nyuszigonosz 2023.02.11 17:16:39
@Dammiel:

Szia! A poszt nagyon jó, nekem tetszik.
nyuszigonosz 2023.02.12 19:22:47
@Dammiel: Köszönöm.
Klassz képek és jó volt olvasni is, érdekes.
Egészen pazar utazásra invitálunk ma titeket, talán a nyitóképből is kiderül már, hogy az úticélunk Norvégia. Kalauzunk pedig Mr.Tellinghovon, akinek hála csodás képekkel tűzdelt beszámolót olvashattok a Lofoten-szigetekről. Mit mondjunk, mi akár azonnal indulnánk! Nusfjord..
nyuszigonosz 2023.02.01 10:52:12
@Mr.Tellinghovon:

Mivel nem szeretek különbözö cikkeket dilettáns fordításokban olvasni, ha valaki idetesz egy szerzö névvel elátott fordítást, utána nézek:

Nos a Deutschlandfunk - az egy rádióadó amit én konkrétan szivesen hallgatok, és hol írnak cikkeket - lehethogy internetes oldalakon, , de:

Benjámin Dirke - nem megtalálható személy

Edda Müller - sosem volt a Transparency International Germany elnöke

Van Transparency International Deutschland e.V. - elnöke 2022. szeptemberétöl: Alexandra Herzog

Elötte Hartmut Bäumler volt az.

Ha az ember már iderak valamit , nézzen már utána mit is.
nyuszigonosz 2023.02.02 10:39:54
@Mr.Tellinghovon:

Látom, nem akarsz nekem válaszolni, csak a világba rakod válaszaid sokaságát. :-) Na mindegy is.

Kezdjük azzal, hogy ideraktál egy írást, amit csak te tudod honnan vetted.

Ellenben pl. @dikusz.: amit idetett, ha az ember olvasni akarja és olvassa, tudja honnan van. Ha esetleg még részleteiben valamit meg szeretne nézni ezzel kapcsolatos, megvan a lehetösége.

Az általad idetett szöveg írója Bejnamin Dirke ha nincs a keresés által kidobott elsö 150 lehetöség között - nem érdekel annyira, avagy esetleg nem is érdekes annyira, hogy az ember kutassa hol is lehetne esetleg mert nem lopom az idömet.

Edda Müller politikus hölgyet természetesen ismerem, de nem ö ott az elnök, mint a cikkben van! Mert a cikkedben az van, hogy ö az, miközben tudom, hogy nem.
Az, hogy valamikor volt, az valamikor volt.

Egyszóval a cikked valamikori, régi, ezért részleteiben félrevezetö.

Az hogy kiásol egy irtó régi írást valahonnan nem baj, miért is legyen, azt raksz ide, amit akarsz, de akkor tán jó lenne tényleg az eredetit idetenni, még ha régi is, mint ahogy említettem Dikuszt, de említhenék sok sok mindenki mást is.

Maga a téma aktuális, mármint a korupció.

Sajnos mindenhol, ahogy egynél több ember van, elöfordulhat a korupció és elö is szokott fordulni.
Néha kissé morbid, néha mókás utazásra invitál minket (ismét) P. Elliot, méghozzá az Egyesült Államokba, ahol azért bőven akad furcsaság. Mindjárt az első történetet csak erős idegzetű (gyomrú) olvasóknak ajánljuk..
nyuszigonosz 2023.01.13 19:42:46
@P.Elliot:
Folytatást Alexandra Ripley írat, nemtudom, de azthiszem az a címe Scarlett, olvastam, nem tetszett.
Nem tudta visszaadni az eredeti könyv hangulatát.
nyuszigonosz 2023.01.13 20:15:32
@P.Elliot: Margaret Mitchell, mint én is valahol olvastam, 10 évig dolgozott a könyvön, vagyis nekünk otthon kettö könyv volt ez elsö es második rész, mindkettö jó vastag. :-)

Középiskolás voltam, hogy elöször olvastam, nem sokkal utána láttam elöször a filmet is.

Évek teltek el és érdekes módon megmaradt sok minden, ami a könyvben/filmben volt.

A Ripley könyvet jóval késöbb olvastam, örültem neki, de abszolút nem emlékszem mi minden volt benne, nem volt érdekes: mint írtam, nem volt hangulata, az a hangulata, ami az eredetinek volt.
nyuszigonosz 2023.01.13 20:45:39
@P.Elliot: Hát ahogy gondolod, lehet, hogy neked tetszik majd.
Idén sem szakadt meg az immár lassan évtizedes hagyomány, azaz idén is megmutattátok, hogyan karácsonyoztok szerte a nagyvilágban. Ez idén olyannyira igaz, hogy egészen pontosan két tucat országot járunk be, köztük olyan egészen egzotikus helyekre is eljutunk veletek, mint Panama, Chile, Japán vagy…..
nyuszigonosz 2023.01.04 21:36:18
@gabors: Mit csinálnak ott?
Elmentek oda, hogy mindenki lássa, hogy ök is ott voltak. Ez nem más, mint PR.
Nemcsak ök mentek csak emiatt oda.
nyuszigonosz 2023.01.05 17:39:15
@gabors: Igen, tudok róla, hogy mindenki más nemhivatalosan volt csak ott, de hat kell majd a kép, hogy idenézzetek én is itt voltam!

Az a drága római hely: mert megtehette. Sajnos évek óta megteheti! És minden nélkül ki is használja, hogy bármit megtehet.

Kati elnök meg: ide szaladt mint írtam fentebb, de pl. meghívása volt egy szomszéd országba, azon ország minden szomszédja képviseltette is magát, államföi szinten! az ország alapítás évfordulója volt ott, ö nem. Mert hogy nem ért rá..... privát ücsörgött máshol.
Vajon tényleg sokat isznak a hallgatag norvégok? És ha igen, akkor az az üveggyártás hiányosságaira vagy a fjordokra vezethető vissza? Ilyen életbevágóan fontos kérdéseket feszeget Mr.Tellinghovon posztja. Vigyázat, a poszthoz némi humorérzék nem árt. Az oslói Aker Brygge..
nyuszigonosz 2023.01.03 14:53:24
@fhdgy: na mert egész egyszerüen rosszul van írva.

Wie man einen Norweger versteht.
nyuszigonosz 2023.01.03 19:08:07
@geegee: Ö lenne az Andrea?
Gyöngyi (aki korábban írt már nekünk) immár harmadik lisszaboni karácsonyára készül. Az elmúlt évek senkinek sem voltak könnyűek, így neki sem. Munkahelyváltások, bizonytalanság, ugyanakkor nagyszerű magánélet és nyugalom – ezek jellemezték az elmúlt évét, aminél „csak rosszabb ne legyen”. A…..
nyuszigonosz 2022.12.20 20:57:35
@incianya: Nekem nagyon tetszik a poszt. Örülök, hogy olvashattam. :-) Minden jót a továbbiakban is!
nyuszigonosz 2022.12.21 22:07:19
@Mr.Tellinghovon:

Írod:
" Anélkül, hogy Karikó Katalin érdemeit vitatnám, azért az általa elért eredmények csoportmunka volt. ..... Németországban a török származású partnerét tüntettek ki. "

Ne csak a felét mond a dolgoknak.

A "török származású partner " a Biontech alapítója. ( két alapítója van: kutatóorvos házaspár) Szóval akkor még Karikó Katalin fönökei is voltak és csoportmunka az eredmény.

De amit tényleg kihagytál:

Hárman kaptak kitüntetés itt: Özlem Türeci - a Biontech társtulajdonosa, kutató orvos, Ugur Sahin - kutató orvos és Biontech társtulajdonos - Özlem Türeci férje, és Karikó Katalin, kutató orvos.

www.aerztezeitung.de/Medizin/BioNTech-Gruender-und-Forscherin-erhalten-Paul-Ehrlich-und-Ludwig-Darmstaedter-Preis-422968.html
nyuszigonosz 2022.12.23 15:25:03
@manu ciaó:
Te shakti, te már olvastál Kertésztöl bármit is?
Mert most is gyözöd iderakni - na jó, most akkor meghalt, most ezért, de te gyözted máskor is már iderakni és végtelenül bennfentesen beszélni róla, mintha annyira közeli ismerösöd lett volna.

Van az úgy, hogy az embernek egy egy kedvenc író nagyon közelinek, szinte személyes ismerösnek tünik, de ez még akkor sincs így mindig, ha egy író minden könyvét olvasta az ember, ez csak néha van meg.

Akkor mégegyszer: te mit olvastál Kertész Ákostól?
András nem ment el Magyarországról, a testvére és annak családja viszont igen. A mai történet arról szól, hogyan látja egy otthonmaradó az országot elhagyó családtagjait, akiknek ráadásul ők azt utolsó kapocs egyike...
nyuszigonosz 2022.12.16 20:05:51
@Arthamyr: Vendéglátó iparnak bizony nem, és nem is mindegyik tudta magát végül összeszedni, söt munkaerö hiánnyal küszködtek miután nyithattak újra, mivel ök bocsájtottak el elsönek szinte mindenkit, és aki közben máshol más melót talált nem is ment vissza, mivel a vendéglátóipar nem szeret fizetni.

Más vállalkozások meg most mennek tönkre: a drága bio/vegán élelmiszerekre specializált üzletek, mivel a népek most nem a túlárazott öko/bio élelmiszereket vásárolják már annyira.

A magas energia árak miatt meg sok más vállalkozás is a árás elött van. Sok üzlet meg azért megy tönkre, mivel ha egy belvárosban voltak és megemelték a bérleti díjat plusz energia költség - hát inkább zárnak, felszámolnak mindent.

Bár a városok belvárosaiban az üzletek "kihalása" nem annyira mostani probléma - amióta a városok határainál vannak az óriási bevásárló központok és más mindenféle gönc/cipö/elektronika / bútor és többféle deko láncok üzletei és a belvárosokban nem hogy parkolóhely nincs, de kocsival sokhelyütt be sem lehet menni, nincs aki ott még vásároljon plusz az interneten a fél világ megrendelhetö.

Egyszóval mennek tönkre vállakozások, de nem amiatt, hogy covid oltások voltak. A Covid miatt igen. De nem az oltás miatt.
nyuszigonosz 2022.12.16 20:17:00
@Golf2: Magad is írod: magyar állampolgárok.
nyuszigonosz 2022.12.16 21:06:54
@Arthamyr: Tudom.
Nem is neked szántam az egész írásomat, hanem az általad írottakhoz hozzátenni, amit én tudok erröl az egészröl.
Nem, te sosem állítottál semmi olyat, hogy bárki az oltások miatt ment volna tönkre.

Én nem szedtem szét az írásomat legalább kettö részre, avagy az utolsó bekezdést/mondatot nem külön írtam. Úgy kellett volna, az lett volna jobb.
Határátkelő Kalifornia két arca 2022.12.01 06:30:00
Kaliforniáról a legtöbbünknek alighanem a napsütés, Los Angeles és persze Hollywood jut az eszünkbe, pedig az amerikai állam ennél sokkal izgalmasabb hely. Történelmének akadnak fényes és büszkeségre kevésbé okot adó lapjai – ezeket is felidézi Susan posztja...
nyuszigonosz 2022.12.09 20:02:50
@Mr.Tellinghovon: Argentina az ellenfél, Evita ország.
nyuszigonosz 2022.12.13 13:56:13
@fhdgy: Az pontosítva úgy van, hogy kettö mézesköcsög (pénz-zsák) volt/van.
Az egyik a Corona segély fond, amelyet már a többi 26 Eu-s ország megkapta, a másik meg az amit nem.

Tegnap este miután Orban és kormánya papírformában megígérte, hogy a továbbiakban nem vétóznak, hozzányúlhat Magyarország az 5,8 Milliárd Euró segélypénzhez, amire tegnap este írásban leadta a magyar kormány, mire kell és csak arra lehet felhasználni. Magyarorszag ezen összeg 48, 1 %-át a klímacélok elérésére kérte, további 29,8 %-ot meg a digitalizációra a többit meg tán a legyengült ipar megsegítésére. A jóváhagyás majd ma történik meg, estig az is meglesz.

Na a nagyobb mézesbödön továbbra is lefagyasztva.
Gondolom a magyar kormány mindezt másképp kommunkálja, de ez van.
nyuszigonosz 2022.12.13 15:24:59
@fhdgy: @Mr.Tellinghovon: @Golf2:

Itt van az egész, magyarul érthetöen.

„Megalázó este ez Orbán számára” – idézte egy uniós diplomata sms-ét a Politico, kiegészítve egy másik diplomata gyorskommentjével, miszerint Orbánnak „le kellett nyelnie a vétóit, és alig kapott valami enyhítést a feltételességi mechanizmusban. Mindezt azért tette, hogy megmentse a helyreállítási pénzeket és legalább egy kicsit nyugtatgassa a piacokat... de várja csak meg azt, amikor rájön, hogy SEMMIT sem kap a helyreállítási alap pénzéből, amíg végre nem hajtja az ÖSSZES jogállamisági reformot”.
A többi között ez az idézet olvasható a Politico európai kiadásának ma reggeli összefoglalójában, amelynek egyik témája a nagykövetek éjjeli megállapodása a magyar-ügyben. A végeredmény egy olyan megállapodás lett, amiben Orbán elállt a két korábban belengetett vétótól annak fejében, hogy az Európai Unió jóváhagyja a helyreállítási alapból elvben Magyarország számára rendelkezésre álló milliárdokat, illetve, hogy minél kisebb vérveszteséggel ússza meg a költségvetési befagyasztást.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy még tegnap este is olyan posztok jelentek meg a kormányzati Facebook-felületen, illetve Szijjártó Péter brüsszeli bejelentkezésekor még arról biztosított mindenkit, miszerint nem engednek és továbbra is ellenállnak az Ukrajna számára történő közös uniós hitelfelvétel ügyében.

Miközben a kormány borítékolhatóan – már a délelőtti rendkívüli Kormányinfón is – nagy magyar sikerről fognak beszámolni, valójában az történt, amit a Politico is megírt: az Európai Unió történelmében először büntettek meg egy tagállamot a jogállamiság leépítéséért. „Történelmi döntés, hogy első alkalommal használta az EU az új feltételrendszert, mégpedig az Orbán Viktor által a demokratikus fékek és ellensúlyok lebontásához kapcsolódó jogállamisági kockázatok kivédésére” – írja a Politico.

Magyarország 6,35 milliárd euró – minimum átmeneti, de akár végleges – veszteséggel jött ki a hónapok óta folyó iszapbirkózásból. Az uniós tagállamok mára virradóra abban állapodtak meg, hogy elvben zárolnak 6,35 milliárd eurónyi forrást a hét éves költségvetésből Magyarország rendelkezésére álló támogatási összegből. Ez kevesebb, mint az eredetileg belebegtetett 7,5 milliárd euró. Edita Hrdá cseh EU-nagykövet elmondta, hogy a nagykövetek beleegyeztek abba, a von der Leyen által javasolt 65 százalék helyett három uniós kohéziós program 55 százalékát fagyasztják be. A némileg kisebb „bírság” fejében Magyarország engedett az Ukrajnának nyújtott segélyekhez szükséges közös uniós hitelfelvétel, illetve a globális minimumadó ügyében, bejelentve, hogy mindkét esetben eláll a beígért vétótól. Hrdá egyébként cáfolta azt az uniós diplomaták körében terjedő pletykát, miszerint Magyarország egyfajta kompenzációként több pénzhez juthatna más uniós forrásokból, például a RepowerEU energiainfrastruktúra-beruházási programból.

A Politico kitér arra is, milyen kármentést tudott végrehajtani Orbán azzal, hogy beadta a derekát a két vétó ügyében. Mint írja: nem az a kérdés, hogy Orbán mit kap, hanem az, hogy mit nem veszít el biztosan. Hiszen, ha az uniós országok az év végéig nem fogadnák el Magyarország újjáépítési tervét, akkor Magyarország automatikusan eurómilliárdokat veszítene, konkrétan az 5,8 milliárd eurós támogatás 70 százalékát. „Magyarországnak most azonban esélye nyílik arra, hogy jövőre és a rá következő évben hozzájusson ezekhez a forrásokhoz, valamint a befagyasztott 6,35 milliárd euróhoz is, ha feloldják a strukturális alapokra elrendelt zárolást. Ehhez az kell, hogy Brüsszel megfelelőnek és elegendőnek kell ítélje a magyar jogállamisági reformokat”.

Orbán számára kiemelkedően fontos volt a pénzek mellett az is, hogy valamilyen módon megnyugtassa a piacokat, amelyek egyre nagyobb nyomás alá helyezték Magyarországot – véli a Politico. Egyre magasabb a magyar hitelek kockázati prémiuma, s a magyar GDP nagyjából 2,1 százalékát kitevő, 4,1 milliárd eurós helyreállítási forrás elvesztése komoly csapást jelentett volna a jövő évi magyar költségvetésre, ami számol ezzel a pénzzel. „De várja meg, amíg rájönnek, hogy SEMMIT sem kap a helyreállítási alap pénzéből, amíg végre nem hajtja az ÖSSZES jogállamisági reformot” – idézett egy diplomatát a portál.

„A Magyarországnak szánt uniós készpénz befagyott, de nem veszett el. Vagyis az EU soros svéd, majd spanyol elnöksége készülhet újabb magyar vétófenyegetésekre, amikor Orbán megpróbálja megszerezni azt az édes uniós készpénzt” – figyelmeztet az írás, amely leszögezi: „bebizonyosodott, hogy nem célravezető stratégia beleharapni abba a kézbe, ami etet minket”.
Egyre gyakrabban van olyan érzésünk, mintha Magyarország (vagy legalábbis az ország egy nagy része) lassan teljesen más valóságba csúszna át, mint Európa többi része. Mintha lassan már azok is elfogadnák az egyébként normálisnak nehezen nevezhető jelenségeket, akik nem értenek egyet az…..
nyuszigonosz 2022.12.02 19:36:57
@svajcineger: Képzeld, tudom.
nyuszigonosz 2022.12.02 20:35:44
@svajcineger: Mindenestre akkor most már rendezve a téma, remélem.
nyuszigonosz 2022.12.03 14:35:50
@Csodabogár: @SzZoole:

A különbözö mai vallások átvették azt a sok sok pogány ünnepet, amit a népek azaddig is ünnepeltek, napfordulókat meg ilyeneket, ezzel is tömegeket bevonzani a saját vallasukhoz a saját hatáskörükbe.

Az, hogy sok mindent homály fed meg természetesen irtó jól kihasználható.
Az ember hajlamos azt gondolni (és ilyen háború, Covid és infláció sújtotta időkben voltaképpen érthetően), hogy mennyi nehézséggel kell szembenéznie az életben. Talán ezért is érdemes néha visszafelé is nézni, hogy kiderüljön, micsoda tragédiákkal kellett régebben megharcolni. Mint például Thomas…..
nyuszigonosz 2022.11.19 21:48:34
@Mr.Tellinghovon: Kösz, mert itt mint írtam több szó is lehetett volna, de így akkor megvan. :-)
nyuszigonosz 2022.11.20 17:24:20
@P.Elliot: De most tényleg: te láttál már valaha is egy focimeccset? :-)

Merthogy olyanokat írsz róla: " bíróság" meg az minek kell meg a bedöngölik földbe a meccs után.... :-)

Mert attól, hogy tán most nézed, még nem biztos, hogy látod is. :-)
nyuszigonosz 2022.11.20 17:41:08
@P.Elliot: De te sem. :-)

A másik írásodhoz: vitatkozok, én? :-)))))
Mióta a határátkelés igazán beindult (mondjuk nagyjából a 2010-es évek elejétől), állandóan azt hallottuk, írtuk, hogy ugyan a fizetések jóval magasabbak Európa nyugati felében, de az árak is azok. Nos, úgy tűnik, 2022 őszére ez már nem feltétlenül igaz. Egy croissant ebben a holland…..
nyuszigonosz 2022.11.01 17:38:50
@SzZoole: Ma autópályák voltak. :-) Hosszú hétvége lett így, hogy ma a munkaszüneti nap. Ki kellett használni. :-)
nyuszigonosz 2022.11.01 18:22:46
@SzZoole: Nem dehogy. :-)
Csak hát hétvége aztán a hétfö ugyan munkanap de a kedd (ma) meg nem - és a hétföt aki tudta szabaddá tette. Így lett hosszú hétvége. :-)
nyuszigonosz 2022.11.01 20:43:48
@SzZoole: Majd ha elhiszem. :-)

Amúgy itt is csak öt tartományban a 16- ból volt a mai nap munkaszüneti.
Jó helyen kell élni. :-)
Miközben Magyarországon tiltakozásokkal indult el az új tanév, a helyzet más országokban is problémás. Például Hollandiában, ahol Vera beszámolója szerint komoly gondokat okoz a tanárhiány...
nyuszigonosz 2022.09.28 17:57:05
@P.Elliot:
Na de akkor lényegében ki dolgozik? ha az ember akit írsz - idézem töled-: " es o csak besegit, ellenorzi es kisegiti a segitot."
Gabi több mint egy évtizede él Angliában, ahol igazán alulról küzdötte fel magát, hiszen takarítóként kezdett. Aztán teljesült az álma, amiről kiderült, mégsem az, hogy végül vegyen egy nagy levegőt és megtalálja a hivatását...
nyuszigonosz 2022.09.15 20:59:43
A királynö halála - temetése és a hosszú sorok.

Egyáltalán nem csodákozok ezen. A britek beleszületnek a monarchiába, nekik a király a valaki, és így volt évszázadokon keresztül, ma is.
Van aki megszületett és meg is halt II. Erzsébet királysága alatt.
A briteknek II. Erzsébet volt az a királynö, aki már akkor ott volt, amikor megszülettek.
Szerették, tisztelték na és most meghalt. Gyászolják.

Természetesen el akarnak búcsúzni töle, akár személyesen is, és mennek Londonba a tisztelütek leróni.
Sokan Balmoraltól Edinburgh -ig álltak szintén órákat az út mellett, hogy elbúcsúzzanak töle. Mások most mennek ezt megtenni.

Egyáltalán nem találom az egészet cirkusznak - mint ahogy itt már fentebb leíródott, hogy az, meg drága meg így - egyáltalán nem!

Lehethogy az utolsó uralkodó volt II. Erzsébet a briteknél akit tényleg szerettek és tiszteltek. Egy korszak ért ott most véget. II. Erzsébet korszaka. Mennyi minden történt ezalatt a több mint 70 év alatt, de ö ott volt.

A Commonwealth is rogyadozik már, II. Erzsébetnek az is végtelenül fontos volt, mégis volt már egy kilépés és egy további kilépés bejelentése is, és várható, hogy belátható idön belül sok kilépés lesz, sok ország/kontinens csak azért nem lépett ki, mert II. Erzsébet még trónon volt. De most nem ez a fontos - nem is erröl akarok írni.

Arról, hogy ha a briteknek fontos órákat akár napokat várni arra, hogy elbúcsúzzanak a királynöjüktöl: ezt így kell elfogadni, az ö életük, az ö királynöjük volt, ök szerették, ök búcsúznak töle.

Csak halkan teszem hozzá, hogy pl. Moszkvában a Vörös téren mennyien vártak órákat! arra, hogy a Lenint láthassák, és ez így ment évekig, évtizedekig, nap mint nap ott. Pedig az nem akkor halt meg, nem is szerette senki, aztán meg mégis kiállták a népek a sort. Söt, senki nem kérdöjelezte meg. :-)
Határátkelő Európa, a győzelem 2022.09.03 06:30:00
A hatvanas évek közepe sok szempontból Európa egyik aranykoraként él sokak emlékezetében – a fokozódó jóléthez társult a szabadság, ami a vasfüggöny mögül kiszabadulva még nagyobb élmény lehetett. Csodabogár szerint mindenképpen, aki egy kora őszi út emlékeit idézi most fel. Párizs 1966-ban..
nyuszigonosz 2022.09.09 20:58:59
@P.Elliot: Na most pont ezeket a képeket tettem ide @fhdgy: -nak-

Mindig volt valamilyen kézitáskája.
Tényleg nem kell elméleteket gyártani. :-) Ö volt az. Pont.
Egy Egyesült Államok méretű országban mindenféle furcsaságok és mániák előfordulnak, így aztán P. Elliotnak volt miből szemezgetni. Pláne, hogy a furcsaságokból (legyen az autójába szerelmes férfi, vagy egy sajátos időutazás) előszeretettel készül sokszor tévéműsor is...
nyuszigonosz 2022.08.13 20:02:12
@P.Elliot:

Nincs azzal a világon semmi bajom, hogy szeretsz tévézni.

Ma én is találtam nézni valót: a hírek után krimi lesz, mégpedig egy laza sorozat egy része ( minden évben tán 1-2 rész jön hozzá) és az Érchegységben játszódik es az egyik föszereplö a Leslie Mandoki lánya - aki egy tényleg jó szinésznö.
nyuszigonosz 2022.08.14 11:40:26
@Csodabogár: A Leslie Mandoki - azért említettem külön, mivel: ö valamikor még a tán hetvenes években disszidált ide.

Mándoki László volt ö valamikor. :-)
Nekem ö a Dzsingisz Kán, mivel úgy is néz ki. :-)

Óriási karrier itt, kögazdag producer.

de.wikipedia.org/wiki/Leslie_Mandoki
nyuszigonosz 2022.08.14 11:46:28
@Csodabogár:
Lényegében én sem tudnám ki, csak Merkel asszony második? harmadik? választási kampányának ö volt a zenei fönöke.

Na és akkor néztem utána ki is ez? Megtaláltam a régi Dzsingis Kán felvételeket is.

Na és akkoriban volt róla persze portrét film a tévében.
Hagyományosan az év ezen szakaszában rendezik meg a Bayreuthi Ünnepi Játékokat, ami a komolyzene egyik kiemelkedő eseménye, elsősorban persze a Wagner-rajongók számára. Közéjük tartozik Csodabogár is, aki szerencsére (és többetek kérésére) megírta élményeit is...
nyuszigonosz 2022.08.07 16:38:27
@Csodabogár: Pár percre odakapcsoltam, de dehogy néztem meg!
Szörnyünek találtam a rózsaszín nöt ahogy éppen egy rózsaszín kislányt rángatott.

Egy: nem vagyok opera kedvelö, csak zene kedvelö és nem mennék operába.
Föleg az ilyen mai rendezéseknél meg már végképp nem.
nyuszigonosz 2022.08.07 16:51:39
@Golf2: @dikusz.:

Az van, hogy én kértem Csodabogarat, hogy írjon a Wagner napokról Bayreuthban, mivel ö járt ott nem is egyszer.
Én ismerem a várost, csodás, van mit néznem benne még nekem is aki gyakran jártam már ott, csak én nem a Wagner napokra szoktam oda menni.

És mint Dikusz írja: vannak témák, amelyek keveseket érdekelnek olyannyira, hogy hozzá is szóljanak, vagy van amikor az ember olvassa a hozzászólásokat, de nem tud érdemben hozzá szólni, hát nem szól hozzá.
Furcsa érzés lehet sok év elteltével visszatérni egy olyan városba, ahol az ember hosszú időt élt. Csodabogár esetében ilyen hely a svájci Zürich, ahová ráadásul azzal utazott el, hogy talán ez lesz az utolsó látogatás. Vajon hogyan sikerült a kiruccanás? A Tonhalle..
nyuszigonosz 2022.07.08 10:41:02
@fhdgy: Teatrális szavak B. JOhnsontól. :-)

És hogy miért is akar többek között továbbra is Premierminister maradni?
Hát azért, hogy a nagy lagzit, amit júlis 30-ra tervez, ott tarthassa meg, ahová tervezte; Chekers-ben a brit miniszterelnök hivatalos vidéki otthonában. :-)
A házasságkötés megvolt covid alatt még 2021-ben, na de a Downing Streetre akkor csak 30 vendéget hívhatott meg , de most óriási bulit tervez, és ha már nem lenne a hónap végén a székén? na akkor hol is gyorsan? :-)
nyuszigonosz 2022.07.08 19:21:54
@SzZoole:

"Eközben felgyorsult a verseny Johnson posztjának megszerzésére. Eddig csak Suella Braverman főtanácsos és Tom Tugendhat, a parlament külügyi bizottságának vezetője jelentette be jelöltségét. De ez valószínűleg hamarosan megváltozik. Ben Wallace védelmi miniszter vezeti a közvéleménykutatási felmérést. De először a családjával akar konzultálni – hangzott el. Várható, hogy többek között Liz Truss külügyminiszter és Penny Mordaunt kereskedelmi miniszter is bejelentse jelöltségét." Süddeutsche Zeitung
nyuszigonosz 2022.07.14 19:35:32
@Golf2: Még egyáltalán nem biztos, hogy Rishi Sunak tényleg miniszterelnök lesz, mivel egyelöre csak az biztos, hogy ö vezeti a "versenyt" ezért székért. :-)

Miért is agyalágyultak? Rishi Sunak brit állampolgár, ott született, jó végzettségei vannak és már 2015-töl az ottani parlament tagja. Neked konkrétan mi a bajod vele?

Milyen szemét módon nehezítik meg a beándorlást oda?
Vagy csak abszolút normális bevándorlási elöírásoknak kell megfelelni?
Merthogy pont a Magyarországon a nemcsak a kórmány, de boldog boldogtalan szinte egyfolytában az EU-t szólja le, pedig az, hogy sokan az EU országaiban telepedtek le és vállaltak munkát, az pont az EU tagságnak volt köszönhetö.
Máshová, pl. USA Kanada, Ausztrália. Új Zéland és így - ott mindig is szigorúbb elvárások voltak a bevándorlókkal szemben, így most Nagybritanniában is ez van.
Aki megfelel, az mehet.

És igen, akik még Nagybritannia EU tagsága alatt mentek oda, azok közül is legalább a fele oda vándorló meg is felelt minden kritériumnak, ha akkor úgy lett volna.

Meg voltak a többiek, akik meg nem: akik a mai napig nem beszélik az ország nyelvét ott, akik semmit nem tudnak az ottani politikai/gazdasági/hétköznapi viszonyokról, és a mai napig egy buborékban élnek. De Angliában.
Nem olyan emberekre van szüksége egy országnak a briteknek sem.
Ha a kollégád megfelel a feltételeknek, akkor mehet. Ha meg nem, akkor nem.
Nyilván a cím túlzó kissé, ám az biztos, hogy az amerikai városok szerkezetének képe sok esetben nagyon hasonló (vagy egyszerűbben fogalmazva, sok amerikai utca tűnik ugyanolyannak). Ennek nagyon érdekes oka van, némi „először jó ötletnek tűnt” érzéssel fűszerezve, derül ki Dániel posztjából...
Bizonyára jó páran akadtok, akik emlékeztek a Magyarországon A farm, ahol élünk címmel bemutatott sorozatra. Az Egyesült Államokban a hetvenes évek közepétől kilenc éven át futott, Magyarországon az ezredforduló előtt adta le valamelyik kereskedelmi csatorna. Nos, P. Elliot (aki szerint a sorozat…..
nyuszigonosz 2022.06.24 21:53:29
@Zsuzsi65:
Köszönöm a listát. :-)
nyuszigonosz 2022.07.03 11:40:40
@élhetetlen:
Azért ez eléggé hiteltelen állítás. :-)

Akkor az unokavejed nem húzta ki a lábát az állítólag villám és mennydörgés, viharmentes Manchesterböl 33 évig?

Merthogy azért Angliában is vannak viharok, van mennydörgés is meg villám is. :-)
Esetleg a tévében sem láttott/hallott soha ilyenröl? :-) Iskolában nem tanult róla, hoyg olyan is van, hogy vihar?

Merthogy még én is, aki nem Angliában élek, láttam már pl. a tévé hírekben ilyen és hasonló , hangos képeket az ottani viharokról is.
nyuszigonosz 2022.07.03 19:20:31
@élhetetlen:

Most istenbizony hangosan nevetek, ezen a sok sok meg még több okosságon, amiket te írni tudsz. :-)

Sehol nem azt írtam, hogy nem léteznének vámudvarok! Ha már itt vagyunk újra. Söt, az én hibámat azon beszélgetésben én el is ismertem. Mégpedig azt, hogy a Magyarországon használatos vámudvar kifejezést tényleg nem úgy kell elképzelnem- átfutva egy szöveget itt - hogy a vám épületének udvara, Miközben biztos lehetsz benne, hogy többet tudok a teherforgalomról, vámkötelességröl és hasonlókról, mint te valaha is bárkitöl hallottál ezekröl.

Most az írásod az unokavejedröl picit másképp hangzik, mégpedig úgy, hogy csak azért nem látott villámot, hallott mennydörgést az élete 33 éve alatt, mert okosan sosem oda ment, ahová ezt elörejelezték.
Aha.

Attól, hogy te még sosem hallottál senkiröl, aki a foteljában fulladt meg miközben tengeri vihart nézett: nem is olyan lehetetlen dolog.
Meg lehet fulladni pl. evés ivás közben is a fotelban tengeri vihart nézve, de akár fulladással és végül megfulladással járó betegségek is "megfullaszthatnak" ( asztma spray nincs kéznél, epilepsziás roham és hasonlók) valakit aki éppen a foteljában egy tengeri vihart néz.
Időről időre felmerülnek ötletek Magyarországon (is) arra, miként lehetne hazacsábítani a külföldön élőket. Ezek között akadnak már eleve bukásgyanús elképzelések (talán emlékeztek még a „legendás” Gyere haza, fiatal fantázianevű programra), most a Magyar Nemzeti Bank (mi más...) állt elő egy…..
nyuszigonosz 2022.06.16 19:10:44
@élhetetlen:
Nemcsak neked, mivel te a nagyrészét szintén így írod.

A vám a teherforgalomban: elvámolni azt az árut kell, amelyik az EU-ba máshonnan jön. EU-n kívüli országból. Végül ott, ahol az áru cél állomása van. ( pl. Hollandiában, Rotterdamban felrakott áru, amelyik oda hajóval jött Costa Ricából és Bulgáriába megy, az ott lesz vámköteles) Viszont a teherpapíroknak az egész úton rendben kell lenniük. Bármelyik közbeeseö országban ellenörizhetik.
De ha az áru fele van a vám unióból egy része meg nem, akkor persze szintén az az egy része vámköteles a másik részét regisztrálni kell, mert:
az EU-n belüli áruszállítás: nem vámköteles ugyan , de elektronikus regisztráció szükséges minden EU-belül mozgó árura.

Soförök váltakozása ugyanazon a vontatón: jó pár éve van a vezetöi licenc , olyan csekkártya kinézetü valami, ez megy a digitálils tachográfba, és az bárhol kiolvasható: mikor és merre ment a kamion, milyen sebességgel, hol állt meg, mennyi ideig állt, betartotta-e a soför a szüneteket - na minden kiolvasható.

Továbbá minden olyan áruszállítással foglalkozó cégnek, amelyik a saját határain kívülre is szállít árut, szükséges a
közösségi engedély az összes EU/EGT ország közötti, határokon átnyúló kereskedelmi közúti fuvarozásra vonatkoznak. Elfogadja az EU-n kívül lévö Svájc, Lichtenstein, Norvégia és Island.
Amelyik spedíció további országokba is szállít kamionokkal, pl. Israel, Észak Afrika - na ehhez további engedély is kell, mármint ott.

Nem utolsó sorban igen fontos az is, hogy vannak olyan cégek, és mind több, amelyek a spedíciónak/szállítónak elöírják, szerzödésbe kötik, hol állhat meg út közben a soför az áruval, amelyik hozzájuk vagy tölük megy. Álltalában zárt, biztonsági rendszerrel ellátott teherparkolók aztán ezek.

A "darab" utakra szétszaggatott szállítás nem fizetödik ki. Europán belül egyáltalán nem. Mármint: 1. soför viszi az árut A helyre onnan 2. viszi tovább B helyre és 1. visszamegy.... ez így nem kifizetödö, a spedíciók nem szeretnek üres kamionokat az utakon, üresen csak pénzbe kerül egy út, így persze normális esetekben természetes, hogy ahová, amerre megy a kamion, arrafelé lesz további szállítás is visszaútra.
nyuszigonosz 2022.06.17 08:49:59
@élhetetlen: Azt hittem érthetöen írtam. :-) Mármint azt, hogy az EU-n belüli áruszállítás ugyan nem vámköteles, de elektronikus regisztráció szükséges. Szóval a vámnál. De nem a vámudvarban.

A sarki kocsma nem tudom hogy juthatott ezzel kapcsolatban az eszedbe :-)
nyuszigonosz 2022.06.20 07:58:47
@élhetetlen:

Na az utolsó mondatom ott tényleg nem jó. :-)

Vámudvar/Vámkapu - Magyarországon ez a neve a vámolási lehetöségeknek, nagy áruszállító/logisztikai cégeknél, helyben.

Vámudvarnak elsö ránézésre a vám épületének udvarát gondoltam - én hibám ott.
Szokás mondani, hogy a világon mindenhol vannak magyarok. Nos, Zsuzsi posztjából kiderül, hogy a mondás igaz, nekik legalábbis St. Thomas szigetén is sikerült összefutniuk egy (majdnem) honfitárssal. Az Amerikai Virgin-szigeteken töltött időszak persze nem csak emiatt lett kifejezetten emlékezetes...
nyuszigonosz 2022.06.18 19:33:43
@Hari Seldon 2: Na ezt sajnálom. Remélem nem lesz randa vége a választásoknak ott.
nyuszigonosz 2022.06.19 22:23:37
@kardio1: Akkor nem lesz a Melenchon miniszterelnök? ( jaj ne legyen ez a köpönyegforgató akárki) na mert valamelyik hírekben az volt, hogy ezt mondta Macronnak, hogy akkor majd ö lesz az. Majd, még ma este.

Na mert most zártak tízkor a nagyvárosokban a választó helyek. De ott már biztos megvannak az eredmények.
Na nekem van 3 francia tv programom, de annyira nagyon jól már nem tudok franciául. Csak a krimiket nézem ott. :-)
nyuszigonosz 2022.06.19 22:30:40
@kardio1:
Na ennek örülök.

Mint legutóbb írtam Macron a kisebb rossz, de csak tanult már az elnökválasztásokból és hát remélhetöleg a mostani parlamenti választásokból is.
Vajon hogyan élhettek az igazán gazdagok egy évszázaddal ezelőtt az amerikai délen? Milyen volt a házuk, mit olvastak, mik voltak a kedvteléseik? Kiderül, ha elolvassátok P. Elliot posztját, aki egy georgiai ültetvényre látogatott el...
nyuszigonosz 2022.06.04 08:08:42
@Golf2:

Igen sarkos vélemény a német kancellárról: mire alapozod?
nyuszigonosz 2022.06.04 08:11:39
@fhdgy: Nem hinném, hogy Merkel asszony politikai döntéseiben bármi szerepet is játszott volna az, hogy az apja pap volt.

A 2015-ös menekült-válságot a hátterével együtt kéne nézni, és akkor látszik mi miért történt. És miért úgy, ahogy.
Ez viszont hosszú és összetett,
nyuszigonosz 2022.06.04 13:19:00
@fhdgy:

Németország: Alaptörvény 16a cikkelye biztosítja a politikailag üldözött személyek számára a menedékjoghoz való alapvető jogot Németországban. Ezzel Németország azon akaratát fejezi ki, hogy teljesítse történelmi és humanitárius kötelezettségét a menekültek befogadására vonatkozóan. Az EU azon kötelezettsége, hogy segítsen a védelemre szorulókon, az Alapjogi Chartában és az Európai Unió működéséről szóló szerződésben szerepel.

És mint írtam: hogy 2015-ben ki nyitotta ki a kaput és küldte a sok menekültet egyszerre, ez is már tudott dolog.
A törökök, ahol több millió menekült volt ( és van a mai napig) és akinek még több pénz kellett és sosem volt elég. Merkel asszony sokszor "szaladt" Erdogánnal megegyezni, a vége a mégis "kinyitott kapu" lett és azokkal a népekkel valamit csinálni kellett. Nem falhoz állítani, segíteni.
Persze, hogy sok- sok istentudja ki is azonnal társult a tényleges háborús menekültekhez - hát ilyen is mindig van.

Egy hasonlóval tavaly a Fehérorosz elnök próbálkozott.