Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Orvosként Németországba

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mert ki viselné a kor gúny-csapásait,Zsarnok bosszúját, gőgös ember dölyfét,Utált szerelme kínját, pör-halasztást,A hivatalnak packázásait,S mind a rúgást, mellyel méltatlanokBántalmazzák a tűrő érdemet:Ha nyugalomba küldhetné magátEgy puszta tőrrel?Shakespeare: Hamlet…..
Ma jelentették be a NEFMI-ben, hogy 600 szakorvosjelölt és 20 szakgyógyszerészjelölt számára kívánnak ösztöndíj formájában havi 100 E Ft pluszfizetést adni, cserébe a mai rezidenseknek 10 évig kellene TB-finanszírozott eü. intézményben dolgozni, és nem fogadhatnának el…..
Orvosként Németországba 2011.07.16 18:50:13
Önmagában a béremelés kevés az egészségügy gondjainak megoldására, a rendszert kellene átalakítani, strukturálisan. Másfelől 600 rezidens béremelése nem fogja itthon tartani azokat, akik nem kerülnek be ebbe a programba. A cikkel amúgy teljesen egyet értek.

@Bikli néni: nem annyira nagy kaland kimenni Németországba vagy Angliába, ugyanis az ott kapott orvosi fizetésből 2 ember is kihúzhatja 1-2 hónapig, amíg a partner nem talál munkát. Volt olyan emberünk, akivel kiment a férje, de volt olyan is, aki kiment előre, később pedig követte a párja. Odakint ezen kívül kifejezetten örülnek, ha megy a társ, mert így az orvos is nyugodtabb, jobban tud a munkájára koncentrálni. A kinti világ azért egy másabb dimenzió, odafigyelnek az emberre is, mert tudják, hogy az a legfontosabb erőforrásuk, tehát mindenkinek jobb így. Ezt jó lenne itthon is eltanulni.
Orvosként Németországba 2011.07.17 11:10:05
@adamantium: Az orvosok kb. meghalni járnak csak haza. Csodálkozol, hogy nincs kedvük kimenni az utcára sztrájkolni, miután másod-harmad állásban a belüket is kidolgozták, hogy annyi fizetésük legyen, amiből meg is lehet élni? Ennek kapcsán nem tudom, ki gondolt bele abba, hogy egy ilyen túlterhelt, kimerült orvosnak mennyire kell koncentrálnia ahhoz, hogy ne okozzon a betegben maradandó károsodást, ne legyenek műhibák, stb.? A jelenlegi helyzet nem csak az orvosoknak káros, de a betegek számára is igencsak veszélyes. Nyilván nem a politikusoknak, akiket az ország legjobb kórházában látnak el, ha valami történik velük. Burokban élve, tele hassal, jó autókkal és nagy házakban persze hogy nem lehet átérezni a plebejusok bajait.
Orvosként Németországba 2011.07.17 11:25:08
@Sir Galahad: Kis ország, kevés pénz? Kis ország Svájc (7 647 600 fő). Dánia sem nagy (5 489 022), nekik ráadásul ott van egy rakás sziget, és még több tenger. Svédország mondjuk hatalmas, mégis kevesebben élnek ott, mint nálunk (9 223 766). Finnország hasonlóan (5 320 100). Mégis mindenhol meg tudják oldani az egészségügyben dolgozók fizetését, kivitelezhető, igazságos, és a társadalom igazságérzetét sem sértő módon.
Azzal nem lehet jönni, hogy nincs pénz, mert rengeteg más mindenre meg van. pl. a focicsapatok támogatására, meg túlszámlázott hídfelújításokra, útépítésekre. Arra van amúgy is megoldás, amire megoldást akarunk találni. Itt nem akarnak, van egy szűk réteg, akinek a kialakult helyzet tökéletesen megfelel, és ezen nem akarnak változtatni. Ha másképp lenne, a rendszerváltástól eltelt 20 év alatt strukturálisan átalakították volna az egészségügyet egy működőképes modellre. Nem történt meg, nyilván azért, mert valakiknek ez nem állt érdekében.
Messze a legkisebb prioritást kapott legfontosabb kérdés idén. Nézzük leegyszerűsítve: Az állam súlyos pénzekből kitaníttat minden évben x számú embert orvosnak, majd utána ad nekik nettó 82 ezer forintos fizetést. Állam bácsi, normálisnak tetszik lenni?A diplomához…..
Orvosként Németországba 2011.06.29 19:16:16
Ismételni tudom magam: Németországban a kezdő rezidensek, akik éppen most diplomáztak le, 2500 EUR NETTÓ! fizetéssel indulnak, aztán ha letették a szakvizsgát, ezt még megdobják 500-1000 EUR-ral, helytől, szakágtól függően. Innentől már csak felfele van. A magyarokat különösen szeretik, simán tudják végezni a munkát, jó alapjaik vannak. Lássuk: havi 2500 euró, és megbecsülés a jó munkavégzésért, a szabályokat kb. be is tartják, szemben azzal, hogy itthon az idősebb főorvosok (akik a rezidensek mentorai kellene hogy legyenek) a szakorvos-jelölteket csicskának nézik, lekezelően bánnak velük, plusz a betegek is idegesek a kinti várakozástól, mindezt havi 82.000 Ft-ért. Aztán jön állam bácsi, és azt mondja, hogy te vagy a sátán maga, ha ezek után ki akarsz menni külföldre, amikor kitaníttattunk.
Kedvenc hasonlatom az, amikor Puskás Öcsi kint maradt külföldön, itthon pedig elindult a rágalomhadjárat ellene, meg hazaárulózták, pedig ő csak rendesen meg szeretett volna élni, és focizni. Manapság az olimpikonok vannak hasonló helyzetben, elvárják tőlük, hogy az országot képviseljék, ráadásul a legmagasabb szinten, de mindezt szinte ingyen kérik tőlük, ha meg nem teljesítik, akkor ismét jön a hazaárulózás és a többi jól bevált fogás, de semmiképpen sem a probléma megoldása. Nézzétek meg Csollány Szilvesztert, csapos valami kocsmában.
Ne legyenek illúzióitok: a külföldi munkavállalás NEHÉZ döntés, nehéz volt Puskás Öcsinek is, senki nem hagyja itt szívesen a barátait és a családját, hogy egy idegen országban külföldiként (avagy idegenként) dolgozzon.
Ennek tükrében a kedves döntéshozóknak különösen el kellene gondolkodniuk, hogy mi a fontosabb: a semmirekellő focicsapatokat meg a vasúti dolgozók béremelését támogatni, vagy az orvosokat itthon tartani. Persze fentről nehéz ám észrevenni ilyeneket, politikusaink egy másik dimenzióban élnek, és valószínűleg ott is egy másik országban.
Orvosként Németországba 2011.06.29 21:36:46
@belzebubó: egyrészt most a magyar orvosokról volt szó, akiknek a kinti viszonyok már-már paradicsomiak, mert még így is kevesebbet kell dolgozniuk a jobb megélhetésért, mint itthon, ezt te is beláthatod. Azt szintén könnyű belátni, hogy a német rendszer a magyarhoz képest egy mennyország.
Másfelől a nyugatra vándorlás alapvetően jellemző az EU-n belül, nyilván mindenki szeretne minél jobban járni, és azért egy német orvos könnyebben boldogul más országokban, hiszen a nyelv és a mentalitás eleve közelebbi rokonságban áll az övével, gondolj arra, hogy ha Dániába vagy Hollandiába mennek ki, de még ha Angliába is, mennyivel könnyebb nekik beilleszkedni, eleve könnyebb megtanulni a nyelvet (nyilván az angliai esetben, a másiknál meg adott, hogy megértik egymást).
Amúgy a Deutsche Welle az egyik kedvenc csatornám, már amikor éppen tévét nézek. Plusz tündériek, hogy mindent 2 nyelven adnak elő :).
Orvosként Németországba 2011.06.29 21:46:11
@csodalámpa: egyik kedves barátom éppen altató szakorvos. Egészen pontosan 5000 Ft-tal keres jobban, mint rezidensként, és eddig senki nem kapkodott utána. a dolog általában fordítva szokott működni: vannak népszerű szakmák az orvosláson belül, amit jobban megfizetnek, de ott nagy a tülekedés az orvosok részéről.
Németországban ugyancsak vannak divatszakmák, amit mindenki szeretne megcsípni, emiatt kialakulnak a hiányszakmák is, amit meg a keleti (főként magyar) orvosokkal tudnak feltölteni. Viszont aki ott a divatszakmában nem tudott elhelyezkedni, megpróbálja nyugatabbra esetleg jobb fizetésért. Ez egy összeurópai játék, és ez az, amiről @belzebubó: is beszélt. Persze ha már elmegy, szeretne jobban járni, mint otthon, máskülönben maradna.
zoli voltam Nyári iskola, igen 2011.06.13 13:17:00
Elsőre elég hoffmannrózsásnak fog tűnni, amit mondok: ma túl hosszú és értelmetlen az iskolai nyári szünet. Mindenkinek jobb lenne, ha kurtítanánk rajta, és fontos, értelmes programok lennének a lecsípett rész helyén.A legutóbbi Napló kapcsán gondolkodtam el rajta, hogy igen,…..
Orvosként Németországba 2011.06.20 14:41:08
@reka80: Úha, azok a gazdag pedagógusok :). Komoly gondok vannak sajnos ebben az országban, bár ezzel szerintem nem mondtam újat (orvosként a bér még ezt a szintet sem feltétlenül üti meg). Alapvetően jó a felvetés, Zoli, csak támogatni tudom (biológiából az emberi test működése talán még meg is oldható részemről, kérdés, a boncolást bírják-e a srácok :)).
Praxis Majdnem megverték az orvost 2011.06.17 14:15:00
Sziasztok!   Volt már több negatív, de persze rengeteg jó élményem is az orvosokkal és úgy unblock az egészségüggyel kapcsolatban. Most mégsem a saját "sirámaimat" szeretném elmesélni, vagyis nem közvetlenül engem érintett mindaz, aminek szem és fültanúja voltam…..
A KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) honlapot és kampányt indított annak érdekében, hogy "szemben a 2002 és 2010 közötti évek fiatalokat elüldöző politikájával- praktikus információval, tanácsokkal és erkölcsi támogatással lássa el azokat a…..
Orvosként Németországba 2011.03.23 17:46:16
Hangosan röhögtem a pontokon, főleg az orvosok ellátnak részen (szakmába vág :))), de nem 80 euróért részen. Jah, ellátnak, amíg még vannak. Először is, minden szakmai fórumon - legyen az online vagy offline - csak azt olvasom, csak arról beszélnek, hogy a helyzet tarthatatlan, az orvosi fizetésből csak úgy lehet megélni, hogy további állásokat, illetve ügyeleteket vállalnak, de néha még ezeket sem fizetik ki. A munkakörülmények borzalmasak, állandó a stressz, bizonyos veterán szakorvosok egyszerűen szarba veszik pl. a rezidenseket, gyakran a betegek is olyanok, amilyenek, ehhez képest nevetségesen alacsony fizetésért dolgoznak, de azért elvárják tőlük, hogy legyenek hűségesek az országhoz és ne menjenek ki külföldre. Amikor a bérek rendezéséről esne szó, a kormány képviselői széttárják a kezüket, hogy bocs, nincs (ja, focira volt, akkor legyenek szívesek a focisták ellátni a betegeket).

Németországban a nettó bér a rezidenseknek 2500 EUR környékén kezdődik, szakorvosként pedig 3500-tól indul fölfelé. De nem ez a vonzó sokak számára: ott emberként bánnak velük, meg vannak becsülve, jó, a betegek ott is bitangok tudnak lenni néha, de nincsenek agyonhajtva (jóval több orvos jut egy betegre), aki fejlődni akar, az fejlődhet, aki kutatni szeretne, az kutathat, a szakvizsgát kint is meg lehet csinálni, és lehetne még sorolni. Kapunk visszajelzéseket is, sokan nem szívesen jönnének vissza, másfelől végzősök is megkeresnek bennünket kinti munkával kapcsolatban. A kormány meg mintha nem ebben a valóságban élne, nem veszi észre (nem is akarja észrevenni), hogy puskaporos hordón ülnek, az orvosok bármelyik pillanatban azt mondhatják, hogy akkor most PÁR EZREN EGYSZERRE állnak fel, és mennek ki külföldre, ha nem történik valami, ahogy az a cseh orvosok esetében történt. Persze az egészségügyet át is kellene alakítani rendesen, mert ez így nem mehet tovább. Ha minden igaz, nem is fog, már ha az orvosokon múlik. De azt a betegek fogják nagyon csúnyán megszívni...
ProgBlog Értéktelen évek 2011.02.08 08:37:00
 Tisztelt Miniszterelnök úr! Túlzás lenne azt állítanom, hogy életem jobbra fordulásának bejelentését vártam az Ön tegnapi beszédétől, de arra nem gondoltam, hogy épp azokban az órákban, amikor Ön nyomja a sódert a semmiről, kapom éppen kézhez az új…..
Orvosként Németországba 2011.02.08 14:42:19
Orvosként Németországba 2011.02.08 23:48:58
@Dr.Evet: Valójában, kedves Evet, de neked elsődlegesen magadra és a családodra kell gondolnod, nem másra és más családjára. Nyilván a magad szempontjából. Rajtunk is csak akkor segíthetsz, ha nincs szar kedved a munkától, nem nehezedik rád iszonyú nyomás, ráadásul szar fizetésért, kb. 0 megbecsüléssel. Szóval én sem agitálnék a külföldi munkavállalás mellett, ha meg lenne becsülve az orvostársadalom.

Azt is hozzá tenném, hogy ha veszélyes méreteket öltene az orvosok elvándorlása, talán nagyobb hidegzuhany lenne a fenti gárdának, mint bármi más. Úgyhogy igen, legyen szar, mert annál hamarabb térnek észhez. Vagy annál hamarabb üldözik el őket a fenébe. Remélhetőleg.
Bízom benne, hogy nem indulnak el bulvár irányba a kommentek, mivel komoly dologról van szó. Egyre többször írnak le olyan eseteket, amikor a férfi szex után a következő tüneteket észleli magán: kipirosodott szem, orrfolyás, lázszerű tünetek, teljes kimerültség. A jelenség…..