Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Posca

18 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Obama figyelmeztette a legfelsőbb bíróságot, hogy nem a nép által választott  testületként ne bírálja felül a nép által választott kormányzat által bevezetett egészségügyi magánbiztosítást. Ha csak ennyinél maradunk és Magyarországra helyezzük a megnevezett – és nem…..
Nem, de ezt eddig sokan nem tudták, főleg az SZDSZ-ben nem. Most Magyar Bálint volt az ATV vendége, és állítása szerint a liberálisok dogmatikusok voltak olyan értelemben, hogy azt hitték, elég a szabadságot biztosítani elvi alapon, a többit pedig a piac automatikusan megoldja. Igen,…..
nol.hu/kulfold/kirugjak_sziriat_az_arab_ligabolRégen a szíriaihoz hasonló helyzetben az Egyesült Államok vagy bevezetett volna valamit az ellenséges arab országgal szemben, vagy hallgatott volna a baráti esetén. Az Arab Liga pedig tiltakozott volna beavatkozás esetén és hallgatott volna…..
Bánó András vendégeként az imént az ATV-n "A tét"-ben többek között Giró-Szász András és Lengyel László vitatkozott többek között a magánnyugdíjpénztárak megszűnése miatt az állam kezébe kerülő kötvények sorsáról. Giró-Szász András szerintem jól…..
Kálmán Olga egyik vendége az imént az ATV-n Kórózs Lajos MSZP-s képviselő volt. Kórózs azzal próbálta védeni a magánnyugdíjrendszert, hogy 2012-ben már 180 ezren mennek nyugdíjba és ez megterheli az állami nyugdíjkasszát.Mert ha nem szűnne meg a magánnyugdíjrendszer - az…..
A magyar közéletben sok az álszentség a fizetések ügyében. Főleg a mások fizetése esetén, ami természetesen túl sok. A korrupciót sem szeretik az emberek, már ha a mások zsebe dagad tőle.Jól ismerjük az orvosi hálapénz ügyét, ahol nemcsak egyes orvosok presszionálják a…..
nol.hu/lap/hetvege/20101204-orban_esete_az_aranyhallalEz egy elég jó cikk Galló Bélától a magyar baloldal ellentmondásos helyzetéről, természetesen a kötelező Orbánozással leöntve. De a szósz alatt lássuk meg a húst, ami nincs is nagyon elrejtve.A baloldal téves harmadik útja nem…..
Az imént volt Kálmán Olga vendége az ATV Egyenes beszéd című műsorában egy ifjú szocialista azon MSZP-felhívás kapcsán, miszerint az emberek ne lépjenek vissza a magánrendszerből az államiba, mert majd az MSZP, ha hatalomra kerül, akkor kárpótolja őket. Eddig még nem hangzott…..
Posca a közszolga Szuperlézer 2010.12.07 17:08:00
index.hu/tudomany/2010/12/07/elveszithetjuk_a_szegedi_szuperlezert/Nincsenek már régóta illúzióim a magyar politikai életet illetően, a főszereplőkkel kapcsolatban sem. Az ember csak azt választhatja meg néha, hogy zsigerből melyik csinál kisebb kárt. A blog jó, az ember saját…..
www.vasarnapihirek.hu/files/public/cikkepek/9497/File/alkotmanykoncepcio.pdfNem kell megijedni a Szent Koronától, a rá való hivatkozás a tervezett alkotmány preambulumában jó helyen van. A múltkor mintegy intézményesíteni akarták főhatalomként, amiben az volt a kérdéses, valójában…..
Elég egyértelműek a Heti Válasz bizonyítékai, amellyel megállapítja, hogy Lendvai Pál "önként, dalolva" jelentett Bécsből a kádári magyar kormányzatnak:hetivalasz.hu/itthon/dokumentumok-paul-lendvai-kettos-eleterol-33395/Én megértem, ha ez dühöt vált ki a jobboldalon,…..
A minap írtam egy fenntartható rendszerről, lám a csehek az én módszeremmel dolgoznak. A cikk pontatlan, amikor egyszerűen ellentétes folyamatról beszél. Ez nem egyszerűen ellentétes, hanem meggondoltan…..
Ezt írja a pénztárszövetség (hvg.hu/gazdasag/20101201_stabilitas_szazadveg_manipulacio):A pénztárak képviseleti szervezete szerint azt, hogy az államháztartás milyen viszonyban áll a magán-nyugdíjpénztári rendszerrel, nem az állampapír-piaci hozamok és a nyugdíjpénztári…..
Végignéztem a kezdetektől a magánnyugdíjpénztári hozamaimat. Közalkalmazottként 1998-tól a Heller Farkas, majd átalakulások és egyesülések következtében az AXA és Egyesült, utána az UNIQA és Egyesült tagja voltam 2006 végéig. Ekkor, 9 év után untam meg a stabilan infáció…..
Eddig bíráltam a kötelező magánpénztári rendszert, most összefoglalom röviden, nagy vonalakban, hogyan is lehetne egy fentartható öngondoskodó rendszert létrehozni.Az eddigi rendszert ugye azzal az igaz érvvel hozták létre, hogy a tisztán állami rendszer nem lesz hosszú távon,…..
Argentínában már megtörtént egyszer. A cikk szomorkás végkövetkeztetése: a magánnyugdíjpillér nélkül az ország öregségi ellátásokat célzó alrendszere ugyanazokkal a hosszú távú (demográfiai, politikai, bizalmi, növekedéssel kapcsolatos) kihívásokkal néz szembe, mint…..
Posca 2010.11.26 21:36:43
@ParadiseLost: Velem szemben valóban vesztett arányosan jövőbeli kötelelezettséget, de nem ez volt az egyetlen kötelezettség. A jelen nyugdíjasok felé is van kötelezettsége, ami nem változott, és ennek fedezetének egy részét elvesztette. Ezt az összes adózó pénzéből kell pótolnia, éppen annyit, amennyi a magánpénztárakba ment. A nettó történés tehát az, hogy az összes adózó ezen pénze jelenik meg valójában a magánpénztárakban, azaz a rendszerre való áttérést az összes adózó fedezi. Ami ha van rá lehetőség adóemelésből, vagy gazdasági növekedésből, akkor rendben lehetne, de kiderült, hogy ilyen lehetőség nincs, megnőtt a hiány, illetve máshonnan, az egészségügyből, oktatásból, stb. kell elvonni pénzt a fedezetre.

Ez nem csak könyvelési kérdés. A hirtelen, ugrásszerű áttéréssel egyszerre kell a változatlanul megmaradt régi és a jövőbeli új rendszert most finanszírozni, amihez plusz források kellenek.

Valóban megvan a veszélye az önkéntes rendszernek, de a harmadik pillérbe kellett volna bevezetni a részben kötelező jelleget szerintem, mondjuk egy olyan sémával, hogy mindenkinek kötelező a magánpénztár és ebbe lehet önkéntesen is befizetni, és nincs a pénztárak kétszerezése (magán és önkéntes). Kezdetben mondjuk 1% lett volna a kötelező tagdíj, plusz amennyit még hozzátesz az ember önkéntesen. Majd évente lehetett volna növelni a kötelező részt. Minden évben mentek volna el nyugdíjba emberek, minden évben egy kicsit kevesebb állami és egy kicsit több magánnyugdíjjal. Nem egyszerre keletkezett volna egy nagy hiány.

Az állami rendszer akár el is tűnhetett volna 32 év alatt, de részben meg lehetett volna tartani, ha éppen ahhoz lett volna kedvünk. Lehetett volna 8+24% egyes elemeit növelgetni-csökkentgetni is apránként, ahogy a szükség és a lehetőség hozza.
Posca 2010.11.27 00:27:26
@SCUMM: Én sem kívánok több paternalizmust, mint ami a második pillérben volt, sőt bevezetnék az állami nyugdíjba idővel egy extra indexelést is, ami minden évben a GDP adott százalékára normálná le a nyugdíjtömeget, azaz arányosan minden már fizetett állami nyugdíjat.

Egy ilyen rendszerhez biztos, hogy kell egy hiteles állam, ami a magyarok szemében eddig történelmi okokból nemigen tudott kialakulni. Az utóbbi néhány évtizedben, mondjuk legalább a 60-as évek óta folyó néhány éves ciklusú osztogatás-fosztogatás sem segítette ezt.

Újra is kezdeném a kötelezővé tételt, most már az önkéntes pénztárak felé. Eleve nem tetszett nekem a kétféle magán-önkéntes pénztár két menedzsmenttel. És az első próbálkozáshoz képest sokkal fokozatosabban tenném, hogy ne váljon el évtizedekkel a járulék/adóbevétel csökkenése a kifizetendő nyugdíjak csökkenésétől. Ma már tizedszázalékos hiány miatt is ölnek/ölre mennek a nemzetközi szervezetek és a politikai ellenfelek.

A paternalizmus egyébként a liberalizmussal sem összeegyeztethetetlen (hu.wikipedia.or/wiki/Libert%C3%A1rius_paternalizmus).
Posca 2010.11.27 00:28:48
Oszkó Péter szerint (www.napi.hu/default.asp) 2013-tól 25%-kal több nyugdíjat kell kifizetni és erre nincs fedezet. Tipikusan félrevezető féligazság. Ő arra céloz, hogy 2013-tól kezdenek belépni a volt magánnyugdíjasok, akik a magánnyugdíjpénztárak fennmaradása esetén az…..
Megjelentek hát a magánnyugdíjpénztárak felszámolási feltételei. Vannak önmagában jogos bírálatok, amelyek a jogbiztonságot kérik számon, talán. De ilyet a jog minden megváltoztatásakor fel lehet vetni, a jog mégis állandóan változik.Egyoldalúan gondolkodnak, akik csak most…..
Miért is kellett ennyi lábat növeszteni szegény nyögdíjnak? Mivel az állami felosztó-kirovó rendszer annál inkább megterheli az államháztartást, minél több a nyugdíjas eszkimó az aktív dolgozó fókához képest. De vajon a kötelező magánnyugdíjrendszer (valójában vegyes,…..