Regisztráció Blogot indítok
Adatok
perna

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Cimborám, Józsi bá minap megpróbált rávilágítani arra, hogy a kormány gazdaságpolitikájának nem csak kudarcai, hanem eredményei is vannak. A cikket végigolvasva az derül ki, hogy Józsi bá alapvetően négy pozitívumot tulajdonít a kormány eredményének: a kormányzati…..
perna 2013.02.04 13:01:35
Nagyon unortodox leszek, de szerintem Matolcsy igenis nagyot csökkentett az államadósságon. Csak a számítás jellegéből adódóan ez nem látszik.

Az egész megtévesztés oka a következő: ha egy ország devizában vesz fel hitelt, akkor nagy mennyiségű devizát kell forintra váltani, ami nagy forintkeresletet jelent, ez erősíti a forintot. Amikor visszafizeti ugyanezt az adósságot, akkor sok forintot kell devizára váltani (forintkínálat), ami gyengíti a forintot.

Ezért elég szomorú. de tény: ha egy ország éppen eladósodik, akkor erős a devizája, ha szorgalmasan törleszt, akkor pedig gyenge. Eközben a sajtó persze azt károgja, hogy szar a kormány, azért ilyen gyenge a forint. Aki felelőtlenül eladósít, azt pedig megdicsérik, hiszen erősíti a hazai pénz, úgy tűnik, hogy minden a legnagyobb rendben. Ez addig történik, amíg egyszer csak a külföldi hitelezők le nem állnak a kölcsönzéssel (lásd 2008-as válság), akkor egy pillanat alatt megzuttyan az árfolyam.

És a hivatalos államadósságot számító képletben persze ebből a hatásból semmi sem jelenik meg, az egyszerűen összeg*forintárfolyam . Tehát aki szorgalmasan törleszt, annál úgy tűnik, hogy nem (vagy alig) csökken az összeg. Viszont ha megállnánk a törlesztéssel, erősödne az árfolyam, és nulla csökkentéssel is automatikusan javulna az államadósság mutatónk. Furcsa, de ez van. Ez az én unortodox magyarázatom, ami amúgy eléggé hagyományos: alapvető közgazdasági tényeken alakul.
perna 2013.02.04 15:56:05
@Józsi bá': Az is megérne egy misét, hogy a devizában eladósodott országnak miért nem segít legalább egy picit a Magyar Nemzeti Bank. Konkrétan mi a fenének van ennek az országnak ekkora devizatartalékra szüksége. (A gyengébbek kedvéért: nem lenyúlni kellene a devizatartalékot, hanem forintra kellene váltani. Ehelyett a MNB a régen felvett IMF-hitelt nulla kamatért parkoltatja, átváltás helyett forintot nyomtatott, aminek az árát a magas kamatokon keresztül szintén az ország fizeti meg.)

De csak azért írtam, hátha a "józan parasztok" egyszer írnak egy bejegyzést a MNB-ről. Lehet, hogy csak én nem értem Király Júlia meg Simor András zsenialitását...
Alig egy hónapja, hogy az országgyűlés elfogadta a 2013-as büdzsét, máris a szétesés jeleit mutatja. A nyári kapkodást követően rekord számú változtatás és módosítás után a három Matolcsy-csomag segítségével végül megszületett a nagy mű, de lehet, nem ússza meg…..
perna 2013.01.24 21:20:08
@makronom: Azért azt megmagyarázhatnád, hogy a "Matelcsy" adó elbukását miért írtad be erre az évre (18ö milliárd)?

Én is egyetértek, hogy ez az adó EU-szabály ellenes, de míg döntés lesz az ügyben, az nem 2013, ez tuti. Most pár hónapig ellevelezget a kormány a bizottsággal, aztán megy az EU Bíróság eé az ügy, az meg évekig tart...
perna 2013.01.25 09:29:55
@makronom: Szerintem nem esne le a karikagyűrű az ujjadról, ha beismernéd, hogy hibáztál. Idézném a szakembereket EU bírósági ügyben (hwsw.hu): "A 2010-ben bevezetett ágazati különadó kapcsán tavaly október óta már az utolsó, bírósági szakasznál tart az ügy, távközlési jogi szakértők szerint azonban kizárt, hogy idén döntsön a kérdésben az Európai Bíróság."

És ez nem a Matelcsy-re vonatkozik, ami még a "levelezgetős" szakaszban van, a bírósági eljárás elindítása hosszú hónapokra van. Az EU nem arról híres, hogy kapkod...
perna 2013.01.25 09:35:13
@makronom: "Amúgy örülök neki, hogy személyedben nem csak nálunk, hanem a portfoliósoknál és a többi elemzőháznál is okosabb vagy"

Hú, most látom, mekkora szamárságot írtál. Bocs, hogy eddig komolyan vettelek, ha ilyet leírsz, az az mutatja, hogy f***od nincsen, hogy működik a pénzügyi világ.

Te komolyan azt gondolod, hogy "elemzőház" objektív értékelést ad bármilyen folyamatokról? Ember, az elemzőházak játékosok a pénzügyi világban! Ha van egy tuti elemzésük, gondolod, hogy a mi orrunkra fogják kötni. A túrót, akkor megjátszák azt a saját pénzükkel!

Azt láttam eddig is, hogy a Ténytár tendenciózusan csúsztat, de hogy ilyen szamárságot leírjon, arra nem gondoltam. Áruld már el, Te magadtól vagy ilyen szellemi szinten, vagy valakinek az embere vagy, és szándékosan kelted a hangulatot?
Az elmúlt két és fél év meghatározó gazdasági folyamata volt a jegybanki függetlenségért folytatott harc. A választási győzelem másnapján Orbán Viktor egyik legelső kijelentés az volt, hogy „az MNB ezentúl nem lehet majd offshore-lovagok szálláshelye”. Ez a harc hamarosan…..
perna 2013.01.16 12:56:37
@coni: Sajnos nem vagyok fideszes troll. Azért nevezem "épületes baromságnak" ezt a beírást, mert az infláció éppen megy lefele. Pontosabban zuhan. A cikk pedig barom módon, vastagon szedett betűkkel írja, hogy "A gazdaságban ugyanis komoly inflációs nyomás van.".

Fogadunk valamiben, hogy a következő inflációs adat (2013. januári, KSH február közepén közli) 4% alatti 12 havi inflációt fog tartalmazni?
perna 2013.01.16 16:44:31
@Artie: Természetesen az inflációs nyomás nem egyenlő az inflációval, ha már mindenáron a nyomást mint fizikai fogalmat metaforaként be akarjuk erőszakolni a közgazdaságtanba. (Szvsz semmi szükség rá, de okosabbnak tűnik tőle a poszt írója.)

Nekem az az állításom, hogy a cikk közlésével ellentétben nem inflációs, hanem deflációs nyomás van a forinton. Az adatok ezt mutatják. A poszt írója szándékosan vagy butaságból hazudik. Örülnék, ha valaki megcáfolna. És nem úgy, hogy X vagy Y azt nyilatkozta, hanem adatokkal.
perna 2013.01.16 16:55:20
@J.László: Nagyon leegyszerűsítve: független jegybankra azért van szükség, mert a jegybanknak komoly szerepe van abban, hogy mennyi pénz (forint) van az országban. Ha túl sok, az inflációt okoz, ha túl kevés, az akadályozza a gazdasági növekedést.

Egy infláció pl. rossz az embereknek, de megoldja a költségvetési gondokat, ezért nyúlnak hozzá előszeretettel a politikusok. (És nemcsak nálunk, sőt...!) Ezért nem szabad a kormánytól függenie a jegybanknak.

Másrészről, ha egy jegybanki vezetés ártani akar a kormánynak, akkor szándékosan kiszívja a pénz a gazdaságból (pl. magas kamattal a pénzeket becsábítja a jegybankba, ahelyett, hogy azzal beruházásokat indítanának a gazdaságban), és ezáltal elsősorban a hazai gazdaságot hazavágja, az emberek rosszul élnek, és elzavarják a kormányt a következő választásokon.

Erről szól a magyar jegybank körüli vita: a baloldal az első forgatókönyvvel vádolja a kormányt, a jobboldal a másodikkal a jegybanki vezetést.
Az októberi második Matolcsy-csomag első két pontja volt a bankokkal kapcsolatos: 1, a bankadó marad, azaz 2013 után mégsem feleződik meg, a kormány nem tudja tartani a bankokkal kötött megállapodást - ezt 72 milliárddal több bankadót jelent a korábbi tervhez képest 2013-ban2, a…..
perna 2013.01.09 18:01:06
Nem nagyon értek a pénzügyekhez, de ami itt zajlik, attól a gyomrom kavarog.

Van egy ember, akit frissen kineveztek. Lehet, hogy úgy, hogy nem is volt értelme, ezt én nem látom át. (Szerintem a blog írói és olvasói sincsenek tisztában a jogköreivel.) D.GY. (szabad) idejének egy jelentős részét a devizahiteles összefogásnak szentelte, látszik, hogy ez a "mániája". Aki a Hiteltársulás Facebook oldalát valaha olvasta, tudja, hogy a megoldás keresése foglalkoztatja. Azt is tudja, hogy nem egy benyalós ember, Matolcsyt is kritizálta többször is.

Ez az ember még tulajdonképpen semmit nem tett, csak felvázolta, hogy milyen problémákat lát. Szerintem az épeszű emberek 99%-a egyetért azzal, hogy az ország egyik nagy keresztje a devizahitelezés. A sajtó (gazdasági) persze szitává lövi, hiszen az érdekeit sérti. Így működik egy demokrácia, ezzel nincsen semmi baj.

A Vastagbőr rögtön mindenben a rosszat keresve vádaskodik, az is rendben van, ez is a demokrácia. (Azt már kevésbé értem, hogy zérónak miért kell egy minden tisztelet nélkülöző beírást írni. Ha nem adjuk meg egymásnak azt a tiszteletet, ami minden embernek kijár, attól a világ biztos, hogy nem lesz előrébb. Pláne, hogy ritkaság, hogy egy vezető a blogban személyesen válaszol a közlendőre. Ez akár még - egy épelméjű emberben - tiszteletet is kiválthatna. )

Viszont számomra a konklúzió egyre inkább ez: ha valaki ebben az országban (egy demokráciában, a "Köztársaságban") elkezd valós problémákkal foglalkozni, netán megoldásokat keresni, akkor azt a sajtó és a bloggerek rögtön darabokra szedik. Még azelőtt, hogy időt kapott volna arra, hogy a pozíciójában egy kicsit dolgozhasson. Pusztuljon innen mindenki, aki csinálni akar valamit!

Remélem, Vastagbőr, hogy ettől legalább Ti boldogok vagytok! Vagy legalább kaptok egy kis alamizsnát a kattintásokért!