Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ércbányász

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem vagyunk egy Ortográf Cirkusz, sőt nagy lendülettel, néha már-már ipari méretekben gyártjuk az elütéseket, például egyszer sikerült leytának írnunk a kutyát, és az Indexben én tartom a szó közepén elhelyezett vesszők örökös rekordját. Általános harmadikban pedig két…..
ércbányász 2007.08.17 10:09:29
Hadd szolaljon itt meg a reklamszakma egy felelos kepviseloje is:
Headline-ok, szlogenek irasmodjarol annyit, hogy amennyiben cimnek minosul es nem foghato fel teljes, szabalyos mondatkent (alany+allitmany+targy), akkor a magyar helyesirasi szabalyoknak megfeleloen elhagyjuk a mondatvegi irasjelet. (Mint a konyvek cimenel is.)
De ha szabalyos mondatrol van szo, az akar szlogen, akar headline, mindenkepp kell a mondatvegi irasjel.
Igy a TV2 szlogenje szabalyos, es e tekintetben a musor cime is.
Viszont: Mondat vagy szo elejen csak akkor nem vesszuk figyelembe a nagy kezdobetut, ha annak plusz jelentestartalma van. Klasszikus pelda erre a kozismert "nemecsek erno".
Szakmailag erosen kifogasolhato arra hivatkozni, hogy a fosor egy grafikai elem, es esetleg jobban mutat kis kezdobetuvel, amit egyebkent nem is ertek. A foiskolan/egyetemen megtanitottak - mar aki reszt vett egyaltalan tipografia orakon, es nem valami gyorstalpalon lett art direktor -, hogy onceluan nem avatkozunk be a helyesirasba.
Tessek kerem Kassak Lajos es Neville Brody munkassagat tanulmanyozni!
Ha megvaltoztatjuk egy alkotason/kreativon a tulajdonnevek/mondat eleji kezdobetuk, egyebek irasmodjat, annak hozzaadott jelentestartammal kell rendelkeznie.
A paca/pont magyarazat pedig elfogadhatatlan a TV2-tol, mert olvasataban egyaltalan nem egyertelmu.
A helyesirasra nem ternek ki, vannak erre itt elegen. Annyit viszont engedjetek meg nekem, hogy a Kft. pelda helytelen, mert ha kis kezdobetuvel irjuk, akkor kell a pont. Igy valahogy: "kft.".
Ha viszont naggyal, akkor nevnek minosul, igy pont nelkul hasznaljuk: "Kft".
ércbányász 2007.08.17 11:42:30