Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Most kezdődik el

45 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A boldog, gondtalan ovis évek... amikor nincs már februárban gyomorgörcsöd, hogy mit is csinálsz egész nyáron a gyerekkel... de szép is volt... :) Az iskola kezdéssel sokféle kihívás jár együtt. Többek között az, amikor nincs iskola! 10-11 hét nyáron amit meg kell oldani. (az őszi, tavaszi, téli és…..
"Egy olyan könyvet tartotok a kezetekben, amelyet lélekből írtak. Sok-sok író adománya a jövőnek és a kolostorunknak. Ajándék, amely pénzben nem mérhető. Felajánlás az utókornak. Spirituális novellák csokorba szedett gyűjteménye. Olyan történetek tárháza ez a könyv, amelyek megtörtént eseményekre is…..
Minden család életében nagyon nehéz kérdés az óvoda/iskola keresés autista gyermekének. Vannak egyértelmű helyzetek, amikor szegregált gyógypedagógia csoport jöhet csak szóba, illetve a másik véglet, amikor kisebb megsegítéssel a gyerek jól tud működni és beilleszkedni egy átlagos csoportba. De az…..
Most kezdődik el 2019.09.20 18:59:09
@Lord Ickenham: Igen, tudom, őrült nagy szerencsénk volt, valószínűleg kifogtunk egy csodásan jó ovit, ami nagyon ritka. A kisfiam is egyre szűkebb csoportokba járt, a normál nagy csoport után egy integrált sni-sbe, aztán a szegregált csoportba, de neki is csak előnyére vált. Ehhez persze kellett az a csodás csapat, aki foglalkozott ott vele és egyben támogatott engem is!
Bárcsak hasonló lenne mindenhol, elképzelhetetlen nagy segítség lenne a gyerekeknek!
Most kezdődik el 2019.10.17 09:07:04
@Duzsika: Szia! Biztos van több ilyen is, mi Budapesten a 15.kerületben a Molnár Viktor utcai oviba jártunk. Ez egy nagyobb, 8 csoportos óvoda, de itt van auti csoport, ami nekünk szuper volt! :)
Most kezdődik el 2021.12.15 17:49:58
@Eleniel79: Szia! Sajnos nem biztos, hogy valódi segítséget tudok nyújtani, ugyanis úgy hallottam, hogy amióta oda jártunk, azóta ez a speciális csoport felbomlott, vagy legalábbis az akkori formája épp megszűnt. Az email címet köszönöm, pontosabb infot küldök ott! :)
"Mi jut eszébe elsőre az autizmusról? Talán Dustin Hoffman filmtörténetet író alakítása az Esőember című filmben? Igen, ez helyén is van. De szeretném bemutatni, hogy az autizmus mennyivel több is ennél. Mennyire bonyolult, összetett, sokrétű és különleges világ." Így kezdtem 2 évvel ezelőtt a…..
Most kezdődik el 2021.09.14 18:51:56
@doggfather: Hát.... az élet már csak ilyen helyzeteket hoz! :)
Nagyon régen írtam, de az elmúlt egy év... hagyjuk is, hisz mindenki tudja. Hiába van ötlet és gondolat, az egy éve tartó nehezített szintű hétköznapok bizony elviszik az energiát. Ráadásul ennek a bejegyzésnek sem lesz semmi köze a blog alapvető témájához. Sebaj, ha más nem terápiás jelleggel…..
A szülőfórumok egyik legnépszerűbb témája az iskolakeresés. Én is rengeteg segítséget kaptam ilyen formán, amikor ott tartottunk. Ha egyetlen legfontosabb tapasztalatot kellene kiemelnem, biztosan az lenne, hogy nem lehet elég korán kezdeni! Mit is jelent ez? A fiam most, a 2019/2020-as tanévben…..
Most kezdődik el 2020.10.14 08:30:37
@emeskem: Szia! Igen, őszintén mondhatom, hogy nekünk a legjobb választás volt a Heuréka! Nyilván ahány gyerek és család, annyi féle igény és szempont, de nekünk szuperjó! Nagyon jól haladnak, csodás tanárnénink van, (ha épp nincs vírus helyzet) rengeteg program, családias, szóval teljes mértékben megtaláltuk a helyünket suli ügyben! :) Ha esetleg van kérdésed, privát folytathatjuk! :)
Lassan kifelé megyünk a vírustól fenyegetett, karanténba zárt időszakból. Többen kérdezték, hogy bírtuk... hogy én hogy bírtam, arról már volt szó. De hogy bírta az én elsős kis csodabogaram?! Először is, mint tudjuk, a mi karanténunk kissé megnyúlt, hiszen a hivatalos bezártság előtt benyalt a…..
Pontosan ma 2 hónapja vonultunk a gyermekkel önkéntes karanténba, miután elrendelte a munkahelyem a kötelező home officet és 03.13.-án este bejelentették az iskolák bezárását. Nem tudtuk mennyi időre szól ez az új helyzet, de valami gyermeki izgalommal vetettem magam bele és szerintem sokan mások…..
Az életben vannak nehéz helyzetek, kihívások, rossz időszakok. Persze relatív, hogy ki mit él meg nehéznek vagy elviselhetetlennek. De most van egy közös pont sokunk életében. Egy agresszív, gyorsan terjedő járvány, ami közvetve vagy közvetetten, de a Világ teljes lakosságát érinti. Bizony itt…..
Buksi alapvetően egyáltalán nem betegeskedő típus, soha nem volt az. Bezzeg mostanában! Az elmúlt hónapban gyakorlatilag többet volt itthon, mint bárhol máshol. Egy jó két hetes köhögés után jött egy hét síszünet és már majdnem egy hetet járt utána suliba, mikor is kicsit bágyadtan, kicsit lázasan…..
Egyáltalán nem vagyok híve, hogy a gyerekkel bármilyen módon kísérletezzek, de most részt vettünk egy nagyon izgalmas kutatásban! Számára csak egy fél órás kis felmérést jelentett, mint egy "tornaóra", így ez vállalhatónak tűnt. Az ELTE Etológiai tanszékén végeznek egy kutatást, "Autizmus és ADHD…..
Talán nem vagyok egyedül, mint elsős gyerek anyukája, aki valami őrült izgalommal vártam, hogy a gyermek haza hozza élete első iskolai bizonyítványát. Nagy pillanat ez. Legalábbis úgy csinálunk. Közben meg semmi sem történt, csak eltelt néhány hónap az életünkből. Éppen ezért - minden vágyam…..
Szoktatok újévi fogadalmat tenni? Én nem. Idegesít ez a szokás, néha nekifutottam, de kb a kimondás pillanatában komolytalanná is vált mindig a nagy terv... Na de most! Az idei évet bizony egy nagy elhatározással kezdtem, és bár még csak egy hónap telt el, úgy érzem valami nagyon jó úton indultunk…..
Az autizmussal érintett gyerekek és felnőttek, ahányan vannak, annyiféle képességgel, tehetséggel és korláttal bírnak. Ezek éppen úgy a személyiségük része, mint bármelyik neurotipikus társuknak. Azonban vannak olyan nehézségeik és az átlagostól eltérő korlátaik, amit sokszor nagyon nehéz megérteni…..
Nem kérdés, hogy minden autista gyermeknek (és felnőttnek) van valamilyen mértékű kommunikációs nehézsége, zavara. Hiszen ez a diagnózist adó három alap-pillér egyike. Mint a spektrumon minden, ez a terület is rendkívül változatos lehet. Van érintett, aki verbálisan egyáltalán nem kommunikál és van…..
Pontosítanám is rögtön a címet. Buksi tanul korcsolyázni... Anya már egyszer megtanult gyerekkorában, de az elmúlt 25 évben annyira elment minden bátorsága, hogy még nem mert újra jégre lépni. De alkudozom magammal, hogy legyek bátor, hiszen úgy tűnik egy szuper programot találtunk, amit együtt is…..
A blogot követők tudják, hogy belekezdtünk a skillo.hu 25 hetes finommotorika fejlesztő tanfolyamába. A tapasztalatokat – úgy alakul – 5 hetente osztom meg.          Tehát, túl vagyunk a második 5 hetes szakaszon… azt hiszem itt most találó a „túl vagyunk”, mert bizony ebben volt egy kis…..
Szilveszter este van és nosztalgiázok. Ez már tuti biztos az öregedés első jele... De sebaj! Épp azon gondolkoztam az előbb, hogy milyen sokféle szilveszter van már mögöttem. Volt a party-korszak, amikor belegondolva egészen ordenáré bulikba fulladt az este, az este 10-kor éber-kómában lévő…..
2019.12.27. Különös nap ez a mai. Éppen 100 évvel ezelőtt, 1919.12.27.-én született a nagymamám. Ma lenne a 100.születésnapja. Az utolsó időszakban hosszan volt kórházba. Igyekeztem többé kevésbé rendszeresen bejárni hozzá. Ott közöltem annak idején azt is, hogy kisbabám lesz. Mai eszemmel, túl…..
Ezennel egy kicsit gyógypedagógiai segítő munkatárs lettem! :) Ha bárki kérdezné, ez most miért is jó nekem, nem biztos, hogy tudnék válaszolni rá. Szinte biztos, hogy ebben a munkakörben soha nem fogok dolgozni az életben. Igen, vágyam, hogy a gyógypedagógiával komolyabban foglalkozzak egyszer, így…..
Imádom a karácsonyt! Azt hiszem gyerekként is nagyon szerettem és nagyon vártam, legalábbis úgy emlékszem vissza. Aztán szerettem fiatal felnőttként is, már önállóan készülődve, úgy izgultam az első önálló karácsonyi menüm készítésekor, mintha záróvizsgázni mennék. Aztán megszületett a kis…..
A hétvégén egy családi, meglepetés születésnapi buli volt nálunk, Anyukám tiszteletére. A szülinapozás tök jól sikerült, és ami külön feldobta, hogy az én kis szuperhősöm sorozatos meglepetéseket okozott egész nap! Először is, előző este Anyukámnál aludt, délelőtt együtt jöttek át. Előtte sokat…..
Most kezdődik el 2019.12.04 11:26:02
@Farkasné Tóth Andrea: Köszönjük! :) Bizony így van, nagyon egyetértek! Ezektől az apró kis csodáktól lesz mindennek értelme! :)
Nem kérdés, hogy autista és minden más tartós betegséggel vagy fogyatékkal elő gyermek jövőjéért az egyik legfontosabb amit megtehetünk - és meg is kell tennünk - az emberek, a társadalom érzékenyítése. Csak úgy lesz valaha élhető életük, ha az emberek megismerik, megértik és ezáltal elfogadják a…..
Éppen egy hónappal ezelőtt belekezdtünk a skillo.hu 25 hetes finommotorika fejlesztő tanfolyamába. (korábbi bejegyzésben olvashattatok erről) Részemről nagyon nagy izgalommal tekintettem a ránk váró feladatot elé! Igen, ránk váró, nem csak Buksira, ugyanis ez bizony két emberes meló! Gyermeknek…..
Sose gondoltam, hogy Hamupipőkét fogok idézni... és de. Valamikor pár évvel ezelőtt a tévében láttam a megfilmesített verziót, Buksival néztük. Elhangzott ez a mondat, mint bölcs útravaló az életre, hogy csak egy dolog fontos, mindig "Légy bátor és kedves"! Valahogy akkor is megtetszett ez és…..
Most kezdődik el 2019.11.23 17:07:08
@Enikő Utasiné Salamon: Kedves Enikő! Borzasztóan jól esik amit írsz, nagyon szépen köszönöm! :)