Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ripo

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Valami talán megmozdult az emberekben környezettudatosság terén, legalábbis egyre gyakrabban kerül elő a téma, és egyre többször lehet találkozni azzal, hogy az keresik a módját annak, hogyan tudnak kisebb ökológiai lábnyommal élni. A Facebookot görgetve mostanában lépten-nyomon abba lehet botlani,…..
Ripo 2019.07.12 15:47:35
Én javaslom a 3R-t, mint a hulladékcsökkentés alapját.
Ha megengeditek a saját példámat hoznám fel:
Reduce - csökkentettük a vásárolt dolgok mennyiségét. Már nem veszünk palackos ásványvizet, gumicukrot, kis zacskós szotyit, fast fashion ruhákat, stb. Ezáltal kevesebb a tárgyunk, jobban elférünk, és kábé félévente sikerül megtölteni a 120literes kukát (főleg túrórudi-csomagolással)
.
Reuse - újra használjuk, amit lehet. (nagyon kevés dolog van, amit nem lehet újra vagy alternatív módon felhasználni). Pl a telekhez volt egy kutyaház. Mivel már leginkább tönkre volt menve, nem hirdettem meg a jófogáson, hanem kiváló komposztláda lett belőle. (így komposztládát sem kellett vásárolnom). A használt és használható dolgokat tök jól lehet értékesíteni a fb marketplace-en vagy egyéb apróhirdetéses helyeken. Olcsóbb is, nem kell legyártani miattam az újat, és nem is lesz belőle hulladék egyenlőre.
.
Recycle - amit nem tudunk újra felhasználni, az megy a szelektívbe. Külön kiemelném a konyhai és a zöld hulladékokat. Azokat kiválóan lehet komposztálni. Még városban is, ha valaki veszi a fáradtságot, megbeszéli a társasház lakóival, hogy a lebomló hulladékot ne a szemetesbe tegye, (kivéve hús, macska-, és kutyaalom, déligyülölcsök héja, mert az tele van tartósítószerrel) hanem (mondjuk naponta egyszer) összegyűjtve gyorsan nagy mennyiségű komposztot lehet előállítani. Azért meg a növények is hálásak lesznek.
.
Illetve nem "R", de alternatív megoldásokban is bőven lehet gondolkodni. Pl mosható pelenka, piacon vásárlás, ahol a saját dobozodba adják az árut, házi tészta nagyi módra, házikenyér, közös használatú fúró/láncfűrész/fűkasza stb.
Mióta kevesebb cuccunk van, kevesebb a költségünk is, és sokkal jobb érzés nem megvenni a (valami színes csomagolású) egyébként szükségtelen árut.
Ripo 2019.07.12 16:05:21
@midnight coder:
Ha jól értem, az egyik korábbi hozzászólásodból, Te inkább hulladék felgolgozás-párti vagy.
A hulladék az egy eredmény, ami azt mutatja, hogy a folyamat nem tökéletes.
Ha nincs hulladék akkor tárgytalan a kérdés, hogy feldolgozni vagy szállítani környezetkímélőbb-e.