Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nikóca20

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvasod a blogot, de van olyan kérdésed, amire még nem kaptad meg a választ? Nosza, tedd fel a kérdést, és én megpróbálok válaszolni rá! Vagy kommentben, vagy akár egy teljes bejegyzésben! Kérdésre tehát fel! Üdv, Macska-fogó LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, ha tetszett egy cikk, vagy rendszeresen…..
Nikóca20 2015.09.01 13:56:17
Kedves Macska_fogó, a segítségedet szeretném kérni!
Molli névre hallgató macskánk most 8 éves és sokban hasonlít Kemire! Végig olvastam az összes bejegyzést vele kapcsolatban, és ezek után írok neked. A problémánk: Alapvetően idegenekkel sosem volt érdeklődő, kedves sem. Nem igazán szerette, hogyha figyelnek rá és foglalkoznak vele. Volt olyan ismerősünk, akire kifejezetten a lakásba lépés pillanatában fújt, „kiabált”. Az állatorvosokhoz való viszonya katasztrofális, volt már pár éve egy rossz tapasztalata. Tavaly ismét orvoshoz kellett vinnünk, már a rendelőbe érve a dobozból sem akart kijönni. Akkor az állatorvos azt mondta, hogy ugyan le tudná úgy fogni a cicát, hogy beoltsa, de nem szeretne neki maradandó rossz élmény okozni, ezért úgy tudtuk elintézni a cica oltását, hogy előtte „benyugtatóztuk”, amitől a doktor elmondása szerint egy kisebb kutya órákig alszik, ő még így is tudott ellenkezni, de sikerült az oltás. Utoljára 1 éve költöztünk, és körülbelül 4 hónapja a volt párommal úgy döntöttünk, hogy befejezzük közös életünket, ő elköltözött. Visszajár a cicához hetente párszor látogatni, köztünk sem mérgesedett el a viszony. Viszont kettőnk közül mindig én voltam, akihez jobban bújt a cica, és mindig ott feküdt ahol én volt, és ő volt akinek a szava számított. (Ezeket azért írom le, mert biztosan befolyásolták a lelki állapotát.
Pár hónapja többször is volt agresszív megnyilvánulása a cicának. Egyszer az nagynénémék jöttek látogatóba, többször voltak már nálunk vendégségben, sosem volt baj belőle, most viszont a nagynéném lábához odakapott és fújt és „kiabált” is rá. Nagynéném fia pedig nálam lakott volna 3 hétig egy nyári gyakorlat alatt. Vasárnap érkeztek akkor még semmi baj nem volt. Hétfőn, amikor egyedül bejött a lakásba a cica fújt rá. Elvonult a szobájába addig, amíg én haza nem értem, bár sajnos nem mondta el hogy rosszul reagált rá a cica. Kedden este viszont egy olyan dolgok történt, ami engem nagyon megviselt. Unokaöcsém fürdés után bejött a hálószobámba, hogy váltsunk két szót, a Molli viszont mint aki megbolondult elkezdett „kiabálni” rá, unokaöcsém megijedt, és elkezdett futni, a macska pedig utána amilyen gyorsan csak tudott, fújt, kiabált, és karmolta, harapta ahol érte . Nagyon megijedtünk, természetesen a vendégeskedésnek ott vége is lett. Azóta a cicám ugyan olyan, mint előtte, ha itthon vagyok nyugodt, engem nem bánt. A volt páromat megkértem, hogy jöjjön el nézzük meg rá, hogyan reagál, de ugyan olyan vele is. Unokaöcsém többször vendégeskedett nálunk az előző lakásba, tehát nem nagyon értem, ő sem idegen. Azóta nem is mertem senki felengedni úgy a lakásba, hogy ő kint volt. Bezártam a számára biztonságot jelentő hálószobába arra a pár órára, amíg a vendégeskedések tartottak, de úgy érzem ez nem állapot . Szeretném, hogyha nem kellene elzárnom hanem azokkal akikkel eddig is jól viselkedett pl anyukámék, továbbra is ott lehetnének, akár éjszakára is. Igazából az én legnagyobb félelmem az, hogy innentől kezdve a cica többet sosem enged mást közel hozzám, vagy a volt páromhoz? Egyelőre, nem eldöntött tény hogy kinél marad, mert a volt párom most fog lakást venni magának, de félek. Mi van ha mindenkire így fog reagálni aki idegene és a lakásomba lép? Hogyan fogom megállítani. Hogy fog reagálni az új páromra vagy az exem új párjára? Vásároltam már neki feliway párologtatót, de komolyabb változást nem tapasztaltam. Szeretnék érdeklődni, hogy lehet – e ezt valahogy fejleszteni, orvosolni, mit tehetek annak érdekében, hogy ne legyen ennyire agresszív ,másokkal.
Vagyis inkább mit tegyek? Első lépés például anyukám lenne. Hogyan szoktassam újra hozzá? Mi legyen az első lépés?Illetve a jellemünket és a hozzánk való viszonyulását alapul véve szerinted melyikünknél lenne jobb helyen a cica?
Ne haragudj, hogy ennyire hosszú lett, de nem tudtam rövidebben megfogalmazni :-)
Nikóca20 2015.09.08 08:58:29
Válaszok :-)
- amikor oda költöztünk a lakásba, illetve amikor az exem elköltözött szeretett magasabb helyeken feküdni. Jó ideig a szennyes tartó tetejére helyeztem egy párnát és ott feküdt, de mostanság rá sem bagózik. Viszont sokszor bújik be például a szekrény egyik polcára, ami nyitott, és ott alszik elnyúlva. az kb 30-40 centis magasságban van. De ha főzök akkor például sokszor ugrik fel a szekrény tetejére és ott alszik (az kb 1,5 m-es magasság). Aludni, hát általában a párnámon szokott éjszaka, leginkább úgy hogy ráfekszik az egyik kezemre :-). De napközben sokszor alszik a szállítódobozában is.
- Mostanság ha vendég jön leginkább behúzom a háló ajtaját,mert őszintén félek, hogy támadásba lendül. De alapvetően nagyon ritkán volt olyan, hogy közel jött a vendégekhez. Vagy elbújt, vagy az előszobából szemlélte az eseményeket. Régebben nem volt jellemző, hogy fújt, vagy morgott volna, mostanság egyre többször, ezért is gondoltam, hogy lehet, hogy neki is jobb, ha a hálóban marad. Ha ott van egyébként alszik olyankor.
- igen, odakapás alatt azt értem, amikor a melső lábával csapott, ez általában karmolással járt, nem pofonszerű.
- Unokaöcsémet sajnos bántotta. Ugye bent volt nálam a hálóban, először a Molli csak "morogott, kiabált" nem tudom hogyan fogalmazzak, és ment felé, aztán amikor futni kezdett az unokaöcsém (ami nem a legjobb megoldás volt), akkor utána futott, karmolta, egy helyen meg is harapta, alig tudtam róla leszedni,mert nem hagyta volna abba. Elég csúnya sebeket szerzett, és fél éjszaka utána a szoba ajtó előtt állt és csóválta a farkát, idegesen sétálgatott előtte, ahol az unokaöcsém aludt. Mi a véleményed? Lehetséges, hogy féltékeny volt arra, hogy valaki a közelemben volt a hálóban? vagy a saját terültét féltette?

Biztos, hogy traumaként él meg dolgokat, ezt sajnos tudom :-(. Viszont most megint egy érdekes helyzet állt elő. Mivel az exemmel még közös a lakás ahol lakunk, úgy hozta az élet, hogy vissza kellet költöznie egy időre. Nagyon érdekes,mert Molli vele volt a hétvégén, én elutaztam, és egy hangja sem volt. Nyugodt volt, meg sem nyikkant, vele aludt ilyesmi. Amikor velem van otthon, akkor többször is naponta hangosan nyávog, leginkább az ajtó vagy a beépített szekrény előtt. Ha vele van vagy amíg én nem vagyok otthon akkor egy hangja sincs...

Őszintén szólva száraztápot eszik csak,mert allergiás, és speciális étrenden van. Általában nincs konkrét etetési ideje,mert kint van a tápja és feltöltöm ha fogy. Ez hiba?

Olyan sok jó dolgot olvasok a blogodon, köszönöm, hogy segítesz! :-)