Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Takacs Janos

0 bejegyzést írt és 60 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
JT BLOG Pat Garza vallomása 2010.12.04 08:40:38
Az alábbi sorok az angol nyelvű tudósításokban megjelentek és meglehetősen nagy port kavartak abban az időben, amikor megjelentek. Mint többek előtt ismert, annak idején tüntetés is volt Brooklynban a Vezető Testület azon álláspontja miatt, hogy a szexuális erőszakkal vádolt…..
Takacs Janos 2010.12.04 21:15:24
@l.gabi:
Ne feledd, hogy ő kislány volt :)
Akármi volt, majd kiderül, ha hazugság volt kiderül "azon a napon".
Nekem nem az a feladatom hogy egy modernkori baált védjek, védje ő magát, de sose tudnék nagyokat mondani, hogy a baált aláássam.
Én nem bízok feltétlenül az ex-jtkben és forrásaikban. Van egy esetem egy ex-jt leaderrel, amely mutaja mennyire "korrektek" az információközlésben.
Pár éve kért tőlem adatokat az IJT felől. Akkor az ő google-groupján azt írta, hogy kb 100000 IJT-s van Európában. Mondtam neki, hogy én egy volt IJT-s vagyok és ismerem a számokat, akkor kb 3000 ezerre becsültem őket és ennyit is mondtam neki. Nos, mit tett? Letörölte azt a google-groupot és nyitott egy másik irodát ahol azt írta, hogy az IJT-sek 30000!!! vannak. Világéletükben nem voltak ennyien, 1989 előtt, a fénykorukban ha voltak 13000 személy és ez egész Európában. De azóta sokat fogytak. Ha az összes szakadár Rutherfordosokat összeadnánk akkor sem lennének többen mint 3000.
Na jó, döngessétek csak tovább a Watchtowert :) Ez a ti feladatotok, de nem az enyém - Jelenések 17:16,17 :). Én ezentúl csak csendesen, félrehúzódva fogom szemlélni a hadjáratokat, a volt KÖF, Károlyhoz hasonlóan. Sok sikert a döngetésben! :)
  Az egyik kurzuson az elitről, mint társadalmi rétegről volt szó, zárt vallási közösségeken belül. Az egyik csoporttársam tartotta a kulcselőadást, melyben a Tanú-szervezetet hozta fel többször is példának. Több napos levelezgetés után beleegyezését adta, hogy az…..
Takacs Janos 2010.11.30 18:42:22
@Johnny Joker: "szükség törvényt bont", hm, jól megfogalmaztad :)
Takacs Janos 2010.11.30 19:40:55
@Johnny Joker:
Kedves Johnny,
Köszönöm a kérdéseid.
A WT Társulatól teljesen független dologról van szó, tehát egyáltalán nem arra törekszem, hogy a JTE-t megreformáljam. Én egyáltalán nem a "kalandra" és nem a mennyiségre törekszem, hogy minél több személyt felsorakoztassak magam mellé, vsz rövid időn belül, hanem a minőséget - mindenek felett - tűztem ki alapcélul.
Hogy miért az "utolsó reformáció"? Erről többet majd később az URM blogban. Most csak annyit, kiindulópontként, hogy az Úr Jézus Krisztus eljövetele nem fog örökké elmaradni, és egyszer eljön a megígért "advent".
Viszont a Biblia nem csak kivételesen az Úr Jézus visszajövetelétől beszél, hanem az ezt előző és azt követő időszakokról is. Érdemes foglalkozni ezekkel az időszakokkal is, hiszen nem hiába íródtak oda. Ezt híven ecseteli a Máté 25:1-13 példázata is. Persze, nem lehet szó szerint venni, csupán a mondanivalóját kell megérteni. Ez a példázat kivételesen az eljövetele előtti időre szól, hiszen oly világosan mondja, hogy ez "akkor" lesz. Érdekes az is, hogy a példázatban a szüzek már elváltak az eljövetele előtti időben. Van-e ennek valami komoly jelentősége, vagy csupán egy semmit mondó "díszkellék"?
Egyelőre ennyi.
Kellemes gondolkodást kívánok :)
János
Takacs Janos 2010.12.01 20:02:21
@Takacs Janos:
UI

Mint "A befejezett titok" című könyv is mondja, Russell összeszedte az ún. "virágokat mások kertjéből és egy csokorba kötötte". Hm, tehát összeszedték másoktól a véleményeket és magukévá tették. De sajnos csalánt is szedtek "virágként".

Azt hiszem a védőoltás terén is így tettek, másoktól vették át.

Pár éve annak, hogy egy román nyelvű mennonita lapban tallózva egy cikkre bukkantam, amely a védőoltások eredetét mutatta be. A cikk nem volt se pro sem kontra, tárgyilagosan mutatta be a dolgokat. Ami engem meglepett, az volt, hogy az akkori társadalom a védőoltások ellen volt, még ORVOSI TÉREN IS, úgyhogy az angol királyi család is csupán TITOKBAN oltotta be magát. Kiírtam így, hogy vegyétek figyelembe.

Hajlamosak vagyunk, hogy csupán a JTE-t nézzük és kritizáljuk, hogy az egész kritikát rájuk tegyük, viszont mint ez az eset is mutatja, mások is tartoznak felelősséggel. És nem csak ebben a tekintetben.

Itt van pár gúnyrajz a védőoltásokról :)
www.ajwrb.org/watchtower/images.shtml

Érdekes cikk itt:
www.ajwrb.org/history/index.shtml
JT BLOG Lila háromszög 2. 2010.11.02 14:08:00
A lila háromszöggel kapcsolatos élményem egy bácsihoz kapcsolódik, akit Farádi Lászlónak hívtak. Egyik dédnagypapámmal voltak jó kapcsolatban. Ez a számomra csak halvány képi emlékekből felidézhető bácsi zsidó származása miatt volt koncentrációs táborban és a dédimmel…..
Takacs Janos 2010.12.01 19:40:17
Érdekes módon mások sem tisztelegtek a német zászló előtt, mint pl. ez a fiatal hívő a Reform Adventista Mozgalomból:

"Only the offence and the deed were considered: My withdrawal from military service; the refusal to use weapons; the refusal to swear allegiance to the German flag and make the German salute. The most serious offence is the refusal to swear allegiance to the flag; this carries the death sentence. I had a lawyer to defend me, who asked for a life sentence, but this was rejected and I was given the death sentence…"

Itt az egész levél, az édesanyjának küldte :(
Szegény anya...

Dear Mama…!
God’s peace as greetings!
Again I want to show some sign of life and send you a few lines. I would have written sooner, but I wanted to wait for my term to expire so I could tell you more about it. The decision has been made, and I hope that you…have prepared yourself for this hour…. Dear Mama, I reported to you in my last letter that I stood at the beginning of the term. Today I can tell you that I now have that behind me. It was short, and all went quietly, for I did not allow myself to have any false hope and was prepared for the worst. For me there were only two things I could do – either confess my faith or deny it. Right at the start I was told that I was not appearing before a church council which would decide religious questions but before a war tribunal. The motives for my action and conviction were regarded as wrong and were rejected. Only the offence and the deed were considered: My withdrawal from military service; the refusal to use weapons; the refusal to swear allegiance to the German flag and make the German salute. The most serious offence is the refusal to swear allegiance to the flag; this carries the death sentence. I had a lawyer to defend me, who asked for a life sentence, but this was rejected and I was given the death sentence…
Dear Mama, when you receive these lines, I will no longer be in the land of the living, because my execution will take place in the next few days; and then my soul will rest in peace. Trust in the Lord in all circumstances of life. He will help you to bear the duties and burdens that will now rest upon your shoulders. Do it in love and faith in Him; endure until the end so that we shall see each other again in that better land, in the city built of gold where all pain and suffering will be ended.
Farewell! We go through suffering to glory. Once again many greetings.
Your Gustav

Más levelek itt:
sabbathsermons.com/2010/07/14/and-follow-their-faith-2/#comment-1519
Another letter arrived, and it read as follows:
JT BLOG Titkok Russell életéből? 2010.11.17 11:01:00
Két „apróság”, mivel súlyos időhiánnyal küszködöm, ezért csak nyers megfogalmazásban. Korábban írtam, hogy segítek valakinek adatokat gyűjteni a szervezet történelméről. Most értünk oda, hogy 1881-et írunk és két, számomra meglepő információval lettem…..
Takacs Janos 2010.11.30 19:50:37
@l.gabi:
Kivételesen nem tudok foglalkozni a témával, de ha bejön valami átadom. Tippként, ott kell érdeklődni, ahonnan a Maria-ról való cikket, azaz linket adtam, valami pastorrussell nevű blog.
JT BLOG Számok és a gyülekezet 2010.11.26 11:07:00
Már többször utaltam arra, hogy birtokomban van egy különleges írás. A szerzője nem véletlenül nem állt ki vele a publikum elé. Magyarországon szolgált, saját elmondása szerint a szervezeti hierarchia középső részében, ami egy gyülekezeti hírnökhöz képest magas státusz.…..
Takacs Janos 2010.11.28 12:17:40
@bibliavers:
Kedves Gabi és J.
Írok neki és átadom az e.mailcímeteket.
Takacs Janos 2010.11.28 12:21:47
@bibliavers:
Kedves J.
Azt hiszem ez a "hálapénz" nem tartozik ide, mivel az általad megnevezett dolog a Karcsi által megnevezett 1. ponthoz tartozik. Tehát nem erről van szó. A "hálapénz" az ettől teljesen független adomány.
Íme Karcsi írása:

"+ dolgok:
1. gyülekezetektől kapott költségtérítés (bemondás alapján is, ritka vele a visszaélés)
2. gyülekezettől kapott adományok

Ez utóbbi a legfontosabb. Az utolsó nélkül valóban kis összeg gyűlik össze, mely kevés."
Takacs Janos 2010.11.28 12:37:40
@Takacs Janos:
Az alábbi levelet küldtem, remélem jelentkezni fog:

Szervusz,
Kedves Karcsi, keresnek téged.
Ez egy blog ahova betettem pár leveled a JT listáról, itt keresnek téged:
jtinfo.blog.hu/2010/11/26/szamok_es_a_gyulekezet#c11716704
Remélem jól döntöttem, ha már te is a nyilvánosságra hoztad őket a JT listán.
Szívélyes üdvözletem,
Takács János, Szászfenes, Románia
Jehova Tanúi könyv 76. oldal: 1930. március 19-i Aranykorszakban megjelent az az okirat, amely először Rutherfordnak, aztán a WTS-nek adományozta az ingatlant. A Beth-Sarim olyan pénzből épült, amelyet kifejezetten erre a célra gyűjtöttek. Beth Sarim jelentése: fejedelmek háza…..
Takacs Janos 2010.11.25 20:28:08
@l.gabi:
Szeretnék referenciát erről, mivel szóltam róla egy barátomnak és túlzásnak véli:

"Rutherford a végén egyedül maradt a Beth-Sarimban. Legalábbis a halála beálltakor napokig feküdt valamelyik lépcsőn, nem nézett rá senki. A halott testét megtalálta egy patkány és alaposan megrágcsálta. A tetemre 3-4 nap múlva akadtak rá."

Hogyan magyarázható ez, mivel műtötték... Miért hagytak magára egy műtött beteget... De ez egy ok lehet arra miért nem volt nyilvános temetése.
Takacs Janos 2010.11.26 17:37:22
Takacs Janos 2010.11.27 19:51:49
@l.gabi:
Köszi. Megtudtam, hogy JFR kb három hétig volt temetetlen. A temetkezési hely felől való vita miatt. Vajon nem ebben az időben lett "megkezdve"?
Amit az átlagtanútól – 7 millió embertől elvesznek: (2010-es adatokról van szó.) 1. Atyát Az Őrtorony Társulat tanítása szerint csak a 144.000 Isten gyermeke, csak ők Krisztus testvérei és társörökösei, így Isten fiai. Jehova „mennyei Nagyatyjává lesz a…..
Takacs Janos 2010.11.25 19:47:49
@Zsolt520:
Kedves Zsolt,
Sajnos, ez az adventista "örökségük", mindig a próféciák beteljesedése előtt egy pár lépéssel lenni. Ameddig nem hajlandók szembenézni valós történelmükkel és elfogadni azt, hogy egy sokatjósoló adventista szakadár csoport, addig nem fogják tudni megérteni, hol is állunk tulajdonképpen az idő áramlatában: a Jelenések könyvében vázolt időben, vagy ezen idő előtt..
Persze, elismerik, hogy a nagy nyomorúság még nem kezdődött meg. Hogy hányan fogják megérni? Az idő mindig igazat mond.
JT BLOG Segítségkérés 2010.11.19 08:41:21
Írni akartam volna ma reggel, de egy aránylag fontos ügyben szeretnék segítséget kérni. Russell feleségéről kellenének adatok. Tudom, hogy mikor született, hol született, hol élt, mit tanult, meg minden ilyen világos. Ami érdekelne: Russell előtti és Russell utáni élete. Nagyon…..
Takacs Janos 2010.11.20 08:39:43
@l.gabi:
Véletlenül a régi nicken írtam :)

Íme mit találtam:
truthhistory.blogspot.com/2008/04/millennial-dawn.html
JT BLOG Lila háromszög 2010.11.02 09:31:00
Mivel szorít az idő, ez egy rövid bejegyzés lesz. Többen írták (a múltban is), hogy a koncentrációs táborokban lila háromszöggel jelölték meg Jehova Tanúit. Nagyjából mindig leírtam erre a válaszom, de leírom ide is, hogy majd tudjak erre hivatkozni. Kissé félrevezető a…..
Takacs Janos 2010.11.19 19:08:46
@l.gabi: Da. Asa este :)
Takacs Janos 2010.11.19 19:30:43
@l.gabi: A román "Mantuitor" (Megmentő) a magyar "Megmentő"-ből alakult ki :)

Roman: mant
Magyar: ment

Román testvér mondta, máskülömben, talán sosem jöttem volna rá :)
Takacs Janos 2010.11.20 08:15:35
@l.gabi: Daca-i musai ii musai :)

www.youtube.com/watch?v=VZK9sCeagNc&feature=fvw

Minden nyelv szép. A román is. A nagymamám, "mamuka" , kúnos kinézetű román asszony volt. Csak tippelek :) "Lelea" "Marica"-nak hívták. A románok későbbi etno-genézisében a kúnoknak jelentős szerepe volt.

A magyar is szép:

www.youtube.com/watch?v=xqKwoqx0Vig
Valaki elküldött egy linket, amelyen el lehet érni az új "Vének könyvét". Elolvastam (http://www.msucity.ru/upload/files/3764/2010_ks10-E.pdf) és ugyanaz a véleményem, mint az elődjéről, az Ügyeljetek könyvről. Amikor azt elolvastam, nagyon meglepődtem, hogy mit is kellett annyira…..
Takacs Janos 2010.11.19 19:24:58
@andika75:
Kedves "andika75"
Szerintem az, hogy sok jó tanítás van a rosszak mellett, a jó tanítások pedig amolyan fedezéke a rosszaknak. Ez a helyzet az adventistáknál is.
Namost, a helyzet az, hogy úgy a jó mint a rossz tanítások, másoktól átvett tanok, amelyeket aztán kifinomítottak, imitt amott átformálták.
"A Beteljesült Titok" könyv maga mondja, hogy Russel úgymond összeszedte a virágokat mások kertjéből és egy csokorba kötötte. Ennél jobban nem is lehet elmondani a BK ás JT tanok "eredetét". Én nem ismerek egy tanítást sem, ami a Russell "sajátja" lenne. "A hű és bölcs szolga" titulust is más adta rá, éspedig a felesége. Az érdekesség az, hogy miután elváltak, Mária írt egy könyvet és azután magára alkalmazta a titulust.
A legjobbakat,
TJ
JT BLOG 1975 - 35 év késés 2010.10.01 23:32:00
A mostani bejegyzés alapötletét Zsolt (vagyis Zsolt520) adta, egy másik blogban való kommentálás közben. Napok óta ezen dolgozom, még az előadások alatt, a pad alatt vagy amikor hátrébb ülök, a padon. Angol cikkeket nyomtattam ki és olvastam. Miért is? Ma van 35 éve annak, hogy…..
Takacs Janos 2010.11.19 18:45:22
@l.gabi: Armstrong belső ellenzéke szemére hányta, hogy JT-tól ihletődik.

Azt hiszem igazad van. Én olvastam a "Herald Of The Morning" egyik számában, hogy Barbour és Russell az adventista gyülekezeteknek ajánlták fel a szolgálatukat. Ne tudnál utánanézni, hogy a Russell családot melyik adventista prédikátor merítette alá és hol? Az alámerítkezés éve eléggé jól tudott, 1874. Más kutatók is elismerik, hogy Rusell adventista volt.

Adventist origin of Jehovah's Witnesses

Jonas Wendel Adventist Branch
www.heraldmag.org/olb/contents/history/Wendell2.htm

Russell the Adventist

During the time of his Bible study, Russell was influenced (and also baptized - my note) heavily by several Adventists such as George Storrs, Jonas Wendell, George Stetson and Nelson Barbour. Other possible influences were Christadelphians, the Lutheran minister Joseph Seiss and possibly Freemasonry. The Watchtower Society has in more recent years admitted this Adventist influence on Russell, stating for example that Russell "learned much of the mortality of the soul" (soul sleep) from George Storrs. 4 Russell himself acknowledged his indebtedness to Adventists such as Stetson, Storrs, Wendell and Barbour. 5 Thus, even according to the Society today, Russell learned "much" about theology including soul sleep from Adventists, not from the Bible alone. Russell's Bible study group seems to have been an Adventist oriented study. In fact, according to Jonsson, Russell's Bible study group had numerous and close contacts with certain Adventists, including a group under the leadership of Jonas Wendell in Allegheny and George Storrs' congregation in New York. 6

Much of Russell's theology came from these and earlier Adventists. Some of Russell's beliefs can be traced back to the very beginning of the Second Advent movement started by William Miller, such as certain time calculations and some of Russell's type/antitype hermeneutics. 7

www.seanet.com/~raines/offshoot.html
Takacs Janos 2010.11.19 18:53:54
Csupán ezt az off topikot:

"Russell learned "much" about theology including soul sleep from Adventists, not from the Bible alone."

Nézzük csak alább, máskülömben tetszik Wendel cikke :)

BIBLE EXAMINER
VOL. IX. NEW YORK, FEBRUARY 1, 1854. NO. 3.

FROM J. WENDELL.

Edinboro, Penn, Janurary 18, 1854.

Br. Storrs: The light of "life, only through Christ," is spreading in these parts, though not without opposition. The other evening I preached on the subject and, after I close, a Methodist minister arose and spoke in defense of their "traditions," and closed by saying we made man like the beast. I remarked, in reply, that we did not make man like the beast, but God declares he is so; and then quoted #Ec 3:18,20; Ps 49:20. Thus, while God declares man to be "like the beasts that perish," you correct the Almighty, and say man is like God. Where is your authority? Where your proof from the Bible? I admit you have, in the Bible, one proof text for your position, and only one, viz: #Ge 3:4-5. But I reject your witness; he stands impeached by all the other witnesses, as well as by direct testimony, that he is a liar from the beginning. The discussion lasted till near midnight. I then told him I should be happy to meet him at any time, and discuss the question, but he would not agree to meet me. It has created quite an interest, and I am invited in every direction to come and preach the word of life—all new places. I have been here but a few weeks, and the traveling has been bad—no sleighing nor wagoning; consequently, I have remained near home; but the prospect seems fair for doing good, but the blessing of God, which I pray may rest upon all our efforts. Amen.
Takacs Janos 2010.11.19 19:03:34
@l.gabi: Most jut eszembe, hogy a Romániai Bibliakutatók is várták a véget 1975-ben. Szemtanúként említette a kolozsvári Chis család.
Amint azt egy korábbi postomban is említettem, pár éve még Erdőkertesen volt a gyülekezet, egy idős néni házában. Nagyon családias és szeretetteljes volt akkoriban a légkör a gyülekezetben, és talán ehhez az is hozzájárult, hogy szerényebb királyságtermünk volt. Linóleum,…..
Relatív barátság "T egy nagyon kedves barátom. Amikor 13 évvel ezelőtt vidékre költöztünk, és egy gyülekezetbe kerültünk vele, ő 17 éves volt, középiskolába járt, és sok barátja volt a gyülekezetben. A fiammal is barátkozott, annak ellenére, hogy nem egy korosztályba…..
Takacs Janos 2010.11.13 10:16:11
Kedves Johnny,

Nehéz, nagyon nehéz valakiben vagy valakikben (akár egy egész kulturában is) csalodottan, kiábrándultan, Isten nélkül élni, remény nélkül élni.
Minap olvastam, hogy a 15-23 év körüli fiatalok elhalálozási okában a másdodik helyen az öngyilkosság van. Ennek két fő oka a valamiben való csalódás vagy a teribilizmus.
Amikor elhagyott a volt nejem, mondhatom, hogy rettenetesen nehéz volt és mondhatom azt is, hogy ha ne lett volna komoly, Istenben vetett hitem, eldobtam volna magamtól az életem. Én akkor úgy sírtam egy hétig, hogy azt a sírást nem lehet sírásnak nevezni. Az ordítás határán volt már az a sírás. Az egyetlen tényező ami megállított, a bibliai ismeret volt. Ismertem Istent és Jézust, tudtam, hogy ők korlátok nélkül, nagyon szeretnek és át fognak segíteni a nyomorúságon. Ha ez nem lett volna, ma nem írnám neked ezt a pár sort.
Nem elég Jehova tanúinak hibáit bemutatni és aztán faképnél hagyni őket, ez szörnyű következményekkel járhat. Mint Jézus Urunk is figyelmeztetett, egy embernek lehet egy belső, megszállotti állapota, és ez rendbe jöhet, de aztán ez hétszeresére fajulhat, ha nem vigyáz magára.
Ma nagyon sok JT van aki kiábrándultam vesztegel a gyülekezetekben, más felekezetekbe sem tudnak beépülni. Szerintem, egy olyan közösség szükségszerű, amely vállalni akarná és tudná a múlt hibáinak a rendezését, de ugyanakkor ki tudná elégíteni őket, megtartva mindazt az értékcsomagot amit a JT mozgalom képviselt történelme során. És én személyes tapasztalatból tudom, hogy van egy ilyen értékcsomag, amit érdemes továbbvinni.
Egyetértek a kritikával JT illetően, hogy sürgős változásokra van szükség, de avval nem, ahogy a kritika bánik velük. Bizonyára a JT közül is sokan tudják, hogy valami jobbat érdemelnek, mint amit a kritika ajánl.
Én szeretettel várok mindenkit, aki hasonlóképpen jónak látja egy ilyen közösség létrejöttét.
azutolsoreformacioert.blogspot.com/2010/11/reszleges-bemutatkozas-magamrol.html
A legjobbakat kívánom,
Takács János, Románia
JT BLOG Apró változás 2010.11.09 06:20:41
Eddig a jtinfo nicknevet használtam, de azért, hogy ne kelljen belépni/átlépni mindig, ezért a saját nickem alól fogok írni, nem a blog neve alól. Továbbra sem fogja más használni a "jtinfo" nicknevet, csak azt nem én hoztam létre és így a levelezésem és a blog kezelése elég…..
Jehova Tanúinak igen kevés információjuk van a saját történelmi és irodalmi múltukról. Egyes vének nem ismerik a tényeket Russell testvérről, és azt kezdik bizonygatni, hogy nem ő volt a társulat igazi alapítója, nem vett részt benne szervesen, Rutheford volt az igazi alapító és hasonló…..
Takacs Janos 2010.11.07 15:50:51
@Johnny Joker:
Kedves Johnny,
A pártatlan és tárgyilagos információ jól jön bármikor.
Szerintem, Jehova Tanúi mozgalmának kialakulásához két fő lépcső vezetett, és ezek a lépcsők nem eléggé ismertek sok magyar Jehova Tanú előtt. És nem eléggé ismert az un. Rutherford korszak sem.
Az első lépcső az Adventista mozgalom. Itt is csupán az egyik része az adventista mozgalomnak. Volt egy olyan kb 12000 bázis adventista akik nem tartottak a Heted Napot Ünneplő Egyház alapítóival, hanem külön jöttek őssze. Ezek egyik fő szónoka Jonas Wendel volt, majd halála után Nelson H. Barbour. Ezek csoportjába merítkezett alá a fiatal CT Russell, valamint apja és egyik lánytestvére, Merry, éspedig 1874-ben. Viszont ebben a 12000 bázisos csoportban is ideológiai és hatalmi harcok dultak harcok, ugyhogy a csoport három fő irányba esett. Kb. 6000 adventista CT Russellel az élen egy új nevet vett fel "A hajnal hirdetői" vagy hasonló nevet, amit később a Bibliakutatókra váltottak.
A második lépcső maga a Bibliakutató mozgalom, amiből aztán kivált a reformpárti Rutherford csoport, magával ragadva a Bibliakutató mozgalom jogi státuszát.
Sikeres további kutatást, habár nem ezen van a lényeg. Kivánom, hogy a lényeget kutasd és találd meg mindenek felett - János 17:3.
A legjobbakat kívánom,
János
Takacs Janos 2010.11.08 03:43:54
@jtinfo:
Szívesen küldök információkat, ha az illető óhajtja.
Átadhatod neki ezt.
Takacs Janos 2010.11.08 16:49:27
@jtinfo: Köszönöm! És várom a visszajelzését.
CT Russell 5 vagy 6 évig tanulmányozott a nem hetednapos Adventista szárny mozgalmának bizonyos képviselőivel, majd 1874-ben ő, az apja és egyik lánytestvére, alá is merítkeztek ebbe az adventista szárnyba. Sajnos, ezt oly kevesen tudják.
A hetedik kötetben - A Beteljesült Titok - van egy Bibliakutató történészeti szempontból értékes kijelentés, amely a Russell és Barbour körüli konfliktusra muatva, egy kevéssé tudott igazságot közöl: Barbour hűtlen lett és Isten népének a vezetőségét átvette Russell.
Itt egyben elismerik, hogy Wendell halála után Barbour volt az ún. "Isten népének" a vezetője, akit aztán leváltott Russell. Ez azt mutatja, hogy létezett már egy közösség, amely élén leader (vezető)-csere történt. Ha nem így lenne, honnan tett volna szert Russell olyan rövid időn belül 6000 előfizetőre, majdnem mindjárt a Barbourral történt szakítása után? Nyilvánvaló a vezetéscsere, és az, hogy CT Russell, egy már meglévő közösséget vett át és szervezett át.