Regisztráció Blogot indítok
Adatok
czrimi

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Utánagondoltatok már, honnan érkeznek a vágott virágok a boltokba? Mitől lesz csillogó kék egy rózsa? Bizony a legtöbb vágott virágot holland kertészek termesztik hatalmas afrikai üvegházas ültetvényeken, melyeket aztán – rövid felhasználhatóságuk miatt – a hollad…..
Szeretem a karácsonyt, meg az újrahasznosítást is. Ha ezt a két dolgot ötvözik, abból számomra rossz dolog biztos, hogy nem sülhet ki. Most is így van. Az egymást követő harmadik évben kéri fel a litvániai Kaunas város önkormányzata Jolanta Šmidtienė művésznőt arra, hogy…..
czrimi 2011.12.22 14:11:39
És a termesztett fenyőfa egyenrangó a tenyésztett disznóval. Mielőtt megköveznétek fanatikus természetvédésért, megajándékozlak titeket két gondolat-ébresztő irománnyal:

Neil Gaiman: Babahús

Pár évvel ezelőtt az összes állat eltűnt.
Egyik reggel fölkeltünk és már nem voltak sehol. Még üzenetet sem hagytak hátra, sem búcsúlevelet. Sosem jöttünk rá, hova mentek. Hiányoztak. Néhányan azt gondolták, hogy vége a világnak, de nem így történt. Egyszerűen csak állatok nem voltak többé. Se macska, se nyúl, kutya, vagy bálna, sem hal a tengerben, vagy madár az égen. Egyedül maradtunk. Nem tudtuk mit csináljunk. Egy darabig csak céltalanul kóvályogtunk, aztán valaki rájött, hogy csak azért, mert nincs több állat, még nem kell megváltoztatni az életünket, nem kell lemondanunk megszokott étrendünkről, sem a biológiai és kémiai kísérletekről.
Végtére is babák még voltak.
A csecsemők nem tudnak beszélni, szinte mozgásképtelenek. Nem racionális, gondolkodó lények. Babákat gyártottuk és fölhasználtuk őket. Puha, tápláló húsukat ettük, lenyúztuk a bőrüket, és abba öltöztünk. A baba bőre lágy és kényelemes. Kísérleteztünk velük. Kipeckeltük a szemüket, olajokat, sampont csöpögtettünk bele. Fölvágtuk, fölboncoltuk, megégettük, földaraboltuk őket, elektródákat ültettünk az agyukba. Permeteztünk rájuk, lefagyasztottuk és besugároztuk a csecsemőket. Belélegezték a füstöt, ereikben kísérleti gyógyszereink csordogáltak, amíg meg nem állt a szívük, vagy a tüdejük felmondta a Szolgálatot.
Nehéz dolog volt persze, de szükség volt rá.
Ezt senki sem tagadhatta.
Most, hogy az állatok elmentek mi mást tehettünk volna? Voltak akik tiltakoztak, persze, de hát ilyenek mindig akadnak. Minden visszatért a régi kerékvágásba. Amíg… Tegnap az összes baba eltűnt. Nem tudjuk hová lettek, még csak nem is láttuk távozni őket. Nem tudom mihez kezdünk nélkülük.
De találunk megoldást. Az emberek okosak. Ebben különbözünk az állatoktól és a csecsemőktől. Valamit majdcsak kitalálunk.

Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége (részlet)

Már a Genezis legelején olvashatjuk: Isten azért teremtette az embert, hogy az ő kezébe adja a hatalmat madarak, halak és állatok fölött. Csakhogy a Genezist ember írta s nem ló. Korántsem biztos, hogy a más lények fölötti uralkodást Isten valóban az emberre bízta. Úgy tetszik, inkább az ember találta ki Istent, hogy az erőszakkal megkaparintott hatalmat, amit a tehén meg a ló fölött gyakorolt, szentté tegye. Igen, a szarvas vagy a tehén megöléséhez való jog az egyetlen dolog, amiben az egész emberiség a legvéresebb háborúk idején is testvériesen egyetért.
Ezt a jogot természetesnek tartjuk, mert a hierarchia csúcsán mi, emberek vagyunk. De nem kell hozzá más, mint hogy a játékba belépjen egy harmadik, mondjuk, egy másik bolygóról érkező látogató, akinek Isten azt mondta: „uralkodni fogsz az összes többi csillag lényei fö­lött", és a Genezis természetessége egy csapásra kérdé­sessé válik. Akkor egy marslakó által szekérbe fogott ember, vagy egy másik, akit esetleg egy tejútbeli lény sütöget a nyársán, talán felidézi magában a borjúszeletet, amit annyiszor vagdalt a tányérján, és bocsánatot kér (későn!) a tehéntől.
Úgy tűnik, hogy az élet alacsonyabb szintjén nincs olyan panasz, mint az embernél, legfeljebb ott, ahol az ember megzavarta a harmóniát. A növény is küzd az életért, de számára ez a küzdelem maga az élet. A vadon élő állatnak is meg kell szereznie a táplálékot, védenie kell…..
Tükörbe bámulva, ágyon fetrengve, padlón térdelve, gyakran természetellenes pózokba görnyesztve magunkat, néha buta arcot vágva, csücsörítve, csendes magányban készülnek a tökéletes és a legtöbbször tökéletesen szétfotosopolt profilképeink önmagunkról. Mathieu Grac…..
Nemrég (2011-ben. A szerk.) több keleti-parti ingatlanforgalmazó cég kínálatában szinte egy időben jelent meg egy, a West 29th Street-en, Chelsea-ben található tizenhat emeletes épület teljes tetőterét elfoglaló loft, melyet jelenlegi tulajdonosa most 1.750.000 dolláros áron kínál eladásra. Jeremy…..
Major Ákos, budapesti fotós balatoni, fővárosi sorozatai az elmúlt hetekben számos komoly, külföldi blogon szerepeltek, amihez ez úton is gratulálunk! Hogy a hazai blogolvasók se maradjanak vizuális élmény nélkül, most a 35 éves alkotó Budapestről készített sorozatából…..