Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gellért Ádám

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegnap megkezdődött Képíró Sándor pere (egy különösen ízléstelen sárgacsillagos performansszal az elején, jót nevetgéltek a fiatalok), akit az ügyészég háborús bűntett elkövetésével vádol, mégpedig az 1942. január 23-i újvidéki események miatt. Érdekes egy tárgyalás…..
Gellért Ádám 2011.05.06 14:19:31
@petimegmondja: Sajnos egyáltalán nem ez a helyzet: crimes against mankind, mint bűncselekmény nem létezik. Ez egy összefoglaló kifejezés (magában foglalja a crimes against humanity-t, az agressziót, a háborús bűncselekményeket, népirtást), a Nemzetközi Jogi Bizottság munkájának munkacíme. Innen jön a Btk. XI. fejezetének a címe is - hozzáteszem átgondolatlanul.

Érdemes megemlíteni, hogy Németországban VOLT egy hasonló vita.

Verbrechheng gegen die Meschheit (emberiség) or Menschlichkeit (emberiesség); Hannah Arebdt az elöbbit támogatta. Végül az utóbbi mellett tették le a voksot. A volt szocialista országokban is létezik ez a probléma: mindenki a nagy testvér köpönyegéből bújt elő:-)

A probléma, hogy a Btk. fejezetcím bekavar. Nem lehet egyszerre egy bcs és a fejezetcím is ugyanaz. A megoldás, egyébként dogmatikailag is, az hogy a XI. fejezet új nevet kapjon. Mellékesen jegyzem meg, hogy a nemzetközi bcsek joga rosszul van szabályozva a magyar jogban.

Egyébként kiváncsi vagyok, mi lenne a Te javaslatod?
Gellért Ádám 2011.05.06 14:30:53
@zero: Egyetértek Zeroval.

Az ENSZ közgyúlése által elfogadott különbizottság jelentése és az ott becsatolt dokumentumok a perek illegalitásáról mást mondanak:
Jelentés: mek.niif.hu/01200/01274/01274.pdf

Az ENSZ Közgyűlés SZU-t és a Kádár kormányt elítélő határozatai:
www.osaarchivum.org/images/stories/pdfs/hedervary/background/un_hung_res_rfe.pdf.

Egyértelmű, hogy a BT politikai okokból nem TUDTA elítélni (SZU és Kína vétója) a beavatkozást és az azt követő jogtalan cselekedeteket.
Gellért Ádám 2011.05.06 14:46:42
@petimegmondja: A népellenes bcs. elnevezést a népbírósági törvény használta más cselekményekre. Egyébként én is támogatnám az átnevezsét, de mint látod, nem ez a legfontosabb probléma jelenleg. Bárcsak itt tartanánk már, hogy ott vannak a tényállási elemek a magyar jogban, s már csak a nevet kéne kiválasztani.