Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Symeon

0 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csak azért is! Zsolitábor 2011. 2011.07.14 20:15:32
Annyi minden történt azóta... igen-igen sok a gond a munkahelyemen, a barátaim között, ezért csúsztam egy hetet ezzel a bejegyzéssel. De a zsolozsmástábort nem szabad bejegyzés nélkül hagyni! Tehát címszavakban:Majdnem 120 jelentkező. Jó, lehet, hogy nem mindenki OK, de a…..
Megint a R-n voltam szentmisén. Nagyon féltem tőle, de kötelező volt. Tücsök elsőáldozását csak nem hagyom ki! Keleti lelkem egy-két megoldásnál erősen lázadozott. Sőt! Az is nagyon gáz volt, hogy a csapat nagy ívben lecsinálta, hogy szertartásra kéne jönni. Voltak megfelelő…..
Ma a b-i egyházközségnek volt a búcsúja. L. volt a szónok és a főcelebráns is. A Liturgia nem volt nagy durranás, kb. olyan volt, mint máskor, csak kicsit kevésbé ortodox :). A kórus énekelt, időnként szépen, de néha nagyon hamisan.L. már az elején nagyon feszült volt, láttam,…..
Symeon 2011.05.27 21:43:32
Symeon 2011.05.28 12:35:05
Valóban időnként messzire mentünk, de a hittagadás az egy kicsit erős túlzás. Én nem használom az ortodox szót görkatokra-ennek az ortodoxok sem örülnek-nem jó elkenni a különbségeket.
Jobb szeretem használni a bizánci v. keleti katolikus kifejezést. mert abban minden benne van - túlzások nélkül.
- Bizánci: azaz nem Római. Egyáltalán nem oda tartozunk, hanem Bizánchoz. Mindenestül bizánci keresztények vagyunk, akik a katolikus egyházhoz tartoznak, aminek a központja a Római Püspöki Szék.
-Katolikus: ez a hitletéteményt jelenti. Ami csak katolikus, nem római katolikus. A Római Katolikusból a "római" tag már magát a rítust jelenti, nem pedig földrajzi megjelölést. Ez csúsztatás. Tudom, volt egy időszak, amikor ezt kellett kommunikálni, de ez sajnos nem teljesen fedi a valóságot.

Én maradok annál, hogy keleti katolikus vagyok, aki bízik abban, hogy előbb utóbb "katolikus" és "ortodox" nem egymást kizáró fogalmak lesznek. De addig is próbáljuk meg a püspökeinket és a mindannyiunk számára fix viszonyítási pontot jelentő Róma útmutatásait követni. A Katolikus Egyház ránk vonatkozó dokumentumai egyértelműen a Pápával egységben lévő keleti egyházakról beszélnek velünk kapcsolatban. Én ehhez tartom magam. Remélem azok, akik keleti rítusú római katolikusoknak vallják magukat, hűen követik a Római Katolikus Egyház tanítását és püspökeit és nem távolodnak el az előírt irányvonaltól a saját érzelmeiket mindenek elé helyezve, ahogyan a "keletibb" görkatok sem hagyták el a katolikus egyházat az "előző rendszerben". Én itt elbúcsúzom. Sziasztok!
Symeon 2011.05.28 15:25:39
@Malkav:

Szerintem nem is fog :-)
Kicsi vagyok én ahhoz, hogy szent Pál nyomába lépjek. Viszont próbálkozni kell... Ő írta:1A bálványoknak feláldozott húsra vonatkozólag tudjuk, hogy mindnyájan megfelelő ismerettel rendelkezünk. A tudás azonban felfuvalkodottá tesz, a szeretet ellenben épít. 2Aki…..
Symeon 2011.05.28 14:08:20
:-)
Tudom, kicsit furcsa a kép, de elég sok mindent kifejez, amit érzek. Nincsenek keményebb mondatok ezeknél:Ha bármit eltitkolnál, csak bűneidet tetéznéd. Vigyázz hát, gyógyító helyre jöttél, nehogy gyógyulatlanul távozzál!Pár hete, ha egyedül maradok, éjjel-nappal ezt hallom a…..