Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ferruccio

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Re: Hol nemzet süllyed el 2007.08.14 20:57:00
Olvasói levél ritkán fordul itt elő, kiváltották részben a kommentek. Ezt most mégis közlöm. Azért is, mert mikor legutóbb végigkattintgattam a wiwet, meglepődtem kissé. Azon, hány volt osztálytárs, ismerős, évfolyamtárs távozott külföldre. Sokan egyértelműen jelzik: nem…..
Ferruccio 2007.08.15 13:29:51
Kedves hozzászólók!
Magam is "külföldre szakadt" magyar vagyok, alapvetően ezért szólnék hozzá a cikkhez. Nem nyugaton élek, hanem keleten. A közel-keleten. Elsősorban szakmai tapasztaltok gyűjtése végett - persze a pénz is fontos, emiatt is. Én elsősorban itt, külföldön érzem fontosnak azt, hogy magyar vagyok. Nagyon büszke vagyok erre, és úgy érzem, hogy ez talán a legfontosabb kincs, ami az enyém. Része vagyok, még itt is, ezer éves kultúránknak, európaiságunknak és mindennek, ami magyarrá tesz minket. Ez nem a politika. Nem az egészségügy, nem a kormány, nem viktor, nem gyf, nem külön egyének, hanem MI, magyarok. Valószínűnek tartom, hogy rövidesen meg fogjuk érteni, hogy fontos, hogy összefogjunk, hogy ki-ki engedjen a saját igazából és alapvetően a közösség fejével gondolkodjunk olyan dolgokban, amik a közösséget érintik. Én magyar leszek akárhány évet töltök külföldön - valamilyen furcsa oknál fogva nem felejtettem el anyanyelvemet, pedig ritkán használom. Valamilyen furcsa oknál fogva tudok ékezeteket is használni a számítógép billentyűzetén, mert érzékeny vagyok a helyesírásra. Mert tisztelem az anyanyelvem. Nem akarom és nem fogom elveszíteni a magyarságomat és büszke leszek rá mindig. Nem a politika miatt. Alapvetően liberális gondolkodású vagyok, ami nyilván sokmindenkinek azt jelenti, hogy gyf-et támogatom stb. Nem.

Véleményem szerint a jogainkhoz való ragaszkodás nagyon fontos és minden áron meg kell tenni. Nagyon fontos azonban az is, hogy a saját jogainkkal való élés másokat ne korlátozzon ugyanebben. Ez a szolidaritás, együttérzés, emberség, közösségként való élés. Magyarok vagyunk, és mások, akik szintén annak vallják magukat, nem kevésbé azok és nem jobban azok. Segítenünk kéne egymást és büszkének lennünk arra, hogy mi akkor is boldogulunk, ha mások nem, mi akkor is kitartunk egymás, az ország, a szomszéd, a falu, a város, a haza mellett, ha mások nem, ha mások nem támogatnak minket. Könnyű mindig felelősöket keresni. Könnyű elmenekülni, csak azért mert itt, vagy ott nem jó.

Szerintem Bálint nem lesz boldog külföldön sem. Azért, mert menekül. Mindig ott lesz benne a tüske, hogy ő azért hagyta el hazáját, mert mások kényszerítették. Mások bunkósága, faszsága. Mások. Nem ő. Nem ő akarta. Kényszerítették. Bálint erőből "nemmagyar" lesz. Bálint csalódott, mert nem tudja elfogadni, hogy ilyen a mai helyzet országunkban, de Bálint nem is akar rajta változtatni. Most toporzékol, mert azt hiszi, hogy a földrajz, a politika, vagy az éghajlat, vagy a nyelv, ami miatt rosszul érzi magát.

Szerintem Bálint gyáva lesz ahhoz, hogy elhagyja hazáját. Csak ahhoz van elég mersze, hogy másokat hibáztasson és másokban lássa önmaga korlátait.

Higyjétek el, hogy Magyarország kitűnő hely, kitűnő emberekkel, adottságokkal. Ha egyszer észrevennénk végre, hogy egymásban nem ellenséget, hanem barátot, társat kell keresnünk ragyogó jövő várna ránk. Én úgy gondolom, hogy ehhez még kell egy pár évtized, de a világ nagy részéhez képest igencsak előrébb járunk. Nagyon sokminden van otthon, ami jobb, mint külföldön. Ilyen például a demokrácia, amit lassan tanulunk. Talán kell még hozzá 40-50 év és jobban fogjuk érteni, hogy a jogok nem azt jelentik, hogy nekem lehet, de másnak nem. Jó úton haladunk, de még hosszú az út.

Bálint, ha van bátorságod otthon maradsz és megpróbálsz változtatni a helyzeteden. Ha bátor vagy és külföldre mégy mégis, akkor pedig azért menj, hogy ott meglásd, ami jobb és hazavidd. Ha a többezernyi bálint próbál megoldást találni előrejutunk. Ha nem továbbra is anyázni, tüntetni, macsakaövet dobálni, meg sunyiskodni fogunk. Ha akarunk változtatni: rajta!

Ha nem, akkor: KUSS.