Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vidandi

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokat gondoltam már arra, hogy egyszer ezt le kell írni, s mivel most inspirációt is kaptam (megjegyzem ha valaki ránéz, tessék elolvasni a kommenteket, mert abból kiderül, hogy mi volt az igazi célja a szerzőnek), végre rászántam magam. Lehet, hogy tabukat fogok döntögetni - ez…..
Vidandi 2010.10.31 16:26:44
Kedves létszám-mutatókat vizsgáló zenepedagógusnak és a vezetőnek a hozzászólására üzenném: gyermekem nem a népzene tanszakon kezdte a zeneiskolai tanulmányait, holott akkor már több éve táncolt a Pöndölyben. Az itthoni gyakorláshoz minden tárgyi feltételt megteremtettünk neki, hangszert, metronómot kapott, szülői értekezleten pontos instrukciókat kaptunk mi szülők is hogyan segíthetjük fejlődését, mégis napi szinten gyűrkőztünk a gyakorlással. Hiába tartotta tehetségesnek a tanára nem szeretett órára járni sem, és a kötelező gyakorlástól is a hideg futkosott a hátán. Két éve választás elé állítottuk, maradjon csak a tánc és a cimbalom, amit akkor már másfél éve tanult és szeretett. Közben utánpótlást kerestek a népzenészekhez népi bőgő szakra. Gyermekünk felcsillanó szemmel közölte, hogy akkor ő bőgőzni fog. Némi vita és győzködés után beadtuk a derekunkat, legyen. Tavaly a délelőtti tanítás és menza után maradt egy órányi szabadideje, ami annyi nem volt, hogy érdemes legyen hazajönni, de arra elegendő lett volna, hogy a zeneiskola aulájában megírja leckéjét, mégis mindig üres füzettel ért haza. Azt gondoltam azt az egy órácskát kinti játékra használja fel a színház és a KH közti játszótéren. A leckével nem volt gond esténként fegyelmezetten és hamar elkészült vele. "Gyanússá" akkor vált a dolog amikor kint már hideg volt, vagy esett az eső. Kérdésemre elmondta előbb ment fel a terembe és GYAKOROLT. Önállóan, nógatás nélkül, szívesen. A táncházban örömmel és kérés nélkül állt a nagyok mellé tanulni, leste, hogy mikor van egy szabad bőgő, amit használhat, vagy mikor ülhet a cimbalom mellé.
Több ezer forintos kotta nélkül is elmondja a dalokat ábécés hangokkal vagy szolmizálva, amihez szükség van a szolfézsra, de a megfelelő irányú szolfézstanulásra. Ahhoz hogy mélyebben ismerje a zene eredetét, hogy melyik tájegységről származik, hogyan táncoltak, milyen népviseletet hordtak, mikor milyen eseményeken játszották, azt a dalt, zenét, amit játszik, szüksége lenne a népzeneismeret órára is.
Mi szülők örömmel hallgatjuk itthon is és a fellépéseken is saját gyermekünk és a többi népzenész növendék játékát. Szívesen járunk a táncosok fellépéseire és továbbra is igyekszünk segíteni a háttérből, a zenéhez sajnos csak keveset értő, de a gyerekekkel együtt fejlődő szülőként.