Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tourvel

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csak négyszer lehet ezentúl vizsgázni? A professzorok "élet-halál urai" lesznek? A hallgatói képviseletek tiltakoznak, pedig a magyar felsőoktatás problémáinak megoldásához a KISZ-utód HÖK-öt kell először felszámolni. Felzúdulást váltott ki a hallgatói…..
tourvel 2010.10.28 14:48:07
Kedves Cikkíró!

Sikerült beleesned az általánosítás és előítéletesség hatalmas hibájába. Úgy tűnik, nem nagyon van fogalmad arról, amiről írsz, az információid hiányosak és elfogultak.
Évekig voltam HÖK-ös, sokáig vezető pozícióban. Azért hagytam ott, mert voltak olyan részei, amiket nem szívesen csináltam, rosszul éreztem magam tőle. Mert igen, vezető HÖK-ösnek lenni azzal jár, hogy alkukat kötsz, sőt, politizálsz. (De hangsúlyozom, ez belső, egyetempolitika és soha nem pártpolitika, aki ezt nem tudja különválasztani, az inkább meg se szólaljon.) Ezt nem könnyű csinálni és néha valóban úgy érezheti az ember, hogy hazugság és egyéni érdekek mentén történnek a dolgok. Azt azonban el kell mondani, hogy az egyéni érdekek legtöbbször nem a HÖK-ből, hanem egy-egy magas rangú és befolyásos professzortól erednek.
Nem akarom szépíteni a HÖK-öket, pontosan tudom, hogy néhány intézményben hogyan működnek, de még az én egyetememen is volt olyan időszak, amire nem lehetünk büszkék, sőt. De mégis, minden hibája és minden látszólagos gusztustalanság ellenére büszke vagyok rá, hogy részt vehettem benne, mert tudom, hogy bármilyen alkut vagy kompromisszumot is kellett kötnöm, a végső cél mindig az volt, hogy a hallgatóknak jobb legyen, hogy a diplomájuk értékesebb, a tudásuk használhatóbb, az egyetemi életük könnyebb, gazdagabb, a velük való bánásmód pedig igazságosabb legyen. Sokat harcoltunk, és az egyetértési jogunk nélkül sok mindent nem tudtunk volna megvédeni vagy elérni, amit Ti már természetesnek vesztek, fel se tűnik. Fontos kérdésekben kellett nekem is szavazni, de tiszta lelkiismerettel állítom, hogy soha nem adtam egyetértésemet a tanulmányi és vizsgaszabályzat olyan módosításához, amely az értelmes hallgatóknak hátrányos lett volna, és soha nem engedtünk olyan szabályzatmódosítást, amely rossz lett volna akár az egyetem egészének, akár a hallgatók többségének. Emellett soha nem írtam alá olyan szoctám-bírálatot, ösztöndíj-utalást, amely elfogult lett volna vagy egyéni érdekek szerint történt volna, soha nem vittem haza egy-egy általunk szervezett buli bevételét.
Tisztában vagyok vele, hogy ez nincs mindenhol így, sőt, talán nem is ez az általános, de mielőtt ítélkezünk, nézzünk magunkba: a HÖK-ös tisztségviselőket a hallgatók választják. Itt két dolgot nem szabad elfelejteni. Az egyik, hogy minden hallgató szavazhat a képviselőire, és nem kötelező elfogadni a megvesztegetésre szánt csokit, vagy bármit. Aki nem szavaz a képviselőjére, az utána milyen jogon kéri számon, hogy hogyan működik a HÖK? A másik dolog: minden hallgató jelöltetheti magát, bárki lehet képviselő, akár elnök is. Lehet ezt helyettünk csinálni, nyugodtan! Miért nem vállalják, akik annyira elégedetlenek? Lehet puffogtatni ilyeneket, hogy "nem engednek be a HÖK-be", de erre ugyanaz a válasz: minden hallgató szavazhat Rád is, miért nem téged választanak? Ha aHÖK-ön kívüliek annyira utálják a HÖK-öt és annyira el akarják takarítani őket, akkor miért nem szavaznak meg olyat, akire rábíznák az érdekeik képviselését? Többen vannak, mint a HÖK-ösök, bárkit leválthatnának. A kedves HÖK-öt szidók nézzenek tehát magukba, mielőtt bármit is mondanak, mert nem ők vállalták, hogy éveket szánnak mások tanulmányainak segítésére, nem ők áldozták fel a szabadidejüket, a magánéletüket vagy akár a tanulmányaikat! Persze, előnyei is vannak, én is sokat tanultam belőle, sok ismeretséget szereztem, de nem részletezném, hogy milyen áron, hogy hogy ment rá az egészségem és még sok más dolog is.
Szóval: nem a HÖK intézményével van a baj. Akinek nem tetszik, hogy náluk kik és hogyan csinálják: lehet jelentkezni, csináljátok TI, lehet ezt nálunk jobban, és sokaknál tisztességesebben is. De NE ítélkezzetek, amíg nem tudjátok pontosan, miről beszéltek, és amíg nem gondoljátok végig a saját felelősségeteket!
És végül: én sose vártam ezért köszönetet, tisztában voltam vele, hogy többen fognak utálni ezért, mint ahányan szeretni. A legtöbben azt se tudták, ki vagyok, a nevemet se, de persze a rossz véleményük megvolt. De milyen alapon? És a Cikkíró milyen alapon mond ítéletet például rólam, vagy arról a HÖK-ről, amiben én dolgoztam?
tourvel 2010.11.02 11:10:35
@Celtic:
Persze, hogy csak azok a HÖK-ösök írnak ide, akik teszik a dolgukat és becsületesek! Mit gondoltál? Aki ebből gazdagodott meg, és egyébként tróger volt, az minek kommentelne? A helyükben én is kussolnék.

Mi se azt állítjuk, hogy mindenki olyan, mint mi, és mindenhol rendben működik a HÖK. Csak azt akarjuk megmutatni, hogy lehet tisztességesen, a hallgatók érdekében és jól csinálni, és hogy erre is van azért nem kevés példa, és ezért nem kéne általánosítani, meg a rendszert szidni. Inkább ott kéne elgondolkozni minden szavazó (vagy nem szavazó, csak anyázó) hallgatónak, ahol gondok vannak. Ott szedjék össze magukat és csinálják meg a saját, jól működő, tisztességes HÖK-üket, mert erre megvan a lehetőségük!