Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Natasa G

29 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha nem is elsőként, de (remélem még időben) hírt adunk egy izgalmasnak tűnő marosvásárhelyi fotókiállításról, valamint egy vidéki Svejk előadásról, tévéműsorokról és a BBC History történelmi magazin magyar kiadásáról, amelynek első számában máris találunk első…..
A héten lesz mozi, színház, előadás és a szokásos játék- és ismeretterjesztő filmek a tévében. Ez utóbbiak közül szívesen ajánlom a Doktor Zsivágó jól sikerült 2002-es feldolgozását, remélem nem nyomják tele reklámmal. ELŐADÁS Dr Lichtmann Tamás: A bécsi és a…..
Újabb kiadvány jelent meg állandó szerzőink tollából. A Katonaőseink nyomában a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred doberdói harcairól mesél. A 64 oldalas brosúra bemutatójára szombaton, azaz holnap kerül sor a nagyváradi városházán. A tévében A vörös báró, a Fegyverszünet…..
A múlt héten végre sikerült egy remek első világháborús filmet megnéznem (Passchendaele), szívesen ajánlom, bár itthon sajnos nem forgalmazzák (az Amazonon többek közt rendelhető). Pedig nem kevés film készül mostanában a Nagy Háborúról, na persze nem nálunk. Itt vannak…..
Február 2-án kiállítás nyílt New Yorkban az 1919-es tanácsköztársaság propagandaplakátjaiból, amit az év végéig lehet megtekinteni (hátha valaki jár arra, netán ott él). Tavaly jelent meg a Napvilág Kiadó gondozásában egy tanulmánykötet Az I. világháború – a XX.…..
A Frankofón Filmnapok alkalmából az Örökmozgóban A nagy ábrándot vetítik. A Tivoliban a Svejket, a tévében pedig játék- és dokumentumfilmeket láthatunk a héten. A játékfilm-válogatásba bekerült két olyan film is (Az igazi tündérmese, Ryan lánya), amely nem közvetlenül a…..
Egyenlő jog a hősi halálra címmel jelent meg decemberben Dr. Róbert Péter kötete, amely a magyar zsidók első világháborús részvételét tárgyalja. Pozsgai Zsolt Tháliában bemutatott pszicho-játéka, A kolonc egy kémnő történetét dolgozza fel. A tévében ezen a héten is…..
A világhírű bestseller író, Ken Follett XX. századi trilógiájának első részét 2010. szeptember 28-án egy időben adták ki a világ tizenhat országában, köztük Magyarországon is. A titánok bukása öt család történetén keresztül az első világégés éveit is feldolgozza.…..
Tavaly jelent meg Bartók Béla és Kodály Zoltán kiadatlan katonadal gyűjteménye, amelynek keddi, zenével egybekötött könyvbemutatóját ajánlom figyelmetekbe. Lesz még Svejk a Tivoliban, két játékfilm a tévében, és ha valaki elmulasztotta volna az Ősök tere hétfői Doberdóról…..
Múlt heti távollétem miatt most csupán öt napra szóló kulturális ajánlóval jelentkezem. A DVD rovatban egy tavaly szeptemberben kiadott orosz filmet, Az admirálist ajánlom, amely Alekszandr Vasziljevics Kolcsak életét meséli el 1916-tól 1920-ban bekövetkezett haláláig. Bár a…..
Ma elsősorban egy fiatal népzenei együttest szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, akiknek decemberben jelent meg az első lemezük. A veszprémi Virtus együttes tagjai gimnazista koruk óta barátok, és akkoriban kezdtek együtt zenélni. Bemutatkozó lemezükön katona- és betyárdalokat…..
Se egy jó kis színházi előadás, se egy izgalmas kiállítás. Sebaj, a Filmbox csatornáira bizton számíthatunk: a Fegyverszünet karácsonyra című filmet ezen a héten is többször megnézhetjük. Megjegyzem, aki még eddig nem látta, most már tényleg nézze meg! :-) Csakúgy, mint az…..
A hétre kevés újdonságot tudok a televízió műsorából ajánlani: a gyakran sugárzott játék- és dokumentumfilmek mellett üdítően hat egy-egy ritkábban játszott alkotás, mint például A nagy hadgyakorlat és a Tigris brigád, valamint az 1939-ben készült Toprini nász című…..
Kivételesen péntek helyett csütörtökön jelentkezem a kulturális ajánlóval, mivel holnap még egy évvégi utolsó poszt jelenik meg a blogon. Sokan már a szilveszteri mulatságra gyúrnak, mások viszont inkább az olvasgatást vagy a tévézést választják majd. Otthonról elmenős…..
A karácsonyról az átlagember kevésbé asszociál az első világháborúra, ennek megfelelően a televíziót sem árasztották el a héten a Nagy Háborúról szóló műsorok. Azért akad majd egy-egy játék- vagy ismeretterjesztő film, és a már hónapok óta hetente négyszer-ötször…..
Csak egy hét van karácsonyig, sokan már megvették az ajándékokat, én azonban biztosra veszem, hogy hozzám hasonlóan vannak, akik ezt még nem tették meg. A Nagy Háború iránt érdeklődők családtagjainak súgnám, hogy remek könyvek, igényes albumok jelentek meg mostanában (egy…..
Örvendetes, hogy idén több könyv is megjelent az első világháború témájában. Az utóbbi időben minden hétre jutott legalább egy könyvajánló, így van ez most is, sőt ezen a héten két, mostanában megjelent érdekességet is ajánlhatok: Balla Tibor hiánypótló művét, A Nagy…..
Játékfilmek, ismeretterjesztő filmek, könyvbemutató és egy színházi előadás a következő heti termés. Aki még nem látta a Svejket a Tivoliban, ne mulassza el, de ha valaki inkább az otthon melegére vágyik, a tévében is lesznek érdekes műsorok – ezek közül különösen…..
A Nagy Háború iránt érdeklődők számára többféle érdekes program is kínálkozik a következő hét napban. Hétfő este ismét játsszák a Svejket a Tivoliban, kedden és szerdán pedig a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban Távol a fronttól – A hátország Nagy Háborúja…..
Változatos programokat ajánlhatok az elkövetkező hét napra. Ha valakinek nem sikerült eddig megnéznie a Moholy-Nagy László háborús rajzaiból rendezett kiállítást, holnap még elcsípheti. A PIM-ben kávéházi szalonest keretében idézik meg – többek között a Monarchia…..
Egy mai programmal kezdem, ami a múlt heti ajánlóból kimaradt: vacsoraszínház Svejkkel és a Monarchia dalaival ma este 7-kor. A hét többi napjára is marad azonban látni- és tapasztalnivaló: jövő szombatig még látogatható a Moholy-Nagy-kiállítás, amit a tábori levelezőlapokra…..
A héten számos program közül lehet választani, amelyek mind az első világháború témájával foglalkoznak. Itt van mindjárt egy kiállítás, ami a múlt héten nyílt Moholy-Nagy háborús rajzaiból, azután e hónapban többször is játsszák a Tivoliban a tavaly bemutatott Svejket, a…..
Mától, ígéretemhez híven, nem csak tévéműsorokat, hanem egyéb kulturális programokat (kiállítás, mozi, színház, előadás, stb) is igyekszem a heti ajánlóban megjelentetni. Sajnos egyelőre főként csak budapesti eseményekről tudósítunk, de ha értesülünk vidéki…..
Három játékfilm és két ismeretterjesztő film a heti termés. A hónapban számtalanszor játszott Fegyverszünet karácsonyra a híres 1914-es Christmas Truce / Weihnachtsfrieden / Trêve de Noël megtörtént eseményét dolgozza fel egy összeurópai produkcióban. Stanley Kubrick 1957-ben…..
A héten lesz néhány remek játékfilm, amit szívesen ajánlok, ilyen például a Švejk, a derék katona 1957-es csehszlovák feldolgozása, vagy Stanley Kubrick klasszikusa, A dicsőség ösvényein, és a Filmboxon továbbra is előszeretettel sugárzott Fegyverszünet karácsonyra.…..