Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PetriGabor

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint továbbra is tömegintézetekbe kell zárni a fogyatékos embereket, az intézetek megszüntetésére adott EU-forrásokat pedig intézetek építésére kell szánni. Legalábbis erről tanúskodik egy most előkészített törvénycsomag...
PetriGabor 2012.06.04 09:47:13
@Sir Galahad: miert gondolja, hogy egy ertelmi fogyatekos ember nem tudja megitelni, mi a jo neki? van, aki ilyen etelt szeret, van, aki olyat. van, aki ezt az embert szereti, van, aki azt. az egyik csak teljesen csendes kornyezetben tud elaludni, a masik, ha szol mellette a radio... Van, aki szeretne a csaladjaval kapcsolatot tartani, masoknak nincs erre igenyre... es igy tovabb... ez mind mindannyiunkra igaz, miert vitatja el masoktol, hogy lehetnek preferenciaik, akaratuk, velemenyuk? (vagy eppen nem kell, hogy legyen, bar a bennunket szemelyesen erinto dolgokrol azert van)
PetriGabor 2012.06.04 10:54:11
@Sir Galahad: hallott mar kedves Sir Galahad arrol, hogy van un. egyszerusitett vagy "konnyen ertheto" kommunikacio, mindenfele jelrendszerek, kepkommunikacio, amelyek azoknal, akiknel szukseges, kivalthatjak a beszelt nyelv lehetosegeit. 3,5 evig dolgoztam ebszedkeptelen emberekkel ilyen kommunikacios modszerekkel es batran allithatom, hogy igenis kepesek eldonteni, mit akarnak. Az On altal behozott kerdes-manipulacio tema erdekes, de itt nem errol van szo (bar fontos, es a fogyatekosugyben is relevans, de ezt hagyjuk meg egy kvalitativ kutatasokrol szolo szeminariumra), hanem arrol, hogy igenis van akaratuk embereknek, fuggetlenul az IQ-juktol, es ezt az akaratot nekunk figyelembe kell venni. Az Onet is, az enyemet is, az ertelmi serulteket is.

Egyebkent nincs olyan, hogy "TASZ modszere".
PetriGabor 2012.06.04 11:48:56
@Sir Galahad: értelmi fogyatékos embereket kérdezni NEM a TASZ módszere, épp ezt mondom. A világ minden táján kérdeznek értelmi fogyatékos vagy autista embereket is, pszichiátriai betegeket is, több tucatnyi kutatás készült így, ez bevett módszer, semmi új. Épp az a lényeg, hogy az elmúlt évtizedekben a módszertan és a hozáállás meghaladta azt, amit Ön mond. Arról, hogy mit történjen valakivel, elsősorban azt kérdezzünk meg, akit érint, akkor is, ha értelmi sérült.

Akikkel én dolgoztam, azok az emberek 75-ös vagy alacsonyabb IQ-val voltak diagnosztizálva (gyakran hibásan), nem agyvérzéses betegek voltak, a példám pontosan arra vonatkozik, amit Ön vitat.
18. éve dolgozom mentális problémában érintett emberekkel. Dolgoztam kórházban, közösségben, állami és civil szervezetnél, az utóbbi években pedig egyetemi oktatóként és kutatóként az átfogóbb szakmapolitikai szinteken foglalkozom a témával itthon és külföldön egyaránt.…..
PetriGabor 2012.04.06 08:44:09
Talán annyit érdemes megjegyezni, hogy a fent leírt folyamatok nem egyediek, a Magyarországon tapasztalható történésekhez hasonlóak máshol az EU-ban is vannak...
Angliában például krónikus betegeket kényszeríthetnek (akár utolsó stádiumos rákban szenvedőket) közösségi munkára, különben azok elveszíthetik járadékukat.
www.guardian.co.uk/society/2011/nov/08/unemployed-risk-losing-benefits
Csehországban tervek szerint állítólag olyan mágneskártyára utalnák a segélyt, amely a használó minden vásárlását, annak helyét, idejét, a vásárlott termékeket is rögzítené. Emberjogi szempontból súlyosan aggályos tervezet!
A megszorítások politikája egész Európán végigsöpör, az Orbán-kormány által bevezetett/-endő intézkedések nem egyediek sajnos, a gazdasági válság kormányok tucatjainak kiváló apropó arra, hogy szegénységben élőkön és fogyatékos embereken "verjék el a port". Sajnálatos, hogy a magyar sajtó csak kevés hírt ad arról, mekkora mértékű társadalmi tiltakozások vannak Nyugat-Európában folyamatosan: sztrájkok, tiltakozások, tüntetések, aktív sajtózás, társadalmi akciók.
Ezen az oldalon egy nemzetközi fogyatékosügyi civil szervezet híreit lehet olvasni ez ügyben: enil.eu/tag/disability-cuts-in-europe/
Mégis, mit ehettem ma? 2010.11.08 18:13:00
A kókusztejes csirkeleves vagy a brassói - kacsamellből?..
Dr. Halmos Szilvia – Dr. Jónás Tünde (2010): Hogyan csináld? Jogsegély első kézből. Budapest, Autisták Országos Szövetsége. 143 oldal. Az Autisták Országos Szövetsége gondozásában látott napvilágot a Hogyan csináld? Jogsegély első kézből című kiadvány. A vaskos füzet célja, hogy…..
PetriGabor 2010.10.26 12:09:34
Egyetértek a szerzővel, de ki is egészíteném.

A kiadvánnyal egyidőben az Autisták Országos Szövetsége (
www.aosz.hu) kiadott egy "Jogom van hozzá" c. kiadványt is, amely kifejezetten alapjogokról szól, könnyen érthető nyelven, olyan autista embereknek, akiknek nehézséget okoz a jogi szaknyelv vagy szakmagyarázat (amelyen a most tárgyalt kiadványunk is íródott) megértése. (Tehéát akik a halmos Szilvia által is leírt módon önmaguk nem tudnák használni a Verdes Tamás által tárgyalt "Hogyan csináld?" c. kiadványt.

A "Jogom van hozzá" ugyanakkor arra is jó, hogy tematikus, egy-egy jogterületet érintő, akár dramatizált olyan foglalkozások vagy tréningek sorvezetője legyen, amelyeken autista emberek érthetik meg az őket érintő jogokat. A "Jogom van hozzá" alapanyagainak tesztelése egy budapesti, Asperger-szindrómával élő fiatalokat tömörítő klubban történt.

Tehát - bár ezt a kritika írója nem tudhatta - a blogban tárgyalt "Hogyan csináld?" kiadvány úgy készült, hogy tudtuk: emögött ott van egy könnyen érthető nyelven készült, képkommunikációval támogatott kiadvány célzottan autista embereknek.

A kettőt egybefűzni nem lett volna szerencsés álláspontunk szerint, de ugyanezt kérték az együttműködő AURA Egyesület trénerei is: a két kiadvány együtt több volt, mint egybeszerkesztve lett volna.

Tehát nem feledkeztünk el az érintettekről, mert egyrészt sokan használhatják a kiadványt a meglévő kártyák segítségével, másrészt külön kiadvány is készült, célzottan annak a csoportnak, akik az "elsősegély-dobozt" egyedül nem tudják használni.

Jogi alapfogalmak (pl. hogy jogom van egy boltban a polcra visszatenni azt, amit már a kosaramba tettem... a "Jogom van hozzá" innen indul, mert sokaknak ez is kérdés lehet) előzetes megértése és elmagyarázása nélkül nincs értelme egész eljárásokat könnyen érthető nyelvre lefordítani. A gimnáziumi oktatáson is átesett emberek nagy része tisztában van alapokkal, számukra jól használható a "Hogyan csináld?". Azoknak, akik ez - most még - túl sok, ott az "Ismerem a jogaimat" vagy az ÉFOÉSZ számos jogi kiadványa könnyen érthető nyelven.

Petri Gábor