Regisztráció Blogot indítok
Adatok
K'Wo

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Hol nemzet süllyed el 2007.08.13 09:00:00
Az MSZP nem tudja, a Fidesz nem akarja megcsinálni. Szar lesz. Kapcsolódik ide némileg, régebbről:Reform és bukás..
K'Wo 2007.08.14 10:01:00
Jó a cikk kiinduló gondolata, de van benne egy óriási tévedés. A jelenlegi nyugdíjrendszerre azt állítja, hogy az nem fenntartható, míg a "gondoskodjunk magunkról" rendszer az igen.
Hát sajnos NEM. Az ugyanis ugyanúgy a jelenlegi nyugdíjrendszer részét képezi.
A "jelenlegi" nyugdíjrendszerben ugyanis mindenképpen az aktívok megtakarítása fedezi az inaktívok fogyasztását. FÜGGETLENÜL ATTÓL, hogy ez az állam felosztó-kirovó rendszerében, vagy egy teljesen elkülönült magánnyugdíjrendszerben valósul meg. Az inaktívok fogyasztásával szemben ugyanis minden esetben az aktívok megtakarításai állnak (saját megtakarítás vagy járulék elvonás az mindegy!).
Ha ugyanis a nemzet baszik szaporodni, akkor az aktív-inaktív arány romlik így a rendszer hosszú távon finanszírozhatatlanná válik.
Egyszerűen elképzelhető, hogy ha megszületik az utolsó gyerek és elfognyak az aktívok, akkor nem lesz aki megtakarítson, és így nem lesz aki a korábban aktívok (inaktívok)megtakarítását "megvásárolja" annak érdekében, hogy az inaktívok a fogyasztásukat finanszírozni tudják. Érthetőbben: a korábbi megtakarítások elértéktelenednek, így az inaktívok is éhenhalnak (függetlenül attól mennyi megtakarításuk volt, hiszen azt nem tudják "beváltani").
Van egy pár megoldás:
1. többet dugunk
2. több embert importálunk
2. olyan mértékű gazdasági növekedést generálunk, ami az aktív-inaktív arány romlást ellensúlyozza. Pl. mindent gépek csinálnak..
Kinek melyik tetszik, aszerint cselekedjen.