Regisztráció Blogot indítok
Adatok
landmine

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A buddhizmussal való ismerkedés során az olyan fogalmak, mint éntelenség, üresség, buddha-tudat mind megfoghatatlannak és nehéznek hangzanak. Azért van így, mert szokásunk szerint be akarjuk illeszteni a már létező fogalmi képzeteink rendszerébe, de ameddig nem edzettünk elménket…..
landmine 2010.10.22 17:03:07
@Astus: Nem is lényeg, hogy van-e köze, csak úgy megláttam a hasonlóságot. Azt mondja, hogy az én-gondolat az összes többi gondolat gyökere, minden ahhoz vezethető vissza; az a legelső gondolat, hogy "én". Ha ezen tartjuk a figyelmet, akkor a többi gondolat megsemmisül. Ekkor még ott marad az individuális "én", de az csak akkor létezik, ha össze tud kapcsolódni egy objektummal. Ha már nem tud, akkor elenyészik, vagyis visszatér forrásába, ami nem más, mint az, amit "felsőbb énnek" nevezel. Tehát az én-gondolat a "felsőbb éntől" nem különbözik, hanem azzal egy - csak identitás (ego) nélküli. Nem azonosul és nem választ el.

Amit ki akartam hozni ebből az egészből, az az, hogy a tudatosság, vagy figyelem, amiről írsz, az egy lehet-e ezzel az én-érzéssel? Mert ha az én-érzés nem létezik valójában, akkor a tudatosság is csak addig létezik, míg bele nem olvad a forrásába, vagyis a kettősség nélküli univerzális tudatba.
S ha ez a tudatosság nem létezik, akkor lehet-e ez a tudatosság azonos az ego én-tudatával?
landmine 2010.10.22 17:38:54