Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rev01Yeti

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lolita? Biztosan Nabokov. Nem. Annyiban még is igen, hogy a Japánból származó különleges trend kislányos bájt és „ártatlanságot” diktál. Legalábbis, ami a megjelenést és az öltözéket illeti. A felkelő nap országában az 1980-as években vette kezdetét ez a mára…..
Rev01Yeti 2010.10.19 14:56:52
Üdv!

Én nem vagyok "loli" (nehéz is lenne fiúként), de mint animék és japán dolgok iránt érdeklődő személy, ismerem a "lolik" jelenségét, amiről a cikk próbál szólni. Sajnos azt kell hogy mondjam, hogy mindkét fél részéről előfordultak hibák, amik miatt a cikk információértéke és pontossága csökkent.

Ha megengeditek:
A megkérdezett hölgy és a kérdező is szerintem jobban tette volna, ha nem csak egyszerűen lolitának meg lolinak nevezi az irányzatot és a követőit, hanem gothic lolitának (gótikus lolita), gothlolinak vagy EGL-nek ("elegant gothic lolita"), mivel tudtommal ez a neve.
Japánban és japán (pop)kultúrával kapcsolatban a "loli" szót egészen más értelemben használják az emberek nagy része. A loli jelentése az anime-manga-rajongók közt kb. annyi, hogy "serdülő(nek kinéző), vagy fiatalabb kislány", és magában hordozhatja a jelentés az aranyosságot (ami a japán kultúrában egy fontos dolog), és/vagy a korai szexuális érdeklődést (elsősorban viselkedés szintjén).
Ilyen szempontból a cikkben is sokszor szereplő "loli" szó a lolita complex (rövidebben lolicon/rorikon; magyarul lolita komplexus) kifejezésből ered, amit Japánban a pedofíliára használnak. Az nem baj, ha a gothlolik egymás közt használják a lolita vagy loli szavakat, hiszen végülis "fiatal lányt" jelent, de egy hozzá nem értő közönségnek pontosabban kell fogalmazni a félreértések elkerülése végett. Jelen állapotában a cikk rendesen össze tudja kavarni az emberek fejében a nyugati lolita, a japán animés-mangás loli-lolicon, és a japán gothic lolita irányzat fogalmait. Személy szerint engem zavart a sok "lolizás" a cikkben, pont emiatt. Nem is értem hogy a megkérdezett gothloli hogy nem gondolt erre, ha önmagát igazán gothlolinak érzi.
(Egyébként meg lett említve az RTL Klubos interjú is, na abban pl. épp azt mondták a lányok, hogy gothloli, csak a riporter félrehallása miatt ez a műsorban "gotolisz" lett. Az megint más kérdés, hogy a megkérdezett lányok talán csak az animés találkozó miatt öltöztek gothlolinak (mert tetszik nekik), de nem veszik annyira komolyan, mint életstílust.)

Na de miután leszóltam a gothlolikat, hogy nem fejezik ki magukat elég jól, ideje meg is védenem őket. NYJetsTD eléggé képzavarban van. Olvasta, hogy loli meg lolita, és rögtön hozzákapcsolja azt, ami eszébe jut. Igen, errefelé nyugaton a "lolita" a pornográfiában fiatal, 18 év alatti, legalábbis annak kinéző, úgy viselkedő, jellemzően rossz útra tért, nimfomániás, perverz gimnazista lánykaraktert jelöl, aki copfokba köti a haját, miniszoknyát és tűsarkú szandált hord és rózsaszín rúzst visel.
Viszont ezeknek a perverz nyugati "lolitáknak" az égvilágon semmi köze a japán (vagy éppen most magyar) "loliták"-hoz, csak az elnevezés eredete közös, méghozzá Nabokov híres-hírhedt Lolitájának címszereplő lánykája az. Neki Dolores a neve, aminek a becézése volt a Lolita a regényben, de ha jól tudom, spanyol nyelven amúgy is kislányt jelent.
Tehát ezen cikk kapcsán a pornós meg legénybúcsús lolitákat szépen el lehet tenni, mert közük sincs ehhez a témához. Ne keverjük a szezont a fazonnal. Azok a "loliták", akikről most szó van, egyszerűen csak olyan lányok, akik szeretnének visszanyúlni a múltba, a barokk és rokokó időszakába, mert nagyon tetszik nekik az akkori ruházkodás és etikett, és egyáltalán, a légkör, ami akkoriban volt. Ezzel együtt járnak olyan dolgok (már a szép, csipkés ruhákon kívül persze), mint a szépérzék fejlesztése, az udvariasság, a káromkodás kerülése, a nőiesség, a bájosság, az állatok és a természet szeretete, mások megsegítése, hímzés, teázás, és minden olyan dolog, ami akkoriban fontos volt egy jól nevelt arisztokrata lány számára.
Na most ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden gothloli egy szent, mert nyilván nem, de aki számára nem csak a megjelenés jelenti a lolitaságot, az igyekszik a viselkedésében is az akkori erényeket visszaidézni. Persze van olyan gothloli is, akit inkább csak maguk a ruhák varázsolnak el, sőt akár nem is hordanak gothloli ruhákat, csak egyes alkalmakkor, általában az ilyenekkel lehet találkozni animés rendezvényeken is.
Annyit még hozzátennék, mint amatőr, hogy mára már több vállfaja is kialakult a gothic lolita irányzatnak, már ami a külsőségeket illeti. Néhány csoport:
- "Klasszikus" Gothic Lolita: a hagyományos, eredeti, fekete-fehér, nyugatias stílus, ami valószínűleg a legnépszerűbb, és itt található a legtöbb "viselkedésében is hű" lolita. Ebből alakult ki a többi ruhastílus.
- Sweet Lolita: a világos, lágy pasztellszínek, fehér, világoskék, rózsaszín jellemzik, valamint az, hogy igyekszik kislányosabb, "cukibb" lenni, mint a hagyományos lolita, gyakori motívumok a kisállatok, sütemények, gyümölcsök.
- Wa Lolita: ez a két kultúrkör keverése, a gothic lolita ruhák és a tradícionális japán kimonó egyesítése jellemzi.
- Guro Lolita: a Sweet Lolita ellentéte, míg az cuki igyekszik lenni, addig a Guro Lolita a negatív érzelmeket hangsúlyozza, a szenvedést, fájdalmat, csalódást, magányt, és így tovább. Kicsit horrorisztikusnak tűnhet, hiszen a fekete és vörös színek, a szakadt, tépett ruhák, a kötések, sebtapaszok, (mű)vérfoltok jellemzik.
- Punk Lolita: talán az egyik legtávolabb merészkedő stílus, ami a klasszikus lolita divatot (pl. a fűzőket, ékszereket, kiegészítőket) vegyíti a punk divattal, úgymint skótkockás, rakott miniszoknyák, ingek, nyakkendők, halálfejes kitűzők, keresztek, láncok, szegecselt övek, csizmák, bakancsok, lófarkak, piercingek.
Sőt mintha lenne egy olyan alműfaj is, ami nemcsak cuki, hanem finoman szexi is akar lenni, tehát az azért hamis, hogy egyetlen gothloli sem akar a fiúknak tetszeni. Hiszen nőből vannak mégiscsak.

Bocsássátok meg, hogy kicsit sokat írtam, de úgy éreztem muszáj volt.
Rev01Yeti 2010.10.20 10:36:58
@NYJetsTD:
Nem hiszem, hogy nagy erőfeszítések és kutatómunkák nélkül meg lehetne válaszolni ezt a kérdést, hogy miért pont lolitának kezdték el nevezni magukat. Szerintem ez olyan kérdés lenne, mint hogy "ki találta fel a kereket?", ráadásul volt ez már 20-30 éve. Tény, hogy a Lolitáról mindenki hallott már, tehát ilyen szempontból nem egy eldugott irodalmi mű, amire úgy kellett rátalálniuk. Lehet azért választották pont a lolita nevet, mert úgy hitték, hogy Lolita a történetben a "jó", az "ártatlan", a "tiszta" lélek, akit ugye a csúnya és gyarló világ (Humbert Humbert) vesz körül. Vagy én nemtudom, nem vagyok őslolita. :)
Egyébiránt bocs a képzavar szóért, nem a legjobb, mert értetted a cikket, illetve amit a loliták ide kommenteltek, csak a lolita szó miatt összekapcsoltál dolgokat.